Home > > Menselijk contact

Menselijk contact

Bos en Lommer- Er wordt aangebeld en ik druk op de intercom-knop om de deur beneden open te doen. Meteen klost een stel zware schoenen de trap op.
'Wie bent u?' roep ik de gang in. Ik heb mijn T-shirt en slaapbroek nog aan en zit niet op bezoek te wachten.
'Iek ben van buurtinformatie, mevrouw, ik kome u wat brengen!' De voetstappen komen dichterbij.
'Nee, nee, ik ben niet aangekleed!' zeg ik. 'Kunt u het niet op de trap leggen?'
'Maar iek wil graag uitleggen wat iek voor oe kan doen..' klinkt het teleurgesteld uit het trapgat. 'Wij kunnen hele vele betekenen voor oe.'
Hij klinkt zo teleurgesteld dat ik overstag ga en met mijn haar overeind ontvang ik een folder van een stralende man. Hij is bijzonder ingenomen met wat hij mij geeft en even later, na een korte uitleg, bekijk ik wat ik gekregen heb.

Het is een folder van het stadsdeel, met een gaatje erin, zodat ik 'm op een belangrijke plek kan ophangen.
Er staat in wie je kunt inschakelen als je je zorgen maakt over je oude buurman, als er aan de overkant een stoeptegel los ligt, als je behoefte hebt aan een speelplek in de buurt, als de buren altijd spullen in het trappenhuis zetten en als je denkt dat er aan de overkant een drugsdealer woont.

Dat van die stoeptegel snap ik nog, dat moet je aan een deskundige stoeptegel-rechtlegger overlaten.
Maar als je je zorgen maakt over je oude buurman, ga je toch eerst zelf met hem praten en vragen of het goed gaat met hem?
En als de speelplek voor je kinderen niet meteen voor de deur is, fiets of loop je toch een stukje?
De buren, die altijd spullen in het trappenhuis zetten, kun je daarop aanspreken. Misschien zijn er wel meer mensen in het trappenhuis die daar overlast van ondervinden en kun je dat samen doen.
En denken dat de overbuurman een drugsdealer is vind ik nogal een aantijging. Waarop baseer je zo'n idee en hoe groot is de kans dat je de buurtregisseur op een volkomen onschuldig iemand af stuurt?

Ik vind het goed dat het stadsdeel duidelijk maakt waar je moet zijn als er bepaalde problemen spelen in de buurt.
Mijns inziens wordt er echter een belangrijk onderdeel in de folder overgeslagen: eerst met de persoon in kwestie overleggen voordat je een instantie inschakelt.
Een beetje normaal menselijk contact tussen buren en wijkgenoten is nu juist vaak het ontbrekende stukje in wat een geheel zou kunnen zijn.

negen reacties op "Menselijk contact"

Marc
-1-  Marc:
Ik snap dat je eerst zelf altijd het probleem met elkaar moet kunnen oplossen. Maar sommige dingen kan je gewoon niet zelf oplossen doordat diegene die overlast veroorzaakt nou juist geen contact wil met zijn buren. Kijk de oude buurman die al weken niet meer gezien wordt is een ander verhaal maar toch moet je dan iemand inschakelen je kan moeilijk gaan inbreken.
Myrna
-2-  Myrna:
Als je gewoon zelf wat vaker contact zoekt met je naaste buren dan ligt er niet iemand weken ergens in zijn/haar huis. Overlast kun je ook zelf oplossen. Kortom, een folder met aanwijzingen hoe en wat je moet doen slaat werkelijk nergens op.
tripleX
-3-  tripleX:
op zich misschien goedbedoelde initiatieven gaan zo vaak de mist in omdat ze te ver gaan.
handig om het telefoonnr van de hulpverlening te weten, of wie je moet bellen voor een omgewaaide boom.
maar om mensen elkaar te laten aangeven is weer eens mijlen te ver.
zo'n folder gaat bij mij meteen de prullenbak in.
Marc
-4-  Marc:
Nooit een drugsdealer in je naaste omgeving gehad of gebruiker. probeer dat maar eens zelf op te lossen. Ben het wel met jullie eens dat je kleine irritaties eerst onderling moet oplossen maar niet iedereen kan of wil dit blijkbaar is dan toch zo'n folder nodig
bob
-5-  bob:
Dat is waar Marc - met een nest junks op de etahe boven je kan je niet 'even praten' om 'misverstanden' (pissen en poepen op de trap, keiharde muziek de hele nacht door) te bespreken - dat heb ik zelf meegemaakt. Tuurlijk we zijn allemaal van goede wil en willen we graag dat het goed gaat met de mensen om ons heen. Maar wie van ons gaat nu écht eens praten met die oude, misschien wel vereenzaamde man of vrouw?
Linda
-6-  Linda:
We kunnen allemaal met oude en vereenzaamde mensen praten, Bob! Dat is toch niet zo moeilijk?
bob
-7-  bob:
Je hebt gelijk Linda. Maar wat ik bedoel is dit: iedereen vindt het erg dat dit soort dingen gebeuren, maar wie doet er ook daadwerkelijk wat aan? Dat valt zwaar tegen in de praktijk.
Pepijn
-8-  Pepijn:
Poe, ik zou maar wat blij zijn geweest als die folderman bij mij voor de deur had gestaan. Ik woon nu 3 jaar in Bos en Lommer en krijg het maar niet voor mekaar om mijn buren te laten snappen dat de woningen gehorig zijn en dat ze om drie uur in de nacht geen harde muziek mogen draaien dat sigarettepeuken niet op de trap horen dat je niet in het portiek mag pissen en dat keihard in je mobiel praten op het balkon als je uit bent geweest om de avond nog eens door te spreken misschien in het rifgebergte handig is maar dat ze je hier ook zo wel verstaan, en dat als je de politie inschakeld je nog dreigende taal kunt verwachten, kortom ellende. Ben bekaf en ga gelukkig verhuizen.
bob
-9-  bob:
@ Pepijn
Gefeliciteerd met je aanstaande verhuizing - je leven wordt zo totaal vergald, en ik weet uit ervaring dat verhuizen een enorme opluchting is. Al is het natuurlijk Groot Onrecht, want het zijn de bezorgers van overlast die zouden moeten vertrekken.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.