Home > > Kleine ergernisjes worden groot

Kleine ergernisjes worden groot

Rotzooi in het trappenhuis
Zuidoost - Toen ik mijn appartement ruim drie jaar geleden betrok, had ik dezelfde twijfels als iedere nieuwe Bijlmerbewoner. Zo'n grauwe flat, in een betonnen doolhof vol junks en straatrovers, ver weg van de vertrouwde stad, was dat nou wel zo'n goed idee? Zou ik geen mes tussen mijn ribben krijgen? Zouden mijn vrienden me nog wel durven bezoeken? Stort er geen vliegtuig op mijn huis? En zal er niet drie keer per jaar worden ingebroken?

Maar dan: ik heb een erkende voorliefde voor de zogenaamd slechte buurten. Ik woonde in de Van der Kunbuurt en in De Baarsjes, en vond de Nieuwmarkt altijd al veel gezelliger dan het Amstelveld. Dat de flat op korte termijn grondig zou worden gerenoveerd, en ik dan met stadsvernieuwingsurgentie overal zou kunnen gaan wonen waar ik maar wilde, gaf de doorslag: op 2 december 2003 stak ik de sleutel voor het eerst in mijn voordeurslot.
Afgezet tegen mijn verwachtingen viel het me duizend procent mee. Nooit ben ik overvallen, iedereen die me dierbaar is komt gewoon op bezoek, de metro is sneller dan je denkt en zelfs toen ik eens een hele werkdag het manshoge keukenraam wijd open had laten, bleven de inbrekers weg. De Bijlmer bleek veel vrolijker, veel kleurrijker en veel groener dan gedacht.

Maar de renovatie van mijn flat voltrekt zich in hetzelfde tempo als de aanleg van de Noord-Zuidlijn. Werd mij toen ik het huurcontract tekende nog voorgespiegeld dat ik beter niet in dure vloerbedekking kon investeren, omdat ik toch binnen twee jaar zou moeten vertrekken, nu wordt de start van de werkzaamheden niet eerder verwacht dan eind 2008.

En ondertussen worden - zoals in veel lange relaties - kleine ergernissen grote. De gebruikte condooms in het trappenhuis, de plassen pis in de lift, de luiers en vuilniszakken en bankstellen die langs de balkons naar beneden zeilen, de dreunende bassen die van april februari tot oktober uit tientallen open ramen en deuren schallen. Lang niet de apocalyptische taferelen die mij in mijn dromen achtervolgden toen ik twijfelde of ik de flat zou accepteren, maar ik heb mijn portie gehad.

Nóg twee jaar liftstoringen, wildpoepers, posthengelaars, kapot geslagen ruiten en vernielde voordeursloten, dat trek ik niet. Dan maar geen urgentie, dan maar geen verhuisvergoeding, dan maar in de veel te dure vrije sector. Dag lieve Bijlmer, ik zal je altijd blijven missen. Maar het zit er dik in dat ik je binnenkort verlaat voor een andere probleemwijk.

drie reacties op "Kleine ergernisjes worden groot"

Ludo Weimar
-1-  Ludo Weimar:
Jammer maar heel begrijpelijk Wieland. Juist mensen zoals jij heeft de Bijlmer hard nodig. Gewoon positief ingestelde mensen die in staat zijn een “problematische wijk” op termijn ook het stempel leuke woonbuurt mee te geven.
Martin Wisse
-2-  Martin Wisse:
Ik kan het goed voorstellen dat je weg gaat. Volgens mij zijn het eerder deze relatief kleine ergernissen die het woonplezier vergallen dan de kans op moord, beroving of verkrachting, juist omdat deze kleine ergenissen zich wel elke dag voordoen.
Woestijnvis
-3-  Woestijnvis:
Je kan natuurlijk ook in een andere flat, huis of appartement in de Bijlmer gaan wonen, als je de buurt leuk vind, maar het gebouw niet

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.