Home > > Jong in Noord

Jong in Noord

Er was eens een jongerenwerker in Amsterdam-Noord. Hij zag het als een uitdaging om in een buurthuis in Banne met het gajes van de straat aan de slag te gaan. Maar al snel zag hij dat de situatie van deze jongeren uitzichtloos was. Geen werk, geen huis en het slopen van telefooncellen en bushokjes was de favoriete vrijetijdsbesteding. Geïnspireerd door de muziek van Bob Dylan besloot hij om de frustraties van de jongeren te verwerken in een protestlied.
Het lied werd een grote hit en grijsgedraaid op de landelijke radio. En nu, meer dan 25 jaar later wordt nog steeds spontaan het refrein ingezet als je het over Amsterdam-Noord hebt. "Want ik verveel, ik verveel, ik verveel, ik verveel me zo in Amsterdam-Noord."
Je slaapt in beton, ja dat is Noord
Voor jongeren een onbewoonbaar oord
Waar we nu voor willen pleiten
Voor eigen ruimte met activiteiten
Zelfstandig wonen en arbeidsplaatsen
Een bioscoop en dat niet als laatste


Een bioscoop is er nog steeds niet maar dit jaar vestigt de muziekzender MTV zich op het NDSM-terrein. Dat maakt van Noord nog geen paradijs voor jongeren, daar is de deelraad inmiddels wel achter.
In zijn nieuwjaarstoespraak maakte deelraadsvoorzitter Rob Post bekend dat 2007 het jaar van de jongeren in Noord moet worden. Jongeren in Amsterdam-Noord moeten de kans krijgen om hun talenten te ontwikkelen. En daarom moet het roer om en worden de bestaande jongerencentra omgevormd tot zogenaamde talentcentra. De nieuwe plannen worden niet alleen verzonnen en uitgewerkt door ambtenaren en buurtwerkers. Jongeren zelf mogen ook meepraten.

"Noord gestoord, we plegen een moord zoals het hoort", roept Michael theatraal als ik hem vraag hoe het is om jong te zijn in Noord. Michael (21 jaar) woont 11 jaar in de wijk Banne, de plek waar Harry Slinger inspiratie vond voor zijn protestlied.

"Het is hier heel erg rustig en het lijkt alsof er alleen maar oude mensen in Noord wonen." Michael komt ook alleen maar thuis om te eten en te slapen. "Ik doe veel met muziek en theater en dat heb je hier gewoon niet. Dan ga ik naar de Bijlmer waar je op veel verschillende plekken met muziek bezig kunt zijn. In Zuidoost worden jongeren echt aangemoedigd om iets met hun talenten te doen. Zo heb ik voor theater Krater in een toneelstuk gespeeld."
Michael vindt het jammer dat er in Noord niets is op het gebied van muziek en theater. Hij is ook nog nooit in een jongerencentrum geweest want die richten zich toch vooral op hangjongeren.

Er valt weinig te beleven voor jongeren in Noord. "Nou ja, laatst is er bij mij in de buurt wel iemand met een bijl vermoord. Daar ben ik wel van geschrokken. Maar verder is het is hier vooral heel erg saai."

elf reacties op "Jong in Noord"

Flipper
-1-  Flipper:
Ik kan het het beste in onderstaande limerick verwoorden:
- Tsja... alwaar steen, staal en beton zegevieren;
- Gaan jongeren uiteraard de boel flink verstieren;
- Vroeger was er voldoende speelruimte in de natuur;
- Maar tsja, puur natuur ? dat is toch te duur ?
- In Vinex-wijken begint men hierover nu ook te tieren !
Kan het duidelijker ?
Flipper
noordeling
-2-  noordeling:
Wij moesten ons vroeger ook zelf weten te vermaken zonder al die luxe die de jongeren tegenwoordig hebben. Maar hoorde je ons klagen?
Het lijkt wel of de jongeren zichzelf niet meer kunnen vermaken en dan de schuld elders leggen.
Wees tevreden met wat er is en maak er zelf iets van!
Flipper
-3-  Flipper:
Jongeren konden vroeger zo de natuur in stappen. Daar was punt 1. genoeg van en 2. verboden waren er daar minder dan nu. Men maakte vlotten en vaarde daarmee op beekjes e.d. Boomhutten, ondergrondse hutten, slingertouwen aan de bomen, polstokspringen... en, ach ga zo maar door. Wellicht moe van het spelen, maar fris en voldaan kwam men meestal thuis... enzovoorts, enzovoorts (dit is maar een kleine greep uit...). Tsja, wat moeten jongeren nu dan in die (om commerciële redenen) 'dichtgemetselde' steden ?
Flipper
-4-  :
'Zo de natuur instappen', wat een onzin. Mijn vader is geboren en getogen in Amsterdam en heeft een wereldjeugd gehad, tussen het cement. Hij voer gewoon op een oud matras door de gracht (wel bijna verzopen) in plaats van op een vlot. Een kind weet altijd wel iets van zijn omgeving te maken, niet de hele wereld wil en hoeft 'in de natuur' te wonen.
jeffp
-5-  jeffp:
Ik ben het helemaal eens met Esther. Ik ben geboren en getogen in Amsterdam. Ik voetbalde in de buurt en heb met vriendjes zelfs eens een boomhut gemaakt, in Amsterdam dus. En een vlot heb ik ook weleens gebouwd, in het Amsterdamse bos ;-)

