Home > > Job en Ivo aan de Gerd-en-Geert-week!

Job en Ivo aan de Gerd-en-Geert-week!

Job Cohen en Ivo Opstelten in Buitenhof
Amsterdam - De burgemeesters van Leeuwarden en Maastricht, Geert Dales en Gerd Leers, gaan in oktober een weekje ruilen. Ze hopen door rond te kijken in een vreemde plaats met een vergelijkbare problematiek, frisse ideeën op te doen.

Een mooi plan dat navolging verdient. Laat Job Cohen en Ivo Opstelten ook maar meteen een afspraak maken, zodat Rotterdam en Amsterdam van elkaars succesverhalen kunnen leren. Want zo gaat dat natuurlijk tijdens zo'n week, iedereen probeert elkaar de loef af te steken. Prima, hoe meer hoe beter, want het zijn juist die successtory's, waarvan het vreemd is, dat ze in één stad blijven hangen en niet elders navolging vinden.
Zo hebben ze in Rotterdam een project waarbij woningen die langdurig niet zijn opgeknapt worden aangekocht door de gemeente om daarna tegen gereduceerd tarief te worden doorverkocht aan particulieren die zich verplichten de woning op te knappen en er zelf te gaan wonen. Zo kwamen vorig jaar 169 mensen aan een goedkoop huis en ook nu weer kun je een kluswoning kopen van 60 m2 voor maar 29.000 euro, of zelfs drie verdiepingen van 292 m2 voor maar 135.000 euro.

Of neem het project waarbij bestuurders en ambtenaren de gelegenheid krijgen een tijdje in een verpauperde wijk te wonen, om zelf te ervaren hoe dat is. Een midweek of weekend lijkt wat kort voor zo'n Rottenberg-project, maar dat nemen we hier dan gewoon in verbeterde vorm over. Het idee om iedereen een opdracht mee te geven en zo bijvoorbeeld de aanfietsroutes of de kindvriendelijkheid te onderzoeken, is helemaal in orde. Wie zelf ervaart wat er mis is, is nu eenmaal sneller geneigd er iets aan te doen.

Natuurlijk moet die uitwisseling niet beperkt blijven tot Rotterdam en Amsterdam en ook niet alleen tot burgemeesters. Voer het zowel op landelijk als op deelraadniveau in en kijk eens wat dat oplevert. Want een stad waarin de stadsdelen al niet eens van elkaar leren hoe aanvragen voor vergunningen het efficiëntst en kostendekkend tot stand kunnen komen, daar kan nog wel het een en ander verbeterd worden.

zes reacties op "Job en Ivo aan de Gerd-en-Geert-week!"

Flipper
-1-  Flipper:
Opzichzelf zou het idd. mooi zijn dat o.a. hierdoor o.a. stadse problematieken opgelost werden/worden ! Toch vraag je je af... of men in de sferen waarin deze heren nu eenmaal verkeren... de reeds (noodzakelijk) bestaande contacten al niet van dien aard (moeten !) zijn... dat uitwisselingen zoals deze... eigenlijk -t.a.v. het gestelde doel- overbodig zijn ?!
Flipper
yanny scutt
-2-  yanny scutt:
Felix Rottenberg heeft wel wat bereikt! Jammer genoeg hebben de vele politici die 'Mokum' rijk is er niets van geleerd.

Zij wonen in het Stadsdeel dat zij besturen maar kennelijk is dat Stadsdeel maar een paar straten groot c.q het wijkje waarin zijzelf wonen.

Ik zou het toejuichen als Job Cohen een weekje ruilt met Stadsdeelvoorzitter Robin de Bood van het Stadsdeel; Geuzenveld/Slotermeer!

Wellicht heeft hij wel 'oog' voor de zwaar verwaarloosde Theodorus Dobbebuurt. Maar Opstelten mag ook natuurlijk! (; yanny
Michiel
-3-  Michiel:
Als stadsdeelmedewerkers/bestuurders eerst eens zouden leren dat Amsterdam 1 stad is dan zijn we al een heel eind. Het is toch van de gekke dat die stadsdelen allemaal iets anders doen/rekenen voor eenzelfde activiteit. Dat kan toch nooit het doel geweest zijn van stadsdelen. Dan lijkt het mij zinvol dat al die stadsdeelmedewerkers/bestuurders eens met elkaar om tafel gaan zitten en een visie ontwikkelen waar Amsterdam de komende jaren naartoe wil.
Kortom, laat eerst die stadsdelen het goed gaan regelen, dan kijken we wel verder of er uitwisseling met andere steden zinvol is.
Toch raar dat iemand van buiten (Rottenberg) dus kennelijk in staat is iets voor elkaar te krijgen. Zegt dat iets van de kwaliteit van Rottenberg of zegt dit iets van de kwaliteit van de Bestuurders van de stadsdelen?
yanny scutt
-4-  yanny scutt:
Michiel, de Stadsdeelbestuurders hebben jaaaaren de tijd gehad om te leren hoor! En ongetwijfeld heeft een enkeling ook nog wel iets moois bewerkstelligd. De meesten zijn echter volleerde paalzitters.. (komen nooit van hun stoel af en denken alles te zien en weten..)

Zij verwachten dat de burger naar hen toekomt terwijl dat nu juist niet de bedoeling was want 'de politiek' moest naar de burger toe!.. Ondertussen verspillen zij hun tijd (en ons geld) om op pakweg 800 vierkante Stadsdeelruimte elkaar de tent uit te werken.

Felix Rottenberg is -of was- PvdA. Een van die doeners zeg maar, zoals voorheen Jan Schaeffer. Quote; 'in gelul kun je niet wonen' (zoiets in elk geval) Dit soort bestuurders heeft Amsterdam nodig op centraal niveau.

Wat mij betreft weg met die carriere-jagers en terug met de Wijkraden. Ook mensen die elkaar het leven zuur kunnen maken natuurlijk maar zij deden dat nagenoeg gratis, ..en...met hart en ziel voor hun wijk/regio ! Groet; Yanny
Dr.D
-5-  Dr.D:
Krijgt Rotterdam ook even effe snel een Noord/Zuidlijn.
Want dat kost bij Dales niet zo veel.
Als de rook is opgetrokken is Dales toch weg...
Karel
-6-  Karel:
Dat veel van die stadsdeelpolitici veel voor eigen gewin doen mag blijken uit het feit dat Hans Luijten (voorheen voorzitter Bos en Lommer en o.a. verantwoordelijk voor bouw Bos en Lommerplein, maar nooit ook maar iets gehoord)nu wethouder economische zaken Zaandstad(?!?)bij zijn collega Amsterdam Asscher is gaan buurten om de oude munitiefabriek in Zaanstad om te bouwen tot een werkplaats voor creatieven. Waarom komt Luijten “buurten”? Gewoon om geld en Amsterdam dus mee laten betalen voor de aankoop van het terrein en voor het verwijderen van gif in de grond. Pardon, dat moet Zaanstad zelf maar oplossen. Waarom Amsterdammers hieraan mee laten betalen? Die Luijten toch, nu wel in beeld, maar als het mis gaat muisstil blijven!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.