Home > > Nu al zak van het jaar: Bernard Welten

Nu al zak van het jaar: Bernard Welten

Bernard Welten
Nieuwjaarstoespraken: een overbodige luxe, maar het geeft ons wel de kans om eens te horen hoe de leiders van ons land tegen de dingen aankijken. Zo blijkt onze koningin tot het kamp der gelovigen te horen als het om de vrijheid van meningsuiting gaat: Gij zult niet beledigen - ondanks dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dit uitdrukkelijk toestaat. En Job Cohen is nog steeds een goed burgervader maar een volstrekt visieloos bestuurder: Kinderen opvoeden kost tijd. Nemen we die tijd? of Veiligheid, bereikbaarheid, dienstbaarheid, duurzaamheid, scholing, aandacht (volgt u het nog?) en de tijd nemen om dingen goed en zorgvuldig te doen. Als u mij vraagt wat ik voor de komende jaren belangrijk vind, dan hebt u daar mijn antwoord. Ja Job, maar wat wil je nu?! Zeg eens wat!

Maar geen enkel van onze leiders bleek zo'n verstoorde blik op de realiteit te hebben als de Amsterdamse hoofdcommissaris Bernard Welten.
Als ik die man hoor krijg ik al kriebel. Daar staat-ie dan, nog oncharismatischer dan zijn voorganger Jelle Kuiper, te wauwelen met zijn Brabantse accent. Spontaan hoop je dat De Cock met C-O-C-K de baas wordt van het Amsterdamse korps. Stel je voor dat Welten met die halfzachte g van hem zijn mannen toespreekt: wie neemt hem serieus? En dan woont hij ook nog eens in Warmond. Hoe presteer je het om 24 jaar in dienst te zijn van het Amsterdamse korps en ongeveer net zoveel binding met de stad tentoon te spreiden als een Jan Vennegoor of Hesselink?

En dan wat er uitkomt. Of ze 1000 euro meer mogen hebben in Amsterdam omdat ze het zo zwaar hebben. Weet je wat zwaar is? In je eentje een hele gemeente bemannen op het platteland omdat alle agenten in de stad zitten. De Amsterdamse politie is alleen onderbemand wanneer de vakantiedagen weer allemaal tegelijk ingediend worden. Misschien moet daar eens naar gekeken worden in plaats van de collega's van buiten de stad te beledigen.

Maar die 1000 euro moet er ook komen zodat de agenten makkelijker een huis kunnen vinden in Amsterdam. Wat je precies met die 1000 euro kan is mij niet duidelijk. Zo'n 83 euro meer betalen aan huur of hypotheek? Daar zal het probleem wel spoedig mee opgelost zijn. Nee, de agent wíl niet in de stad wonen. Van de financiële regelingen die hem al jaren worden aangeboden, maakt hij nauwelijks gebruik. En waarom zou je ook als je baas in Warmond woont?

Maar de mooiste uitspraak was deze: "Vorig jaar hebben we zelfs een arts op het bureau gehad van wie een tas vol medicijnen uit de auto was gestolen, en een filmploeg die zijn volledige uitrusting kwijt was. Ze hadden hun auto met hun spullen even achtergelaten. Ik vind dat dat niet langer kan. Dit is gedrag waar ik met mijn verstand niet bij kan." Lees het nog een keer. Let op het subtiele gebruik van het woord 'zelfs'. Alsof het achterlaten van je spullen in je eigen auto het meest absurde is waarmee een Amsterdamse hoofdcommissaris te maken krijgt. Ik hoor ze al lachen op het hoofdbureau: "Weet je nog die zot die zijn spullen achterliet in zijn auto?" En dan het dreigement: "Dit kan niet langer!" Wat gaan we dan krijgen? Een bekeuring als je het in je hoofd haalt om iets achter te laten in je auto? Die lijn kunnen we wel doortrekken. Een bekeuring als je de gordijnen van je benedenwoning niet de hele dag gesloten houdt. Een ieder kan dan immers zien dat je een dure tv hebt hangen. Of een boete wanneer je je iPod even uit je tas haalt? Nee, het lijkt mij inderdaad dat Welten al zijn energie moet steken in het beperken van ieders vrijheid zodat sommigen niet in de verleiding raken om andermans bezit te stelen.

