Hoe kom ik van mijn OV-chipkaart af?
Noord- Mijn portemonnee is steeds beter gevuld en dan niet met bankbiljetten en muntjes maar met een wildgroei aan pasjes. Natuurlijk het noodzakelijk plastic zoals bankpas, creditcard en de huisvuilpas. Maar ook veel van die onzinpasjes, de Bonuskaart, Airmiles en een raar kartonnetje van Natuurmonumenten (altijd bij je dragen want er kan tijdens het wandelen ineens een boswachter voor je staan die er naar vraagt!). Om de wildgroei van pasjes tegen te gaan, houd ik een paar keer per jaar grote opruiming. Gewapend met een schaar spit ik mijn beurs door opzoek naar waardeloos geworden pasjes. Maar het lijkt soms wel alsof er voor elke pasje dat ik vernietig er minstens twee nieuwe terugkomen. Neem nou de nieuwe chipkaart voor trein, bus en metro. Een paar weken geleden had ik er geen. En nu heb ik er ineens twee!
Begin dit jaar begon de onrust. Op metrostations werden ineens poortjes neergezet met de tekst 'Eén voor één sluiten we de poorten.' Nu heb ik een hekel om voor een gesloten deur te staan en daarom kon ik niet achterblijven. Ik moet aan de OV-Chipkaart. Een kaart met vele voordelen, wordt er gezegd. Geen gezeur meer met strippenkaarten die kunnen scheuren. En eindelijk gerechtigheid want door de invoering van de chipkaart komt er een einde aan het idiote zonesysteem. Reizigers betalen in de toekomst een kilometerprijs. En dat is heel handig als je in Noord woont. Want het blijft oneerlijk dat ik voor een paar minuten met de bus naar het Centraal Station twee zones moet afstempelen.
Het aanvraagformulier voor de chipper was zo ingevuld en een paar weken later viel een fris nieuw pasje op de deurmat. Op de voorkant het logo van het GVB en een foto van de tram. Op de achterkant mijn foto en geboortedatum. "Moet dat nou echt", dacht ik, "dat iedere controleur kan zien hoe oud ik ben?"
De verrassing was groot toen een paar dagen later nog een envelop op de deurmat plofte. Met daarin mijn nieuwe NS-voordeelurenkaart en als bonus (zonder dat ik erom heb gevraagd) een OV-chipkaart. Toen had ik er ineens twee... en spijt. Vooral omdat de kaart een
goudmijn aan persoonlijke gegevens blijkt te zijn. Vervoersbedrijven kunnen precies bijhouden waar je uithangt. Volgens de NS is deze informatie nodig voor een betere service aan de klanten. Maar hoe weet ik of mijn persoonlijke gegevens niet worden misbruikt?
Ik heb nu twee chipkaarten maar hoe kom ik er weer van af? Door een derde, anonieme kaart aan te schaffen. Alleen krijg je met die anonieme kaart geen korting op de trein. Gelukkig duurt het nog een jaar voordat de chipkaart officieel wordt ingevoerd. Misschien wordt het dan weer tijd voor een auto.
Maar waar ik me wel aan ergert is het knallende nieuwe ontwerp van de Voordeelurenkaart met tegenwoordig ook OV-chip.
De overheersende drukke foto van een vrolijker 'NS reiziger' in oranje/blauw die langs mijn klein zwart/wit fotootje in het hoekje, raast, slaat nergens op!