Home > > Klets en Go

Klets en Go

Bos en Lommer - Bos en Lommer wordt volgebouwd, en daarmee komt er steeds meer jonge aanwas in het stadsdeel wonen.
De huizenprijzen zijn hier nog aantrekkelijk laag, je bent op fietsafstand van het Centrum en dichtbij allerlei uitvalswegen.
Dat Bos en Lommer prettig is om in te wonen is veel mensen niet duidelijk.
'De Bos en Somberweg', hoorde ik gisteren nog iemand zeggen. 'Haha, de Bos en Zombieweg,' varieerde de gesprekspartner van deze persoon op het thema.
Dat Bos en Lommer wél leuk is, proberen mensen als Marie-Eline Vervoort duidelijk te maken.
Vervoort woont hier nog niet zo lang en merkte dat ze met allerlei vragen zat, zoals: 'Waar kan mijn kind hier veilig spelen? Waar kan het straks naar school in Bos en Lommer? Is er genoeg te doen in dit stadsdeel voor kinderen?'
Omdat ze niet direct de antwoorden kon vinden en merkte dat meer ouders deze vragen hadden, nam ze, naar het voorbeeld van Klets en Go in IJburg, het initiatief om een wekelijkse inloop-/speelochtend voor jonge kinderen en hun ouders te organiseren.
Elke donderdagochtend is iedereen met kinderen tot vier jaar welkom in het buurthuis aan Wachterliedplantsoen 2, van tien tot twaalf.

'De bedoeling', zegt Vervoort, die ook lid is van Samen Naar School, 'is dat ouders en kinderen elkaar leren kennen en informatie over de buurt en scholen uitwisselen. Heel veel ouders verwisselen hun woning in Bos en Lommer voor een huis elders tegen de tijd dat hun kinderen schoolgaand worden. Het zou juist zo mooi zijn als de jonge gezinnen niet weg trekken, maar beseffen dat de wijk blijvend aantrekkelijk is.'

Vervoort roemt het stadsdeel, dat volgens haar 'erg open staat voor initiatieven als deze.'
'Het is duidelijk,' zegt zij, 'dat Bos en Lommer een jong en groeiend stadsdeel is, en dat er ruimte is voor de bewoners om hun eigen ideëen te ontplooien. De drempel om tot stappen te komen is hier laag.'
Vooralsnog loopt haar inloopochtend goed, en als straks de afgebouwde appartementen bewoond zijn is het handig voor ouders en kinderen om te weten dat die ochtend er is.
Ik wil maar zeggen: het valt echt reuze mee met het gesomber in Bos en Lommer.

zestien reacties op "Klets en Go"

yanny scutt
-1-  yanny scutt:
Esther, de jonge aanwas waar jij over schrijft zijn vaak hard werkende jonge ouders die niet zitten te wachten op de zoveelste 'kletsgroep'

Zij willen ,heel terecht, dat zaken als scholen ,kinderopvang en het vervangen van stoeptegels (nu roep ik maar even iets) gewoon geregeld is!

Maar nee, zij moeten de deur uit (na een dag hard werken) om mee te praten over scholen, parken en..feestjes. (HEEL belangrijk op de agenda's van onze Pluspunt medewerkers) want als je dat niet doet, ben je een slechte burger.

Het lijkt mij beter als de overheid (deelraden enzo) gewoon eens zorgen dat de zaken op orde zijn, voordat ze allerlei 'kletsgroepjes' gaan oprichten waar niemand op zit te wachten.

Persoonlijk kan ik me heel goed vinden in zo'n uitspraak: “Bos en Zombieweg” ik noem de Burgemeester de Vlugtlaan OOK de Burgemeester de Vlucht.. Vrijwel alle nederlandse winkeliers zijn weg. Wat er terugkomt verkoopt veel van hetzelfde en vechten elkaar ,binnen een jaar, de tent uit. ( een flesje rose wijn om de hoek kopen lukt al jaren niet meer.) Ik begrijp heel goed waarom de 'jonge aanwas' hier niet wil blijven wonen. Als ik hier en nu een gezin moest beginnen, ging ik ook weg!

