Home > > Blijf van onze coffeeshops af!

Blijf van onze coffeeshops af!

Wietkaart
Amsterdam - In het regeerakkoord staat dat wietwinkels in de buurt van scholen moeten worden gesloten. Om het punt kracht bij te zetten heeft de grootste regeringspartij een website geopend waarop iedere burger zijn verantwoordelijkheid kan nemen en coffeeshops kan melden. Het CDA is actief op zoek, want wiet is slecht en al helemaal als dat in de buurt van een school gekocht is.

Dat Amsterdammers, en de rest van Nederland, niet op zo'n initiatief zitten te wachten blijkt overduidelijk...
Bijvoorbeeld uit het beperkt aantal coffeeshops dat gemeld is. Als we de site mogen geloven zijn er maar 6 shops in de stad. Je kunt natuurlijk denken dat Amsterdam daarmee wiethoofdstad van de wereld is. Rotterdam heeft volgens het CDA 4 shops, Dordrecht haalt ons bijna in met 5. De werkelijkheid is natuurlijk totaal anders: bij mij in de straat zijn er al een stuk of 12, en, ja! er is ook nog een school.

Het blijkt maar weer dat wij, burgers, ons niet zo verantwoordelijk gedragen. Tot ergernis van de ChristenDemocraten zal het aantal coffeeshops op de kaart van Amsterdam de komende weken niet enorm toenemen. Misschien is er nog een christelijke rakker die, naar aanleiding van dit stuk, de site wat extra inhoud geeft. De Amsterdammer vindt een coffeeshopje meer of minder, ook al is die gevestigd binnen 500 meter van een school, niet echt een probleem.

Het is natuurlijk ook nog zo dat in Amsterdam de kans dat een coffeeshop binnen een straal van 500 meter van een school staat vrij groot is. Dat heb je met dichtbevolkte gebieden.

Het regeringsstreven lijkt mij dus ten dode opgeschreven. De komende jaren zal Cohen zich natuurlijk in gaan zetten om het idee echt uit te gaan voeren. Beginnend met een inventarisatie van de coffeeshops die in de buurt van scholen te vinden zijn. Een uitgebreid en grondig onderzoek, daarvan worden de eerste resultaten in najaar 2010 bekend. En dan komt er een nieuwe regering...

Uiteindelijk blijkt het initiatief van het CDA wel weer nuttig voor de toerist die niet kan lezen. Als hij op zoek is naar een shop, en hij kan er echt geen vinden, is er op internet altijd nog een mooie database. En mocht je, als ervaren blower plots in Den Helder belanden, dan weet je nu dat je pech hebt. Dit idee blijkt overigens al weer wat mooier te zijn vormgegeven dan met de punaises van het CDA.

Jammer voor de ChristenDemocraten. Hun nobele streven lijkt in de hoofdstad te smoren in onvervalste Amsterdamse burgerlijke ongehoorzaamheid. Echte Amsterdammers moeten niks van de Haagse moraal. Het kabinet moet met z'n poten van onze coffeeshops afblijven. Ook al hebben we er volgens het CDA maar 6.

25 reacties op "Blijf van onze coffeeshops af!"

O. Schmidt
-1-  O. Schmidt:
Helemaal mee eens, Jelmer.
-2-  :
Applaus, Jelmer. Het CDA zou zich beter druk kunnen maken over de steden en dorpen waar géén coffeeshops in de buurt van scholen zijn. Als je een ongecontroleerd drugsprobleem wilt moet je vooral de deugdzame coffeeshops gaan sluiten. Uit ervaring weet ik dat scholieren, bij gebrek aan coffeeshops, hun heil zoeken bij 'drugspanden', waar heel wat meer dan hasj en wiet wordt verkocht.

Misschien is het een goed idee om die site te revampen. Zou zou het CDA de burgers kunnen vragen om aan te geven waar levensgevaarlijke verkeersknooppunten in de buurt van scholen liggen. Want helaas weet ik eveneens uit ervaring dat er heel wat meer scholieren sneven door verkeersongevallen dan door een jointje.

