Home > > Vaarwel Amsterdams Peil?

Vaarwel Amsterdams Peil?

Amsterdams Peil
Amsterdam - Het Wibauthuis werd door lezers van het Parool eens uitgeroepen tot het lelijkste gebouw van Amsterdam, maar het is de vraag of dat ook gebeurd zou zijn wanneer die lezers allemaal voor zij hun stem uitbrachten de tv-uitzending Vaarwel Wibauthuis hadden gezien. De manier waarop architect Nobert Gawronski over zijn geesteskind spreekt, is ontroerend en Jeroen de Geus heeft dan ook via Amsterdams Peil een klein monument geschapen voor het gebouw dat binnenkort met de grond gelijkgemaakt wordt.

Ik zag de uitzending onlangs voor het eerst. Niet op tv, waar hij toevallig deze week herhaald werd, maar online, waar Amsterdams Peil net als Zwart Wit, Zwart Wit Politiek en Eten met Bianca sinds kort een eigen website hebben, waarop je uitgezonden programma’s in hun geheel kunt bekijken. Helaas is dat archief binnenkort het enige wat rest van Amsterdams Peil, want AT5 heeft aangekondigd te stoppen met het programma.
"Na vier seizoenen Amsterdams Peil stopt AT5 per 1 april 2007 met deze documentairerubriek. Of Amsterdams Peil in de toekomst terugkeert is nog onbekend. Er komt een kortere, actuelere rubriek voor terug," staat op de website te lezen. "Als u wilt, kunt u ons hieronder laten horen wat u hiervan vindt."

Hè, waarom nou toch? Dat programmamakers om de paar jaar de kriebels krijgen en denken dat ze iets anders moeten gaan doen, oké, dat schijnt er bij te horen. Maar waarom moet het nou weer korter en actueler? Amsterdams Peil is juist sterk door de afwisseling van hedendaagse en historische onderwerpen én door de lengte, die kijkers de mogelijkheid biedt wat meer over achtergronden te weten te komen, die bij de dagelijkse verslaggeving al snel achterwege blijven.

Amsterdams Peil functioneert de ene keer als lokale versie van Andere Tijden, zoals in de uitzendingen Lulululiefde of Bijlmer: Stad van de Toekomst om de keer daarna weer een plaatselijke reportage à la Netwerk te presenteren, zoals de uitzendingen over de Kalverstraat of over voedselbanken. Programma’s die helaas uitsluitend door AT5 gemaakt worden en die dus voorgoed verdwijnen wanneer de zender er een punt achter zet.

Nieuwe concepten, oude concepten in een nieuwe jas, allemaal prima, maar ga er alsjeblieft niet van uit dat korter altijd beter is. Juist dat nieuwe online archief laat zien dat het merendeel van de uitzendingen ook na lange tijd nog steeds het bekijken waard is. En als het dan echt moet stoppen, kunnen dan in ieder geval de nog ontbrekende seizoenen online gezet worden en daarna voor altijd blijven bestaan? Al was het maar om zo nu en dan die vrolijkmakende tune nog eens te kunnen horen.

negen reacties op "Vaarwel Amsterdams Peil?"

Marion
-1-  Marion:
Marleen, helemaal met je eens. Wederom verdwijnt een prachtig programma met inhoud. Mooie tijdsdocumenten waar je als kijker inderdaad meer van iets hoort dan slechts een flard. Ik ga hopen dat alle uitzendingen binnenkort op DVD gaan verschijnen. Ik heb mijn reactie al naar AT5 gegeven en pleit heel erg voor behoud. Wie volgt?
estherd
-2-  estherd:
Wij kijken het ook heel vaak, en de bijbehorende tune is idd erg opwekkend. Ik ga zeker melden bij AT5 dat ik het jammer vind!
Jochem Floor
-3-  Jochem Floor:
@ Marleen,
Ik heb met mijn vriendin toevallig naar die uitzending zitten kijken en haar reactie week nogal af van jouw voorspelling. Ze verklaarde mijnher Gawronski voor gek en toen hij wees op zijn andere geesteskind, nl. het Roeterseilandcomplex van de UvA, had ik er ook inderdaad wat moeite mee om haar tegen te spreken. Dus ondanks het inderdaad ontroerende karakter van de docu: plat dat ding.
Walther Schoonenberg
-4-  Walther Schoonenberg:
Hier stuit u op een probleem dat steeds groter gaat worden: veel lelijke gebouwen van na de oorlog komen toe aan de bescherming door de monumentenwet omdat deze wet een termijn stelt vam 50 jaar. Als een gebouw ouder is dan 50 jaar kan het worden ingeschreven in het monumentenregister. Dat is hier niet gebeurd, maar diverse andere lelijke naoorlogse gebouwen staan inmiddels wel op de monumentenlijst. De sloop van het Wibauthuis is inmiddels begonnen. Momenteel is er discussie over de vraag of het ABN-AMRO gebouw in de Vijzelstraat op de Monumentenlijst moet. BMA is ervoor. Wij zijn er tegen.
Zie: http://www.amsterdamsebinne...
Het Roeterseiland is ook zoiets: hoort dat thuis op de Monumentenlijst? Als het aan mij ligt niet. De schaarse monumentengelden kunnen beter worden besteed aan echte monumenten.
Tamás
-5-  Tamás:
Ja die tune, heerlijk. Met dat mooie eindbeeld erbij. Heb ooit ergens de hele versie van die tune gehoord, is het geen filmuziek van een film van Kusturica?
De meeste media makers zijn bang voor tijdloosheid in stijl en vorm maar herhalen wel steeds hun nieuwe zooi tot je er gek van word. at5 is niet meer wat het was, kijk er dus bijna niet meer naar. Marleen, dank voor je stuk!
-6-  :
@Jochem: ik verwacht ook niet dat iedereen meteen zijn mening zou veranderen, maar misschien waren er wel kijkers die er even bij stilgestaan hebben dat het Wibauthuis geen onverschillig neergewkakt blok was, maar een in de tijdgeest passend, zorgvuldig doordacht en daarmee architectonisch interessant gebouw. Dat kun je nog steeds lelijk vinden, maar ook lelijke dingen kunnen zo hun waarde hebben.