)_: Yanny
Kim
-2-  Kim:
Wat een pessimisme als reactie op het initiatief van Marie-Eline.
Ik woon zelf in B&L, heb bewust voor dit stadsdeel gekozen, heb er een kind gekregen en ik wil hier de komende jaren zeker blijven wonen. Het is een superleuke buurt!

Helaas werk ik 4 dagen in de week, waardoor ik niet kan op de donderdag. Maar wie weet loopt dit zo goed, dat er meer vraag is, en wordt er uiteindelijk een gezellig cafe geopend. Dan is het opeens niet meer een “kletsgroepje”, maar een aanwinst voor de buurt?! Ik denk dat initiatieven alleen maar moeten stimuleren.
En wat betreft het stadsdeel: het stimuleren van dit soort initiatieven wil niet zeggen dat andere zaken niet meer gebeuren. Volgens mij werkt het juist versterkend op elkaar.
Miranda
-3-  Miranda:
Het lijkt wel of er koste wat kost een positief offensief in Bos en Lommer moet gaan plaatsvinden. Maar laten we wel wezen, Bos en Lommer heeft het gewoon niet. Je kunt er wonen maar daar is dan alles mee gezegd.
jeffp
-4-  jeffp:
In de Pijp wilde je vroeger nog niet dood gevonden worden. En kijk nu eens, de eerste de beste boer die in Amsterdam komt studeren wil er direct een kamer/woning hebben.

Zover Bos en Lommer het dus nog niet heeft, kan het dit wel krijgen. En waarom zou je het niet proberen met dergelijke initiatieven?
Flipper
-5-  Flipper:
Het is niet alleen de problematiek van Bos & Lommer. Maar van eigenlijk de meeste grote (binnen)steden. Waarvan MilieuDefensie juist vandaag ook nog eens vaststelde dat het met de luchtkwaliteit (ja ja, dat ademen we daar allemaal in !) niet zo best gesteld is... Dusss... wat doen we eraan ?
Jaime
-6-  Jaime:
Ik vind het juist een heel goed initiatief. Het is dat ik 5 dagen werk en dus niet naar dit soort initiatieven toe kan want anders had ik dat zeker een keer gedaan. Is voor onze zoon leuk en het is voor mij ook fijn. (denk ik). Ik vind het juist belangrijk dat een groep gelijkgestemden met elkaar afspreekt omdat je toch in dezelfde buurt woont. De hype van de Pijp is hier nog niet maar twijfel er niet aan dat ie hier ook gaat plaats vinden. Het is een logisch verloop van vestiging van jonge gezinnen, die gaan ergens naartoe waar het nog te betalen is. Wat jeffp al aanhaalde. Dit soort initiatieven vinden overal in de stad plaats maar als ze in Bos en Lommer worden georganiseerd, is het meteen een charme- offensief. Wat makkelijk allemaal, Het komt van de inwoners, niet het stadsdeel; geef het eerst eens een kans voordat je het afkraakt. Zelfs Osdorp zal ooit leuk en bruisend worden.
yanny scutt
-7-  yanny scutt:
Kim en Jaime, jullie bevestigen mijn argument; hard werkende ouders hebben geen tijd.

En natuurlijk is het initiatief heel erg sympathiek maar ik denk niet dat het gaat werken. (omdat het steeds dezelfde 'gekken' zijn die al het werk doen en die geven het uiteindelijk op)

De Bos en Lommer is een prachtige wijk waar ook mooie dingen tot stand komen. Het verdient zeker veel meer aandacht dan het neerplempen van 'blokkendozen'. Er moet gewerkt worden aan ,en voor, de mensen maar dan veel minder vrijblijvend dan het nu is.