Ik zou ook absoluut niet in 'de natuur' willen wonen.
Flipper
-6-  Flipper:
Wel, het was mijn bedoeling aan te geven dat er in steden minder speelruimte is. Dat kun je ontkennen... maar de dames/heren bestuurders hebben dat ook meermalen ter sprake gebracht... Er zijn in elk geval veel minder (veilige) mogelijkheden voor kinderen in de steden dan vroeger ! En dat is toch jammer ?!
Flipper
Vinus
-7-  Vinus:
Minder speelruimte?!? Ik woon tegenover het grootste bouwterrein dat er in de binnenstad is en ik zie er NOOIT een kind spelen. Die mogen er van hun ouders vast niet spelen want: te gevaarlijk, of die zitten blijkbaar liever achter de televisie cq. computer om te msn-nen of te gamen of iets dergelijks. Om vervolgens te dik te worden.... tja, zo wordt het nooit wat met de jeugd!
En die zogenaamd wel veilige speelplaatsen vond ik vroeger geen zak aan. Juist de onveilige plaatsen, op plekken waar niemand over je schouder meekeek, waren veel leuker om te spelen, en volgens mij ook veel beter voor mijn ontwikkeling. Maar vandaag de dag zijn kinderen een uiterst kostbaar bezit waar 100% aandacht naar toe moet gaan. Derhalve kunnen zij zich dus niet meer zelf vermaken omdat ze afhankelijk zijn gemaakt van des ouders aandacht.
Marlies
-8-  Marlies:
Vinus heeft hier wel gelijk. Tegenwoordig zijn er zoveel regels etc. mbt tot veiligheid dat je gewoon niet meer vrij kunt spelen. Speeltoestellen moeten voldoen aan bepaalde verf soorten, hout en er moeten rubber tegels liggen. Ook moet er een hek gezet worden en het liefst een bewaker. Speelplekken moeten bepaalde afmetingen hebben. Alles is zo over georganiseerd dat je er gewoon de kriebels van krijgt. Niets te ontdekken, niets om je een bult aan te vallen. Tegenwoordig moeten we allemaal grotere woningen, iedereen een eigen slaapkamer en dan ook nog een extra kamer voor activiteiten. Vooral elkaar niet zien, horen of tegenkomen.
Ik ben in de stad opgegroeid, had geen eigen kamer, laat staan een speelruimte binnen. Dat deden we gewoon buiten. We gingen naar spannende terreintjes/schuurtjes, we treiterde de buren, je had vechtpartijen met groepen uit andere buurten. Je sleutelde aan je fiets, brommer of weet ik veel. Je haalde gewoon kattekwaad uit. We hadden niets, er was niets voor ons geregeld, we losten het gewoon zelf op.
Tegenwoordig grote jongerenruimtes, creatieve clubjes, buurthuizen waar je van kwijlt, lessen in weet ik veel wat, maar.....jongeren vervelen zich de tering.
Misschien zijn we gewoon te verpest en willen we inderdaad dat onze jongeren opgroeien in koningrijkjes. Wat een getut zeg. Nu zelfs al een wethouder die brult dat hij talentfabrieken wil stichten. Vast een PvdA-er die weer zieltjes wil winnen. Ik denk dat onze jongeren gewoon erg verpest zijn en niet eens meer weten hoe je je moet vermaken, hoe je kunt improviseren en dat je je leven zelf vorm moet geven. Dat is jong zijn!
Wimmo
-9-  Wimmo:
“Michael vindt het jammer dat er in Noord niets is op het gebied van muziek en theater. Hij is ook nog nooit in een jongerencentrum geweest want die richten zich toch vooral op hangjongeren.”
Michael, dat valt toch wel mee. In de Valk is er Pop Over 't IJ, wat heel veel doet aan muziek met, voor en door jongeren. Ga er maar eens kijken! Op het gebied van cultuur en theater mag er wel wat (meer) gebeuren, dat klopt als een bus.
Flipper
-10-  Flipper:
Toch vind ik óók jouw verhaal best redelijk klinken, Marlies.
Flipper
yanny scutt
-11-  yanny scutt:
Mooi stuk carmen! En het gaat over jongeren die zich daar vervelen heb ik begrepen.

Noord is hardstikke groen en jonge kinderen kunnen daar naar hartelust spelen!

Het wordt een ander verhaal wanneer die kinderen groter worden en ander vertier willen. Zij hebben geen interesse meer voor groen maar voor dans, film en ontmoetingsruimte's waar zij 'onder elkaar' kunnen zijn. En die zijn er niet. Daar mankeert het al jaren aan volgens mijn jongere broers en zus. (die alledrie daar zijn opgegroeid)

Wellicht kan daar een 'Studio Noord' komen in navolging van 'Studio West' in Osdorp? Het zou een goed begin zijn denk ik. Het moet dan wel bereikbaar zijn voor elke jongere! (financieel) Dat de begeleiding proffesioneel dient te zijn lijkt me logisch.

Het 'groen' in Noord krijgt als vanzelf dan weer een nuttige functie. Groet; Yanny

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.