@Walther Schoonenberg: eigenlijk zou er voor gebouwen waarover de meningen zo sterk uiteenlopen een soort bezinningsperiode moeten komen, wat nu lelijk gevonden wordt, vindt men over twee generaties misschien prachtig en dan is het te laat. Juist bij minder oude gebouwen is het immers moeiljker om daar met een onbevangen blik naar te kijken. Maar misschien moet ik daar eens een afzonderlijk stuk over schrijven.
Marjolijn
-7-  Marjolijn:
@Walther S. Het gaat er niet om of een gebouw mooi of lelijk is maar juist om het tijdsbeeld wat het weerspiegeld. Dat kwam juist mooi naar voren in het item. Het is een gebouw neergezet in een periode van schaarste/Wederopbouw. Ik vond het verhaal wat daarbij hoorde erg interessant. Daarmee ga je toch weer heel anders naar een gebouw kijken. Nee, wat mij betreft had het Wibauthuis niet gesloopt mogen worden. Maar ja, het was niet ouder dan 50 jaar en kon dus niet beschermd worden.
De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad maken soms rare afwegingen. Dat blijkt ook wel uit deze reactie.
ale
-8-  ale:
Ja hallo, gaan we hier nu babbelen over de schoon- of lelijkheid van gebouwen in de stad, of beperken we ons tot de bijdrage van Marleen, die terecht de vraag opwerpt waarom een fraai programma als Amsterdams Peil op AT5 om zeep wordt geholpen.

Amsterdams Peil is als een vlag op een modderschuit, de enige reden om naar AT5 te zappen. Triest dat dit van de kabel verdwijnt, maar onvermijdelijk als je de teloorgang van deze 'stadszender' gedurende de afgelopen vijftien jaar op de voet hebt gevolgd.

AT5 begon als een ware stadszender, met een eigen identiteit. Begin jaren '90 had je nog programma's zonder sterallures, waar gewone burgers als jij en ik voor werden uitgenodigd om bij de schemerlamp commentaar te geven over de dingen die gebeurden in de stad. De programma's waren laagdrempelig en hadden een sterk volkskarakter.

Dat volkse unieke karakter verdween gedurende de jaren '90, toen AT5 zich steeds meer ging spiegelen aan Hilversum. Presentatoren gebruikten de gesubsidieerde lokale zender als opstapje naar het beter betaalde werk bij de 'publieken'. Programma's werden korter, hijgeriger, oppervlakkiger. Niet langer gewone burgers maar nietszeggende BN'ers en politici bevolkten de studio.

AT5 werd voor mij een gedrocht. Wie zit er te wachten op 'live'-verbindingen met een reporter ter plaatse, die negen van de tien keer niets te melden heeft? Het gaat werkelijk nergens meer over, terwijl de maatschappelijke onvrede de laatste jaren sterk is toegenomen.

AT5 zou 's avonds in de huiskamers van het scherm moeten bruisen i.p.v. om het half uur bij herhaling pulpnieuws te brengen over afrekeningen, diefstallen, filmpremières en klagende buurtbewoners over hondenpoep. Waar zijn de levendige studiodebatten met tientallen buurtbewoners en deskundigen op locatie gebleven, die soms twee uur duurden?

Amsterdams Peil is het enig overgebleven juweeltje waar een mens naar uit kijkt. En ook dat wordt nu de nek om gedraaid, zal wel te lage kijkcijfers opleveren. Gelukkig hebben we RTV Noord-Holland nog, dat bij vlagen de charme van AT5 in betere tijden uitstraalt. Wellicht is daar wél plaats voor Amsterdams Peil, laten we het hopen.
Fijn om een Amsterdamer te zijn.
-9-  Fijn om een Amsterdamer te zijn.:
Ale, helemaal mee eens. Niets meer aan toe te voegen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.