Home > > Weg met de koets!

Weg met de koets!

Amsterdam kent naast de gewone aftandse-mercedes-taxi, inclusief bijpassende chauffeur die de weg niet kent, de fiets-taxi, de motortaxi, en de koets-taxi.

Op de fiets-taxi valt niet zo veel af te dingen: ze zijn milieuvriendelijk, en fietsen hoort bij het Amsterdamse straatbeeld. De motor-taxi is gewoon een handigheidje van een luie fiets-taxi-berijder. En de aftandse mercedes taxi... tja, er bestaat geen wereldstad waar je niet in een auto kunt stappen om je van a naar b te laten brengen.

Maar: wat moet Amsterdam met een koets-taxi?

Een keer in de zoveel tijd zie je dat ding langsrijden en je denkt: verrek, er zit niemand in. En als er wel iemand in zit dat is dat een toerist die zich op romantische wijze laat afzetten. Achter zo´n stinkende knol in een karretje zitten kost je namelijk een behoorlijk aantal duiten. En het is ook nog eens hartstikke koud.

De vraag is natuurlijk of we in het huidige tijdsbestek zo´n koets als taxi wel passend is in het straatbeeld. Nee dus: het is wel een ronduit irritant verschijnsel. Paarden schijten en dat stinkt. Paarden gaan langzaam, en houden het verkeer op. En als je aan een koets denkt denk je eerder aan Lucky Luck, of aan Sisi in Wenen, dan aan Amsterdam 2007.

Maar passend in het Nederlandse tijdsbeeld is het wel: met de installatie van het spruitjeskabinet Balkenende 4 zouden we kunnen stellen dat we wel weer terug willen naar de jaren vijftig. Hoewel: zoveel koetsen reden er toen ook niet. Maar dan zou je er toch van uit moeten gaan dat de koetstaxi nog door Nederlanders wordt gebruikt. Dat is dus niet het geval. De oudHollandse traditie van geen cent te veel wint het van de knol.

Verscheidene keren heb ik alweer moeten schelden op toeristen die niet weten hoe ze moeten fietsen, maar dat vind ik alleen maar leuk. De toerist die de stad onveilig maakt hoort er bij. Maar op de de koets zit geen buitenlandse koetsier: een gewoon nuchtere hollandse man. Die kent de wegen, maar weet weer niet wat opschieten is. En zo´n koets hoort helemaal niet bij het Amsterdamse straatbeeld. We zijn toeristen met dat ding aan het voorliegen. Ze worden gefopt, en het kost hen handen vol geld.

Voormalig stadsdeelbestuurder Guido Frankfurter wilde ook al twee oude torens laten bouwen. Amsterdamse allure is blijkbaar totaal niet van deze tijd. De koets is ook al zo´n voorbeeld. Moeten we blijven hangen in de jaren 20, of mogen we eindelijk vooruit. Die koets mag wat mij betreft verdwijnen.


zestien reacties op "Weg met de koets!"

Flipper
-1-  Flipper:
In principe zou je kunnen zeggen: "maar dat is toch fantastisch, want het is veel milieuvriendelijker (en dat met die uitkomst van smerige straten in grote steden van MilieuDefensie, recentelijk...). Maar tsja, die paarden vervuilen ook natuurlijk... Als alle straten straks verscholen gaan onder de paardenmest... ?! Tsja, dàt is natuurlijk óók niet alles !
Flipper
-2-  :
De uitwerpselen van de paarden die koetsen trekken worden keurig opgevangen in een zwart zeiltje dat onder hun gat hangt.
Jochem Floor
-3-  Jochem Floor:
O.K., dan zijjn ze niet smerig, en ja, ze zijn wel leuk. Maar ik ben het met Jelmer eens: ze horen hier niet in de stad, en zeker niet in het oude stadscentrum met zijn nauwe straten. Net zo min als die bar-fietsen of conference-bikes. In het centrum houden ze het verkeer gewoon veel te veel op. Dus men zou ze liever voor de Veluwe bewaren.
estherd
-4-  estherd:
In Sevilla vind ik het nog echt bij de omgeving horen, maar een koets hier vind ik niet zoveel bijdragen aan de sfeer.
Anders
-5-  Anders:
Ach, die dingen rijden alleen maar in de weg voor automobilisten, en dat is alleen maar goed. Hoe irritanter de binnenstad wordt voor auto's, hoe beter.
-6-  :
Wat mij betreft blijven ze! Als ze hier langs komen met hun klippetiekleppetie hoevengeluid dan vind ik dat een mooi, misschien wat nostaligisch geluid. Als ze zo 's avonds over de Scharrebierbrug komen, met wat glimmende straten van de regen... Prachtig!
Dr.D
-7-  Dr.D:
Ooit een politiepaard door de stad zien gaan
met een zwart zeiltje?
Gigantische strontkeutels van paarden

Het arrogante gemak van de bereden politie.
Heeft me altijd verbaasd...

