Home > > Laat Smit maar lullen

Laat Smit maar lullen

Al twee keer mocht Michiel Smit, de frontman van de extreem rechtse partij nieuw rechts, spreken op de plek van de vrijheid van meningsuiting: de spreeksteen in het Oosterpark. Maar nog nooit hebben we kunnen horen wat hij te zeggen heeft: zijn optredens worden steevast verstoord door een stelletje extreem linkse lui die vinden dat hij niet mag zeggen dat buitenlanders stinken.

Dat is Amsterdam anno nu?
Ik vind dat Smit dat wel mag zeggen, maar ook dat als hij dat zegt, dat dat dan onzin is. Smit heeft gewoon een flinterdun verhaal. Het idee dat de islam het grootste gevaar voor de Nederlandse samenleving is, en dat het onze gezamenlijke identiteit aantast. Ik heb het inmiddels zo vaak gehoord dat de simpelheid me tegenstaat. Ik heb meer gemeen met mijn islamitische Marokkaanse bakker, dan met die Nederlandse voorvechters van de vrijheid van belediging.

Morgen komt Smit naar de Brakke Grond. En hij is vast niet de enige. Ik verwacht een stormloop van anti-extreem-rechts-activisten gewapend met een grote hoeveelheid lawaaiproducerende attributen. Krijgen we weer het bekende verhaal niet te horen, maar dat is niet alleen jammer, het zou vooral geen recht doen aan het thema van de middag.

Het zal gaan over angst: wat voor angst drijft zo'n vent? Waar is die Smit nou zo bang voor? Ik vind dat wel een interessante vraag. Maar zal de angst van extreem links, dat rechtse lui zoals Smit hun zegje doen en daarmee gigantische hoeveelheden steun verwerven, die vraag weer onbeantwoord laat.

Zoals altijd: de vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Dat moeten we koesteren. Volgens mij zou morgen moeten gelden dat Smit mag komen, dat hij mag spreken, maar dat we het met hem oneens mogen zijn.

45 reacties op "Laat Smit maar lullen"

Arnoud de Jong
Sommigen, zoals met name Smit, zouden eens wat meer gebruik moeten maken van de vrijheid om gewoon hun mond te houden. Die vrijheid is er namelijk óók!
-2-  :
Een debat als zondag heeft als doel dat men met elkaar in discussie gaat. Alle aandacht van te voren door de pers heeft hier een negatieve invloed op. Daarom vraag ik mij af: moet de pers op voorhand wel over zo'n debat berichten?
Rene
-3-  Rene:
Als de schrijver van dit artikel wil weten waar Smit nou zo bang voor is moet hij het artikel bij de onderstaande link maar eens lezen of gaan we over een aantal jaren weer roepen dat we het niet geweten hebben?

http://www.israelnationalne...
A42
-4-  A42:
Laat die Smit idd maar lullen... veel verstandigs komt er niet uit en Tofik kan m zeker wel hebben, die knul is goed van de tongriem gesneden en t lijkt me leuk te zien hoe hij MS laat zien voor de angstige hitser die t is :)
-5-  :
Ik vind echter wel dat Jelmer een belangrijk punt maakt: het is toch van de godvergeten gekke dat extreem linkse clubs iemand op deze manier de mond mogen snoeren. Ik ben het zelf hartstikke oneens met SMit maar hij moet wel de vrijheid krijgen te zeggen wat hij wil.

@Arnoud: gelukkig hebben mensen ook de vrijheid om niet te luisteren naar iemand met wie ze het niet eens zijn. Daar kan jij ook gebruik van maken.

Overigens: die extreem linkse clubs zijn ook de liefsten niet. Een flink deel daarvan zijn de Internationale Socialisten, en zoals bekend na een fikse rel in de Folia in naar ik meen 2003, werd uiteindelijk duidelijk dat deze clubs zelfs geweld niet zou schuwen om de arbeidersrevolutie af te dwingen. Naar eigen zeggen wilde deze club na voltooiing van die revolutie de hoofden van het Koningshuis, alle grote ondernemers en een lange lijst van onwelgevallige columnisten op het hakblok leggen. Zelfs als de boodschap van Smit onfris is, waarom staan we dan een zo mogelijk nóg onfrissere en haatdragender club toe om anderen hun politieke wíl op te leggen?

