Home > > Hoe kom ik van mijn OV-chipkaart af?

Hoe kom ik van mijn OV-chipkaart af?

Noord- Mijn portemonnee is steeds beter gevuld en dan niet met bankbiljetten en muntjes maar met een wildgroei aan pasjes. Natuurlijk het noodzakelijk plastic zoals bankpas, creditcard en de huisvuilpas. Maar ook veel van die onzinpasjes, de Bonuskaart, Airmiles en een raar kartonnetje van Natuurmonumenten (altijd bij je dragen want er kan tijdens het wandelen ineens een boswachter voor je staan die er naar vraagt!). Om de wildgroei van pasjes tegen te gaan, houd ik een paar keer per jaar grote opruiming. Gewapend met een schaar spit ik mijn beurs door opzoek naar waardeloos geworden pasjes. Maar het lijkt soms wel alsof er voor elke pasje dat ik vernietig er minstens twee nieuwe terugkomen. Neem nou de nieuwe chipkaart voor trein, bus en metro. Een paar weken geleden had ik er geen. En nu heb ik er ineens twee!
Begin dit jaar begon de onrust. Op metrostations werden ineens poortjes neergezet met de tekst 'Eén voor één sluiten we de poorten.' Nu heb ik een hekel om voor een gesloten deur te staan en daarom kon ik niet achterblijven. Ik moet aan de OV-Chipkaart. Een kaart met vele voordelen, wordt er gezegd. Geen gezeur meer met strippenkaarten die kunnen scheuren. En eindelijk gerechtigheid want door de invoering van de chipkaart komt er een einde aan het idiote zonesysteem. Reizigers betalen in de toekomst een kilometerprijs. En dat is heel handig als je in Noord woont. Want het blijft oneerlijk dat ik voor een paar minuten met de bus naar het Centraal Station twee zones moet afstempelen.
Het aanvraagformulier voor de chipper was zo ingevuld en een paar weken later viel een fris nieuw pasje op de deurmat. Op de voorkant het logo van het GVB en een foto van de tram. Op de achterkant mijn foto en geboortedatum. "Moet dat nou echt", dacht ik, "dat iedere controleur kan zien hoe oud ik ben?"
De verrassing was groot toen een paar dagen later nog een envelop op de deurmat plofte. Met daarin mijn nieuwe NS-voordeelurenkaart en als bonus (zonder dat ik erom heb gevraagd) een OV-chipkaart. Toen had ik er ineens twee... en spijt. Vooral omdat de kaart een goudmijn aan persoonlijke gegevens blijkt te zijn. Vervoersbedrijven kunnen precies bijhouden waar je uithangt. Volgens de NS is deze informatie nodig voor een betere service aan de klanten. Maar hoe weet ik of mijn persoonlijke gegevens niet worden misbruikt?

Ik heb nu twee chipkaarten maar hoe kom ik er weer van af? Door een derde, anonieme kaart aan te schaffen. Alleen krijg je met die anonieme kaart geen korting op de trein. Gelukkig duurt het nog een jaar voordat de chipkaart officieel wordt ingevoerd. Misschien wordt het dan weer tijd voor een auto.


27 reacties op "Hoe kom ik van mijn OV-chipkaart af?"

Linda
-1-  Linda:
Ik snap er ook nog steeds helemaal niks van de OV-chipkaart maar ga er vanuit dat als het zover is ik het met vallen en opstaan leert omgaan zo als met zoveel dingen!
Maar waar ik me wel aan ergert is het knallende nieuwe ontwerp van de Voordeelurenkaart met tegenwoordig ook OV-chip.
De overheersende drukke foto van een vrolijker 'NS reiziger' in oranje/blauw die langs mijn klein zwart/wit fotootje in het hoekje, raast, slaat nergens op!
Claudje
-2-  Claudje:
Ik zou persoonlijk toch voor de NS-voordeelurenkaart en chipkaart ineen gaan. Scheelt je weer een pasje. ;)

