Home > > 'Yo yo-bitches'-contrarevolutie

'Yo yo-bitches'-contrarevolutie

2pac. Terecht neergeknald wegens het maken van ontzettend slechte 'muziek'
U wist het misschien niet, maar het GVB is tegenwoordig een discotheek geworden. U kunt geen bus, tram of metro in of ze zijn er wel: jongeren, van het hiphoppende, bling-blingende type, die hun mobiel of iPod-nano of weet ik veel wat op de luidsprekerstand hebben gezet en andere passagiers snoeihard een auditief Armageddon aandoen.

Ik zeg u: dit kan zo niet langer. Het wordt tijd dat wij in opstand komen!
Sommige mensen beweren dat deze kwestie een generatiekloof betreft. Dat 'de jeugd van tegenwoordig' een nieuwe manier gevonden heeft om de ouderen lastig te vallen, en dat ze dat doen op een manier die alleen de jeugd van nu, uit het digitale tijdperk, kan doen: door op slimme wijze hun electronische apparatuur in te zetten in een half-publieke ruimte zoals de bus, tram of metro, leveren ze een subtiel-ironisch, hyper-postmodern en subversief commentaar op de huidige verdeling en verdergaande individualisering van de laat-moderne maatschappij. Het gebruik van electronica om van de metro een 'dancehall' te maken past zo in de bredere trend van 'reclaim the streets!'.

Dergelijke post-moderne ivoren-toren bewoners zitten er naast. Wat er gebeurt is niet een strijd tussen generaties, maar gewoon asociaal gedrag. Dat asociale gedrag past in een bredere strategie, namelijk die van de hiphoppers en arrenbie’ers om de wereld te herscheppen naar hun eigen, vuige ideaalbeeld. Het is een smerige guerilla die ganstarappers en aanverwanten voeren om van elke normale vrouw een 'bitch' of een 'ho' (kort-Amerikaans voor 'hoer') te maken en van elke man óf een crimineel, óf willoos kanonvoer voor de crimineel. Het zijn geen onschuldige 'jongeren' die dit doen, maar rationeel nadenkende wezens die op calculerende wijze de poten onder onze beschaving wegzagen.

Neem bijvoorbeeld een gebeurtenis die uw correspondent recentelijk meemaakte in lijn 36. Een ganstarappende hippende hopper van een jaar of 25 liet zijn mobiel op volle sterkte '50 Cents' de publieke ruimte inblazen. Een vriendelijke medepassagier vroeg of het wat zachter kon. Het antwoord was een bits: 'Wat moet je, modderfokker?'. De vriendelijke medepassagier bleef trouw aan zijn karakter en vroeg het nog eens. Wederom een ijzig en onbeleefd nul op het rekest, plus een dreigende blik. Het was duidelijk dat het de hiphopper menens was: nog éénmaal die vraag en er zouden klappen vallen. De vriendelijke medepassagier bond in, en de rest van het met de bus reizende volkje hield zich schandelijk afzijdig.

Dergelijke praktijken zijn ondertussen schering en inslag in onze Amsterdamse GVB. De chauffeurs en conducteurs zijn te bang of te ongeïnteresseerd er iets aan te doen. Er verandert dus niets, tenzij wij, normale burgers, jong en oud, er iets aan doen. Hoe? Simpel. Wij verlagen ons niet tot het niveau van de onbeschofte gangsta-rapper, hiphopper, of arrenbie'er. Dat betekent dat we niet op de vuist gaan met den onbeleefde, onbeschaafde barbaar, of daarmee dreigen. Neen, wij verslaan de vuigeling met zijn eigen middelen: vanaf nu neemt u allen uw digitale apparatuur mee het GVB in, en u speelt daar uw eigen muziek. Niet van die simpele, ondoordachte, hersenloze meuk die de vijand de lucht in spuwt, nee, góede muziek: of dat nu de meesterwerken van Tchaikovsky betreft, de nieuwste minimaltechno-releases van Plastikman (Richie Hawtin, voor niet-ingewijden) of Transilvanian Hunger van Darkthrone, maakt mij niet uit: als het maar geen hiphop, geen arrenbie is. En stelt u zich dan eens voor: de gehele bus,tram of metro, gevuld met een muur van geluid. Iedereen neemt zijn eigen private sfeer mee de bus in en dringt die op aan de publieke ruimte van het GVB. Het GVB wordt zo een platform van diversiteit, waarin de kwaadwillende campagne van de ganstarapper geen plaats meer heeft. In die disharmonische zee van ieders eigen lawaai sterven de mindere 'muzikanten' als 2pac en 50cents een kansloze verdrinkingsdood - en hebben wij, normale, beschaafde burgers, een eerste slag in het civilisatieproces gewonnen.