Osdorp leuk en bruisend? Ik help het je hopen! Ik werk er, en hoor er van iedereen hoe lelijk en onvriendelijk zij de nieuwbouw vinden. ( zelf vind ik er ook niets aan)

Er verdwijnen tuinen en mooie balkons die toch een heel belangrijke uitstraling hebben in de omgeving. Straks geen spelend kind of zonnende poes meer te zien op straat. Hoe leuk is dat dan? Groet; Yanny
Mirjam
-8-  Mirjam:
Er is iets wat ik totaal niet begrijp. In nieuwbouwwoningen mogen geen balkons meer geplaatst worden. Dat is een voorschrift in het BouwBesluit. Kan iemand mij uitleggen waarom dat niet meer mag. Juist door het verdwijnen van balkons krijgt nieuwbouw zo een blokkendoos-achtige structuur.
Sammie
-9-  Sammie:
Luister eens vriendjes en vriendinnetjes uit de Bronx en Lommer. Allereerst hulde voor mevrouw Vervoort en alle vaders en moeders die dit initiatief een warm hart toedragen. Wat mij betreft verdient iedereen lof die zijn nek uitsteekt om mensen en kinderen uit dezelfde buurt met elkaar in contact te brengen.
Tegen alle azijnzeikers die hierover willen mopperen zeg ik: ga maar weer gewoon shaggies draaien met je gele vingers in plaats van zure commentaren op te tikken over een leuk initiatief. met buren als jullie heeft een wijk geen vijanden meer nodig...
Jaime
-10-  Jaime:
Nee Yanny ik bevestig jouw argument helemaal niet, jij beweert dat hardwerkende ouders helemaal niet zitten te wachten op dit soort initiatieven, en dat is dus niet waar. Ik zit er juist wel op te wachten, ik kan er alleen niet aan deelnemen. Wat ik betreur, maar ik kan er misschien in de toekomst wel iets mee gaan doen. En het vervangen van stoeptegels is iets voor bejaarden om zich druk over te maken. Niet voor een vader die goed op zijn kind let, en nu roep ik ook maar iets hoor.
yanny scutt
-11-  yanny scutt:
Jaime, jouw kind en anderen zitten niet op jouw toekomst te wachten hoor.. Ze zijn je NU nodig! (en niet wanneer jij 'effetjes' tijd kan vrijmaken.)

Als jouw kind zich bijkans een hersenschudding valt vanwege de slechte bestrating in jouw wijk (met kind naar de eerste hulppost) dan piep je ook wel anders. Groetjes; Yanny
Jaime
-12-  Jaime:
Waarom kunt u nooit eens positief op onderwerpen ingaan, mw Yanny? U loopt altijd maar te zeuren of het onderwerp naar de eigen hand te draaien. In het begin was ik het vaak oneens met uw reacties, maar nu begin ik u een beetje treurig te vinden.
-13-  :
@ Yanny
eerst zeg je dat hardwerkende ouders geen behoefte hebben aan dit initiatief, maar dat ze scholing en kinderopvang willen. Vervolgend verwijt je een van de hardwerkende ouders die reageert dat hij te weinig tijd maakt voor z'n kind. Dit is wel een hele vreemde en weinig gefundeerde 180 graden draai. Uit zijn reacties maak ik op dat hij zich wel degelijk bezighoudt met wat leuk en goed is voor zijn kind.
Wat is je punt nu? Of heeft Jaime gelijk en wil je alleen maar negatief reageren?
yanny scutt
-14-  yanny scutt:
Carla, ik heb de ouders niets verweten! Ik heb vastgesteld dat jonge ouders in de meeste gevallen beiden werken en dat zij daarom domweg geen tijd zullen hebben om actief mee te doen aan dergelijke initiatieven.

Ik heb HE-LE-MAAl nergens gezegd dat ouders te weinig tijd hebben gemaakt voor hun kinderen! Hoe kom je daar toch bij?! Yanny
yanny scutt
-15-  yanny scutt:
Jaime, Ik zeur graag,ja! Maar ik heb dit initiatief sympathiek genoemd, da's toch positief? (kan zijn dat je daar overheen hebt gelezen)

Dat je mijn argumenten met drie zinnen wilt afdoen moet je zelf weten hoor, maar ik vind dat nogal zwak. Groetjes; Yanny
kokkie
-16-  kokkie:
Ik doe deze keer niet mee aan 'zinloos geleuter'.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.