34 reacties op "Nu al zak van het jaar: Bernard Welten"

miriam
-1-  miriam:
Hele wijze woorden van Toine. Ik heb me werkelijk dood geergerd aan die meneer Welten. Zijn koprs die het zo moeilijk heeft in de stad. Wat te denken van al die inwoners in de stad die het ook zwaar hebben? Krijgen die ook premies en kortingen. Volgens mij kies je ervoor om ergens te werken. Gewoon van de gekke. Waarom niet al die verpleegkundige, en dan zekerin de ouderenzorg, die werkelijk het meest zware beroep uitoefenen eens extra belonen. Ik heb me naast de toespraak vanWelten simpelweg groen en geel geergerd aan die advertenties gisteren in het Parool. Naast de kosten hoort dit toch niet bij een overheidsdienst. Ik zou zeggen, dikke neus beste meneer Welten, ga eens wat anders doen, hou op met dat repressief taalgebruik.
alex
-2-  alex:
Elke stad krijgt de hoofdcommissaris die het verdient. In Amsterdam heeft de PvdA het sinds mensenheugenis voor het zeggen, dus ook Welten is lid van deze partij. Aangezien het credo bij onze bruggenbouwers luidt dat je niets moet uitlokken, want dan ben je de pineut, verbaast me de boude uitspraken omtrent diefstal niet eens van de brave borst. De PvdA is behept met het slachtofferisme.

Wat mij eerder verontrust zijn Weltens vergaande ideeën op het gebied van veiligheid. Zo baarde hij vorig jaar opzien door voor te stellen dat overheidsgebouwen permanent bewaakt zullen gaan worden door het leger. Hierop werd hij nog teruggefloten, maar met zijn stokpaardje 'de elektronische burcht' heeft hij vergevorderde plannen. Zo moet er een 24-uurs streaming surveillance komen rondom de stad, zodat alles wat in- en uitrijdt vastgelegd kan worden.

“We willen alles controleren wat afwijkend is en als u niets op uw geweten heeft hoeft u niets te vrezen”, is een bekende uitspraak van deze orthodoxe veiligheidsfreak. De PvdA mag zich voor de vorm dan wel uitspreken tegen de permanente mogelijkheid tot preventieve fouillering, achter de schermen wordt gewerkt aan de afsluiting van de stad, opdat de autoriteiten gevrijwaard blijven van 'afwijkenden' als illegalen. Is het toeval dat Cohen de Nieuwe Vreemdelingenwet heeft bedacht?

Het probleem met types als Welten en Cohen is dat ze niet gekozen worden door het volk, maar op voordracht zijn geïnstalleerd door de eigen partij. We kunnen ze dan ook niet afzetten, hoe graag we dat ook zouden willen. Het zijn dan ook niet 'onze leiders' zoals Toine in zijn bijdrage ten onrechte stelt. Het zijn zelfbenoemde leiders, en dat is toch iets heel anders.

Verder vraag ik me af wat Toine bedoelt met zijn voorlaatste zin: 'Nee, het lijkt mij inderdaad dat Welten al zijn energie moet steken in het beperken van ieders vrijheid zodat sommigen niet in de verleiding raken om andermans bezit te stelen'. Als Toine hier geen schrijffout heeft gemaakt, is hij voorstander van het (nog) verder inperken van onze bewegingsvrijheid en privacy. In dat geval heeft Toine een goede 'lamzak' aan Welten en zou ik het uitschelden nog maar even laten.
yanny scutt
-3-  yanny scutt:
Toine, wat mij tegenstaat in jouw ,verder prima, column is het gefulmineer tegen het Brabants accent en afkomst van meneer Welten. Wat heeft dat daar nu mee te maken?!

