Home > > Chaotische Amsterdammer heeft geen stemrecht?

Chaotische Amsterdammer heeft geen stemrecht?

Amsterdam - U kent dat wel. U heeft een belangrijk formulier en bergt dat zo goed op, dat u het vervolgens niet meer kan vinden. Dat overkwam mij tijdens de vorige verkiezingen met mijn stempas. Inmiddels weet ik wel beter, de plek waar mijn stempas ligt staat in mijn geheugen gegrift. Als Amsterdammer heeft u namelijk geen stemrecht als u er de dag voor de verkiezingen achter komt dat u uw stempas kwijt bent.
Ik ben een wat chaotisch persoon. Daar leer je mee leven, dus voor sommige zaken, zoals diploma's e.d., heb ik een vaste plek. Bij belangrijke gebeurtenissen (zoals stemmen), check ik een dag van tevoren of ik alle benodigdheden nog wel kan vinden. Dan heb ik nog een dag om eventueel ontbrekende zaken te regelen.
Om in Amsterdam te kunnen stemmen bent u dan te laat. Ook voor de komende verkiezingen geldt dat u voor maandag 5 maart 15.00u een nieuwe stempas kunt aanvragen, anders vervalt uw stemrecht. Terwijl een kleine speurtocht op Google ("stempas verloren") leert dat in de inwoners van het merendeel van de andere gemeentes in Nederland tot 6 maart (de dag voor de verkiezingen) een nieuwe stempas kunnen aanvragen. In sommige steden, zoals Utrecht, kunt U zelfs nog op de dag van de verkiezingen een duplicaat aanvragen. Ik zou me kunnen voorstellen dat dit laatste fraude-gevoelig is. Dat zou kunnen betekenen dat u 's morgens gaat stemmen, vervolgens een nieuw exemplaar gaat ophalen en dan nog een keer gaat stemmen. Alhoewel, we leven in 2007, dan zou je denken dat dit soort fraude te ondervangen zou moeten zijn. Maar waarom mag een Amsterdammer een dag voor de verkiezingen geen stempas meer aanvragen? Als daar een dringende reden voor zou bestaan, zou dat in elke stad in Nederland gelden. Maar in andere steden kan het blijkbaar wel.
Waarschijnlijk is deze regel bedacht door een geordende ambtenaar. Die bedacht misschien dat het te veel rompslomp zou geven, de dag voor de verkiezingen nog stempassen verstrekken. Wellicht heeft hij zich geen moment gerealiseerd dat er ook mensen bestaan die minder geordend zijn dan hij. Maar hij gaat daarbij voorbij aan een heel fundamentele vraag: heeft een chaotische Amsterdammer minder stemrecht? Is ongeordend zijn een misdrijf? Met deze procedure wordt de chaotische Amsterdammer namelijk zijn stemrecht ontnomen.
De niet-choatische lezer onder u zal waarschijnlijk zijn schouders ophalen en denken "waar maakt ze zich druk om, laat ze haar stempas beter bewaren". Uiteraard, dat is de beste oplossing. Maar van een chaotisch persoon, die het risico loopt z'n pas kwijt te raken, te vragen dat hij zich dat op maandagmorgen al realiseert, is net zoiets als van een slak vragen te gaan rennen: dat ligt niet in z'n aard. Juist die chaoot bedenkt zich, als hij het stemmen echt heel belangrijk vindt, op z'n vroegst een dag van tevoren "oh, ja, morgen stemmen, waar moet ik ook alweer naar toe en waar heb ik in vredesnaam die pas gelaten". Ik vind het een ernstige zaak dat, wanneer u dat als Amsterdammer een dag voor de verkiezingen bedenkt, uw stemrecht verloren is gegaan.

23 reacties op "Chaotische Amsterdammer heeft geen stemrecht?"

-1-  :
Een slechte zaak inderdaad, vroeger kon je nog gewoon, in het stemlokaal in de buurt, met je paspoort stemmen. Ik heb al van meerdere chaoten in mijn omgeving gehoord dat ze 22 november niet konden stemmen wegens een verloren stempas. Zou me niets verbazen als er op deze manier duizenden stemmen verloren zijn gegaan..
Jochem Floor
-2-  Jochem Floor:
Niet zeuren. Er bestaat geen grondrecht op ongeordend zijn. En als er op deze manier alleen nog maar gestemd gaat worden door mensen die er over nagedacht hebben, dan kan ik dat alleen maar toejuichen!
Wouter
-3-  Wouter:
Ik ben het eens met Jochem. Je moet je zaakjes gewoon wat beter op orde hebben, meid. Even die discipline opbrengen en je niet verschuilen achter het “ik ben een lekkere chaoot”-syndroom
d berk
-4-  d berk:
Straks durven ze nog van je te verlangen dat je herinnert waar het stemkantoor is!
:)
-5-  :
Daar bestaat dan gelukkig weer een handige site voor:

http://tinyurl.com/3cyn3u
Arti
-6-  Arti:
20 07 2007 was een veel mooiere datum geweest om te onthouden dat er gestemd moet worden. Zucht.
alex
-7-  alex:
Als je niet gaat stemmen heb je nooit problemen!
estherd
-8-  estherd:
Lekker kort door de bocht Jochem Floor, 'niet zeuren.' Dit stukje gaat over het verschil in regelgeving over het aanvragen van een nieuwe stempas, en dat dat in diverse steden zo anders is mag inderdaad weleens uitgelegd worden.
En @Wouter: misschien kun je dat 'meid' voortaan achterwege laten, C. de Bruijn is je vriendinnetje niet.
yanny scutt
-9-  yanny scutt:
Jochem Floor, jij wilt dus dat er alleen maar mensen die nagedacht hebben gaan stemmen?! Jij beweert hier dus dat er mensen zijn die de moeite doen om te gaan stemmen NIET denken?..Wat arrogant!

Ik heb nagedacht en stem niet. Want ik ben het niet eens met het instandhouden van die hele (dure) provinciale 'ambtenarenbrij' die er vooral goed in slaagt om burgers dubbele waterrekeningen toe te sturen en buitengewoon verschillende tarieven voor vanalles en nog wat in stand te houden. Weg ermee!

Ik hoop van harte dat mijn stempas zodanig 'verdwaalt'dat zelfs mijn heksen -abacadabra hem niet meer kunnen terughalen..Groetjes; Yanny
Antoine
-10-  Antoine:
@ esterd:
Ik hoor Wouter nergens zeggen dat Carla de Bruijn zijn vriendinnetje is, meid.
Estherd
-11-  Estherd:
@Antoine: weer zo'n goedkope reactie. Als je niet beter kunt, is het je vergeven, hoor.
Redczus
-12-  Redczus:
Het stemrecht is een onvoorwaardelijk kiesrecht en dat betekend dat geen gemeente andere voorwaarden aan zijn stemgerechtigden mag stellen dan in de grondwet artikel 4 staat.Dus niemand, ook de vergeetachtige niet, mag feitelijk zijn stemrecht ontnomen worden door een lokaal of nationaal experiment, wat de stempas feitelijk is.
-13-  :
@Redczus: Artikel 4 van de Grondwet verankert het kiesrecht, maar het stelt ook dat daaromtrent aanvullende regels kunnen worden gesteld. De tekst luidt namelijk voluit:

Iedere Nederlander heeft gelijkelijk recht de leden van algemeen vertegenwoordigende organen te verkiezen alsmede tot lid van deze organen te worden verkozen, behoudens bij de wet gestelde beperkingen en uitzonderingen

Dat betekent dat er - buiten de Grondwet zelf - allerlei beperkingen een aanvullende voorwaarden kunnen gelden. Die zijn onder andere geregeld in de Kieswet, waarin de procedure in grote lijnen is vastgelegd, en de organisatie van een verkiezing verder aan de gemeente wordt gedelegeerd.

Het stemrecht mag niemand worden ontnomen (hoewel ook daar uitzonderingen op zijn, zoals strafrechtelijke ontzetting uit het actief en/of passief kiesrecht), maar dat wil niet zeggen dat de burger er niet verantwoordelijk voor kan worden gehouden om de procedure op een ordentelijke manier te volgen. In de oude situatie kon je immers in sommige gevallen ook 'feitelijk het stemrecht worden ontnomen', bijvoorbeeld als je je oproepkaart noch je paspoort bij je had. Wat dat betreft is er helemaal niets veranderd.

Oftwel, zoals Jochem al schreef, er is geen 'grondrecht op ongeordend zijn'. Denk je van wel? Probeer dat de Belastingsdienst dan maar eens wijs te maken als je je aangifteformulier in een chaotische bui bij het oud papier hebt gedonderd.
Wouter
-14-  Wouter:
Offtopic: dat 'meid' was natuurlijk in alle vriendelijkheid bedoeld.

(vrouwen..)
Redczus
-15-  Redczus:
@Wieland van Dijk, er is wel degelijk veel controversiël omdat er met meerdere maten gemeten wordt in diverse gemeenten. Als je tegenwoordig je ID kaart niet bij je hebt wordt je zelfs beboet dus zou het logisch zijn als we om een aantal van de bekende fraudegevoelige kanten van de stempas die te verhelpen zijn met de legitimatieplicht zouden verhelpen. Heb 10 maanden onderzoek hierover achter de rug en wil geen lang verhaal maken maar samenvattend wel zeggen dat de rechtspositie van de stempas niet deugt omdat er in het land bij dezelfde verkiezingen teveel afwijkingen op eens zogenaamd geoorloofd zijn.
-16-  :
Ik zeg ook nergens dat de stempas niet controversieel is (het feit dat we er over discussiëren bewijst het tegendeel), ik zeg alleen dat je beroep op de Grondwet misplaatst is. Alleen al je bewering dat “geen gemeente andere voorwaarden aan zijn stemgerechtigden mag stellen dan in de grondwet artikel 4 staat” kan niet kloppen. Dat artikel stelt zelf namelijk geen enkele voorwaarde, maar maakt het nadrukkelijk wél mogelijk dat beperkingen of aanvullende eisen worden gesteld.