58 reacties op "'Yo yo-bitches'-contrarevolutie"

-1-  :
Wat ben ik blij dat ik een nieuwe fiets heb..
-2-  :
Ik moet ook altijd erg lachen om die types die telefoneren in de handsfree stand, met geluid op 10. De telefoon voor je hoofd houden en dan erin spreken alsof het een walky talky is. Te zien in clips, dus dan doe je dat na ;) Heel erg gangster natuurlijk.
Henk
-3-  Henk:
Net als Mark ben ik erg blij dat ik een fiets heb. Maar wel een goed idee om als je toevallig met het GVB moet reizen, je de eigen muziek meeneemt. Ik zou zeggen vooral in de oude ghettoblasters. Geweldig!
-4-  :
Eigenlijk vind ik die mensen die in de trein heel luid een telefoongesprek voeren, terwijl ik de krant of een boekje probeer te lezen, veel irritanter dan de muziekverspreiders.

@Rickert
Laatst zat ik in de trein, was er een of andere kerel (niet echt gangsta) die achter elkaar drie verschillende meisjes, handsfree, zover probeerde te krijgen, wat met hem te gaan drinken. Drie afwijzingen! Dat vond ik ook wel komisch.
-5-  :
een goede opera zingen werkt ook
hoef je geen onnodige apperatuur mee te nemen
Suffie
-6-  Suffie:
Op zich zou ik me er niet aan wagen om iedere rapper of hiphoppert over de zelfde kam te scheren, daar zit namelijk net zoveel verschil in als in het complete spectrum aan hardrockers.

Overigens, Daniel, was dit jouw inzending voor het Nationaal Dictee?? Beetje lang, niet?
-7-  :
@Suffie: ha, nee, daarvoor maak ik doorgaans teveel spelfouten.
alex
-8-  alex:
Nu ze in het OV met succes het roken hebben weten uit te bannen, is een verbod op het gebruik van gsm (uiteraard noodsituaties uitgezonderd) en andere geluidsproducerende elektronische apparaten de volgende stap. Alle overige maatregelen werken averechts, helaas.
Rikus Spithorst
-9-  Rikus Spithorst:
In dit geval had de buschauffeur behoren in te grijpen. Maar de reiziger in kwestie had dat ook aan de chauffeur moeten vragen.

En qua lawaaioverlast veroorzaken: gewoon een boete van een eurootje of 200. Klaar!

Rikus Spithorst
Marjolein M.
-10-  Marjolein M.:
Ik vrees dat de eerste slag in het civilisatieproces nog altijd die keiharde slag tegen mijn kaak is. Een mietje ben ik niet, mijn bek trek ik open, maar menigmaal met nogal agressieve repons als oogst :(
onvoorstelbaar
-11-  onvoorstelbaar:
Ik zit ook bijna iedere dag met jongelui in de bus die hun muziek op de luidspeaker hebben staan en dan wel zo hard dat ze er zelf bovenuit moeten bleren om elkaar te verstaan.
Niemand die iets durft te zeggen. Allemaal kijken ze vol irritatie maar de lippen blijven stijf op elkaar. Zelfs als iemand er wat van zegt,en met ziet dat de sfeer dreigend word...draaien ze snel hun hoofd om. Want als er links iets gebeurd, snel naar rechts kijken, dan heb je het niet gezien. Walchelijk! Maar wee o wee als niemand hen eens helpt. En de chauffeur, die zie je alleen maar kijken maar iets doen ho maar! Ook laatst toen een jong Surinaams meisje werd uitgemaakt voor o.a. vuile Kankerslaaf en ze zich zo bedreigd voelde door de jongeman dat ze voorin is gaan zitten, bij de niet optredende chauffeur notabene. En daarna een te hulp schietende vrouw ook werd bedriegd. Geen vent in de bus die hielp. Allemaal lieten ze het toe dat deze jongeman de regels maakte in de bus.
art
-12-  art:
Ik denk dat de tijdsgeest tegenwoordig zo verwant is met ascociaal gedrag, dat het moeilijk meer weg te denken is. Waarmee ik absoluut niet wil zeggen dat ik het oneens ben met Daniel: het is moeilijk om de voordelen te zien van een vergroffende maatschappij. De scheldpartijen, het inpeperen, het is allemaal zo nutteloos en onnodig.