Tenslotte pleit ik ervoor om een tweede kaart aan te leggen, waarop precies wordt aangegeven waar christenen hun gedachtengoed opleggen aan minderjarigen. Want hoewel dat volgens de Nederlandse wetgeving legaal is (en zelfs van overheidswege wordt gesubsidieerd), lijkt het me niet gezond.
-3-  :
Het CDA overweegt (eventueel) om 'legale' stappen te ondernemen tegen de
makers van de alternatieve wietkaart. :-)
http://www.davidrietveld.nl/pivot/entry...
Dr.D
-4-  Dr.D:
Goed he?
Daar waar obesitas onder de jeugd als probleem wordt gezien horen we niets over de snackbars en supermarkten in de nabije omgeving van scholen...
Mildred
-5-  Mildred:
Er zou mij sowieso wat gelegen zijn om dat betullende gedoe van het CDA wat in te perken. Nu allemaal bliksemafleiders van de echte politieke problemen waar dit land eens mee aan de gang zou moeten gaan. Laat het CDA zich bijvoorbeeld eens druk maken om de ziekenzorg, de ouderenzorg. Laat het CDA eens zorgen voor een fastoenlijk aanbod in onderwijs. En zo weet ik nog wel onderwerpen waar dit land mee aan de slag zou moeten gaan. Ook de PvdA graag.
Brulaap!
-6-  Brulaap!:
Jasses wat een 'meld-misdaad-anoniem-actie'! Zullen we met z'n allen aangeven dat we bij ons thuis een coffeeshop hebben? Dan kunnen ze op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer zien.
estherd
-7-  estherd:
@dr D: inderdaad, laten we dan ook alle supermarkten gaan vervolgen die bij de kassa's met hun rekken snoep leuren en brugklassers in de pauzes Breezers verkopen.
Joris van Vuure
-8-  Joris van Vuure:
Dat de nieuwe Conservatief Christelijke regering ons weinig vrolijkheid zou brengen was al snel duidelijk; De paarse tijden liggen achter ons en Paars is door Balkenende officieel dood verklaard. Alle liberale vrijheden staan onder druk en daar hoort het softdrugsbeleid natuurlijk ook bij. Anders dan Jelmer ons wil laten geloven zie ik helemaal geen echte Amsterdamse opstandigheid op dergelijke punten vanuit het college. Het dichttimmeren van discotheken lijkt bijna hobby te zijn van Cohen, het Wallenbeleid staat zwaar onder druk en de vrije sluitingstijden zijn nog lang niet geregeld, zo groot is het verschil tussen de Amsterdamse Pvda en het Brabantse CDA nu ook weer niet. Het enige wat het vorige Amsterdamse college onder leiding van Cohen heeft gedaan op het terrein van softdrugs is het instellen van een blowverbod. Het college werd daarbij (als mijn geheugen me niet in de steek laat) gesteund door Groenlinks. Tot zover het Amsterdamse verzet, slaapt u rustig verder.
anonymous
-9-  anonymous:
Oerdom initiatief. Geen coffeeshophouder neemt op dit moment het risico te verkopen aan miderjarigen. De vastgestelde regels wordt door het overgrote deel van de coffeeshops netjes nageleefd. Meerderjarigen die betrapt worden op het “halen voor miderjarigen” wordt de toegang ontzegd. Er wordt redelijk streng gecontroleerd en daarbij zijn de straffen niet gering. Dit geldt overigens ook voor de maximaal toegestane hoeveelheid te verkopen rookwaar.
Opa
-10-  Opa:
Een beter idee: sluit alle kerken binnen 500 meter van scholen. Die zijn pas slecht voor de geestelijke gezondheid van onze scholieren.
chris
-11-  chris:
Ik ben een Amsterdammer die momenteel in Engeland woonachtig is en walg van de houding van het CDA. In bijv. het Verenigd Koninkrijk is het drugsgebruik vele malen hoger onder jongeren dan hier, en daar zijn toch echt geen coffeeshops in de buurt. Waardeloos idee CDA, stelletje moraalridders!!
Nessie
-12-  Nessie:
Ik vind het goedkoop en achterhaald om nonchalant en onverschillig over drugsgebruik te denken en schrijven.
Brulaap!
-13-  Brulaap!:
@Nessie:

Wat vind jij dan nonchalant en onverschillig in dit stuk?
Suffie
-14-  Suffie:
Ik snap ook eigenlijk niet waarom die kinderen hun wiet niet gewoon in de schoolkantine kunnen halen! Na hun 12e zijn die kids ruim voldoende in staat om hun eigen keuzes daarin te maken, dus waarom niet op school?

