Home > > Zelfstandig blijven in Amsterdam

Zelfstandig blijven in Amsterdam

null
Amsterdam - De ouderdom komt met gebreken. Sociale isolatie, afhankelijkheid van familie, vrienden of vrijwilligers en verlies van alle zelfstandigheid inclusief het zelfstandig wonen liggen op de loer. Maar Amsterdamse ouderen en anderszins gehandicapten hoeven binnenkort minder onder hun gebreken te lijden. De gemeente Amsterdam heeft namelijk in samenwerking met diverse partijen, o.a. woningcorporaties en gezondheidszorginstellingen, een initiatief gestart: het woonservicepact.
Kort gezegd komt het erop neer dat er meer mogelijkheden worden geboden aan ouderen of gehandicapten om langer zelfstandig te blijven wonen. Of, in de woorden van het pact: "Belangrijkste ambitie is verder gestalte te geven aan gedifferentieerde en kleinschalige vormen van zelfstandig wonen en woonservicewijken."
Met een wantrouwende blik las ik de voornemens en bedacht talloze bezwaren. Maar al lezend maakte mijn wantrouwen plaats voor enthousiasme.
Mijn eerste gedachte was: woonservicewijken? Hele wijken voor ouderen en gehandicapten? Maar al lezend bleek "De woonservicewijk is geen wijk voor uitsluitend zorg- of hulpbehoevenden. Het is dus een gevarieerde wijk waarin ook andere belangrijke voorzieningen, zoals kinderopvang, scholen en horeca een plaats hebben." De komende 4 jaar worden er ruim 1500 woningen voor dit doeleinde gebouwd in de verschillende stadsdelen.

Mijn volgende bezwaar was: dan moeten die ouderen of gehandicapten alsnog hun woning uit. Misschien niet naar een verzorgings- of verpleegtehuis, maar ze moeten wel verhuizen naar zo'n servicewoning en ze kunnen dus niet in hun vertrouwde woning blijven wonen. Maar ook dit bezwaar bleek niet gegrond: "De grootste uitdaging ligt echter niet zozeer in de nieuwbouw, maar in het aanpassen van bestaande woningen, zodat die flexibel genoeg zijn om bewoners niet te dwingen tot verhuizen als zij fysiek achteruit gaan" Naast de woningaanpassingen worden ook talloze diensten aan huis geleverd, op het gebied van huishouden, zorg en sociale activiteiten. Ook aan mobiliteit is gedacht, in de vorm van buurtbus en aangepast vervoer, maar ook door maatregelen als "géén hoge stoepen, geparkeerde auto's of reclameborden op de stoep, wél voldoende rustpunten, zoals bankjes"
Toen ik vervolgens ook nog de term haal- en brengfuncties las was het feestje compleet. Dit blijkt te gaan om diensten die je in de direkte omgeving kunt halen, zoals bijvoorbeeld wijkrestaurants, sociale activiteiten en administratieve ondersteuning (haalfuncties) en diensten die aan huis worden geleverd, zoals thuismaaltijden, boodschappenservice en klussenhulp (brengfuncties).

Daarnaast had ik nog wat kleinere bezwaren, waarmee ik u niet zal vermoeien, maar het merendeel werd al lezend weggenomen. Dit is niet alleen een idee dat sympathiek klinkt, maar er is ook goed over nagedacht. Ik geloof dat ik wel oud wil worden in deze stad. En U?

drie reacties op "Zelfstandig blijven in Amsterdam"

estherd
-1-  estherd:
Geweldig! En heel erg SP, toch? Waar en wanneer gaat dit van start?
Ga ik toch nog een fijne oude dag tegemoet inderdaad (als ik ouder word kom ik wel weer terug).
Franklin
-2-  Franklin:
Hiep hoi. Gewoon oude wijn in nieuwe zakken. terug naar de jaren vijftig spruitjeslucht. De zorgzame samenleving. Typisch SP? Nee, Balkenende V! Waar is de thuiszorg gebleven, waar is Tafeltje dekje gebleven, waar is de bus gebleven die ouderen naar clubhuizen etc.bracht. De stoeltjeslift etc.etc.. Ja, wegbezuinigd. En dan nu staan te juichen of er een nieuw fenomeen is uitgevonden? Tssssss.
yanny scutt
-3-  yanny scutt:
Aanpassen van bestaande woningen?! Hoe kan het dan dat alle bestaande mooie woningen worden gesloopt?

Gaat 'men' er vanuit dat alle hedendaagse bejaarden ineens overleden zijn en dat de toekomstige bejaarden geen stem hoeven te hebben in al die mooie nieuwlichterij?!

Arrogantie ten top! De toekomstige bejaarden willen inspraak. Yesss!..Yanny

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.