Solidariteit is geen natuurlijke reflex van de mens, zei een filosoof ooit eens. Asociaal gedrag daarentegen wel. Tuurlijk, we hebben allemaal een geweten, maar dat is makkelijk lam te leggen. Tuurlijk, we hebben allemaal een schuldgevoel, maar dat is net een zeef: alles valt er door heen.

Als kind wordt ons voorgehouden dat er een eenvoudig goed en slecht bestaat; als volwassene, kom je erachter dat het zo eenvoudig niet ligt. Je vindt uit dat er feitelijk geen goed bestaat, slechts verschillende gradaties van het kwaad. Het is zoals de oude Hermans ooit zei:'Er bestaan uitsluitend kwade krachten, en goed is wanneer de kwade krachten elkaar balanseren...'

PS. Goed geschreven stuk, trouwens. Goede dwingende stijl. Je zou het schrijven eens moeten overwegen, Daniel. Je hebt het in de vingers...
Wouter
-13-  Wouter:
@onvoorstelbaar

en wat heb jij gedaan..?
Simon Trechter
-14-  Simon Trechter:
Op de pont staan ze ook, de mokro's die via de urban cultuur integreren. Met hun brakke speakertjes. Nooit heel hard, maar wel zo dat het door mijn oordopjes heen smeult.

Dat kan ik erg vinden. Dat iemand zijn smaak opdringt. Voorlopig vind ik het best. Want inderdaad, slappe gesprekken zijn irritanter.

Maar wat ik kme wel afvraag: wat gebeurt er zodra er twee van die brakke speakers zijn. Wie van de twee zal als eerste vragen de muziek uit te zetten? Degene met de grootste jas?

Heeft iemand dit al eens gezien
Jesse
-15-  Jesse:
Jongeren zijn niet asocialer maar juist slapper geworden, in de 80's had je in ieder geval nog fatsoenlijke ghettoblasters. Nu durven ze daar niet mee aan te komen en al helemaal niet om ernaast op een kartonnetje te dansen. Jammer hoor, het had zo gezellig kunnen zijn.
alex
-16-  alex:
@Simon: “Dat kan ik erg vinden. Dat iemand zijn smaak opdringt. Voorlopig vind ik het best. Want inderdaad, slappe gesprekken zijn irritanter.”

Simon, of een gesprekje op de pont slap verloopt of niet heb je voor een deel zelf in de hand. Trouwens, wat is er mis met een praatje voor de vaak? Vooralsnog is communicatie de enige manier om te komen tot een meer leefbare samenleving. Elk geluidsversterkend apparaat dat dit onmogelijk maakt, wordt aangestuurd door een puberale asociaal die daarop aangesproken kan worden. Maar zoals ik eerder in een reactie opmerkte: een verbod van elektronische geluidsversterkers binnen het OV is een meer effectieve en structurele oplossing.
Simon Trechter
-17-  Simon Trechter:
Moeten ze dat slappe gesprek wel met mij voeren.

Het verbod bestaat al lang. Net zoals alles eigenlijk al geregeld is.

Handhaving, dat is het woord.
Jaime
-18-  Jaime:
@daniel, voor de gewonen niet Minimal? Technoende medemens is Richie Hawtin ook al een vreemde maar dat terzijde. Nou reis ik nooit meer met het GVB maar volgens mij hangen er in de trams/bussen/metro's bordjes met wat wel en niet mag en daar staat luide muziek uit allerhande muziekdragers ook bij. Het GVB moet eens doen wat ze zeggen/willen inplaats van bv onschuldige moeders lastig vallen. Het is altijd zoeken naar de makkelijkste slachtoffers en daar is een “bedrijf” als de GVB heel erg goed in. Ik zou zeggen koop een fiets of als je die heb gebruik hem vaker. Ik ben het wel met je eens hoor maar je lost er niks mee op want de onbeschofte mens heeft toch de wereld in zijn handen omdat de nette mens denkt,.. weet je wat bekijk het maar. Ik ga me handen iedergeval niet meer vuil maken aan een stuk vuil. Het is gelukkig straks niet meer mijn gevecht met de asociale medemens in Amsterdam
alex
-19-  alex:
@Simon en anderen: Dat het binnen het OV niet toegestaan is om geluidsversterkende apparaten te gebruiken, behoort tot een van de (vele) huisregels, maar bij geen van deze regels staat een boete voor overtreding (uitgezonderd voor zwartrijden, want dat is nadelig voor het eigen bedrijf).