Al die alarmerende verhalen over een hoog THC gehalte in de hedendaagse hash, die psychoses en zo zou veroorzaken, da's allemaal onzin. Net als schadelijke UMTS-antennes op scholen, da's ook nooit wetenschappelijk onderbouwd dus daar moeten de mensen ook niet over zeuren! Wat dan misschien wel slim is, is om het rookverbod op scholen ook meteen af te schaffen, anders kunnen ze nog geen jointje rollen. Ook van roken is tenslotte nog nooit waterdicht vastgesteld dat je er kanker van krijgt, dus moet je dat die kids gewoon kunnen blijven aanbieden, toch?

Nee joh, geen enkele bezwaar om kinderen die hard bezig zijn met het zoeken naar hun identiteit en hun levenshouding tegenover een coffeeshop naar school te laten gaan!
Dirk
-15-  Dirk:
@Suffie:

Ik proef enige ironie, maar wat is je punt?
anonieme kind
-16-  anonieme kind:
jonge luisterdan ik rook veel wiet al 4 en ik ben bijna 16 maar als je de shops wegaald zeg ik je maar 1 ding er veranderd niks we moeten alleen maar ietsje verder reizen
Dr.D
-17-  Dr.D:
Oops!
Zou het dan toch invloed hebben op de schoolresultaten?
Marion
-18-  Marion:
Toch wel schrikken als je de geschreven tekst van anonieme kind ziet. Valt me trouwens wel vaker op als jongeren op deze site reageren. Zouden ze tegenwoordig nog een geschreven opstel oid maken op scholen?
Paul Verheul
-19-  Paul Verheul:
Dit gedachtegoed van het CDA lijkt veel op een kruistocht tegen andersdenkenden, mensen die voor zichzelf uitmaken of iets goed of slecht voor hen is... Wat is de volgende stap van het CDA, het sluiten van smartshops? De actie van het CDA riekt naar christelijk fundamentalisme, het opleggen van de eigen religieuze waarden en normen,zonder dat daar enig realiteitsbesef bij aanwezig is!
Jochem Floor
-20-  Jochem Floor:
@ Dr. D: Mooie hoax van anonieme kind.

@ Suffie: je hebt gelijk, die UMTS-zenders zouden uit de buurt van scholen moeten worden uitgebannen. Snackbars in de buurt van scholen zouden verplicht een toelatingsbeleid voor schoolgaande kinderen moeten gaan hanteren.
Manfred ter Burg
-21-  Manfred ter Burg:
In Amsterdam geldt al de regel dat een koffieshop niet in de directe nabijheid van een school mag liggen. Een exacte grens in meters wordt daarbij niet gegeven. De regel wordt alleen gehandhaaft als het nodig blijkt, bijvoorbeeld bij overlast of bij een te hoge concentratie van koffieshops in een probleemgebied. Dit blijkt in de praktijk prima te werken.
myron
-22-  myron:
sluit ze maar binnekort kun je alles tegelijk halen xtc wiet cocaine alles en die paddo's gaan echt niet weg het wordt allen maar makkelekker alvast bedanktb
Bart
-23-  Bart:
@ red: bovenstaande onzin graag verwijderen s.v.p.!
Arnoud de Jong
@Bart: dank voor de opmerkzaamheid. Reactie inmiddels verwijderd.
Jelle
-25-  Jelle:
Alle scholen in de buurt zitten van een coffeeshop per direct sluiten! Om maar aan te geven hoe absurd het idee is.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.