Oh, en het nieuwe rijbewijs is ook op pasjesformaat. Maar dan ben je wel gelijk die lelijke, grote, roze, beduimelde lap kwijt in je portemonnee.
Arnold2
-3-  Arnold2:
Kijk eens uit het raam, denk niet meer aan dit soort kleine probleempjes en geniet!
Flipper
-4-  Flipper:
Eens met Arnold2 !
Flipper
Michiel Schipper
-5-  Michiel Schipper:
Ik zou zeggen; koop een grotere portomonnee. En verder luisteren naar “Arnold2”.
Jochem Floor
-6-  Jochem Floor:
Koop een auto.
Pepijn
-7-  Pepijn:
De zon schijnt! Ga fietsen.
Miek
-8-  Miek:
De OV-chipkaart lijkt mij wel handig; nooit meer uitzoeken hoeveel strippen je moet afstempelen. Ik ga voor de anonieme kaart; kan mijn dochter 'm ook gebruiken.
Anneke
-9-  Anneke:
Helemaal mee eens met Arnold2!
Zo vermoeiend mensen zoals die Carmen!
Ga je eens druk maken om zaken die er toe doen, met je luxeprobleempjes!
Rinus
-10-  Rinus:
OV Chip is geen luxe maar kost gewoon meer geld dan strippenkaart gebruik. Immers, als je vergeet uit te loggen dan loopt je tijd door. Niet bij alle metrostations kun je uitloggen dus....betekent gewoon dat de OV chip te duur is. Je moet gewoon erg opletten.
Sanne
-11-  Sanne:
Technisch gezien kunnen ze best een anonieme kaart met korting maken en dat mensen dan een losse stamkaart hebben.
Alleen daar zijn ze bij de ov chipkaart te beroerd voor.
Nu kan ik immers ook bij wijze van spreken met korting reizen, als ik de ovchipkaart van mijn 65+ ouders zou lenen. Er wordt maar nauwelijks gecontroleerd. En dus... kan er net zo goed naast de wegwerpkaarten en evenementenkaarten die je nu ook anoniem uit de automaat kan trekken, ook kortingskaarten gemaakt worden net als nu roze strippenkaarten en dat
je los je stamkaart erbij laat zien, net als nu immers ook.
Dan zijn voor korting alleen je gegevens bekend, maar worden niet al je gangen nagegaan. Met de auto? Bij elke afslag word je nummerplaat vastgelegd.

Wat maakt het uit? Je hebt toch niets te verbergen?
Nee, maar al jouw gangen worden nagegaan en worden (onterechte) profielen van gemaakt voor marketingdoeleinden en meer. Bij de AH kun je nog zeggen, geef mij maar en anonieme bonuskaart. Kan dat? Ja, dat kan. Ik heb er een.

Vind jij het tof als allles wat jij of jouw kind doet of zegt of denkt
doorverteld wordt aan die man op de hoek van de straat waar jij zo goed mee overweg kon, maar niet heus?

Translink systems, kennen wij die? Kan je die bezoeken?
Wie zijn dat eigenlijk precies?
Wie zijn de NS eigenlijk precies? Die kun je van alle vervoersbedrijven nog het slechtste bereiken :(