Zonder boete stelt zo'n huisregels natuurlijk geen zak voor, en wordt dus nauwelijks nageleefd. Dat is wat ik bedoel met een verbod: bij overtreding een boete, en strikte naleving middels controle. Het wordt tijd dat het GVB nu ook eens opkomt voor de belangen van de passagier, in plaats van het eigen belang.
simon Trechter
-20-  simon Trechter:
Hoe zat het dan ook alweer met de voeten op de bank?
Dr.D
-21-  Dr.D:
Zo zaten er laatst twee oude vrouwtjes voor me in de tram,
te praten!!!
Heel irritant...
En even later nog erger pratende mensen die ik niet kon verstaan!
Daar zou ze wat aan moeten doen...
GJ Klaver
-22-  GJ Klaver:
LOL, Dr.D.

Misschien zeiden die mensen wel: “Attenoje, wat een achenebbisj, aan die bijgoochem met z'n kapsones geef je toch geen draad sjoege!”
Simon Trechter
-23-  Simon Trechter:
Als je je op Amsterdamzemelt.nl al niet meer mag ergeren, kunnen we net zo goed gelijk het bejaardenhuis in, Dr. D.!
Suffie
-24-  Suffie:
“maar bij geen van deze regels staat een boete voor overtreding”

@Alex: Ja hoor, wellis!
alex
-25-  alex:
@Suffie: Op de website van het GVB staat het volgende vermeld over zwartrijden:

'Tijdens de hele reis moet u in het bezit zijn van een geldig vervoerbewijs. Zonder geldig vervoerbewijs krijgt u een boete verhoogd met de ritprijs.'

Wat overtreding van de overige huisregels betreft, waaronder overlast bezorgen met radio's, gsm's e.d. staat:

'Het niet naleven van de regels kan ertoe leiden dat u de toegang tot c.q. het verblijf in het vervoermiddel wordt ontzegd of zelfs dat u een geldboete krijgt opgelegd.

Dus overtreding 'kan ertoe leiden', dat is wat anders dan 'krijgt u een boete opgelegd'. Bij mijn weten worden er gaan boetes opgelegd aan overtreding van de huisregels, met uitzondering van het zwartrijden.

Snap je het nou, suffie?
art
-26-  art:
@ Daniel: het is me onduidelijk waar jij en Dr. D ruzie krijgen, en waarom, maar ik heb het idee dat je je niet zo op de kast moet laten jagen...
art
-27-  art:
Ik heb uit verveling nog eens wat posten gelezen en de situatie wordt me langzaam wat duidelijker...

@Daniel: Ik ben niet lang op het forum — en zolang blijf ik ook niet hangen, wees gerust — maar laat ik het volgende nog met je delen: je schrijft een stuk over iemand die wordt lastig gevallen in het OV, en geen van de omstanders doet er wat aan. Je ergert je, maar zelf doe je ook niets, behalve je ergeren dan.

De meeste mensen zijn conformisten: ze zijn min of meer goed, maar ze waaien met de wind mee; als iemand tegen ze begint te roddelen over een bevriende kennis, dan roddelen ze gezellig mee; als iemand begint te discrimineren, dan staan ze dat oogluikend toe, vaak zonder dat ze het er mee eens te zijn. Waarom? Omdat de meeste mensen bang zijn.

Je moet er niet vanuit gaan dat iemand je helpt. Als je op een forum post, dan kun je ervan uitgaan dat je af en toe felle discussies hebt, en daarbij dient je emotie geen doel, nuchtere formuleringen wel. Wat dat betreft, leert Dr. D je een lesje. Leer ervan en neem het allemaal niet zo serieus, vooral jezelf niet.

