Home > > De raad komt bij je thuis

De raad komt bij je thuis

Raadszaal in de Stopera
Amsterdam - Waar blijft amsterdam.uitzending.gemist.nl schreef ik een kleine twee jaar geleden. Gemeenteraadsvergaderingen kon je wel live via internet volgen, maar een archief waarin je oude vergaderingen kon bekijken, was er niet. Wie te laat was voor de raad had pech en moest maar wachten tot de stukken openbaar werden.

Maar nu is er RIA, het nieuwe Raadsinformatiesysteem van de gemeente Amsterdam. Het werd dinsdag gepresenteerd door burgemeester Cohen en warempel, de uitzending vergadering van woensdag stond gisteren al online.
Niet alleen de raadsvergaderingen, ook die van commissievergaderingen zijn beschikbaar en als ik het goed begrepen heb is het de bedoeling dat na de Raad ook de stadsdelen van RIA gebruik gaan maken, zodat ook daar alles te volgen is.

Mooi aan RIA is, dat je uitgebreid kunt zoeken op onderwerp en dan fragmenten uit vergaderingen kunt bekijken, met daarnaast de uitgeschreven tekst. Onder het beeld staat steeds netjes wie er aan het woord is, welke partij diegene vertegenwoordigt en zelfs een link om direct via mail contact op te nemen. Prachtig.

Ook mooi is dat je je via Mijn raadsinfo kunt registreren bij RIA en vervolgens onderwerpen kunt opgeven waarvan je graag op de hoogte wilt blijven. Hele fanatieke raadwatchers kunnen zelfs een programmaatje installeren, NotuNews, waarna er continu een balk op hun computerscherm komt te staan waarop ze het laatste nieuws en de onderwerpen die ze hebben opgegeven kunnen volgen.

Tevreden met RIA?
Tijdens de presentatie van RIA viel burgemeester Cohen even in de rol van sceptische burger toen hij grapte dat je afmelden voor het ontvangen van info wel niet zo makkelijk zou zijn als aanmelden was geweest. Waarschijnlijk ten onrechte, want dat lijkt wel goed geregeld te zijn. Dat neemt niet weg dat er aan RIA nog wel het een en ander verbeterd kan worden:

- Misschien een kinderschoenprobleem, maar niet alles is overal te vinden. Zo staat de vergadering van woensdag nog niet in de lijst bij Uitzending gemist, terwijl hij wel bij Recent uitgezonden vergaderingen staat. Zoeken naar Raadsinformatiesysteem leverde ook niets op, terwijl de presentatie van RIA wel degelijk online staat.

- De video’s die RIA aanbiedt zijn wel heel erg klein. Dat valt niet zo op wanneer je een specifiek onderwerp bekijkt, waarbij de rest van de pagina gevuld wordt met tekst, maar complete vergaderingen zouden echt prettiger kijken op een groter scherm. Het automatisch meescrollen van de tekst met de video werkte overigens bij mij in geen enkele browser.

- RIA werkt alleen met Windows Media Player, waardoor niet iedereen - de eerste klagende Mac-gebruiker is al gesignaleerd - de uitzendingen kan bekijken. Als RIA nou eens heel modern zou overstappen op Flash, wat steeds meer sites zoals YouTube gebruiken, dan kon er meteen een optie worden toegevoegd waarmee bezoekers de fragmenten ook op hun eigen site kunnen zetten. Discussiëren over de vergaderingen kan niet bij RIA zelf, maar zou dan elders, bijvoorbeeld op Amsterdam Centraal opeens veel aantrekkelijker worden. Als tussenoptie zou RIA alvast een eigen kanaal op YouTube kunnen beginnen, zodat dat via een omweg mogelijk wordt.

En RIA’s NotuNews?
Een stukje van de NotuNews nieuwsbalk
Een stukje van de NotuNews nieuwsbalk

NotuNews (lees notu-news, niet Not U News) blijft me maar aansporen om me te registreren, terwijl ik dat allang gedaan heb. Tot dusver zie ik er alleen maar meldingen van nieuwsberichten op AT5, De Pers etc. verschijnen, maar dat komt misschien omdat ik een verse gebruiker ben. Al met al is het systeem mij te overheersend op mijn scherm om het te blijven gebruiken. Het krijgt waarschijnlijk een hele kleine gebruikersgroep en het zou dan ook goed zijn, wanneer RIA ook via meer gebruikelijke kanalen informeert wanneer er een nieuwe vergadering online staat. Voeg rss-feeds toe, maak een gadget voor Google Desktop, een bot voor MSN en geef mensen de optie aan te vinken welke meldingen voor gemiste vergaderingen ze per mail willen ontvangen.

Het is niet goed of het deugt niet, zullen de makers van RIA wel denken. Maar nee, RIA deugt wel, maar RIA loopt qua techniek en uitvoering achter gezien de huidige mogelijkheden op internet. RIA krijgt daarom een negen voor haar aanwezigheid, maar een zesmin voor de uitvoering. Op naar RIA 2.0 voor een volwaardige negen.

Reageer op "De raad komt bij je thuis"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.