Home > > Het leven gaat door

Het leven gaat door

Noord - Maandagochtend, een slecht begin van de week want de koffie is op. Met lichte tegenzin ga ik naar mijn Albert Heijn. Voor koffie en koekjes want ik krijg bezoek. Zelfs voor een maandagochtend is het rustig bij de supermarkt. Als ik mijn fiets voor de winkel wil stallen valt het me op dat de rolluiken nog gesloten zijn. En ik mis ook de klanken van accordeonspeler bij de ingang. Pas na een paar minuten zie ik een politieauto staan. Een voorbijganger zorgt voor opheldering als hij vertelt dat mijn supermarkt die ochtend is overvallen. Een overval! Op 'mijn kleine rot Albert Heijn'! Mijn supermarkt met -op welk moment van de dag je ook komt- lange rijen voor de kassa. Waar de caissière rustig in een tijdschrift bladert terwijl mijn boodschappen over de band rollen en waar de vakkenvullers altijd in de weg lopen.
Terug naar huis maak ik een tussenstop bij de bakker voor brood en iets bij de koffie (die nog steeds op is). Daar blijkt dat de politie al druk bezig is met het buurtonderzoek. Aan de toonbank hangt een pamflet. De politie is opzoek naar getuigen van de overval. De boeven zijn vroege vogels want om 5.45 uur sloegen ze toe. Verder blijkt uit de oproep van de politie dat de aanwezige personeelsleden door de daders zijn bedreigd met vuurwapens. En ze zijn ook vastgebonden.
Ik moet even bijkomen van het idee, vuurwapens, personeel vastgebonden en dat allemaal in 'mijn kleine rot Albert Heijn'. De bakkersvrouw reageert laconiek. "Ja, wat kan de politie nu nog doen. De daders zijn allang gevlogen. Je kunt het niet tegenhouden. En als je ze een hengst wil verkopen dan heb je het als winkelier gedaan." Ik heb hier geen antwoord op. Kun je een overval voorkomen, of is het gewoon een kwestie van tijd voordat je aan de beurt bent?

Als ik een paar uur later weer langs 'mijn kleine rot Albert Heijn' fiets zijn de rolluiken opgetrokken en ook de blauwe neonletters branden weer. In de winkel is niets te merken van het drama dat zich die ochtend heeft afgespeeld. Uit de luidsprekers klinkt dezelfde 'niets aan de hand muziek' als altijd. Bij de groente en fruitafdeling hangt nog steeds het bord met de tekst 'bij diefstal doen we altijd aangifte bij de politie'. En voor de kassa staat weer de vertrouwde file van winkelwagentjes.

"Ik ben verbaasd dat jullie nu al weer open zijn," zeg ik tegen de caissière als ik aan de beurt ben. Ze reageert alsof een overval de gewoonste zaak van de wereld is. "Ja, ach de personeelsleden die het hebben meegemaakt zijn naar huis gestuurd. En we hebben hulp gekregen uit andere filialen. Die hebben meteen mankracht gestuurd om de boel over te nemen. Ja want het is niet de eerste keer hoor, dat we zijn overvallen."

's Avonds fiets ik langs avondwinkel La Nuit aan de Waddenweg. Nog geen twee weken geleden overleed hier de eigenaar nadat hij door overvallers werd neergeschoten. Het is donker en stil voor de winkel. De spandoeken met teksten van verdriet en afschuw hangen er nog. Ik kijk naar de bloemen op de stoep en denk aan de gelaten reactie van de caissière.
Het leven gaat door. En van de overvallers ontbreekt nog elk spoor.

negen reacties op "Het leven gaat door"

Astrid
-1-  Astrid:
Eigenljk toch vreselijk! Inderdaad het leven gaat door, maar je weet totaal niet hoe de medewerkers zich voelen. geloof me, een overval vergeet je nooit meer. Natuurlijk de AH heeft een eigen traumateam, dat doen ze heel keurig. Maar je zult maar winkelier zijn en proberen je brood te verdienen! Natuurlijk kunnen winkeliers zich gaan indekken. Je ziet niet voor niets steeds meer kleine winkels waar je moet aanbellen om er binnen te komen, winkelwaar wat beveiligd wordt, camera's etc.etc. Maar.....is dit wat we willen?
Peter
-2-  Peter:
Mooi verwoord! 'Niets aan de hand muziek...'
Woestijnvis
-3-  Woestijnvis:
....is eigenlijk van Koot en Bie.
-4-  :
Overval en kidnap postkantoor Noord

