Home > > Het is weer even 1974

Het is weer even 1974

Zuidoost - Het is 28 juni 1974. Terwijl de wereld kennismaakt met het Nederlandse totaalvoetbal publiceert de Volkskrant een artikel over "ghettovorming" in de Bijlmermeer. Onder de titel "Er moet nu een oplossing komen en met grote spoed" bericht de krant over de problemen die Surinamers veroorzaken. "Voor alle sociale ellende hebben de Surinamers daar nu een uitlaatklep gevonden in kraakacties van grote omvang." De problematiek is wellicht specifiek voor de jaren zeventig, maar de toon van het artikel is bijzonder eigentijds, inclusief de lezersreacties die een paar dagen later volgen.
Alleen een advertentie voor jonge jenever en een artikel over de PPR verraden de leeftijd van het stuk over de Bijlmermeer. Nietsvermoedende lezers zouden zich namelijk zo in 2007 wanen. En dat terwijl Pim Fortuyn juist afrekende met de politieke correctheid. Hij wist het thema integratie op de politieke agenda te plaatsen, want niemand durfde daar openlijk over te praten. Maar dertig jaar eerder neemt een functionaris van Woningbouwvereniging Zomers Buiten al geen blad voor de mond. Over de problemen die Surinamers in verschillende flats zouden veroorzaken zegt hij: "Dit is het soort mensen dat begeleid moet worden omdat het totaal geen besef heeft van de Europese samenleving." Natuurlijk is er ook een groep Surinamers die zich wel gedraagt: "Dat zijn normale en fatsoenlijke mensen, die zijn geïntegreerd in de Nederlandse samenleving."

En dan worden er ook nog oplossingen aangedragen voor de woonproblematiek: "Surinamers zonder werkvergunning in Nederland weigeren", aldus de functionaris. Een voorbeeld moet zijn argument kracht bijzetten: "Weten we wel dat er een grote dikke neger het ding uit zijn broek haalt in de binnenstraat en zomaar tegen een pilaar aan piest? Weten we wel dat er gewoon in de fonteintjes wordt gepoept." Eerder zegt diezelfde functionaris zelfs: "Ze zijn luidruchtig, trekken zich niets aan van andermans bezit en zijn zo met de grote knuppel uit de kokosoom naar Nederland gejaagd, waar ze er geen enkel begrip van hebben om in een flatgebouw te wonen." Bij vlagen is het stuk uitermate racistisch.

De journalisten van het artikel plaatsen Just Maatrijk tegenover de woningbouwvereniging. Hij is voorzitter van de Werkgroep Huisvesting Surinamers en Antillianen, heeft een dubieuze rol maar voert desalniettemin argumenten aan om te problemen te verduidelijken en waar nodig te nuanceren. Treffend is de overeenkomst met de problemen die er tegenwoordig spelen rondom de Marokkanen. Eén Surinamer steelt, maar alle Surinamers ondervinden de gevolgen, aldus Maatrijk. Dat de situatie in de Bijlmer toch zo uit de hand is gelopen schuift de opbouwerker in de schoenen van de overheid. De cirkel is bijna rond.

Bijna, want op het grote artikel volgen ook vele verontwaardigde reacties van lezers. Op 6 juli wijdt de Volkskrant bijna een volledige pagina aan de ingezonden brieven. "Bedankt voor het zoveelste negatieve bericht over de Bijlmermeer. Als er iets vervelend te melden valt staat de krant onmiddellijk bol van leuzen en tendentieuze opmerkingen." Iemand anders heeft "met afschuw" passages gelezen over woonproblemen in de Bijlmermeer. "Nooit heeft de Volkskrant bijvoorbeeld aandacht besteed aan de grootscheepse huur-reductie-actie in de Bijlmer, inmiddels bijna een half jaar geleden." In dat plan besloten "3500 Bijlmergezinnen van alle gezindten om honderd gulden minder huur over te gaan maken op de rekening van de woningbouwvereniging".

De cirkel is rond.

twee reacties op "Het is weer even 1974"

maharal
-1-  maharal:
.vindt nog altijd Suriname een stukje VOC Nederland..
Maakt Holland iets rijker, iets echter..
Dr.D
-2-  Dr.D:
De geldlust is inderdaad nog niet geblust...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.