Home > > Amsterdam door de ogen van...

Amsterdam door de ogen van...

Een tijd geleden kwam mijn neefje een weekendje logeren. Hij woont zelf in zo'n klein dorpje waar iedereen elkaar kent. Zijn grote zus was ook al eens geweest en had enthousiaste verhalen verteld. Ik had allerlei leuke dingen bedacht die we zouden kunnen doen, maar dat was niet nodig: meneer had het zelf al bedacht. Hij wilde naar de Kalverstraat, want hij had gehoord dat daar grote speelgoedwinkels waren en hij had speciaal zijn zakgeld opgespaard.

Als we samen op weg gaan, krijg ik de kans om de stad weer eens door een frisse blik te bekijken. We gaan met de tram. Het is niet druk, mijn neefje kan de overige tramgebruikers goed bestuderen. Als er iemand instapt met een fiets, vraagt hij "waarom gaat die meneer met de fiets in de tram? Heeft hij een lekke band?" "ja, misschien" zeg ik, "of misschien moet hij heel ver". Mijn neefje inspecteert ondertussen de fietsbanden (vol...) en vult aan "of misschien is hij gewoon lui". De eigenaar van de fiets glimlacht wat bedremmeld en stapt 2 haltes verder uit. Waarschijnlijk had m'n neefje gelijk... Bij de volgende halte merkt hij op "die mensen stempelen helemaal niet. Dat mag toch niet!!" Ik opper "misschien hebben ze een abonnement" Mijn neefje knikt, dat kent hij, van het zwembad.
Zo gaat het nog een tijdje door, en ook in de Kalverstraat zijn er mensen genoeg om uitvoerig aan te staren of allerlei vragen over te stellen. De speelgoedwinkel voldoet aan zijn verwachtingen en na uitvoerig wikken en wegen koopt hij een mooie trein. Dat gaan we vieren met een frietje. Als we een zijstraatje inlopen op zoek naar een snackbar, blijft mijn neefje voor een coffeeshop staan. Voor het raam zit iemand een jointje te draaien. "Is dat nou drugs?" vraagt m'n neefje. Ik glimlach om zijn blik (diep onder de indruk) en knik. Een brede grijns, dat gaat hij maandag op school vertellen.
Na een bezoek aan madam Tussauds gaan we terug naar huis. M'n neefje zwaait enthousiast naar enkele dames voor een roodverlicht raam. Kennelijk is hij moe, want er volgen geen vragen meer. Ik laat het maar zo.

Sinds die tijd laat ik soms mijn kritische blik even varen en bekijk Amsterdam door de ogen van m'n neefje. Wat een stad...

vijf reacties op "Amsterdam door de ogen van..."

Werner Toonk
-1-  Werner Toonk:
@Carla: mooi. Hoe oud is 'ie?
Wouter
-2-  Wouter:
34 jaar!
-3-  :
Mocht ie willen, dat hij op z'n 34e nog zo vrijuit alles durft te benoemen wat hij ziet...
yanny scutt
-4-  yanny scutt:
Carla, wat leuk! Mijn kleindochter (4) wil wel iedere week komen logeren omdat ik alles doe per openbaar vervoer. Ze is dol op onze trams want die hebben ze in Almere niet. Ze wilde laatst dus ook prompt van mij weten waarom niet..

Ik heb haar gezegd dat de Burgemeester van Almere, mevrouw Jorritsma, geen centjes meer heeft.. (-; Yanny
amsterdammer
-5-  amsterdammer:
sjonge wat een onzin verhaal...zo kan ik ook webredacteur zijn.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.