Home > > Schijnzekerheid

Schijnzekerheid

Gevelwerkzaamheden Mercatorbuurt
De Baarsjes - Bam! De wekker die me om acht uur wekken zou, wordt voor het eerst uitgemept. Deze handeling herhaalt zich nog een keer of vijf deze ochtend, dankzij de optie snooze. Het is mijn dagelijkse ochtendritueel en voordat ik weer terugzak in mijn diepe slaap - waaruit ik eigenlijk nooit echt ontwaakt was - prijs ik nog even mijn vrije bestaan als freelancer. Maar dan. Een irritant geluid. In de slaapkamer. Door het hele huis. Een kussen op mijn hoofd volstaat niet tegen deze herrie. Die dringt zich gewoon door de vulling van mijn hoofdkussen heen mijn oorkanaal in, om daar mijn trommelvliezen hardhandig te penetreren.
De gevelherstelwerkzaamheden aan de overkant van mijn straat zijn weer begonnen. Waarom het me nog verbaast, is een raadsel, want deze werkzaamheden zijn al maanden bezig. En - als ik de brief van het stadsdeel mag geloven - nog zeker tot het einde van dit jaar. Over een aantal maanden is mijn eigen voorgevel aan de beurt. Er flitsen nu al angstscenario's door mijn hoofd dat ik slaapdronken en in slaaptenue mijn woonkamer in wandel, terwijl drie mannen net bezig zijn mijn raamkozijnen van buitenaf af te schuren. "Goedemorgen mevrouwtje, staat de koffie al klaar?", hoor ik ze in gedachten al bijdehand zeggen. Pff, en dat in je eigen huis...Niet alleen de gevels in mijn straat worden grondig onder handen genomen, er worden zelfs appartementen compleet leeggehaald en van binnen opnieuw opgebouwd. Dan schiet me een lokaal krantenbericht binnen van een tijdje terug. Over aannemers in Oud-West en Oud-Zuid die niet volgens de normen de asbest in oude gebouwen verwerkten, waardoor een risico voor de volksgezondheid ontstond. Mijn wijk De Baarsjes grenst aan Oud-Zuid en Oud-West, en die woningen lijken me ook wel uit hetzelfde era te dateren. Wie zegt dat jullie wel volgens de normen werken, sneer ik - in mezelf - tegen de herriemakende gevelherstellers aan de overkant.
Maar deze bezorgde burger laat het er niet bij zitten en - ach, doet ook eens gek - belt met het gemeentelijke asbestinformatienummer. Daar stelt een opmerkelijk vrolijk gestemde gemeenteambtenaar me gerust. Als ik nooit een brief van het stadsdeel hierover heb ontvangen, dan is er in mijn wijk geen reden tot paniek. Ik vind dat ik hiermee mijn burgerplicht wel heb vervuld op de vroege morgen en wil al ophangen. Maar de behulpzame medewerker is niet te stoppen en gaat een en ander nog even verifiëren bij een collega. Twee minuten later klinkt weer zijn stem door de hoorn: "Nee hoor mevrouw, u hoeft zich absoluut geen zorgen te maken."
Hier had het onderonsje tussen mij en de gemeenteambtenaar moeten eindigen. Maar zoals er deze ochtend wel meer tegen mijn zin in gebeurt, hield de goede man zijn mond níet. "U moet begrijpen dat in iedere woning asbest zit. Het zit eigenlijk overal. Daar kunt u helemaal niets aan doen. Maar in uw wijk is er - momenteel - geen acuut gevaar voor de gezondheid."
En bedankt. Ik had toch liever getekend voor de schijnzekerheid van drie minuten daarvoor. Buiten is het inmiddels een stuk stiller. De echt luide boorwerkzaamheden vinden tussen acht en tien uur 's ochtends plaats. Net vroeg én lang genoeg om mij uit mijn schemerbestaan te helpen, en te houden.

zeven reacties op "Schijnzekerheid"

yanny scutt
-1-  yanny scutt:
Claudia, welkom bij de 'renovatieclub'!

Ik hoop dat ze je een wisselwoning gaan aanbieden tegen de tijd dat jouw appartement aan de beurt is. Ik kan je uit ervaring zeggen dat zo'n gebouw er enorm van opknapt! Zo goed zelfs, dat je het gaat kopen als ze het een paar jaren erna te koop aanbieden.

En dan gebeurt het..De verkoper ,in de regel een woningbouwvereniging, stuurt een bedrijf langs om asbest op te sporen in je huis en vinden het op een heel klein plekje ergens in een muur. Om dat beetje te verwijderen wordt een groot gat gemaakt in je muur, die je zelf dus weer moet dicht moet maken!

Mijn vader, 76 jaar, heeft dat gedoe over asbest 'in ruste' altijd grote onzin gevonden. Volgens hem is asbest pas gevaarlijk bij verbranding (je huis moet dan in brand staan)

En dan moet je gewoon maken dat je wegkomt want je hebt allerlei andere giftige brandbare 'verdampers' in huis (schoonmaakmiddelen in fles of karton) waar je net zo hard dood van gaat als daar vuur bij komt!

Dus als er brand is; Wegwezen! (-: Yanny
Dick
-2-  Dick:
Gaat u toch lekker in een hutje op de hei of in een Vinex-wijk wonen!!!
hi
-3-  hi:
zeker werkloos ???!, wonend in een goedkoop huurhuis van de woningbouw, en niet weten hoe ze hun tijd moeten besteden, dus dan maar klagen....
Amsterdam liefhebber
-4-  Amsterdam liefhebber:
Nou inderdaad, wees blij dat ze eindelijk wat aan die gevels doen! Dat kost nou eenmaal tijd en geluid, heel irritant, maar zie de voordelen! Heel goed van de Baarsjes, dat ze de wijk zo aan het opknappen zijn.
Johanna
-5-  Johanna:
Claudia,
Ik weet precies wat je bedoelt.. Het is echt vreselijk dat lawaai.. Ik moet studeren(afstuderen) en dat met een drilboor of dergelijke de gehele dag in de achtergrond! Pas na 3 uur, als ze naar huis gaan, begint de dag.. Ben blij als het weer regent..dan wordt het alweer rustiger op straat
Michel
-6-  Michel:
wat een leuk en lekker geschreven tekst!

ik heb ervan genoten
estherd
-7-  estherd:
Er zijn inderdaad grenzen. Wij wonen al 2 jaar pal achter een bouwproject. 's Ochtends 6.30 wordt al begonnen met slijpen.. een hels lawaai. En om 9.00 houdt dat ineens op. Waarom niet om 9.00 beginnen? Twee jaar lang in lawaai wonen, ik geef het je te doen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.