Verder roept het bij mij vooral veel vragen op; hoe slecht verdient zo'n politie-functionaris dan om zo,n 'bonus van 1000 euro,s per jaar te rechtvaardigen? En waarom willen leden van het politie-corps niet in Amsterdam wonen? En 'last but not least'; hoe gemotiveerd is iemand die een carriere bij de politie wil opbouwen? Dat lijken mij heel belangrijke vragen waar Welten zich mee bezig moet gaan houden als corps-leider, lijkt mij..

Volgens mij is het politie-corps verantwoordelijk voor orde en veiligheid in het openbare leven. Net zoals leger en marine. Ik bedoel; een soldaat of marineman woont daar waar het werk is en gaan niet zeuren als er een echt beroep op hen, en hun vakkennis wordt gedaan.

Maar ik begrijp het wel een beetje, omdat ik een politieman heb ontmoet ,die nu busschauffeur is geworden. Hij kon niet leven met het feit dat hij boetebonnetjes moest uitschrijven op een rustig pleintje en niet in mocht grijpen toen hij een echt delict zag gebeuren. Het was namelijk de week dat er boete's uitgeschreven moesten worden! Tsja, je zult maar het talent hebben om een echte goede ordehandhaver te willen zijn. Dan heb je het bij de Amsterdamse politie wel gauw gezien, denk ik.. Groet; Yanny
ThomasS
-4-  ThomasS:
@ Alex, ik geloof dat de ironie van de laatste zin van Toine je ontgaan is.
markp
-5-  markp:
Ach die meneer Welten, sinds hij die digitale slotgracht om Amsterdam wilde leggen, houd ik steeds mijn hart vast voor wat er nu weer uit 's mans brein zal pruttelen, een gevaar voor de democratische rechtsorde, zo snel mogelijk vervangen.
arie
-6-  arie:
welten is een eikel - hij wil zelf absoluut niet in amsterdam wonen - en geeft nu aan dat er te weinig politie mensen in amsterdam (kunnen) wonen, wat een eikel!!
EeJee
-7-  EeJee:
Meneer Welten vergeet misschien nog wel wat voor het gemak. Waarom willen zijn mensen niet in Amsterdam wonen. Stel jij wordt als agent bij een winkeldiefstalletje geroepen op de Haarlemmerdijk en neemt een jongen van 15 mee naar het bureau.
Aan het einde van je dienst ga je fijn naar je huis (nu nog zonder subsidie) in Westerpark. Het is mooi weer en je pakt eerst nog een terrasje. En net als je eerste drankje is gebracht komt de inmiddels vrijgelaten jongen langs en die is nog steeds kwaad. Hij komt even verhaal halen. Weg leuke middag.
Niet iedereen wil zijn werk mee naar huis nemen. Soms heeft een doorzonwonig in Almere toch nog een voordeel na een drukke dag bij baas Welten.
Manfred
-8-  Manfred:
winkeldiefstalletje op de Haarlemmerdijk? Waarom nu net die straat als voorbeeld nemen. Maar de essentie van je verhaal klopt wel. Ik ben zelf onderwijzer en kan het me niet permiteren om in het weekend ladderzat in Amsterdam rond te lopen. Ik kom altijd wel een leerling tegen. Dat betekent dat ik laddderzat in een andere stad rondloop of gewoon me netjes gedraag. Wat dat betreft weet je dat dit de consequenties zijn die met je beroep samenhangen. Dit geldt ook voor politici. Denk bijvoorbeeld aan Oudkerk met zijn hoerenloperij. Toen hij dat in Den Haag al jaren deed was het niet erg. Maar toen hij in Amsterdam als wethouder werd gekozen, tja, toen kon het niet meer. Moet je nu hard schreeuwen dat je meer geld wil voor je mensen of is dit gewoon een rare move van deze hauptcommissar?
yanny scutt
-9-  yanny scutt:
Nou EeJee,dat is nu precies wat ik verwacht van een goede politieman/vrouw!; je zit ,als zodanig, lekker in een biertje te happen op een terras, ziet dat er 2 deuren verderop een winkeldiefstal plaatsvindt, en komt in actie!