@ Dr. D: Daniel gaf gisteren al aan dat hij zich door u aangevallen voelde, maar dat was kennelijk niet genoeg: vandaag moest er nog een lading over heen. Waarom eigenlijk? Ofwel: is het intussen geen tijd om het holster weer af te doen, en de klapperpistolen weer terug te leggen in de kluis?
David R
-28-  David R:
ik denk dat Dr. D een heteroniem van Daniel Schut is. En misschien u ook wel, art. En ik?
Arnoud de Jong
Waar zijn die controleurs van de Buma/Stemra als je ze écht nodig hebt? ;-)
yanny scutt
-30-  yanny scutt:
Als er een DNA bestaat voor taal. Dan vertoont die van Daniel en DR.D een opvallende gelijkenis..(-: Yanny
Suffie
-31-  Suffie:
Sorry Alex, ik ben nu eenmaal wat traag van begrip. In jouw reactie suggereer je dat de “huisregels”, die overigens snoeihard in de wet staan genoemd, niet strafbaar zouden zijn en dat klopt dus niet. Het rijden zonder kaartje wordt echter altijd beboet omdat dit een hele simpele zaak is: je hebt een kaartje, of je hebt het niet. Overtreding van de “huisregels” vereisen dat de controleurs een inschatting maken van de mate van hinder, gevaar of overlast en laten dus de ruimte open om geen bekeuring uit te schrijven. Tenslotte, hoeveel overlast veroorzaak je als je met een luid schetterende walkman in een lege metro zit?
Zick Beatz
-32-  Zick Beatz:
Okee, dus we moeten voortaan eerst even Daniel bellen om te vragen wat 'goede' muziek is?
art
-33-  art:
@ David R: Nee, ik zou niet weten wie je bent, of beter gezegd: van wie je een heteroniem bent. Ik heb inmiddels een stoet van posters achter me aan, waarvan ik me kan voorstellen dat ze zich beledigd voelen, danwel anderzijs gekrenkt voelen hun trots.

Rosa de Stalker, Richard de koene Ridder, Manon de Schooljuffrouw, Wouter de Mol, Daniel de Idealist, Dr. Drilboor en dan nog degenen met wie ik niet in persoonlijk conclaaf ben geweest, maar die zich gewoon irriteren aan mijn betweterigheid.

Mijn excuses aan allen, bij deze, voordat ik u ga verlaten. Aan alle goede dingen komt een einde en ook aan mijn vakanties. Dus David, ik steel nog een keer de show van u: u vraagt mij wie u bent, maar is het geen interessantere vraag: wie was ik...?
-34-  :
Discriminerende reactie verwijderd
Maikel
-35-  Maikel:
Ik denk dat dit pure smaak is, zoals jij klasiek mooi vind, vind de jeugd R&B en HipHop leuk, dit noem je kwaad met kwaad bestrijden, lijkt me niet de beste oplossing. Moet je inderdaad is kijken naar de Nederlandse heren en vrouwen die al schreeuwend aan de telefoon zitten te vertellen wat ze 's avonds gaan eten. Als ik muziek op wil zetten in het OV (dat is dan in dit geval Marco Borsato) doe ik dat gewoon. En laat ik me echt niet tegen houden door iemand die kei-hard Beethoven opzet.
Dimitri
-36-  Dimitri:
kapauw, om alle gezeik te reduceren van gangstarappende “arrenbie modderfokkers” heb ik een goed initiatief gevonden.
porno.
-37-  :
hmmm ik had misschien twee dingen moeten scheiden, namelijk:

1) dat IK 'arrenbie' echt niet te pruimen vind.

2. dat ik het bloedirritant en ronduit onbeschoft vind dat iemand zijn muziek opdringt aan iemand anders in het OV. Of dat nou arrenbie, gabber of polka is.

Ik ben me er terdege van bewust dat dat eerste een kwestie van smaak is. Maar dat tweede is gewoon een kwestie van beschaafd gedrag, niet van smaak. En daar moet wel iets aan gedaan worden.

DUs, Maikel, door wat laat jij je wél weerhouden om muziek op te zetten in het OV?
niet nodig
-38-  niet nodig:
de eerstvolgende die ik dat hoor doen...merkt mijn reactie wel....
doet er niet toe
-39-  doet er niet toe:
het is heel simpel muziek draaien in de metro op luidspeaker is verboden door het gvb en kan je een boete voor krijgen dus ja vind dat ze die dan gewoon moeten uitdelen

