Home > > Dankzij de ouders komt het nooit meer goed

Dankzij de ouders komt het nooit meer goed

Amsterdam - Staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma sluit drie islamitische basisscholen in Amsterdam. Goed nieuws zullen Geert Wilders aanhangers zeggen, want het zijn natuurlijk kweekvijvers van radicalisme, potentiële Al Qaeda terroristen, nieuwe Mohammed B' s. Maar dat is natuurlijk niet de reden dat die scholen sluiten: ze voldoen gewoon niet aan de eis van goed bestuur; dat hun financiële zaken in orde zijn, dat het onderwijs dat wordt gegeven aan wettelijke kwaliteitseisen voldoet. Kortom: de scholen maken er gewoon een zooitje van.
In Nederland heb je christelijke (zowel protestant als katholiek als... noemt u welke afsplitsing maar op) basisscholen, joodse basisscholen, scientology basisscholen, openbare basisscholen en ook dus islamitische. De meeste voldoen keurig aan de eisen en als de inspectie op bezoek komt dan krijgen ze een advies als: u doet het goed, maar op deze punten zou er nog verbetering kunnen komen.

De islamitische scholen kregen het advies: u doet het gewoonweg klote, en als er niet snel het een en ander verandert gaan we uw school sluiten. Advies: zoek een samenwerkingsverband met betrouwbare bestuurders! En ja: het huidige bestuur vond die samenwerkingspartner, en was blij dat de drie scholen zouden blijven bestaan en ook nog eens hun eigen identiteit zouden behouden.

Maar de ouders zagen dat niet zitten: die wilde per se alleen maar moslims in het bestuur van de school. Dus draaien de ouders 3 scholen inclusief leraren de nek om. Die scholen hadden de komende jaren gemakkelijk kunnen uitgroeien tot de top van het islamitisch basisonderwijs in Nederland. Maar de ouders willen dat alleen als ook de bestuurders moslim zijn.

Dat is absurd. Als je wilt dat je kinderen op een islamitische school kunnen zitten moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat die ook echt kunnen bestaan. Het is veel belangrijker is dat de leraren moslim zijn dan dat de bestuurders dat zijn. De voorzitter staat immers nooit voor de klas. Door de koppige houding van de ouderraad zijn ze nu alles kwijt. En wie zijn de dupe?

Ten eerste natuurlijk de leerkrachten, die hun baan kwijt raken. Ten tweede de kinderen die nu naar een andere school moeten. Ten derde natuurlijk de ouders die hun kinderen nu geen islamitisch onderwijs kunnen bieden. De ouderraad wist dat de consequentie van afwijzing van het voorstel van samenwerking beëindiging van de subsidie was.

Gelukkig zijn alle kinderen al snel overgeschreven naar een andere islamitische basisschool. Maar die staat kwalitatief onder druk; daar maken ze een potje van het verplichte leerprogramma. Dus staat de de inspectie de nieuwe school behoorlijk op de vingers te kijken. Daarnaast is natuurlijk de vraag of de nieuwe school wel zo maar eventjes alle leerlingen van de oude drie kan overnemen. Dat lukt natuurlijk nooit, dus zou die school ook wel snel zijn deuren kunnen moeten sluiten.

Ik ben voor islamitisch onderwijs, hoewel ik er zelf nooit naar toe zou gaan. Maar dat zou ik dus ook niet met christelijk of scientology onderwijs doen. Maar wat mij betreft mogen die scholen er zijn. En daarom vraag ik me steeds af; wie gaat nou even regelen dat die scholen ook werkelijk kans van slagen hebben. Ik vrees dat dankzij de ouders het nooit meer goed gaat komen.

zes reacties op "Dankzij de ouders komt het nooit meer goed"

f.bol
-1-  f.bol:
Triest maar waar. Los van alle Wilders-gemekker vrees ik dat er nog een enorme emancipatie-inhaalslag moet worden gemaakt voordat er succesvolle integratie van moslims kan plaatsvinden
Arnoud de Jong
Gezien de grote hoeveelheid taalfouten in dit stuk vraag ik met af op welke kwaliteitsbasisschool meneer Uitentuis zélf heeft gezeten!
Sascha
-3-  Sascha:
Een nog al heftige titel. Maar...als een school niet goed prestreert dan krijg je dit. Hadden ze het Bestuur maar niet zoveel “macht” moeten geven. Je mag veronderstellen als deze school had blijven voortbestaan, dan was het wellicht ook niet zo voortvarend met deze “kinders” gegaan. Je mag hopen dat onderbrengen van kinderen op andere scholen een goede impuls geeft. Immers, de kinderen zijn leerplichtig dus ze zullen gewoon elders ondergebracht moeten worden. ik zie dit meer als kans.
Suffie
-4-  Suffie:
In ieder geval een school die meer naar inhoud dan naar vorm kijkt, Kees
yanny scutt
-5-  yanny scutt:
Goed stuk, jelmer!

Zelf heb ik op een streng christelijk schippersinternaat gezeten in de late jaren 50. Bidden bij het opstaan tot aan het avondgebed EN bij het weer naar bed gaan.. Voor en na het eten (en voor en na elke schoolles) 11 keren per dag..

Weg met religie op scholen en internaten!

Kinderen willen (en kunnen) leren van elkaar, hun omgeving en zichzelf. Als er echt een god bestaat, heeft die dan dus een goede reden om tevreden te zijn! (-: Yanny
Bara
-6-  Bara:
Het is toch jammer, hebben ze een mooie reddingskans, wordt die zo door ouders de deur uitgemikt.

Intergratie gaat met kleine stapjes en van twee kanten, dit (waarschijnlijk binnenkort in combo met Wilders & Co.), trapt dat hele idee een flink aantal meters achteruit.
En de fijne mediahype.

Nou ja, nu maar hopen dat die kinderen ooit nog fatsoenlijk onderwijs krijgen :(

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.