23-2-2007 Het postkantoor aan het Buikslotermeerplein in Noord is vrijdagochtend overvallen. Daaraan vooraf is een van de medewerkers gegijzeld, volgens nog onbevestigde berichten in diens woning elders in Noord.
De overvallers zijn 's ochtends met hun gijzelaar naar het postkantoor gegaan. Daar hebben ze overige personeelsleden opgewacht en opgesloten. Met onbekende buit zijn de daders daarna naar verluidt in een zwarte Mercedes gevlucht.
Greet Kok
-5-  Greet Kok:
Tja ... wat moet en kan je doen in een dergelijke situatie? Het lijkt mij echt verschrikkelijk als je iets dergelijks overkomt. Je voelt je zo machteloos ... In Amsterdam-Noord is het goed mis de laatste tijd.Gisteren tevens de overval met gijzeling op een postkantoor. Voor enige weken terug de overval met dodelijke afloop op de avondwinkel. Wat bezielt mensen die een dergelijke daad plegen? Kunnen zij nog rustig slapen? Voor mensen die dit overkomt is dit zeer traumatisch.Dan staat je leven volkomen stil. Daarom wil ik deze mensen heel veel sterkte toewensen. En hierbij een tip van waakzaamheid. In de gemeente Nieuwegein zijn mensen die hun hond van tijd tot tijd uitlaten opgeroepen om goed op te letten als zij iets verdachts zien en dit meteen aan de politie door te geven. Ik hoop daarom dat alle mensen in Amsterdam-Noord extra goed opletten, want op deze manier kunnen ernstige misdrijven, zoals voornoemd, voorkomen worden.
Ruud
-6-  Ruud:
Vergeet ook niet de overval op Wilhelminadok. Ook in Noord, ook erg brutaal. Nou, volgens mij is het echt mis in Noord. Trouwens de avondwinkel al drie keer overvallen. Naast de oproep om burgers extra te laten opletten, denk ik dat hier de politie eens een beetje beter moet gaan opletten.
yanny scutt
-7-  yanny scutt:
Nou, de politie is aanweziger dan ooit hoor! Het probleem ligt waarschijnlijk in het feit dat zij in grote getale vooral bij daglicht te bewonderen zijn..

Dat ligt niet aan de politie (die willen ook anders) maar aan onze politici die het 'fatsoen moet je doen' als taak hebben opgedragen aan de politie.

Die zijn nu dus bezig met taken waarvoor de voormalige stadswachten ooit werden aangesteld. (door diezelfde politici)

De politie-werknemers zijn s'avonds na een lange werkdag; bonnen uitschrijven aan burgers die oversteken terwijl het oversteek licht nog rood is, fietsers op een rustig pleintje aanhouden, (en een bekeuring geven) en spijbelaartjes naar huis brengen, doodmoe en willen ,net als wij allemaal gewoon naar bed.

Ondertussen gaan de echte criminelen fijn hun gang. Zij horen wat de Politiek zegt en weten vervolgens haarfijn wat de Politie gaat/moet doen..)-: Yanny
Suffie
-8-  Suffie:
Yanny, als je al die overdagse politie-agentjes even goed bekijkt, dan zie je dat de meeste slechts één streep hebben. Studenten dus. Er lopen er momenteel in Amsterdam zo'n 1500 rond om de komende vergrijzingsgolf op te vangen. Prima in te zetten voor toezicht en handhaving van verkeersregels, maar gezien hun gebrek aan kundigheid en ervaring nog niet om in het midden van de nacht boeven te vangen.
yanny scutt
-9-  yanny scutt:
Goed Suffie,stel dat ik overdag slechts studenten rond zie lopen. Waar zijn onze doorgewinterde 'bromsnorren' dan?!

Ik ga ,nog steeds, veel weg s,avonds. (naar het werk en voor m'n plezier) Het valt me op dat er dan in geen velden of wegen politie te zien is. Terwijl het juist dan zo nodig is! Want laten we wel zijn, het is bar en boos in Amsterdam en niet alleen in Noord. Groetjes; Yanny

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.