en niet een debiel gaan sturen die klassiek er doorheen gaat draaien word het lawaai alleen maar harder weer zo een domme aanpak zoals vele
The41stSide
-40-  The41stSide:
Vage actie!!
Het gaat er toch om dat je andere mensen niet moet lastig vallen met je eigen muziek.
Nu met deze actie doe je toch precies hetzelfde.
Ik snap best dat het best irritant is om muziek aan te horen waar je niet van houd maar dan moet je niet over Hip Hop/ R&B cultuur beginnen want die heeft hier helemaal niks mee te maken!!!!
-41-  :
@the41stside:
je hebt gelijk. Vandaar dat je dit artikel ook met een korreltje zout moet nemen. Dat heet ironie.
Brian Andrews
-42-  Brian Andrews:
Daniel,
Behalve dat ik het leven zonder mobiele telefoon op het moment werkelijk geniet en een ieder die zegt: 'dat lijkt me nu heerlijk', sterk wil wijzen op zijn eigen vrijheid hetzelfde te doen of te laten, geniet ik van de irritatie die jongeren bij ouderen te weeg brengen. Ik kan mij menig langharig tuig herinneren, waar ik ooit deel van maakte, dat ongerept de menigte in 'gruntte'. Dat dit tegenwoordig anders gebeurd heeft waarschijnlijk eerder te maken met de draagbaarheid van speakersm, dan met de inventiviteit van jongeren.
Het lijkt alsof de jongere eist van de oudere zich volwassen te gedragen, zodat hij in de toekomst ooit zelf die status kan bereiken.
Dus ik kijk genietend vanuit de bus naar buiten hoe de wereld eigenlijk niet last heeft van de muziek, maar van de CO2 gassen van mijn vervoer.
Bjornn..
-43-  Bjornn..:
Ey daniel je snapt er echt niks van wij als hiphoppers vinden het uitermate mooi om de muziek waarvan we houden(zoals die van 2Pac)om ons heen te hebben.We willen niet perse van die doelloze mensen als jij lastigvallen, maar onze eigen sfeer creeren.je weet echt niet waar je over praat man dus denk eerst even na voordat je van die onzin verhalen op internet zet.Je schrijft R&B nog niet eens goed.Maar ik heb niks te maken met 'arrenbie' want k houd van hiphop en k blyf met myn ghettoblaster door de stad lopen tot ik er bij neerval en daar kan je nog niet een klein beetje verandering in brengen maat.Ga jy je klassieke troep maar aanzetten maar daar bereik je niks mee want dan zet ik hem alleen harder.Jy scheert iedereen die van hiphop houd of gangstarap over 1 kam.
Je bereikt echt niks met je verhaaltje dus probeer dat ook niet, want het slaat echt nerges op

ik blyf Thug..
Tupacc 4-Life Jaxx;)
-44-  :
hey 'Thug' Bjornn...Prima dat jij van hiphop en R&B houdt (de ironie van arrenbie ontging je echter - wie weet nadat je je eindexamen hebt gedaan snap je het, succes!), maar ik hou er niet van. Waarom dwing je mij dan om naar jouw muziek te luisteren?

Je hebt gelijk, dat snap ik inderdaad niet. Leg me dat eens uit, dan, waarom dat goed is!
robin koenjer
-45-  robin koenjer:
ik ga niet onkennen dat de jeugd veelaal voor problemen zorgt ook qua geluidsoverlast , maar we moeten niet vergeten dat de ouderen er ook wel wat van kunnen.

ook zou ik het op prijs stellen dat als u weer in contact komt met de jeugd op een negatiefe manier , dat u dan in u achterhoofd houdt dat lang niet de hele jeugd zo is ,
bijvoorbeeld toen dat filmpje van die jongen die hondenuitwerpselen opat, ik en zo,n beetje iedereen die ik ken van mijn leeftijd over mijn nek ging, net zoals de rest van beschaafd nederland, toch hoorde ik van meerde kanten dat “het wel weer die jeugd zo zijn ”.
R Koenjer 17 jaar
-46-  :
@robin: ik geloof ook niet dat het een generatie-ding is. Dit betreft meer iets dat echt bij die hele hiphopcultuur hoort: mensen van mijn leeftijd (27) die hiphoppen doen er net zo goed aan mee.
MosDef
-47-  MosDef:
zozo, en dat noemt zich een beschaafd burger. wat een walgelijk staaltje zelfverheerlijking, en bijzonder arrogant om jezelf boven anderen te stellen. Wat is “goede” muziek en wat slechte? Niet erg van niveau om dat voor een ander te bepalen. Dat je de muziek niet mooi vindt, dat het je smaak niet is, is een ander verhaal. Bij de meeste mensen begint het niet mooi vinden van hiphop echter bij het niet begrijpen van de cultuur. En ik kan je vertellen,asociale jongeren in een bus van het GVB hebben daar vrij weinig mee te maken.

Bij een beschaafd persoon zou je juist eerder verwachten dat deze wat beter onderzoek doet alvorens zo’n verschrikkelijk generaliserend stukje te schrijven. Dan was diezelfde persoon er namelijk ook achter gekomen dat de hiphop cultuur op zeer veel jongeren een positieve invloed hebben. Uitzonderingen zijn er altijd, maar iemand “op niveau” kijkt verder dan dat en laat daar niet zijn negatieve mening door bepalen.
Wat me nog het meest opviel is dat de auteur van dit verhaal zelf dus ook in de bus zat, en zelf ook zijn mond dichthield toen ‘de boze hiphopper” dreigend keek. En dan het lef hebben om “de rest” van de bus het kwalijk te nemen dat deze de andere kant op keek. Beetje makkelijk, en erg laf.

