Home > > Meedoen is niet reïntegreren

Meedoen is niet reïntegreren

Amsterdam - Hoe ver moet je gaan als overheid om burgers weer te laten participeren aan de maatschappij? De Amsterdamse gemeente is het veel waard en dat siert haar. Alleen doet ze er beter aan reïntegratietrajecten niet voor dit doel te gebruiken.

Waar gaat het om? Uit een rapport van de Amsterdamse Rekenkamer blijkt dat van de werklozen die een reïntegratietraject volgen elf procent een baan vindt. Dat is een magere score voor de 80 miljoen euro die de gemeente er in steekt. Het verweer van het Amsterdamse college is dat het er ook vaak om gaat dat Amsterdammers 'weer meedoen aan de samenleving'. Het klinkt een beetje als een smak geld uitgeven aan een nieuwe auto die elke drie kilometer stil blijkt te vallen, maar dan wel zeggen dat de autostereo zo lekker klinkt. De gemeente hoort de wet 'Werk en bijstand' uit te voeren en daar niet de wet 'Oh wat hebben we het met zijn allen gezellig op computercursus' van te maken. Geld dat bedoeld is voor een specifiek doel - mensen aan het werk helpen - behoort aan dat specifieke doel uitgegeven te worden.
Als het daadwerkelijk waar is wat de gemeente zegt, dat 'een deel van de Amsterdammers niet aan het werk kan', is het juist zaak om deze kennis toe te passen op het uitgavenbeleid. Dat betekent dat er geen geld gestopt wordt in reïntegratietrajecten met zeer weinig kans van slagen enkel om iemand te laten participeren aan de maatschappij. Dit betekent ook dat de gemeente haar zaken niet zonder (prestatie)afspraken overlaat aan reïntegratiebedrijven. Deze hebben er geen enkel belang bij om werklozen die geen zicht hebben op werk vroegtijdig uit zo'n traject te halen. En geef geld dat nu op die manier onder het mom van 'mensen mee laten doen aan de samenleving', uit aan projecten die dat daadwerkelijk als doel hebben. Aan buurthuizen bijvoorbeeld. Want die komen er tegenwoordig erg bekaaid van af.

acht reacties op "Meedoen is niet reïntegreren"

-1-  :
Een vriendin van mij, alleenstaand moeder in de bijstand, wil heel graag weer werken, maar nu ze met het derde 'reintegratieproject' bezig is en alweer dezelfde vaardigheidstests moet doen, die ze inmiddels wel kan dromen en waarvoor ze toch 4 uur per week moet komen, begint ze de moed een beetje te verliezen.
Tijdrovend en geldverslindend hoor, werkeloos zijn.
Flipper
-2-  Flipper:
Terzake doende en dus bétere investeringen... zouden (inhakende op dit desvetreffende artikel...) dàn dus minder verspillingen opleveren, daardoor extra gelden vrijmaken... die dan bijvoorbeeld betere- maar ook méér investeringen mogelijk maken in bijvoorbeeld de zorg ! (Helaas is zo-iets als bijvoorbeeld zorg... niet iets waarop men politiek kan scoren ! [dat dénkt men tenminste ?]).
Flipper
jeannet
-3-  jeannet:
Gek,
Ik hoor in niets wat over dit onderwerp de afgelopen 20 jaar geschreven werd ooit eens commentaar richting werkgevers...
Ik kan springen wat ik wil (en inderdaad allerlei reintegratiecursussen gevolgd) niet een wil mij...want ik ben in hun ogen te oud!
En anderen zijn te zwart of te jong of..
yanny scutt
-4-  yanny scutt:
..of te ziek jeannet! Die heb ik persoonlijk meegemaakt in mijn werkkring. Iemand was voor 100 % afgekeurd na een carriere in de horeca en kwam vervolgens na een herkeuring via een integratie- bureau in het 'boekenvak' terecht waar de persoon in kwestie weer boekenkarren mocht gaan duwen en trekken, stapels boeken op de planken hevelen (waarbij de onderste planken niet vergeten mogen worden) dus flink rekken, strekken en bukken hoor!

De werkgevers krijgen een paar duizend euro's als zij iemand aannemen uit een reintegratie- project en zijn niet verplicht om zo iemand aan te nemen. Mocht zo iemand het niet volhouden dan kan de werkgever de euro'tjes fijn in de knip houden..

