En waar is de bushalte gebleven? Die bleek verplaatst te zijn naar een andere straat.
Na een kwartier arriveerde ik in de volgende bouwput, het Centraal Station. Als regelmatige treinreiziger een makkie. Gangen die afgesloten zijn, hekken met blauwe doeken, bouwvakkers die met materieel door de stationshal lopen, het valt me niet eens meer op. Nog net op tijd haalde ik de trein op weg naar de derde bouwput, het station van Hilversum. Daar wordt op dit moment gewerkt aan een tunnel voor voetgangers en fietsers.
Wat een fijn idee, een levenlang hekken, omleidingroutes en enorme gaten in de stad.
Hoe kun je leren leven met dit vooruitzicht? "Door te accepteren dat Amsterdam een stad in ontwikkeling is. En daar horen bouwputten gewoon bij." Dat vindt Reno Raaijmakers. Als historicus organiseert hij wandelingen door Amsterdam en sinds kort presenteert hij ook een televisieprogramma over de geschiedenis van de stad.
"Een stad is niet van de mensen die er nu wonen. Over honderd jaar moeten er ook mensen leven en werken in Amsterdam en daarom moet er worden gebouwd." Raaijmakers vindt het jammer dat mensen het altijd maar hebben over de overlast. Want bouwputten zijn een teken van vooruitgang en ook een bron van inspiratie voor de stad. Een goed voorbeeld daarvan is volgens Reno de schilder en fotograaf George Hendrik Breitner. Die liet zich een eeuw geleden juist inspireren door bouwputten. In die tijd was Amsterdam in beweging en bruiste het in de stad van sloop- en bouwwerkzaamheden. Breitner heeft met schilderijen en foto's die beweging van de stad vastgelegd.
Volgens Raaijmakers moeten we dus ophouden met zeuren. Want wat is dan tien jaar bouw aan een metrolijn op de geschiedenis van stad van 800 jaar? Hij denkt ook dat de inwoners van de stad honderd jaar geleden meer oog hadden voor de vooruitgang. "Het is ook niet voor niets dat het gezegde meegaan in de vaart der volkeren toen is bedacht. En als een stad niet verandert dan houdt de geschiedenis op te bestaan."
En welke bouwput mag zich van Reno de mooiste van Amsterdam noemen. "Dat zijn de werkzaamheden langs de IJ-oever. Dat water met al die hijskranen en heimachines, dat is een geweldig gezicht."
zes reacties op "Leren leven in een bouwput"
En while we'r at it: Waarom staat er altijd wel iets te zeiken op AmsterdamCentraal? Ik weet dat slecht nieuws nou eenmaal beter verkoopt, maar als je het hier volgt (en dat doe ik), is er altijd wel vanalles mis. Elke verandering wordt gezien als overlast. Terwijl we in de mooiste stad ter wereld wonen! Dat mag ook wel's wat meer in de kijker staan!
Ik maak me dus ook geen zorgen dat er wordt gebouwd, maar WAT er wordt gebouwd (en waar en hoe) Groetjes; Yanny
Fijne avond allemaal.
Een buurtbewoonster uit Nieuwendam.
MvK