En wat misschien wel het belangrijkste punt is, waar maak je je druk om? We wonen in Amsterdam..Overal om je heen geluiden..maar die 3 kwartier dat je in een bus zit moet het muisstil zijn?
Kort lontje noemen ze dat. Probeer voordat je iemand veroordeelt eerst eens te kijken naar jezelf, probeer zelf een beter mens te worden door het niet erg te vinden, door een ieder in zijn waarde te laten.

Waar een mens zich al niet druk om maakt. Toevallig slechte verhoudingen in de privé sfeer?? ;-)
-48-  :
O tempora! O mores! Waar was toch de tijd dat mensen literaire stijlvormen als 'satire' en 'hyperbool', hoe doorzichtig ook uitgevoerd, nog herkenden?
je weet niet
-49-  je weet niet:
Ik zie dat de laatste reactie een tijd geleden is, maar ja ik ga toch even reageren (op het verhaal niet de laatste reactie). Ten eerste vind ik het abnormaal dat je uberhaupt hip hop, R&B (zoals je het hoort te schrijven) en 50 cent in dezelfde zin zegt.

R&B zijn liefdesliedjes en verhalen over het leven van de zanger(es), maar blijkbaar komt het er in vele gedachtes op neer dat alle muziek gemaakt door negers wel over ho's, bitches en bling moet gaan.

Daarbij is Hip Hop geen rap (eigenlijk vindt ik 50 geen rap omdat ie zo slecht is maar dat terzijde), Hip Hop is een cultuur, met een complete dansstijl (orgineel breakdance), kunst (graffiti), muziek (MC'ing, DJ'ing en beatboxing) spellen (zoals double dodge touwspringen), kledingsstijl (erg strak of erg wijd, afhangend van de tijdperiode), taalvormen (zoals fo shizzle, voor for sure, einsteins voor leesbril etc) en er is veel meer bij.

Het feit dat sommigen zich zo gedragen valt niet te wijten aan Hip Hop. Ik heb veel rap liedjes gehoord, en nog nooit was er eentje die zei: "zet je mp3 luid maak die oudjes gek, en als ze grappen maken sla ze op hun bek). En ik denk dat het wel zal meevallen, zo heb ik bijvoorbeeld alleen nog meegemaakt dat iemand harde muziek op had staan, de buschauffeur zei dat het uit moest en ze dat netjes deden. En heel veel mensen hebben harde muziek op niet alleen mensen die Hip Hop of R&B luisteren.

Ik hoor dit soort dingen vaker en ik vind het echt onzin om al het foute in de samenleving op Hip Hop (of eigenlijk rap omdat de meesten alleen over rap praten maar het Hip Hop noemen) af te schuiven.

En het is al helemaal abnormaal om aan te nemen dat de muziek die jij leuk vindt intelligenter is dan Hip Hop. Heb je wel eens gehoord van Lupe Fiasco, Cannabis, Killah Priest, Bishop Lamont etc? Die rappen geen van allen over bling en ho's.

Je neemt gangsta rap en noemt het Hip Hop, Hip Hop is meer dan rap en rap is meer dan gangsta rap zo heb je: crunk, hardcore rap, metal rap, emo rap, nerd rap en veel meer.

Ik ga er niet van uit dat veel mensen mijn bericht helemaal zullen lezen, of dat de mensen die het lezen opeens anders tegen Hip Hop aan zullen kijken maar laat wel duidelijk zijn dat je voortaan beter moet onderzoeken en nadenken voor je je gedachtes komt delen.