Want dat is het cruciale verschil tussen Smit en deze linkse pluizen: je kan ervoor kiezen of je naar SMit luister of niet. Maar die extreemlinkse ratten laten anderen geen enkele vrije keuze: zij bepalen waar wij wel of niet naar mogen luisteren. DAt zijn weer die typische gulag-praktijken die van extreemlinks de meest genocidaire politieke stroming ooit hebben gemaakt.
daniel pieterse
-6-  daniel pieterse:
Michiel Smit heeft dan wel een pak aan, maar hij bevind zich al sinds jaar en dag in kringen waar geweld tegen buitenlanders en 'linkse' Nederlanders hand in hand gaan met nazi symbolen en holocaust onkenning. Dat Smit zelf een pak draagt en zijn uitspraken matigd maakt hem pas echt eng. (google em maar eens uitgebreid)
nodig eens een stel neo nazi skinheads uit, van hen zou ik wel eens willen weten wat nou hun drijfveer is om moskeeen in de fik te steken en kerken te laten staan.
A42
-7-  A42:
hoe eng MS ook is, en t is een creep, ik ben de laatste dat te ontkennen!! door m weg te jagen en te criminaliseren maak je een slachtoffer van hem en help je hem aan sympathie die hij niet verdient... gewoon laten komen en praten, hij lult zichzelf wel klem... dity soort engerds ontmaskeren kan alleen als ze zichzelf kunnen uiten en als er mensen zijn om hem van weerwoord te bedienen, des te beter!
Nou dan
-8-  Nou dan:
Ach daar gaan we weer...
Sinds wanneer is extreem-links “één stroming” dan? Van “hun” heeft nooit iemand geprobeerd mij dood te rijden om mijn uiterlijk, van hun heeft nooit iemand *** een pistool op zijn hoofd gezet en anaal verkracht omdat hij links zou zijn, niemand van hun heeft Kerwin neergestoken omdat hij zweart was, niemand van hun heeft de bezetting van ons land en het vermoorden van miljoenen joden, andersdenkenden, homos, Roma, Sinti, Jehovas, krijgsgevangenen en Nederlanders uit het verzet inclusief leden van mijn familie goedgepraat, geideologiseerd en tot ideaal uitgeroepen. Dat deze rat zijn ranzige gedachtengoed nu ineens met een schijndemocratisch sausje overgiet om niets meer dan strategische redenen, afgekeken van wijlen Pedo-Pim, het Vlaams Blok en het Front National kan mij niet boeien. Hij had allang geen stemrecht of de vrijheid een politieke organisatie te vormen meer mogen hebben. Nee hoor, van mij mogen de ratten terug in de riolen. Ja lieve luitjes, da's jewoon mijn mening, ik mag toch vinden dat zij allemaal moeten worden gedeporteerd naar Amerika, samen met pisbakkenstalen Ritalina en heel de rest van het extreemrechtse tuig? Laten we erover stemmen...
dombo
-9-  dombo:
Kan mezelf nou niet bepaald een aanhanger van de ideeen van M.S. noemen, maar een discussie op voorhand verhinderen vind ik zelf gevaarlijker. Dan geef je diegene wiens mond je snoert (in dit geval dus Smit) juist de munitie die hij nodig heeft om meer aanhang te verwerven. Zijn argumenten zijn zwak en onjuist, dus voor een tegenstander kan het niet zo moeilijk zijn hem eens grondig op zijn nummer te zetten. Daarmee gaat hij voor schut voor zijn eigen “achterban” en dat heeft uiteindelijk meer effect. Maar langetermijn denken is nou eenmaal moeilijk tegenwoordig, voor zowel links als rechts.
Geert Geel
-10-  Geert Geel:
De ware fascist verraadt zich immer weer door de ander koste wat kost de mond te willen snoeren. Ik ben absoluut geen fan van Smit en zijn clubje, maar vergeleken met de links-fascisten van tegenwoordig is hij een lacher.
yanny scutt
-11-  yanny scutt:
Ja Jelmer ik ben het helemaal met je eens. Laat meneer Smit maar praten. Sterker nog, laten wij luisteren naar wat hij zegt! Elke keer dat hij discrimineert gaan wij dan aangifte doen.