De persoon in kwestie blijf dan bij zo'n reintegratie-bureau die pas weer in actie komt als de overheid weer geld geeft. En dat spel kan heel lang volgehouden worden. Groet; Yanny
alex
-5-  alex:
Waar blijft de broodnodige kritiek op de verantwoordelijk wethouder in deze kwestie... u weet wel, de heer Aboutaleb, die zo handig is met woorden maar geen donder begrijpt van daadkracht. Ja, Aboutaleb, die meneer die de afgelopen jaren met het vingertje (ten onrechte) wees naar het kabinet Balkenende dat de armoede in 'zijn' stad explosief zou laten groeien.

TACHTIG miljoen gulden aan gemeenschapsgeld, bestemd om de 'armen' aan een ban te helpen, over de balk gegooid... Pak uw koffers maar meneer, en a.j.b. niet naar Den Haag want de ellende is zo al groot genoeg, gelooft u mij maar.

Toine, je klinkt als een volleerd ambtenaar, die na het zoveelste financiële PvdA-debâcle beterschap belooft. Benoem de pijnpunten, in dat geval een ziek ambtenarenapparaat. De betweterige regenten (dat krijg je van een jarenlange alleenheerschappij, je wordt arrogant en lui) van de PvdA hadden er goed aangedaan de afgelopen jaren stage te gaan lopen in een stad als Rotterdam, ik noem maar een zijstraat. (zie de bijdrage van Marleen: http://www.amsterdamcentraa...

(tja, hoe maak je een directe link met een eerder gepost stukje op deze site, kan iemand mij dat uitleggen?)
Ivo
-6-  Ivo:
Ik ben het helemaal met Alex eens. Aboutaleb heeft zijn opdracht, het gezond maken van het DWI helemaal niet gehaald. Sterker nog hij heeft er niets aan gedaan. Er is gewoon een flinke bak geld in zakken van allerlei organisaties gegaan. Die varen er wel bij. De mensen aan wie dit geld besteedt zou moeten worden zijn er nog slechter af gekomen dan ze al waren. Oh Aboutaleb zal best een geweldige spreker zijn maar veel gedaan heeft hij nu ook weer niet in Amsterdam, althans niet de dingen die hij moest doen. En nu, ja de beste man gaat gewoon weg. Hij is hard nodig in de Tweede Kamer. Maar goed, ik geloof dat hij al vanaf de verkiezingen bezig was met weggaan en druk doende met campagne voeren. Ik zou zeggen, diep schamen. Wie weet welke beerputten/lijken uit de kast er nog meer tevoorschijn komen!
Dr.D
-7-  Dr.D:
Mocht je eindelijk een computercursus doen van Maatwerk via
een reintegratiebureau waar een gerintegreerde afgekeurde
jou belangen zou behartigen via de b.v. die haar uit de wao
had gehaald.
Drie dagen duurde de cursus en dat kostte ¤900 !!!
Het begon al lekker, 8 bits is 1 bite enzo verder.
Wat TB betekende wist de 'docent' niet.
Terwijl ik had aangegeven verder te willen met PHP
maar daar had de reintegratiemiep nooit van gehoord dus dat kon niet...
De SP heeft de klachten destijds gebundeld omdat zo`n reintegratiemiep die gewoon werkzaam is voor een BV wel een korting op de uitkering kan veroorzaken als zij, of hij, negatief bericht bij de sociale dienst.
Zij konden zich op die manier bijzonder intimiderend gedragen naar hun clienten.
Waarschijnlijk is het werkelijke uitstroompercentage vele malen lager dan de cijfers die gepresenteerd worden.
Een betaalde baan vinden gaat bijna nooit vie het CWI in de praktijk.
Je moet er tegen aan lopen, ze komen het niet brengen en het zit niet bij een pak waspoeder...
yanny scutt
-8-  yanny scutt:
De (her)keurings-artsen van de sociale dienst zijn het ook spuugzat en komen in opstand.

Maar volgens onze Aart-Jan de Geus (Minister van sociale zaken) gaat het prima! Want dat bewijzen de statistieken..

Hij stond in de tweede kamer met zijn super arrogante houding te beweren dat de makers van Zembla (documantaire-film- makers) lekker aan het plakken en knippen waren geweest.. Geen enkel woord over de duur, juistheid en proffesionaleit waarmee deze 'docu' tot stand is gekomen.( Dat kwam niet zo goed uit denk ik)

Ik ben erg geschrokken van de laffe houding van de tweede kamerleden. De strijdbaarheid was ver te zoeken!!

Intussen kunnen reintegratie-ondernemers en werkgevers fijn hun gang blijven gaan over de ruggen van door ziekte zwaar beperkte mensen, en miljoenen euro's incasseren..

)-: Yanny

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.