Peace
je weet niet
-50-  je weet niet:
En het feit dat de bijgevoegde afbeelding 2Pac laat zien is al helemaal vaag. Je praat over gangsta rap (al noemde jij het Hip Hop) en dan laat je een afbeelding zien van een conscious rapper. Hij rapte over zaken die aan de orde waren (luister bijvoorbeeld changes en brenda's got a baby).
MarkvdB
-51-  MarkvdB:
@je weet niet: bedankt voor je redelijk uitgebreide uitleg over de verschillende soorten rap e.d. Misschien kan je je voorstellen dat voor de meeste mensen rap en R&B allemaal een pot nat is. Zo zal ook voor veel mensen klassieke muziek een pot nat zijn, terwijl ook daarin uiteraard verschillende soorten zijn.
In mijn ogen gaat het in dit artikel (en eigenlijk ook de discussie die erop is gevolgd) meer om muziek in z'n algemeenheid. Het is gewoon niet sociaal om anderen gedwongen mee te laten delen in jouw muziekkeuze, of dit nu R&B, pop, hardcore, klassiek, of zoals Daniel al aangeeft, Polka is (of wat voor andere soort muziek dan ook).
Het achterliggende idee is: laat iedereen gewoon rekening houden met elkaar, dat maakt de wereld voor iedereen een stuk prettiger. :-)
je weet niet
-52-  je weet niet:
Maar daarentegen verwart niemand hardrock met klassieke muziek, die lijken natuurlijk totaal niet op elkaar maar rap en r&b ook niet.

En tuurlijk hoeft niet iedereen mee te genieten van je muziek, maar zoals ik al zei dat valt niet allemaal te wijten aan rap en zo wordt het in dit artikel wel neergezet.

En ik heb sowieso alleen nog meegemaakt dat mensen muziek hardop hadden in groepen zodat de rest van de groep het ook kon horen, dus niet om anderen te pesten.

Peace
-53-  :
@je weet niet:

ik koos de foto van tupac omdat dit de welbekende 'fuckyou'-foto is: een woord dat kenschetsend is voor het gedrag van iedereen die zo asociaal is zijn muziek te hard op te zetten.

dan over het onderscheid tussen r&b en rap: ook al zijn ze verschillend, ze liggen wel dichtbij elkaar en delen dezelfde wortels: het zijn geen wijd uit elkaar liggende genres zoals keiharde metal en klassieke muziek. r&b en rap verhoudingen zich ongeveer tot elkaar als hard rock tot trash metal: de liefhebbers vinden het verschil essentieel, maar onbekenden zullen nauwelijks het verschil horen.

De reden waarom ik over een bepaalde genre-familie zeur is omdat het me opvaltdat het wel vaker muziek uit deze familie is dan uit andere families. Ik word bijna nooit gedwongen naar te harde techno, gabber, metal of wat dan ook te luisteren.

maar vraag jezelf vooralook af hoe serieus ik dit stuk bedoel. Mijn god, als mensen ook nog maar iets wisten van literaire stijlvormen als 'ironie' of 'persiflage' of wat dan ook, dan zou de wereld er zoveel beter uitzien!
tripleX
-54-  tripleX:
lekker in de zon uit t raam kijken met tupac op de achtergrond.
persoonlijk vind ik het vaak jammer als de muziek uitstapt.
Barbara Streisand
-55-  Barbara Streisand:
Gezien in een restaurant:

Mobiele telefoons mogen hier alleen gebruikt worden door doktoren die dienst hebben en hoeren.

Ideetje?
je weet niet
-56-  je weet niet:
@ Daniel: Nogmaals, r&b en rap liggen heel ver uit elkaar. Dat heeft niks te maken met of je een liefhebber bent of niet. Luister je wel eens amy whinehouse, of alicia keys? Dat is een heel verschil met bijvoorbeeld 50 cent en mims.

En je zegt dat je het niet serieus bedoelt maar je vertelt in je reacties meerdere keren over hoe je denkt dat het iets is van de hip hop cultuur dus dat is best wel serieus bedoelt lijkt me.

Mijn advies aan jou is: Als je nou voortaan met je ipod of mp3 de bus, trein, metro of wat dan ook binnenstapt en daarop je “meesterwerken” luistert hoor je andere muziek niet.

Peace
Daniel zit even in kroatie
-57-  Daniel zit even in kroatie:
als je amy winehouse r&b noemt dan ligt voor jou de boel inderdaad ontzettend ver uit elkaar. Maar ja, als je Amy Winehouse r&b noemt dan kun je ook de muziek van Sensation Black R&B noemen - en dan liggen r&b en rap nog verder uit elkaar.
je weet niet
-58-  je weet niet:
Amy winehouse is soul, modern jazz en r&b ja. En ik hoop dat je met sensation black niet dat evenement bedoelt.

En ja r&b en rap liggen ver uit elkaar. Rap is geinspireerd door jamaican dancehall, funk, disco en vroegere r&b, beiden zijn ondertussen sterk veranderd en niet naar elkaar toe. Zo is rap nu meer van de drums en basslines terwijl R&B meer is van de piano. R&B gaat meer over liefde en rap varieert van politiek tot opschepperij maar gaat (bijna) nooit over liefde.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.