Home > > Lekker spuiten

Lekker spuiten

Amsterdam - Grafitti spuiten mag niet. Posters plakken ook niet. Het ontsiert het straatbeeld, en dat roept allerlei negatieve gevoelens op. Toch?

Vandaag opent in galerie WM aan de Elandsgracht een tentoonstelling over Laser 3.14; een anonieme grafittispuiter die de stad volkliedert met quasi-filosofische spreuken. Je hebt er vast wel eens eentje gezien. Een compleet overzicht is te vinden op de website. Het is onduidelijk of laser 3.14 een individu of een collectief is. Kom je iets van Laser 3.14 tegen, dan lees je het, denkt er over na, en loopt verwonderd verder.
De London Police tekende overal en nergens poppetjes op. Zwart-wit: je kent ze wel, met die ronde hoofdjes. Op de gekste plekken. Je staat bij de tramhalte en ziet een enorme lach van zo'n beestje. Had je een ochtendhumeur, dan was die direct weg.

Loesje plakt de stad vol. Vrolijke kwinkslagen over het nieuws, over het jaargetijde, over de liefde. Als het Arnhemse meisje een bezoek brengt aan Amsterdam, is de hoofdstad weer een stuk wijzer.

Vorige week presenteerden de auteurs van een boek over streetart in New York City hun boek ook hier in Amsterdam. De American bookstore op het Spui had ze uitgenodigd. Speciaal hiervoor werd een grafitti gemaakt op het pand. Natuurlijk was er eerst gesteggel over de vergunning. Eigenlijk mocht dit werk alleen maar op een van de muren van de winkel worden gespoten. Maar kunstenaars laten zich de wet niet voorschrijven: beide muren van het hoekpand werden ondergekalkt. Inmiddels is het werk weer verwijderd.

Sommige beleidsmakers vinden het maar niks, dit soort straatversiering. Zij beroepen zich op allerlei zaken. Beginnend bij de schoonmaakkosten. Het openbaar bestuur, en daarmee de burger, moet voor alle schoonmaakkosten opdraaien. Hoeveel honderdduizenden euro's niet worden uitgegeven aan het verwijderen van grafitti, en het weghalen van posters. Die kosten moeten natuurlijk verhaald worden op degenen die het straatbeeld versieren. Terwijl je natuurlijk ook kunt kiezen om versiering te laten zitten: het kost minder, en men wordt er vrolijker van.

Dan natuurlijk: het gevoel van onveiligheid. Mensen zouden zich een stuk onveiliger voelen wanneer de stad volgekliederd is met grafitti. En eerlijk is eerlijk: een tag (een grafitti handtekening) is nu niet echt leuk om naar te kijken. Maar een mooi kleurrijk werk, daar word je toch blij van. Als je onderzoek doet blijkt dat grafitti eerder het gevoel van veiligheid bevordert, dan dat het mensen onveilig doet voelen.

Er is onderscheid tussen allerlei verschillende vormen van streetart, en dat is ook best te onderscheiden van vandalisme. Hoe mooi een kunstwerk aan de buitenkant ook is: als je daardoor niet meer uit de ramen van het metrostel kan kijken is het gewoonweg vervelend. Veel mensen worden echter blij van een mooi werk. Wanneer zit een spreuk, een poster of een tekening mensen in de weg? Bijna nooit. Dus: waarom moeten streetart projecten worden ontmoedigd? Zo snel mogelijk worden verwijderd? Waarom zijn er tachtig vergunningen nodig alvorens je je eigen gevel mooier mag maken?

Op de leukste dagen in de stad fiets je van verwondering naar verwondering. Op iedere hoek een kleurrijk vrolijkmakend nieuw werk. Geen aangeharkte tuintjes, maar dynamiek. Laat die posterplakkers veel plakken, en grafitti-artiesten lekker spuiten.

veertien reacties op "Lekker spuiten"

Brulaap!
-1-  Brulaap!:
Laser is volgens mij een persoon. Meen me te herinneren dat ze bij het AT5-programma kort Amsterdams een keer met hem op stap zijn gegaan.
henk
-2-  henk:
Laser gebruikt vaak bouwplekken en andere zaken. Dat is toch een stuk minder erg dan zomaar een tekst op je pand gekladderd. Er is naar mijn idee een verschil tussen zinloos bekladden en een graffiti “kunstwerk”.
PanMan
-3-  PanMan:
Zolang ze toestemming hebben van de eigenaar vind ik graffiti prima, maar een tag zoals ik vanochtend weer op mijn huis trof is gewoon vandalisme (overigens een tip: Zilverpoets, en hard poetsen, werkt, op houtwerk).
yanny scutt
-4-  yanny scutt:
Laser is overal te herkennen op metrobogen en zuilen. Het is kleurrijk en prettiger om te zien dan het voornamelijk zwarte (en met negatieve boodschappen verrijkt) kliederwerk!