Jij wilt dus een politie-corps dat van 9.00-17.00 uur werkt, daarna snel in hun opeltje stappen richting Vinex-locatie want de wereld is zo gevaarlijk.. (en het beroep dat zij gekozen hebben is zo mogelijk nog erger..)

Volgens jou is dat dus de ideale politie-functionaris.

Gelukkig zijn er politiemensen die daar nog steeds heel anders over denken en buiten hun werk om een 'heterdaadje' doen. Waarom doen zij dat? Dat heeft te maken met vakkennis en weten waar je voor hebt gekozen. Het wordt ook wel omschreven als; beroeps-eer (gewoon trots op je werk dus)

Het rare is vervolgens dat als een goeie 'diender' bonnen uit staat te schrijven op een plein waar niet gefiets mag worden hij wordt berispt omdat hij een winkeldief wilde aanhouden..( hem werd verweten dat hij geen teamspeler was, boete's uitschrijven voor foute fietsers stond op het rooster etc..)

Had hij dat gedaan BUITEN werktijd dan had dat een groot pluspunt geworden op zijn CV, EN een fikse bonus van de Burgemeester! Bah! )-: Yanny
EeJee
-10-  EeJee:
Nee Yanny ik wil geen agenten met een negen tot vijf mentaliteit. Agenten zijn er vierentwintig uur per dag in deze stad. Wat ik alleen aangeef en Manfred onderstreept dat, is dat niet elke agent wil wonen in zijn werkomgeving.
's Avonds hou je een buurman aan wegens het rijden zonder licht en op zaterdagochtend gezellig samen de kinderen aanmoedigen langs de lijn. Het heeft niets te maken met het plichtsbesef van een agent, het gaat om zijn privéleven waar hij of zij recht op heeft.
Als jij wilt dat een agent altijd paraat staat is die duizend euro van Welten per jaar aan de karige kant.
louisse
-11-  louisse:
Het gaat inderdaad niet om een negen tot vijf mentaliteit maar ook gewoon dat je eens een normaal priveleven wilt hebben. Ook agenten, hoe plichtsgetrouw dan ook, hebben daar recht op. Ben het helemaal met Manfred eens dat elke beroepsgroep, zeker waar je een publiekelijke zaak dient, de misten en maren heeft. Het voorstel van Welten slaat nergens op. 1000 euro per jaar voor bijvoorbeeld een tegemoetkoming in je hypotheekkosten zou betekenen een kleine 83,33 euro per maand. Zet geen zoden aan de dijk. Waarvoor dan wel die 1000 euro extra bonus? Geen idee. Dus dhr.Welten laat jaarlijks balonnetjes op die gewoon helemaal nergens op slaan. Ik denk dat hij gewoon weer een beetje zichtbaar wilde zijn (hele jaar hoor je de beste man niet).
yanny scutt
-12-  yanny scutt:
Eejee, wij hebben allemaal recht op een priveleven. Daar zijn prima werkroosters voor om dat te waarborgen!

Maar als je er voor kiest om bij de politie te werken mag je verwachten dat zij zich met oudjaar niet achter de oliebollen gaan zitten verschuilen. Op mijn tocht naar vrienden en familie op 1 januari heb ik me groen en geel geergerd aan het feit dat elke bushalte kapot was.

