Home > > Een ongeluksklavertje

Een ongeluksklavertje

null
Bos en Lommer - Het lijkt erop dat de poppenkraam, oftewel bloemenstal 'Klavertje 4' aan de Bos en Lommerweg, even geruisloos gaat verdwijnen als hij gekomen is.
Binnen acht weken moet de stal verdwenen zijn. Uitbaatster Petra Peters is diep teleurgesteld in het stadsdeelbestuur van Bos en Lommer.
'We zijn anderhalf jaar beziggeweest met het verkrijgen van een vergunning. Eerst leek het feest niet door te gaan doordat we geen bouwvergunning hadden, wat wel moest van Bouw- en Woningtoezicht. Toch kregen we de vergunning uiteindelijk van het stadsdeel met als toevoeging dat we 'mazzel' hadden.'
Blij richtten Petra en haar zus de inmiddels -op maat- gefabriceerde bloemenstal in en togen aan het werk. Ook een bus voor het vervoer van de bloemen was al aangeschaft.
'We wisten dat er bezwaar ingediend kon worden,' aldus Petra,' maar dat moest binnen zes weken en toen die om waren dachten we dat de zaak rond was. Twee weken later kwam alsnog de klap.'
Een aantal ondernemers aan de Bos en Lommerweg bleek bezwaar te hebben gemaakt tegen de plaatsing van de bloemenstal. De welstandscommissie kwam daarop langs en oordeelde dat Klavertje 4 niet in het straatbeeld past.
Bij de hoorzitting die volgde bleek volgens Petra dat 'het stadsdeel niet achter hen stond.'
Vervolgens ging er van alles mis ten nadele van de uitbaatsters. De uitslag van de hoorzitting kwam weken later dan toegezegd en uiteindelijk kwam er iemand van het stadsdeel in de kraam zelf vertellen dat Klavertje 4 binnen acht weken weg moest.
'Gewoon waar alle klanten bij stonden,' zegt Petra, 'en dat is vaker gebeurd. Een van de laatste keren werd ons gevraagd of we niet een tijdje iets anders konden doen, tot we een andere plek hebben. Alsof we zomaar even een maandje bij de slager kunnen gaan werken! Ons zijn wel andere lokaties aangeboden, maar we willen niet naar een B-lokatie.'
Bovendien schijnen Petra en haar zus dan wederom een zogeheten loopbrief af te moeten werken, of zoals de onderneemsters het zelf verwoorden 'dan begint het hele circus opnieuw om alle vergunningen en toestemmingen te krijgen.'
Vooralsnog is het stadsdeel in gesprek met de gezusters, die behoorlijk moedeloos zijn geworden van alle perikelen.
En ik verbaas me over de twee gezichten van stadsdeel Bos en Lommer, dat aan één kant goede wil toont door 'nieuwe initiatieven toe te juichen' en 'Bos en Lommer op de kaart te willen zetten', maar aan de andere kant verzuimt bewoners en winkeliers op de hoogte te stellen van een nieuwe nering op de stoep, om vervolgens bij bezwaren die nering met pek en veren de wijk uit te jagen.
Dat Klavertje 4 Petra Peters in Bos en Lommer geen geluk heeft gebracht is een feit, maar succesvol ondernemerschap hangt niet van geluk aan elkaar.
Nette communicatie en bejegening hadden hier niet misstaan, en daar heeft het stadsdeelbestuur jammerlijk in gefaald.

zeventien reacties op "Een ongeluksklavertje"

Lodewijk
-1-  Lodewijk:
Eigen schuld dikke bult. Hadden deze zussies maar een Pakistaanse belwinkel, Turkse pizzazaak of Marokkaanse slagerij moeten openen. Een Tunesisch gordijnatelier was natuurlijk ook geen enkel probleem geweest.
Marion
-2-  Marion:
Wat een domme en stigmatiserende opmerking van Lodewijk. Nee, het Stadsdeel had simpelweg heel goede de procedure aan hen uit moeten leggen. Als zij de gezusters hadden gemeld dat het stadsdeel positief zou staan tegenover een dergelijk voorstel dan waren de gezusters een heel eind gekomen. Welstand geeft een advies en meer is het niet. Dat kan het stadsdeel overulen. Inderdaad, waar een wil is is een weg. Dt had dus allemaal heel goed gekund.
Werner Toonk (bestuurder Oud-West)
-3-  Werner Toonk (bestuurder Oud-West):
Ik ben benieuwd wat het stadsdeelbestuur daar zelf over te melden heeft.
Dr.D
-4-  Dr.D:
Zou willen zeggen dat Lodewijk geen opmerking maakt maar eerder iets constateerd...
Of zijn de genoemden zulke gewiekste ondernemers die de stadsdeelregelgeving op hun duimpje kennen?
Dacht het niet...
kokkie
-5-  kokkie:
Constateerd??? En dat noemt zicht Dr.
Hahahaha!
Buurvrouw
-6-  Buurvrouw:
Het is zo jammer. Het is een goedkope en goede stal waar ik elk weekend even een bosje haal. Ik snap dat de bloemenwinkel verder op bezwaar heeft, maar dan moeten ze maar niet zo duur zijn.
Riet van toen
-7-  Riet van toen:
Wellicht een ander plekje binnen het stadsdeel? Hebben ze wel recht op lijkt me na al die geblunder.
RvT
-8-  RvT:
“dat geblunder”
-9-  :
Ah, Riet M. Lips! Ik dacht al, waar blijft ze ;)
-10-  :
Update: De bloemenstalhouders hebben een compromis bereikt met het stadsdeel. Op vrijdag en zaterdag staan ze voortaan op de markt op het B&L-plein en alle kosten die ze tot nu toe gemaakt hebben krijgen ze vergoed..
Pietje
-11-  Pietje:
Die wijkeken moetten oprotten!
Xjes ons..
love jullie
yanny scutt
-12-  yanny scutt:
Nou Esther! Ik denk niet dat planten/bloemenzaak op het Bos en Lommerplein Emile (of Emiel) daar zo blij mee is hoor.. Die hadden ,denk ik, veel liever gezien dat klavertje 4 op de Bos en Lommerweg was gebleven.

