Home > > Strafbare straffen

Strafbare straffen

Het is strafbaar om niet op de juiste manier ingeschreven te staan bij het bevolkingsregister. Van ongeveer vijftien procent van de bevolking is die inschrijving niet in orde. Om deze frauduleuze toestand te bestrijden is de Dienst Persoonsgegevens (DPG) druk bezig alle bestanden op te schonen.

Woonfraude is natuurlijk niet de bedoeling, zo worden er soms losse kamers in sociale huurwoningen per stuk onderverhuurd voor de prijs van de hele woning. Dat is oplichting van de staat en van de onderhuurder, begrijpelijk dat zoiets aangepakt wordt. Toch zijn er ook wat negatieve bijeffecten van de acties te bedenken.
Zo zijn er bijvoorbeeld veel studenten, die, omdat ze niet zo slim waren om zich twee jaar voor aanvang van de studie in te schrijven bij Studentenwoningweb, op zoek moeten naar een illegale of semi-legale woonplek. Als de student die gevonden heeft, moeten hij om een uitwonende beurs te ontvangen een officieel adres hebben. Dus schrijft hij zich in bij een vriend, of zoals ik lang gedaan heb, bij zijn oma of hij houdt de inschrijving van zijn eerdere kamertje maar aan. Dat is dus woonfraude, maar oplichting? De student woont niet meer bij zijn ouders en heeft dus normaal gesproken recht op een uitwonende beurs, alleen kan hij van dit recht alleen gebruikmaken door te frauderen.

Wat nog veel erger is, is dat de strafbare situatie - ergens anders wonen dan waar je aan de gemeente hebt verteld dat je woont - door DPG wordt opgelost, door je gewoon uit te schrijven. Hierdoor ontstaat er direct twee nieuwe strafbare situaties: allereerst word je VOW’er (Vertrokken Onbekend Waarheen) wat in Nederland strafbaar is en vervolgens word je ook nog uit de ziektekostenverzekering gooit wat ook strafbaar is en in sommige gevallen zelfs nog zeer gevaarlijk bovendien. Niet lang geleden hoorde ik het verhaal van een jongen die zelfmoord pleegde, nadat hij al een halfjaar geen medicijnen meer gebruikt had voor zijn schizofrenie, niet omdat hij die medicijnen niet meer wilde gebruiken, maar omdat hij onverzekerd was geraakt en de medicijnen niet meer kon krijgen.

twee reacties op "Strafbare straffen"

Robin
-1-  Robin:
Heb dat zelf ook wel eens meegemaakt: zelfstandig door de gemeente uitgeschreven omdat hun post niet beantwoord werd. Bleek een nogal dyslectische postbode te hebben die het niet zo nauw nam met welke post in welke brievenbus thuis hoorde...
Archibald Lapré
-2-  Archibald Lapré:
Ja de overheid in het algemeen is daar debet aan... de pegels groeien niet aan ieders lijf... de student die een rijke pa of ma heeft, heeft nergens last van...en
snuift aan iedere andere student of die wel
van zijn sociaal niveau is...anders ziet zo'n jong de ander niet zitten...ja ja zo werkt het nog steeds...zonde van de student die wel brains heeft maar het niet meer kan bolwerken i.v.m. zijn financiële situatie.
De staatsschuld naar beneden krijgen dat is voor de regering belangrijk ja toch? Dus gaan bepaalde studenten sjoemelen, niet omdat zij willen, maar omdat zij met het mes
op de keel moeten studeren, om het later beter te kunnen hebben dan hun pa en ma...
Investeren in kennis dat moet prioriteit nummer 1 zijn, want dat brengt voor het land het meeste op qua financiën... als de student klaar is... kennis is macht en brengt het meeste op... voor het Rijk!

Wie heeft de financiële crisis veroorzaakt?
De student, de werknemer, de bijstandsmoeder? Nee, die mensen die de werkelijke financiële macht bezitten hebben het veroorzaakt... maar worden daarvoor niet gestraft... waarom niet? Wel nu het recht is gemaakt voor de Rijkaard...want die moet zijn kapitaal kunnen beschermen... die arme vent of vrouw in de straat die niets heeft kan zich niet doen gelden...wel mogen stemmen...maar dan is het ook afgelopen...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.