Niet door vuurwerk maar onvervalste vernielzucht! Waar was de politie?! )-: Yanny
art
-13-  art:
Ik kan me voorstellen dat hoerenlopers zoals Oudkerk, en leraren die dronken willen worden, dat liever niet in hun directe omgeving doen. Ik zit zelf in een omgekeerde situatie: ik ben een liefhebber van buitenechtelijke relaties, en daarvoor zoek ik het liever niet al te dicht bij huis. Bij voorkeur niet binnen een straal van
honderd meter rond mijn woning. Daarentegen moet ze ook weer niet te ver wonen, want die reistijd gaat toch ook weer ten koste van het gezin.

Tegelijkertijd is het denk ik dat wel van belang dat politiemensen, leraren en verpleegkundigen die wel in de stad van hun publieke dienst willen wonen, financiele steun daarvoor krijgen. En dan heb ik het niet over duizend eurootjes subsidie, want dat is je reinste kinderlokkerij. Ik heb het dan over een beperkt aantal gesubsidieerde huur-en koopwoningen, verbonden aan een reeks van voorwaarden.

Ben ik een socialist? Neen. Ik ben een voorstander van marktwerkingen, maar niet tot in het oneindige, niet zonder bijsturing. Het is belangrijk om publieke dienstverstekkers in de centra van de Nederlandse steden woonachtig te houden, omdat het is aangetoond dat een exodus van leraren en verpleegsters op termijn altijd leidt tot een uittocht van de betere scholen en ziekenhuizen.

Als we de modale man uit het stadscentrum laten verdwijnen — en dit wordt altijd voorafgegaan door de genoemde beroepstakken — dan krijg een stad die enorm gaat polariseren. Je krijgt dan beveiligde buurten en verpauperende wijken met weinig daar tussen in. Uiteindelijk evolueert zoiets naar Amerikaanse toestanden toe, en dat is iets wat we hier niet moeten hebben. Al is het alleen omdat ons platteland niet zoveel voorstelt.
yanny scutt
-14-  yanny scutt:
Nou art, je wordt op je wenken bediend. Het nieuwe appartementencomplex dat bijna voltooid is op de Westerdokdijk is aangeboden aan onderwijzers en politiemensen.

Mijn vriendin (lerares) heeft daar met korting kunnen kopen. Ik ben benieuwd of haar nieuwe buren ,collegea uit het ambtenaren-corps, de 'overstap' hebben gemaakt uit de Vinex-locaties.. (Zij ook trouwens!) (-; Yanny
art
-15-  art:
Dat is goed nieuws, Yan. Ik hoop dat je vriendin geniet van haar nieuwe woning. Laat het me even weten als ze ook in is voor een buitenechtelijke affaire... ;-)
Suffie
-16-  Suffie:
- Het aanvallen op iemands zachte G moet je vooral aan de sites overlaten die daar hun inhoud aan ontlenen. Of is dit een verkapte sollicitatie?
- Er is geen enkele diender die in z'n eentje een plattelandsgemeente bestiert, dat zuig je uit je duim omdat het je wel uitkomt. Dat op het platteland wat minder dienders zitten heeft misschien wel iets met het werkaanbod te maken. Of wil je een koe door een compleet ME-peloton uit de sloot laten trekken?
- Ook het verhaal over de vakantieperiode verzin je terplekke. In de meeste gedeeltes van Amsterdam is het in de vakantieperiode namelijk een stuk minder druk dan normaal omdat veel burgers ook in het buitenland verkeren.
- Die 1000 euro wordt genoemd als compensatie van EEN AANTAL ongemakken, WAARONDER een woningprobleem. Makkelijk om dat als één op één over te nemen, nietwaar?
- In een ideale maatschappij moet het mogelijk zijn om je auto met alles er in lekker open te laten staan. Echter, we leven niet in een ideale maatschappij. Mensen die te besodemieterd zijn om een béétje op hun spullen te letten met de gedachte van “daar is de politie toch voor” zadelen de rest van de burgers op met een overbelast politieapparaat, hogere verzekeringspremies en een prima florerend crimineel circuit. Eigen verantwoordelijkheid onder bestaande omstandigheden, heet zo iets. En dat geldt overigens niet alleen voor artsen en cameramensen, maar ook voor dienders die zo stom zijn om pistolen, dossiers en geheugendragers in hun auto te laten liggen. Dat dan weer wel.
bas
-17-  bas:
lees voor
20:16 03 Maart 2007
“Zware misdaad lokt probleemjeugd”
Probleemjongeren uit Amsterdam zijn in de zware criminaliteit beland. Willem Woelders, de chef van de Amsterdamse recherche, zei in het RTL Nieuws dat het om tientallen jongeren gaat.