Zo is uiteindelijk zijn voorganger Hans Janmaat ten val gebracht; eindeloze rechtzaken die hem armlastig maakten , gepaard aan zijn ongelofelijke grote bek , hebben zijn bloeddruk dermate omhoog gestuwd dat de fatale hartaanval niet kon uitblijven.

En zo hoort het!

Laat bommen en honkbalknuppels thuis en maak goed gebruik van de bestaande wetgeving die prima voldoet! Groet; Yanny
yanny scutt
-12-  yanny scutt:
Nou dan, Extreem links heeft heeeel wat op z,n geweten hoor! Slachtpartijen onder joden zigeuners EN jehova getuigen waren schering en inslag!

Extreem rechts en links zijn EEN POT NAT! Lees de geschiedenis er maar op na. (je zult huiveren..) Ik denk dat het veel beter is om met elkaar te praten en elkaar te leren kennen.

We moeten elkaar dan wel kunnen verstaan en een gemeenschappelijke taal hebben en daar ,heb ik gemerkt, wordt hard aan gewerkt! (-: Yanny
Heimweh
-13-  Heimweh:
Viva politiek correctheid; het meest abstract maar meest functioneel politiek instrument!
-14-  :
@Nou dan: we hebben deze discussie al eerder hier gehad. De Nazi's waren links: ze heetten niet voor niets de Nationaal SOCIALISTEN. Alleen door linkse propaganda denkt nu iedereen dat Hitler 'rechts' was. Die discussie ga ik niet herhalen, lees het er zelf maar op na.

Overigens is hun genocide, hoe afgrijselijk ook, nog altijd kleiner dan de grootste massamoord ooit, die van minimaal 20 miljoen in de Gulag-archipel, door de communisten. En zoals Yanny al opmerkte, daar zaten ook heel wat Joden en Roma bij.

En daarbij: Wat zijn precies die kenmkerken van dat 'rechts'? Volgens linkse mensen is dat een vrije marktpolitiek voorstaan. Iemand die een vrije marktpolitiek voorstaat kan dat moeilijk verenigingen met rassendiscriminatie: wat als je een discriminerende werkgever bent in de IT-sector en de meest briljante programmeurs uit het donkerhuidige India komen? Dan ga je failliet! Kortom, vrije marktdenkers kunnen het zich niet veroorloven om te discrimineren. DAt zowel rasistisch denken als vrijemarktdenken onder hetzelfde label 'rechts' geschaard zijn is dan ook een gruwelijke crime en een toonbeeld van onhygeïnisch denken.

Maar los van de hele links-rechtsdiscussie is het belangrijkste inzicht wel dat van Geert Geel hier: van welke politieke kleur je ook bent, zo gauw je oneigenlijke middelen gebruikt om je mening te uiten, ben je ontzettend verkeerd bezig.
-15-  :
Daniel ik wil geen cijfer discussie beginnen hoor, maar in de gulag zijn volgens Applebaum 2,7 milj mensen omgekomen (en dat is ongeveer 10% van de mensen die in de Gulag hebben gezetn). En dat is al meer dan erg genoeg. Zuiveringen en hongernoden en oorlogen zitten hier nog niet bij.
Ja toch
-16-  Ja toch:
@Yannie Schut: Hebben we nog voorbeelden van je huiververhalen of blijft het hierbij? Ik ben persoonlijk heel erg blij dat jij een van de weinige rechtse Dombos bent die in ieder geval nog redelijk kan spellen, daarom mag je blijven. De laatste proef: Hoe spel je het meervoud van handvat? NIET googelen!

