Home > > Gij zult niet om identificatie vragen

Gij zult niet om identificatie vragen

Amsterdam - Hilarische berichten vandaag over de politie die bij een grootschalige controleactie in de metro een vrouw een boete van 50 euro oplegde omdat zij een hap uit haar broodje nam en een man omdat hij een leeg frietbakje en idem kroketzakje bij zich had.

Nog leuker was de verklaring waarmee de politie later deze boetes weer introk: "We zijn een lerende organisatie en hebben geconcludeerd dat we voor dit soort dingen geen boetes horen uit te schrijven."

Heel fijn, zo'n lerende organisatie, maar aan deze training met levend materiaal valt nog iets anders op: de boetes die zijn opgelegd aan mensen zonder identiteitsbewijs.
We schreven al eens over het vragen naar identiteitsbewijzen uitsluitend om de naleving van de identificatieplicht te controleren. De Aanwijzing uitbreiding identificatieplicht uit 2004 is er duidelijk over: handhaving van de verplichting kan nooit een doel op zich zijn.

Ik hoop maar dat de mensen die hiervoor een boete kregen zich ook schuldig gemaakt hadden aan een andere overtreding - voeten op de bank, geen kaartje, belediging van een ambtenaar in functie… Het is helaas niet de indruk die ontstaat uit de artikelen over de actie. Verkeerd geïnformeerde redacties? Hopelijk wordt dit alleen een leerpuntje voor de afdeling persvoorlichting van de politie en niet voor de beboetende agenten.

acht reacties op "Gij zult niet om identificatie vragen"

Mark D.
-1-  Mark D.:
Hoe geef je iemand zonder identificatiebewijs een boete? Hoe lang kan zo iemand opgesloten worden? Ik werd ook ooit eens snachts gearresteerd in Amsterdam omdat ik geen ID op zak had en na en paar uur mocht ik gaan met een procesverbaal op een verzonnen naam en adres. Fuck this system!

Oja, vraag ook eens na bij de gemeentes hoeveel paspoorten en ID-pasjes er extra verloren en gestolen zijn sinds de invoering van de ID plicht iedereen ze moet meezeulen.

Gevonden/gestolen ID bewijzen zijn vast makkelijker te vervalsen door criminelen dan compleet nieuwe maken.

Die identificatieplicht is echt te belachelijk voor woorden!
Jochem Floor
-2-  Jochem Floor:
Je zult net even je portemonnee met ID op je werk ghebben laten liggen. Dan heb je er gelijk twee om niks.
Flipper
-3-  Flipper:
Tsja, ook ik (Flipper) heb vaak commentaar op de politie(organisatie). Ik noemde ze zelfs altijd: “de blunderboys/girls”. Toch moet men zich realiseren dat de gewone politieman.vrouw slechts orders van bovenaf uitvoert. Al die controles, boetes en dergelijke... dat verzint de werkvloer niet zelf ! Sterker nog, dat mogen ze zelf helemaal niet eens... En weigeren ze zaken van bovenaf opgelegd uit te voeren... tsja, dan ligt het ontslag op de loer. Met dit verhaal wil ik niet zeggen dat ik nu (ineens) zo blij ben met politie, maar de oorzaken van de ellende door hen massaal verspreid over ons land ligt wel iets hoger dan de 'werkvloer'!
Flipper
Marion
-4-  Marion:
Ik ben het helemaal eens met Flipper. Amsterdam heeft op dit moment een Hoofdcommissaris die het woord prestatiecontract hoog in zijn vaandel heeft staan. De beste man kan niets anders als voortdurend Amsterdam afschilderen als een Sodom en Gomorra. Hup zijn agenten moeten voortdurend bonnen schrijven voor flink wat futiliteiten die met praten hel goed opgelost kunnen worden. Tja, dan blijven de echte problemen maar op de plank liggen, is geen capaciteit voor.
marga
-5-  marga:
ik las dat er ook 15 illegalen zijn OPGEPAKT,
dat is meer dan een boete, dat is denk ik: afgevoerd naar een detentiecentrum en uitgezet worden. Dat zijn dus die mensen die hier uit een koffer leven en elk moment verwijderd kunnen worden.
Amsterdam politiestaat, schokkend vind ik het. Het wordt tijd voor burger-controle over deze overijverige agenten.
Dr.D
-6-  Dr.D:
Voilà!
Dat zijn dus de normen en waarden.
Daar betaalt U belasting voor...

Als je dan zo`n snotaap in uniform met drie haren op z`n kin gratis een hoek voor z`n kanis geeft kom je tenminste nog in het nieuws van AT5.
Maar dan heet het weer geweld tegen een overheidsdienaar.
Voor de werkelijke criminaliteit is de politie bang en draait dan het hoofd af.
Maar een ieder die z`n vuilniszak een uur te vroeg buiten zet...
Precies!
Martin Wisse
-7-  Martin Wisse:
Maar wat lees ik? Niet alleen boetes om het eten in de tram, maar ook voor voeten op de bank?

Heeft de pliessie niet meer te doen?
fenderus
-8-  fenderus:
Tja wat kun je hier nog over zeggen, het is inderdaad ongelooflijk dat er boetes worden uitgedeeld voor zulke, laat ik maar zeggen, opvoedkundige zaken. Mijn dochter heeft in al haar onschuld in de metro haar voet op de bank geplaats en inderdaad ook zij heeft daarvoor een boete gekregen. De wijze waarop baart me zorgen. De diender in kwestie commandeerde haar mee te lopen en uit de metro te stappen, buiten werd ze op intimiderende wijze toegesproken en kenbaar gemaakt dat ze voor haar overtreding beboet zal worden. Dienders dienders handhaven ok maar de wijze waarop dwingt weinig respect af, het zijn toch ook ergens gewoon je klanten succes ermee

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.