Gezien poep op de stoep altijd ergernis numero uno was...
In Amsterdam dan.
Linda
-8-  Linda:
Ja!!! De paardenkoets moet blijven! Waarom ook niet! Niet weg pesten en de toeristen ook niet: Verscheidene keren heb ik alweer moeten schelden op toeristen die niet weten hoe ze moeten fietsen, maar dat vind ik alleen maar leuk. Dat vind ik pas echt bekrompen Jelmer!!!!
Lex
-9-  Lex:
Ik erger me juist stukken meer aan de fiets-taxi, die het complete fietspad inneemt. De toerist zelf krijgt wel meer inauthenticiteit voorgeschoteld, ze lijken het zelfs te zoeken.
Robin
-10-  Robin:
God wat een onzinnig stuk. En auto's horen wel in het smalle Amsterdamse straatbeeld? Of toeristen die met zijn 5en naast elkaar fietsen op de Prins Hendrikkade? Nee, geef mij dan maar zo'n koets. Ze belemmeren de doorgang niet op een fietspad zoals de fietstaxi's en toeristen vinden het nog leuk ook!
yanny scutt
-11-  yanny scutt:
Ik las net een leuk intervieuw met Gerrit Zalm in de Volkskrant magazine. Hij is de zoon van een kolenboer die de handel (kolen) rondbracht met paard en wagen.

Toen ik een kind was waren er ook nog van die schillenboeren (die haalden al het aardappel, groente en andere etensresten op)

Ja hoor, paarden mogen van mij nog veel meer terug op straat! Zo vind ik de politie op paarden ook een geweldig en indrukwekkend gezicht. Je ziet het publiek ook met groot respect naar die 'bereden' politie kijken. Want een paard in toom kunnen houden is heel wat moeilijker dan zo'n uitlaatgassende krachtbestuurde car..

veel meer dieren en loslopende kinderen op straat graag. Dan hebben die ook weer iets terug wat lang geleden werd afgepakt door al die ijzervreters! Groetjes; Yanny
magalie
-12-  magalie:
hoe onverdraagszaam bent u wel? voor die ene keer dat er eens een koets rijdt ent u meteen zo geirriteerd, ik vindt de manier waarop u over paard en koets spreekt zeer oneerbiedig, de mest van paarden wordt opgevangen, en als paarden niet meer mogen mesten op straat wat moeten we dan al niet zeggen over alle uitwerpselen van honden.. die vindt ik persoonlijk veel erger dan wat paardenmest.. u bent een zeer geirriteerd en onverdraagzaam persoon, laat die koets maar blijven .. rijdt jij maar verder op die milieuvervuilingsbom, laat het paard maar blijven..
Derk-Jan
-13-  Derk-Jan:
misschien is de ergenis over koetsen dat iedereen altijd haast heeft. Ikzelf heb jaren gereden. Paarden vervuilen niet zoals auto's. ik ben zelf wel verwoed autorijder. Doe het eens rustig aan en neem de koets. Het leven wordt een stuk relaxter als we eens de tijd nemen voor zaken. Je ziet nog eens wat van de stad. Bovendien. Alles staat toch veel. Met een begrafenis ben ik voorstander van de koets. Rustig met zijn allen ouderwets naar crematie of begraafplaats. Moet dan wel niet te ver zijn en helaas is dat vaak het geval. Dus mensen neem eens wat meer tijd. Het leven op aarde is kort en geniet ervan zou ik zeggen.
ghi
-14-  ghi:
koets =leuk, fietsende bar+ geluidsinstalatie = HEL, vooral als 10 dronken engelse toeristen, 20 minuten onder je raam staan te schreeuwen.
Michiel
-15-  Michiel:
Eigenlijk mag ik niet klagen over de fiets taxi, hij is natuurlijk super milieu vriendelijk maar doe het bij deze toch. De fiets taxi is geen fiets, maar een soort skelter met electro motor. Het maakt veel lawaai als ze een brug oprijden. Verder lijkt het dat die kisten geen enkele schokdemping hebben, dus je hoort die bakken van verre aankomen rommelen.

Een nadeel van paardenwagen zijn de wielen die langs de stoepranden kunnen schaven. Heel vroeger toen er nog echt paard en wagen in Amsterdam reden was dit ook al een groot probleem. Herinnerd iemand nog de ijzeren platen op de stoepranden?
simon
-16-  simon:
De paardenstront wordt inderdaag keurig opgevangen. Ik heb meer problemen met de paarden van de politie. Dat zijn de grote vervuilers!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.