Tevens maak ik mij bij de volgende “dolle Dinsdag” sterk voor een absoluut juridische gevolggeving aan hun landverraad; al kan ik mij nog zo inleven in de ergernis over de onnoemelijke schade die deze landverraders onze zaak en de schande dij zij ons land hebben toegebracht en hoeveel onzer kameraden door hun toedoen zijn gemarteld en gesneuveld, toch zullen wij weigeren hun aandenken te besmeuren met eenzelfde verraad jegens de menselijkheid.Op het moment dat de gruwelen van de vijand bij onze overwinning nog reeds zichtbaar zijn, juist dan is daar het moment van genade en barmhartigheid,van vergeving tegen “beter weten” in, in plaats van de zo logische vergelding. Laat ze echter nooit meer reppen van genadem het is aan ons deze wel of niet te verdelen.

Wij zullen overwinnen.

Wilt u lachen om “nieuw” Rechts: Kijk dan eens om naar de propagandafilmen der NSB, hoe treffend is immers de gelijkenis met de huidige rechtse kneuzen!

Hun veiligheid is die van marcherende SS-laarzen door onze straten, hun “behoud van onze vrijheid” is het juist die der Burgers te vertrappen. Wederom zullen wij triomferen, kom nu in opstand, eer dat de vijand werderom vele harten van ons nobel en tolerant volk heeft weten te vergiftigen. Wat gij ook doet:
Bied ze nimmer een platvorm.
-17-  :
@ja Toch: De pot verwijt de ketel, Ja Toch. Want wat is precies een 'platvorm'? NIET googelen!
JV
-18-  JV:
Zonder extreem links of extreem rechts zou er helemaal geen discussie mogelijk zijn dan was het een saaie bedoening.

Niet links niet rechts maar revolutionair.
De rechtse roerganger
-19-  De rechtse roerganger:
Ik ben er geweest en het was een knap waardeloos debat, met dank aan beide “debaters”. Smit is een regelrechte oen (vragen niet beantwoorden, eromheen lullen, algeheel dom doen; let wel: z'n programma daar kan ik me op sommige punten best in vinden maar de persoon Smit is een lutser) en die gast van groen-links verzuimde vervolgens om 'm daarop door te zagen.
Al met al een niets-zeggend intermezzo bij een verder wel onderhoudend zondagmiddag-uitje. Jammer dat de zwarte capuchonnetjes niet kwamen opdagen, dan was het misschien nog leuk geworden.
Bart de Groot
-20-  Bart de Groot:
Wel mooi om te horen dat er geen van die zwarthemden is komen opdagen. Dat het debat niets werd was dan wel te voorspellen en misschien ook wel het meest bevredigend.

Ik heb eens aan die bezwarthemde kraakwezens (die overigens, vergist u niet, absoluut niet in democratie geloven) voorgesteld elke zondagmiddag zo'n figuur waar zij zo heftig tegen protesteren, uit te nodigen voor de Spreeksteen. Dit wilde ik dan laten sponsoren door vastgoed ondernemers zo zei ik. Krakers kraken namelijk altijd huisjes op zondagmiddag (in de ochtend zijn er nog roezen uit te slapen). Na drie keer Smit in Amsterdam geloofden ze het wel denk ik, Smit 'maakt niks klaar' en ... er viel vast een kraakje te zetten. (so far het gevaar/angst Smit)
Overigens voor wie er bij had willen zijn op 1 oktober en/of op 5 november:
http://www.spreeksteen.nl/m... (rechts)
http://www.spreeksteen.nl/m... (links)
http://www.spreeksteen.nl/m... (terecht)

(lukt het niet met wmp, probeer dan quicktime of realplayer o.i.d.)

Let voor al op de apologie die de kraker (links) geeft voor het collectief en de redenen die hij noemt. De passage in het begin: 'wir haben ein gute tradition hier in das Oosterpark...'
Noem het links, noem het rechts, ik noem het politiek geweld en dat vind ik niet 'aardig'.
mvg,

Bart.
vrije meningsuiter
-21-  vrije meningsuiter:
Beste bart de Groot,

Je moet eens ophouden met mensen “zwarthemden” oftewel fascist te noemen. Dat is belediging en dat is strafbaar. En verder ben je zelf een enorme losser met een zielig mislukt zwaar gesubsidieerd steentje in het park waar nooit iemand komt.

