Home > > Leren leven in een bouwput

Leren leven in een bouwput

Noord - Er zijn van die dagen dat mijn leven op een grote bouwput lijkt. Het regende toen ik vanmorgen de deur uitging en daarom besloot ik een keer de bus te nemen. De Kamperfoelieweg waar normaal gesproken de bus stopt was ineens veranderd in een grote modderpoel. De kaboutertjes waren weer eens 's nachts bezig geweest, want een paar dagen geleden was het hier nog een grote racebaan.
En waar is de bushalte gebleven? Die bleek verplaatst te zijn naar een andere straat.

Na een kwartier arriveerde ik in de volgende bouwput, het Centraal Station. Als regelmatige treinreiziger een makkie. Gangen die afgesloten zijn, hekken met blauwe doeken, bouwvakkers die met materieel door de stationshal lopen, het valt me niet eens meer op. Nog net op tijd haalde ik de trein op weg naar de derde bouwput, het station van Hilversum. Daar wordt op dit moment gewerkt aan een tunnel voor voetgangers en fietsers.
Het bleef de hele dag regenen en dan voelt het leed dat bouwput heet erger. "Komt er dan nooit een einde aan deze ellende", verzuchtte ik tegen een collega toen we 's avonds weer arriveerden op het Centraal Station. Hij hielp me snel uit de droom. "Nee, er komt nooit een einde aan want als de Noord/Zuidlijn klaar is (in 2013 zeggen ze) dan is er wel weer iets anders dat op de schop moet."

Wat een fijn idee, een levenlang hekken, omleidingroutes en enorme gaten in de stad.
Hoe kun je leren leven met dit vooruitzicht? "Door te accepteren dat Amsterdam een stad in ontwikkeling is. En daar horen bouwputten gewoon bij." Dat vindt Reno Raaijmakers. Als historicus organiseert hij wandelingen door Amsterdam en sinds kort presenteert hij ook een televisieprogramma over de geschiedenis van de stad.
"Een stad is niet van de mensen die er nu wonen. Over honderd jaar moeten er ook mensen leven en werken in Amsterdam en daarom moet er worden gebouwd." Raaijmakers vindt het jammer dat mensen het altijd maar hebben over de overlast. Want bouwputten zijn een teken van vooruitgang en ook een bron van inspiratie voor de stad. Een goed voorbeeld daarvan is volgens Reno de schilder en fotograaf George Hendrik Breitner. Die liet zich een eeuw geleden juist inspireren door bouwputten. In die tijd was Amsterdam in beweging en bruiste het in de stad van sloop- en bouwwerkzaamheden. Breitner heeft met schilderijen en foto's die beweging van de stad vastgelegd.

Volgens Raaijmakers moeten we dus ophouden met zeuren. Want wat is dan tien jaar bouw aan een metrolijn op de geschiedenis van stad van 800 jaar? Hij denkt ook dat de inwoners van de stad honderd jaar geleden meer oog hadden voor de vooruitgang. "Het is ook niet voor niets dat het gezegde meegaan in de vaart der volkeren toen is bedacht. En als een stad niet verandert dan houdt de geschiedenis op te bestaan."

En welke bouwput mag zich van Reno de mooiste van Amsterdam noemen. "Dat zijn de werkzaamheden langs de IJ-oever. Dat water met al die hijskranen en heimachines, dat is een geweldig gezicht."


zes reacties op "Leren leven in een bouwput"

Ko
-1-  Ko:
Het is maar goed dat Thomas af en toe een bouwput op de foto zet.
PanMan
-2-  PanMan:
Toch ben ik het er wel mee eens: Natuurlijk is het niet fijn om een keertje om te moeten fietsen, maar Amsterdam wordt er wel mooier, beter of bereikbaarder van. Wees blij dat er mensen zijn die zich daarvoor inzetten.
En while we'r at it: Waarom staat er altijd wel iets te zeiken op AmsterdamCentraal? Ik weet dat slecht nieuws nou eenmaal beter verkoopt, maar als je het hier volgt (en dat doe ik), is er altijd wel vanalles mis. Elke verandering wordt gezien als overlast. Terwijl we in de mooiste stad ter wereld wonen! Dat mag ook wel's wat meer in de kijker staan!
Peter
-3-  Peter:
En zullen we een lijst maken van de plekken in de stad die enorm opgeknapt zijn na een bezoekje van de bouwvakkers? Bijvoorbeeld de Admiraal de Ruyterweg die veel fietsvriendelijker is geworden en ook nog eens er veel beter uitziet nu alle vuilnisbakken onder de gerond zijn verdwenen.
yanny scutt
-4-  yanny scutt:
Ook ik ben het eens met Reno Raaijmakers. Daar waar wordt geleefd daar wordt gebouwd en vernieuwd.

Ik maak me dus ook geen zorgen dat er wordt gebouwd, maar WAT er wordt gebouwd (en waar en hoe) Groetjes; Yanny
oerWouter
-5-  oerWouter:
In principe is er inderdaad niks mis mee dat die jongens daar lekker bezig zijn, als ze na het spelen gewoon weer alles netjes op zouden ruimen. Maar nee hoor.
MvK
-6-  MvK:
Mijn hele stuk is weg ,wat ik net typte.
Fijne avond allemaal.

Een buurtbewoonster uit Nieuwendam.
MvK

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.