Wie in de politiek gaat er eigenlijk over; over de regels van dat “met korting reizen” inhoudt dat je gedwongen wordt je reisbewegingen te laten opnemen ipv anonieme kortingskaart met losse stamkaart ernaast wat technisch dus best mogelijk is?
anne
-12-  anne:
Van de zon genieten doen we al, het gaat niet om het pasje! Waar het wel om gaat, en daar ben ik het helemaal met Carmen mee eens, je persoonlijke gegevens staan erop! OV weet precies waar je uithangt!
Aan de ene kant kan het voordelig werken met bv, vermiste/weggelopen kinderen mits ze reizen met het pasje.
Maar laten we eerlijk zijn, als je de keuze had tussen een zendertje in je auto zodat ze uit kunnen pluizen waar je dagelijks naar toe gaat of niet, wat doe jij dan?
Alwin
-13-  Alwin:
Wat betreft die persoonsgegevens: Ik denk dat we daar maar aan moeten wennen, het hoort simpelweg bij deze tijd. En eerlijk gezegd interesseert het mij niets dat Albert Heijn weet dat ik Dreft en chocoladekoekjes koop, en dat NS weet dat ik buiten mijn woonplaats zit. So what?
En wat Carmen en haar pasjes betreft: chill meid, take it easy.
-14-  :
mn privacy is te belangrijk om nu te gaan genieten van de zon. CArmen heeft een goed punt - wat gebeurt er met al die gegevens? Een slimme hacker zal ondertussen bijna in staat zijn om van moment tot moment te traceren waar jij bent. Dus ook wanneer jij NIET thuis bent maar je laptop wel, bijvoorbeeld.
tripleX
-15-  tripleX:
@alwin
lees voor de gein (nog) eens '1984' van george orwell.
wat begint bij AH kan eindigen bij big brother.
volgens mij staat ie al voor de deur.
Suffie
-16-  Suffie:
tripleX, ik ben eerder bang voor andersom: het begint bij Big Brother, maar eindigt bij AH...!!
tripleX
-17-  tripleX:
met bonuskaart naar de onderwereld...
rc
-18-  rc:
Lees het boek Worden Wij Wakker van Marcel Messing. Hierin staan zeer goed gedocumenteerd alle gevaren van een gechipt leven. Plus verdere ellende die naar ons toekomt.
Ik krijg het hier spaansbenauwd van.
Inderdaad Big Brother!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ik wil geen chips.
Sanne
-19-  Sanne:
Nee, ja, idd, wat dacht je van haren in je brood pff, google [url=http://www.food-info.net/nl...]E921[/url] maar

Ik merk dat het al heel veel scheelt nu ik met tandpasta zonder fluor poets, Stevia als zoetmiddel gebruik (is zelfs goed voor je gebit :? ), magnetron de deur uit en meer grote kleine dingen.
Dingen buitenshuis is moeilijker. Chemtrails en andere subtiele giftige dampen en suf of agressiefmakende straling.

Als armoei lijer heb ik die korting van de ns best vaak nodig;
is klote als ze niets bijstellen, waar ik het hierboven over had.

Verplicht geïmplanteerde Verichip is overigens over mijn lijk hoor. Dan ga ik echt liever het kistje in. Poppetje gezien, kistje dicht.
De chips worden al wel gebruikt, maar ik 'weet' ergens dat het net niet zover komen zal, op mondiaal vlak gezien dan.

Ik heb nu overigens een leuke hobby erbij; ik spaar ov chipkaarten. Heb van bijna alle vervoerders er al een anonieme en een persoonlijke,
die ik dan uiteraard niet gebruiken ga, die laatste.

OV chipkaart vind ik overigens momenteel meer een curiositeit.
Overal heb je korte stukjes waar je 'm net wel, net niet kan gebruiken.
Sinds rampstadrail voorlopig gestrand is, kun je bv alleen het stukje hofplein nootdorp ermee
voor de rest alleen de twee metronetten in nederland en hier en daar een verdwaalde bus en een treinlijntje.
Erg half half momenteel, van alles net niks, maar dat kompt ook omdat ze overal met alles tegelijkertijd bezig zijn. Allerlei vernieuwde stations,
enz.
haloefezel
-20-  haloefezel:
precies zoals het in de boekjes staat.
bikbrodder zal de mobiliteit inperken, ofwel precies weten op welke locatie elk individue zich bevindt.

We gaan uiteindelijk nix meer kunnen kopen of verkopen zonder het merkteken.

Yep, Het feest is begonnen
nu rustig afwachten tot de fiets ook wordt gebonden aan vergunning/rijbewijs/belasting, de brommertjes zitten alvast “in het systeem”

En vliegtuigen stinken ook.
Henk
-21-  Henk:
Een vreemde bijkomstigheid is dat je met de OV-chipkaart in Amsterdam helemaal niet per kilometer betaald, maar nog steeds per zone.

