Het werd een vreedzame demonstratie en zo waren het geen rellen, maar de woorden van Herman Bode die het nieuws haalden. Woorden die sindsdien waarschijnlijk bij elke demonstratie richting Dam wel even door iemand, hoe zachtjes ook, herhaald worden. "Willen we naar de Dam..."
Nooit meer naar de Dam
Het werd een vreedzame demonstratie en zo waren het geen rellen, maar de woorden van Herman Bode die het nieuws haalden. Woorden die sindsdien waarschijnlijk bij elke demonstratie richting Dam wel even door iemand, hoe zachtjes ook, herhaald worden. "Willen we naar de Dam..."
We zijn er weer
vijftien reacties op "Nooit meer naar de Dam"
Wat nu opvolger?
en wat doe je dan zelf bij zo'n kassa.
Salon praatjesmaker
Herman is wel een gemis, laat daar geen onduidelijkheid over bestaan!
Net als Merel ben ik voor een korte stille stop bij de Dam als eerbetoon aan een grote vakbondsman!
@Michiel: Is waar, maar lastig. Daarom zijn er ook vakbonden, om het belang van het collectief tegen de keuze van het individu te beschermen. Als ik zelf in een winkel achter de kassa sta wil ik om zes uur naar huis, als klant in een andere winkel wil ik eigenlijk om vijf over zes nog even snel geholpen worden. Niets menselijks is mij vreemd. Daarom is het vaak toch nodig dat er een of ander compromis gesloten moet worden. Ik ben ook maar een eenvoudige nutsmaximaliseerder, net zoals iedereen...
Ik met jou. En iedereen met jou. Daarom snap ik jouw ferme inzet “klasseverader” niet zo. Volgens mij ben je niet geboren in oost Groningen en / of ontgaat je hoe de samenleving zich heeft ontwikkeld.
Je kan bijvoorbeeld iedereen volledig onbeteugeld z'n eigen gang laten gaan, en dat kan leiden tot een consumentenwalhalla waar alle winkels 24 uur open zijn en er nooit een rij achter de kassa staat. Dat kan, omdat degenen die achter de kassa staan slecht betaald worden, en een tweede of derde baan nodig hebben om hun zorgpremies te kunnen betalen. Het gedachtengoed daarachter zou je als liberaal of kapitalistisch kunnen omschrijven.
Je zou die samenleving ook anders kunne inrichten, dat je het belangrijk vindt dat mensen niet uitgebuit worden, of simpelweg meer tijd hebben voor familie en activiteiten die niet primair economisch gericht zijn. Zoiets als sociaaldemocratie bijvoorbeeld.
Kok was een leider van een maatschappelijke organisatie die invloed uit kon oefenen op de richting die die samenleving op ging, en later zelfs van een regering waar een sociaaldemocratische partij deel van uitmaakte. Nu was hij zo goed om die partij z'n ideologische veren af te laten schudden, net zoals hij daarvoor de vakbeweging met het akkoord van Wassenaar van de arbeidersemanciperende aspecten ontdeed, en het sociaaldemocratisch gedachtengoed inruilde voor een uiterst vage notie van “solidariteit” en verder vooral een marktgedreven samenleving nastreefde.
Gevolg voor hem was een lidmaatschap van de RvB van de Shell, en inderdaad een slechtbetaalde late dienst voor het meisje bij de Appie. Dat noem ik wel klassenverraad ja.
Overigens, ik kom inderdaad niet uit Oost-Groningen, maar waaruit denk je dat op te maken?
Je hebt deels gelijk, maar waar het mij om gaat is dat de prikkel van zowel de maatschappelijke organisaties alsook de overheid in de afgelopen jaren erg in kracht heeft ingeboet. Die maakbaarheid die jij verondersteld is dus een schim uit het verre verleden.
De veren afschudden, ja dat zijn dappere momenten voor politici; ik zou willen dat ik die vaker mee zou maken. Opiniepeiling-socialisme uit Oss .. ja daar redden we het gewoonweg niet mee.
de sociale paragraaf schreef,die 5 jaar lang onverkort is uitgevoerd door Hans Spekman van de PvdA, wat de laatste een kamerzetel opleverde.
De kassieres, kreeg ik de indruk, lieten dit alles over zich heen komen omdat het “gewoon altijd zo gaat”.
Ik twijfel er niet aan dat geen van die dames (jong, en veelal allochtoon) lid is van een vakbond. Omdat de bonden zich zo irrelevant hebben gemaakt? Omdat ze onzichtbaar zijn? Me dunkt dat klassieke vakbonden harder nodig zijn dan ooit. Herman Bode wordt anno 2009 nog steeds gemist...
Maar: “the times, they are a changing”, de cassieres van nu zijn bereid om tot 24.00 uur te werken, als het maar betaalt!
Op zich niets mis mee, (ik ben er blij mee, langere openingstijden!)maar het gaat gewoon om de CAO's.. Als niemand meer lid van de bond wordt, ja vergeet de solidariteit dan maar...
De Vakbond van nu maakt zich alleen maar op om 'excessen' te beteugelen, en in het ergste geval zouden we allen met 'Herman Bode' gewoon weer de straat op moeten gaan...
Reageren?
Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.
Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.
Herman Bode mocht dan ook wel eens een compromis sluiten, maar zo bont als z;n opvolger heeft hij het niet gemaakt. Ik zal aan 'm denken als ik zondagavond bij de Albert Heijn afreken bij een cassiere die nog tot tien uur door moet werken, voor een slaris dat het minimum net ontstijgt.
RIP, Herman. RIP, vakbeweging.