En dat is geen belediging want dat is waar!
Sasha
-22-  Sasha:
haha, historisch revisionistje Daniel heeft ook weer een ronkende mening. Als je wilt weten wat voor smerige nazi die Smit is, dan had je dat al lang kunnen weten. Maar historiusch revisionistjes als David die Hitler links noemen liegen als als ze adem halen.
Sasha
-23-  Sasha:
met Daniel bedoel ik natuurlijk de intellectuele lichtgewicht Daniel Schut.
-24-  :
hey Sasha, wat leuk dat je er weer bent! Ik had je al eerder verwacht. Welk mooi excuus heb je nu weer om de Gulag-archipel te verdoezelen?
Sasha
-25-  Sasha:
Beste Daniel,
Je bewijst mijn gelijk. Intelectueel gesproken ben je onegveer op het niveau van jerommeke uit Suske en Wuske. je kunt alleen maar in shablonen met standaard referenties discuzeuren. Wel lief dat je hier zo je lekker je ei kwijt kan. Ik vind het wel belangrijk dat onwetenden weten dat jij een ordinaire geschiedsvervalser bent, een soort holocaustontkenner, maar dan anders.
-26-  :
@Sasha: kun je alsjeblieft een beetje ontopic reageren? Als je een persoonlijk probleem hebt met mij, kom me dan maar opzoeken, dan praten we erover. Overigens voel ik me wel erg gekwetst dat je me een holocaustontkenner noemt. Dat ben ik namelijk niet.

In de vorige discussie waarin jij je nogal onredelijk opstelde, beweerde ik dat Hitler links was, niet rechts. Jij was het daarmee oneens. Dat kan in een redelijke discussie. Dat verschil van mening los je op door erover te praten, niet door erover te jij-bakken. Ik nodig je van harte uit op mijn eigen weblog om daar de discussie voort te zetten, hier vervuil je de discussie alleen maar.
-27-  :
@ Daniel, het zou misschien schelen als jij niet steeds gulag en linkse hitler erbij haalde (qua on/offtopic)
yanny scutt
-28-  yanny scutt:
Daniel, omdat Hitlers partij het woord socialisme in hun titulair voerden betekent dat niet dat ze socialistisch WAREN hoor!

Het instellen van joodse raden leek ook zo sociaal..Dat is nu precies het probleem met ideologien en hun dictaten, ze beloven hun eigen volk van alles (volkswagens!)laten zien dat zij van kinderen en dieren houden e voila! wij zijn sociaal..

Hoe dat precies werkt kun je lezen in het boek van Janny Groen en Annieke Kranenburg; Strijdsters van Allah.

De 'Ummah" die sommige imams gevestigd willen zien in Europa heeft akelig veel weg van de ,sociale, tactieken van Hitler. Groet; Yanny
yanny scutt
-29-  yanny scutt:
De tactieken die Hitler gebruikte, bedoel ik natuurlijk. Sorry! nogmaals groet..
Liz
-30-  Liz:
Ik vind de linkse gedachtenpolitie nog veel enger dan die sufferd van een Michiel Smit. En dan bedoel ik niet alleen het agressieve en moorddadige extreem-links, maar ook al die draaikonten van de mainstreampartijen die een pak boter op hun hoofd hebben van heb ik jou daar, en die decennialang niet hebben geluisterd naar heel veel mensen.
-31-  :
Liz en ik zijn het eens, hoezee! En Yanny,dank voor de boekentip.
daniel pieterse
-32-  daniel pieterse:
door wie was Hitler ook weer aan de macht gekomen? Door de zwijgende en luisterende meerderheid, of door de boze schreeuwende minderheid?
Dr.D
-33-  Dr.D:
Wat dacht van een zijspoor waarbij je de vergelijking kunt trekken tussen Israel nu en het duitse rijk van toen?
Er zijn vele paralellen...