De overheid is uiteraard verplicht om burgers in gelegenheid te stellen om hun kiesrecht uit te oefenen, maar wel binnen de grenzen van de redelijkheid. Over de vraag waar die grenzen precies liggen kun je twisten.

Persoonlijk vind ik dat van de burger best gevraagd mag worden dat hij in staat is een stempas te bewaren. En mocht dat niet lukken, dan is er nog de mogelijkheid een vervangend exemplaar aan te vragen. Wie van die mogelijkheid geen gebruik maakt, of zijn tweede stempas óók in het ongerede weet te brengen, heeft het er naar mijn mening zelf naar gemaakt. Kiezers zijn - per definitie - geen kleine kinderen, en hoeven dus ook niet als peuters gepamperd te worden.
Jochem Floor
-17-  Jochem Floor:
@ Yanny: dat mensen bewust niet stemmen kan ik ook alleen maar toejuichen, en dan nog veel harder. Wie inziet dat hij/zij de materie niet begrijpt (of gewoon geen wensen heeft, dat kan uiteraard ook) kan zich maar het beste gewoon onthouden, dan wordt de stem van degenen die wel wensen hebben des te beter gehoord.
Redczus
-18-  Redczus:
@Wieland van Dijk, er bestaan duizenden geschiedenissen van kiezers die zich niet als kleine kinderen hebben gedragen zoals jij het voorstelt en die toch terecht van hun recht in het verleden gebruik mochten maken om met hun paspoort te stemmen. Dit kleine kaartje raakte namelijk in het verleden gemiddeld bij 4% van alle stemgerechtigden op de ene of andere manier kwijt of heeft hun nooit bereikt, dat zijn gegevens vanuit de ambtelijke wereld afdeling burgerzaken. De chaoten zullen zeker een deel daarvan zijn. Zoals je terecht stelt hoort de overheid zich binnen de grenzen van de redelijkheid en feitelijk op basis van gelijkheid als dienstverlener ten opzichte van de kiezers te gedragen. Degene in Utrecht mag niet meer kiesrechten hebben dan die in Amsterdam en vice versa. Maar dat is nu wel het geval met vergaande consequenties omdat de uitslagen daardoor vertekend worden.
AH
-19-  AH:
Ze is wel mijn meid :-)
yanny scutt
-20-  yanny scutt:
Mijn reactie naar Jochem is verdwenen. Kennelijk zijn Miss-verkiezingen oftewel; wie is wie? belangrijker. Yanny
Harald Bos
-21-  Harald Bos:
Er is een verschil tussen een stempas en een oproepkaart. In gemeenten die met een oproepkaart werken, kun je in het stembureau zelf een duplicaat-oproepkaart verkrijgen op vertoon van je identificatiebewijs. Met een oproepkaart kun je in één toegewezen stembureau stemmen. Met een stempas in alle stembureau's (voor het orgaan waarvoor de desbetreffende verkiezingen plaatsvinden). De consequentie hiervan is dat ter plekke geen duplicaten uitgeschreven kunnen worden. Persoonlijk ben ik daarom een voorstander van de oproepkaart en niet van de stempas.
Niek de Wit
-22-  Niek de Wit:
Ik ben van nature een structuurrakker, maar toch heb ik het voor elkaar gekregen om mijn stempas kwijt te raken en om er nu, op de dag van de verkiezingen, achter te komen! Het is dus wat kort door de bocht om alle niet-stemmers als chaoten en dommerikken af te schilderen.
En niet stemmen heeft niet het beoogde effect van de proteststem tegen een systeem; her verhoogt de kiesdrempel en helpt daarmee de grootste partijen, dus als je tegen het systeem bent, stem dan blanco!
w van Kooten
-23-  w van Kooten:
Nu vandaag de dag, juni 2010, is het nog steeds mogelijk meerder passen te verkrijgen. Ik heb er drie. Vanzelfsprekend ga ik er maar eentje gebruiken. Wat me wel verbaast is dat elke pas een ander nummer heeft. Als ze vervangende passen hetzelfde nummer zouden geven als de vervangen pas,. zou dit denk ik minder fraudegevoelig zijn.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.