Maar ook Laser heeft geen vergunning om zomaar , en ongevraagd, onze stad op te sieren met zijn persoonlijke smaak! Groet; Yanny
yanny scutt
-5-  yanny scutt:
PS: Ik bedoel dus; als er geen vergunning is aangevraagd.
-6-  :
Overigens maakte Menno hier op AC ooit een tekening over Laser: http://www.amsterdamcentraa...
Arie Hangzak
-7-  Arie Hangzak:
@yanny scutt:
Dus kortom je moet er eerst om vragen? Wat een onzin. Is deze stad nog niet conservatief en truttig genoeg voor je geworden?
Orbs
-8-  Orbs:
Laser is me er 1tje!
vidn veel van zijn teksten erg scherp, en doordat ie voornamelijk op tijdelijke schuttingen ed bezig is ook erg goed zodat al die pennenlikkertjes met hun vinex woninkje in Almere die onze stad besturen geen poot hebben om op te staan.
Hij exposeert op moment op de elandsgracht (tot en met maart)
Walther Schoonenberg
-9-  Walther Schoonenberg:
Ik kan met tranen in de ogen kijken naar een 17de- of 18de-eeuwse gevel geruïneerd door zogenaamde graffiti-kunstenaars. Prachtig metselwerk of natuursteen voor altijd aangetast. Je krijgt het er gewoon niet meer af. Recent heb ik nog uren staan poetsen op mijn eigen gevel. Je krijgt het er gewoon niet meer af. De oplossing die men dan vaak kiest is de boel te schilderen maar dan verdwijnt het patina van eeuwen achter een verflaag. Er gaat daardoor veel monumentale kwaliteit verloren. Dat is om heel verdrietig van te worden. Het is dan ook onbegrijpelijk dat zovelen in deze stad deze 'kunstenaars' de hand boven het hoofd houden, dat het moet kunnen. Dat is niet goed, want het stimuleert kinderen om dan ook maar te kliederen op het het ambachtelijk erfgoed van ons allen. Daar gaat het hier om.
Markiiii
-10-  Markiiii:
Wie bepaalt wat kunst is? Dat is toch juist het mooie van kunst? Wat jij bekladding vind, vind ik weer juist mooi. En het gaat om die discussie. Al die eenheidsworst..

@ Walther: waren holbewoners die aan de eerste form van grafiti deden dan ook verkeerd bezig? En nu, duizenden jaren later is het er nog steeds. Is dat dan ook bekladding geweest? Dat is nu toch ook van monumentale kwaliteit?
yanny scutt
-11-  yanny scutt:
Hangzak, ongevraagd erop los kladden is geen kunst. Kunst is bewijzen dat je 'kladwerk' iets voorstelt en daar vervolgens een vergunning voor krijgen om het ergens aan te brengen!

Het is namelijk niet de kunstenaar die beoordeelt of zijn werk goed/mooi genoeg is .. Groet; Yanny
fatimar
-12-  fatimar:
ik vindt dat vandalisme ook fout isom het weg te halen gaat het van je eigen belasting weg dus kappen
yanny scutt
-13-  yanny scutt:
fatimar, (of fatima?) Dat is helemaal waar! Wie de boel bekliedert zoals nu weer is gebeurd op de Rozen en Prinsengracht, moet zelf de schoonmaakkosten maar gaan betalen.

Zelf heb ik het idee dat het nog beter werkt als je ze zelf de boel laat schoonmaken! (Het is namelijk een stuk moeilijker om het weg te halen..) (-: Yanny
aap
-14-  aap:
Laser is een neppe kloothommel en dat weet hij best. De smerige rat dat hij er is.

Kuttoy dat je er bent met je zelf geclaimde status

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.