Teveel naar mijn bescheiden mening....
yanny scutt
-34-  yanny scutt:
daniel pieterse, Hitler is aan de macht gekomen dankzij het feit dat Duitsland de eerste wereldoorlog had verloren. De generaaltjes daarna (regering) konden geen orde op zaken stellen (noch hun verlies erkennen) en gingen naar joden wijzen in binnen en buitenland.

Want iemand moest toch schuld hebben aan het hun falend beleid? Kijk ook eens naar hoe er om gegaan wordt met zigeuners anno 2007 in Oost- Europa. Je zult schrikken! )-: Yanny
yanny scutt
-35-  yanny scutt:
Dr. D. Er bestaat geen parallel tussen het Duitse derde rijk en Israel. (het land dat daaruit is ontstaan)

Duitsland wilde het ' 3-de Wereldrijk'. Israel wil dat nog steeds niet.

Israel wil rust en heel doodgewone democtratie.

Dat lijkt niets teveel gewenst.. Groet; Yanny
daniel PIETERSE
-36-  daniel PIETERSE:
yanny scutt - zondag 21 januari 2007 02:38:03:

daniel pieterse, Hitler is aan de macht gekomen dankzij het feit dat Duitsland de eerste wereldoorlog had verloren. De generaaltjes daarna (regering) konden geen orde op zaken stellen (noch hun verlies erkennen) en gingen naar joden wijzen in binnen en buitenland.

yanny scutt, heeft Hitler nou de macht gekregen van de grote zwijgende meerderheid of van de schreeuwende minderheid?
Een omschrijving van de situatie waarin deze keuze gemaakt moest worden geeft nog geen antwoord op de voor dit topic zeer relevante vraag.
Het antwoord is helaas de grote zwijgende meerderheid die Hitler in eerste instantie gekozen heeft.

iig prettig dat bij elke discussie over Michiel Smit er automatisch vergelijkingen met Hitler aan te pas komen, en alhoewel dat wellicht wat te veel eer is voor dhr Smit heeft ie dat toch volledig aan zichzelf te danken.
Dr.D
-37-  Dr.D:
@Yanny
Er zijn wel degelijk paralellen!
Israel heeft maling aan VN resoluties,
ook op nuclair gebied vaart het z`n eigen koers.
Op militair gebied hoeft Israel aan niemand verantwoording af te leggen.
En wat de Mossad allemaal uitvreet weet niemand...

De macht van de orthodoxen gaat zeer ver en is excact
dezelfde ideologie als het fascisme van toen.
yanny scutt
-38-  yanny scutt:
Oh ja, Dr.D? Welke paralellen dan?

Israel heeft nooit maling gehad aan de VN resolutie's wel heeft het kleine landje zich oneerlijk behandeld gevoeld..

Elk 'nadenkend' land in de wereld wist dat de atoombom allang in het bezit is van dat akelige rotlandje! (En gelukkig heeft dat ...landje met z'n ...joden het toch nog kunnen opbrengenn om dat ding binnenshuis te houden)

Israel heeft ALTIJD verantwoording afgelegd aan elk land dat hen serieus neemt.

Militairen hebben zich correct gedragen t.o.v. elke burger die zich niet bedreigend opstelden.( militairen moeten zich altijd verantwoorden bij klachten van burgers)

De Mossad is een zegen (want de messias komt maar niet..)!

De joodse orthodoxie (religieus fanatisme) doet intussen niet onder voor de moslim tegenhanger. En ja, dat riekt heel erg naar fascisme .Iets dat mensen niet willen horen.

Er zijn trouwens veel meer christen en moslim fundamentaliten dan joodse. Ga er maar aan staan. )-: Yanny
yanny scutt
-39-  yanny scutt:
Sorry, fundamentalisten (orthodox-gelovigen) moest het zijn..Groet; Yanny
f.bol
-40-  f.bol:
De Joodsde orthodoxie is zeer onaangenaam, net als ieder orthodox c.q. fundamentalistisch groepje dat z'n wil aan anderen wil opleggen.