Wel mooi dat alle gemaakte kosten zijn vergoed natuurlijk, maar misschien hadden die stadsdeel-adviseurs er ook bij moeten vertellen dat er op het Bos en Lommerplein (dus markt) een geduchte concurrent zit EN dat bloemen en planten niet hoog scoren op het 'boodschappenlijstje' van de reguliere wijkbewoners.

Stadsdeelambtenaren zal het een rotzorg zijn! Kijk maar naar de teloorgang van de mooie winkelstraten die onze tuinsteden ooit hadden.

En dan durven Stadsdeelbestuurders ook nog met droge ogen te beweren dat zij de 'beginnende ondernemers' ondersteunen. Dat doen ze ook, en rekenen op 'gezonde' concurrentie.

'Bedrijfsongevalletjes' zijn incidenten en intussen feliciteren zij zichzelf, (stadsdeelbestuurders) met de prachtige winkelcentra die er -vooral dankzij hen- zijn ontstaan.

Intussen slaapt er een groepje ondernemers- in voornoemde- (en mooie winkelstraten)- in hun eigen zaken- want de 'aandacht' van onze overheid blijft begrensd. ( Net zoals de door hun aangemoedigde nieuwe en 'veilige' winkelcentra.)

Ik ben bang dat Klavertje 4 het gaat verliezen en hoop dat deze ondernemers hun heil -en harde werk- ergens anders gaan zoeken. Groetjes; Yanny
bewoner
-13-  bewoner:
communicatie is zeker niet het sterkste punt van Stadsdeel Bos en Lommer. Kijk maar naar de ellende van het plein en de verplaatsing van de markt. Wat een elende en wat een slechte communicatie over wat er ging gebeuren. Het nieuws stond nog eerder op AT5.nl dan dat het stadsdeel bestuur het wist. Ik vind dat Klavertje 4 moet blijven, leuke spontane hardwerken mensen verdienen een A locatie !
stadsdeelambtenaar
-14-  stadsdeelambtenaar:
@Yanny
Emile is geen concurrent; hij verkoopt hoofdzakelijk planten ivm bloemen (boeketten).

Feit is dat deze ambtenaren weinig invloed hebben op de samenstelling van zo'n winkelsstraat; het feit dat de straten veranderd zijn heeft vooral te maken met de bevolkingsdynamiek in combinatie met de vernieuwde vraag en aanbodverhoudingen.

OBA medewerkers zal het een rotzorg zijn dat de bieb al jaren aan het verloederen is. Kijk naar de teloorgang van de bieb zoals we die ooit hadden.. Al die beveiliging en dat alleen maar door het agressieve gedrag van de medewerkers...
.. Janny in het vervolg niet zo roepgraag meer svp
sda
-15-  sda:
ivm = ipv
Leendert
-16-  Leendert:
Wat een bezopen reactie van een stadsdeelambtenaar. Prietpraat. Ambtenaren hebben geen invloed. Ligt aan de bevolkingsdynamiek. Geen idee wat dat nu weer is. Nou beste stadsdeelambtenaar ik zou zeggen zet em op! Misschien tijd voor een cursus?
Petra
-17-  Petra:
Wij gaan inderdaad een doorstart maken op de Bos en Lommer markt. Onze laatste dag in bloemenkiosk “Klavertje Vier” is zaterdag 21 april 2007. Daarna wordt hij door het Stadsdeel t.z.t verwijderd.

Inderdaad is het stadsdeel ons tegemoet gekomen en zijn onze kosten vergoed.
Ik kan u echter vertellen dat het geen leuke periode is die wij bijna achter ons hebben liggen. Het heeft wel de nodige stress opgeleverd en zoals iedereen weet is dat niet goed voor je gezondheid.

Vanaf vrijdag 27 april zijn wij elke vrijdag en zaterdag te vinden op de Bos en Lommermarkt en gaan wij er weer met frisse moed tegenaan.

Verder willen wij hierbij al onze klanten bedanken voor hun steun, vertrouwen en handtekeningen-actie.

Groetjes,

Bloemenkiosk “Klavertje Vier”
Petra en Jantje

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.