Je bent dus even duur of duurder uit dan met een strippenkaart (een strippen kaart is net iets goedkoper als je zo'n grote koopt).

Daarnaast, als je per kilometer gaat betalen in Amsterdam dan komt er waarschijnlijk zo'n hoog starttarief (+-70 cent), dat het hele idee van per kilometer betalen meteen weer op zeep geholpen wordt.

Van de week zag ik ook al een OV-chipkaart reader in de 13 hangen. Het zal dus niet lang meer duren of de andere lijnen dan de sneltram/metro gaan er ook gebruik van maken.

Overigens over die anonieme AH bonus kaart: als je 1 keer met je pin-pas afrekent weten ze ook al wie je bent. Er zitten potentieel veel gevaren aan die informatie bijhouden. Als jij normaal elke dag een maaltijd voor 1 persoon haalt, en opeens zie ze dat je elke dag maaltijden voor 2 personen haalt, dan kan er wel eens heel snel een controle op jouw adres komen als je daar maar een eenpersoonshuishouden mag houden.
I  balde
-22-  I balde:
ik heb die ov chipkaart besteling maar geen antword ,heb ik die niet ,dis mijn naam ibrahima balde , gebord 01-01-1986 adres vroeg was almere maar nu is borne ,bornerbroeksestraat 103 pos code 7621 ae bonne tel 0633093600
Suffie
-23-  Suffie:
Henk, die laatste alinea toont een hardnekkige paranoia. Ben jij ook bang dat geheime Sociale Dienstsatellieten kijken wie er in en uit je huis komt wandelen? Of dat in pompstation van Shell peilzendertjes in je tank worden gegooid?

Ongetwijfeld wordt het straks mogelijk om vanuit justitie en politie om de bewegingen van een OV-pas te volgen, net als dat nu al kan met bijvoorbeeld mobiele telefoons. Daar is op zich niets engs aan, want dat kan alleen in een beperkt aantal gevallen en volgens hele zware protocollen.

Waar ik me meer zorgen om maak, en die kans is wel reëel, is dat commerciële instellingen deze systemen zouden kunnen gaan gebruiken om je leefpatronen vast te stellen (hoe reis je? Wat eet je?) om je vervolgens lastig te vallen met je eigen, individueel vastgestelde spam- en reclameprogramma.
Erik
-24-  Erik:
# Wat zijn de voordelen van een Persoonlijke OV-chipkaart?

* U kunt uw OV-chipkaart automatisch laten opladen, zodat u altijd voldoende saldo heeft.
* U kunt ook persoonsgebonden reisproducten opladen, zoals abonnementen.
* U komt in aanmerking voor persoonsgebonden korting (bijvoorbeeld als u vaste klant bent of 65-plus).
* U kunt uw OV-chipkaart laten blokkeren bij verlies en diefstal.

Het blijkt dat de persoonsgebonden kaart niet echt persoonlijk is, bij verlies of diefstal moet je hem ZELF laten blokkeren, Er is nog steeds geen controle over uw bezittingen, zelfs niet als je naam erop staat gedrukt door de OV bedrijven zelf.

Dit hele project is een aanfluiting op deze manier.
fg
-25-  fg:
kanker
Niels
-26-  Niels:
Ik heb mijn NS OV-chipkaart voorzien van 'automatisch opladen' en gebruik hem nu ook voor het GVB. Mijn GVB OV-chipkaart heb ik teruggestuurd.
Eén chipkaart is dus mogelijk.
DeIntroverteOptimist
-27-  DeIntroverteOptimist:
Jammer dat je ook een anonieme kaart kunt kopen. Ik zeg, overal een foto op, compleet met NAWTE-data. Want zeg nou zelf, wie weet wordt die mooie RUG studente die heerlijk aan het data-minen is wel verliefd op je omdat ze jouw reispatroon zo aantrekkelijk vindt. Bespaart je weer een reis naar de kroeg. Prima toch???

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.