De staat Israël wordt niet door orthodoxen geregeerd, en de invloed van de orthodoxie is vele malen kleiner dan de invloed van de conservatieve islam ( is er een andere?) op de buurstaten. Verder zie je in het joodse geloof exact de beweging die het westerse christendom heeft doorgemaakt: steeds diverser, van ultra-orthodox tot ultra liberaal. In New York en Amsterdam zijn rabbi's die homo's en lesbo's “inzegenen”, dat staat bij de imam voorlopig niet te gebeuren. Méér dan 70 % van de Israëlische bevolking acht zichzelf niet praktiserend religieus.
De democratie functioneert volledig en dat geldt ook voor de vrije pers.

De israëlische politiek, waar uiteraard wel wat op aan te merken valt, vergelijken met nazisme of fascisme is naast volkomen ridicuul ook uitermate vilein. De orthodoxie met fascisme vergelijken is ook geheel incorrect maar wel beter te begrijpen, hoewel ik het in vergelijkende termen spreken over nazisme en jodendom sowieso wansmakelijk vind.
-41-  :
schoenmaker houd je bij je leest
ofwel: graag ontopic reageren ajb
f.bol
-42-  f.bol:
Je hebt gelijk, Jelmer. Beter ware het geweest als je je bericht 8 berichten eerder had gepost, dan was het onfrisse zijspoor niet verder gegaan.

On topic: Inderdaad, laat Smit maar lullen.
f.bol
-43-  f.bol:
Even verdergaand on topic:

De centrale vraag is: hoe wapent een democratie zich tegen links- of rechts extremisten, hoe ga je om met de paradox dat een fascistoïde partij in theorie via de democratie een absolute meerderheid kan krijgen.
Het antwoord is dat de theorie altijd theorie zal blijven zolang de democratie naar behoren werkt en fracties in het parlement niet in paniek raken van extremistische concurrentie.
Het is bijvoorbeeld grotendeels een misvatting dat Hitler democratisch aan de macht kwam: Hij heeft nooit meer dan 34 % van de stemmen gekregen. Enorm veel inderdaad, maar de 21 % die Le Pen ooit haalde is ook veel. Politieke partijen in Duitsland hebben destijds de fout gemaakt om, door de paniek om de monsterzege en door druk vanuit bepaalde delen van de grootindustrie en het leger een regering met Hitler te vormen. Pas daarna is de werkelijke greep naar de totalitaire macht gekomen. En werd de democratie prompt buiten werking gezet bij de eerst mogelijke aanleiding.
De les: laat extremisten maar lullen, wees alert maar raak niet in paniek als ze veel stemmen krijgen, demoniseer niet om extremisme zo min mogelijk groeikansen te geven en, het allerbelangrijkste, geef ze geen macht zolang dat getalsmatig niet hoeft.
daniel pieterse
-44-  daniel pieterse:
Je hebt gelijk, Jelmer. Beter ware het geweest als je je bericht 8 berichten eerder had gepost, dan was het onfrisse zijspoor niet verder gegaan.

On topic: Inderdaad, laat Smit maar lullen.

Ik mag hopen dat mijn tweede post daar dan nog wel buiten valt, want als Dhr Smit zich met nazi symbolen omgeven heeft voor dat hij een pak aan trok (wat ik hier als feit aanneem, google maar uitgebreid) dan hou ik mij het recht voor daar in discussie 'paralellen' over aan te halen.

mvg daniel p
yanny scutt
-45-  yanny scutt:
Jelmer, gelukkig is het bezoek van Dhr. Smit probleemloos verlopen. Ik had ook niet anders verwacht in 'Mokum'!

Mensen zoals Dhr.Smit zullen altijd discussie oproepen over racisme/fascisme. Door erover te praten (ook op dit log) raak je algauw buiten de stadsgrens (in dit geval AC).

Ik wil je eraan herinneren dat het fascisme van BUITEN de stadsgrenzen Amsterdam heel hard heeft getroffen..

Laten wij die onderwerpen alsjeblieft heel breed houden en altijd besprekenwant soms komt het gevaar van binnenuit (en toch weer een beetje van buitenaf) en zag je het niet aankomen omdat je het niet WILDE zien..
Groet; Yanny

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.