Deze probleemjongeren waren een paar jaar geleden bijvoorbeeld nog betrokken bij de rellen op het Mercatorplein. Ze maken nu snel carrière in het criminele circuit, zegt Woelders.

Ze handelen in drugs en doen klussen voor zware criminelen. Een aantal voert volgens Woelders zelfs huurmoorden uit. De politie heeft geen goed zicht op de groep jongeren en dit is een zorgelijke ontwikkeling.
maar ja, we kunnen ons alleen maar afreageren op fietsers......,ook al omdat we sowieso geen moord of overval zelf kunnen oplossen, laat staan voorkomen.dat kennen we niet in warmond.
alexandra
-18-  alexandra:
jullie moeten meer lezen en nadenken!!!!
Nic
-19-  Nic:
Laat Welten en Cohen lekker voorlezen op allochtone scholen, dan mogen de kids daarna in de pauze gewoon de politiebureau's met stenen bekogelen.

of misschien moet Welten wat minder vaak zijn kop in de hol van Cohen steken, dan ziet ie een stuk beter (plaggiaatje van E. Davids)
rudipensionado
-20-  rudipensionado:
Alexandra,
Ik heb alles gelezen en goed nagedacht.
En nu?
Dat schreef je niet. Heb je daar wel goed over nagedacht?
Socrates
-21-  Socrates:
Toch jammer dat er nog steeds mensen bestaan welke, zonder ook maar enig verstand van genoemde zaken te hebben, andere mensen bekritiseren. De wereld zou een stuk beter worden wanneer we mensen gewoon in hun waarde laten.

Socrates zei ooit: “het enige dat ik weet is dat ik niets weet”. Geld dat hier ook niet een beetje?
Rita
-22-  Rita:
Yanny je klets echt uit je nek met de mededeling dat de nieuwe woningen op het Westerdok alleen zijn aangeboden aan onderwijzers en politiemensen. Mijn buurvrouw heeft een hele goede bloemenwinkel en woont daar ook. De ouders van vrienden van mij, gewoon hele doodnormale werkende mensen, wonen daar ook. het is een normaal woningbouwproject met koop en huurwoningen. Ga er eens kijken zou ik zeggen en overtuig jezelf.
hans altena
-23-  hans altena:
Nou, ik kan hier lezen dat jullie Bernard (zonder h) Welten niet echt kennen, zoals ik. Hij is jarenlang mijn baas geweest bij de kit, en er is geen integere man te vinden in Nederland. Natuurlijk moet hij ook om de politiek heen manouvreren, dat is een vereiste om in die baan te functioneren. Maar ik ken hem. Het is een terrier en bijt zich vast in alles wat onrecht is. Geef hem even de tijd, is alles wat ik kan zeggen. Het is geen gemakkelijke baan en soms teveel zichtbaar in de opinie.
hans altena
-24-  hans altena:
Nou, ik kan hier lezen dat jullie Bernard (zonder h) Welten niet echt kennen, zoals ik. Hij is jarenlang mijn baas geweest bij de kit, en er is geen meer integere man te vinden in Nederland. Natuurlijk moet hij ook om de politiek heen manouvreren, dat is een vereiste om in die baan te functioneren. Maar ik ken hem. Het is een terrier en bijt zich vast in alles wat onrecht is. Geef hem even de tijd, is alles wat ik kan zeggen. Het is geen gemakkelijke baan en soms teveel zichtbaar in de opinie.
John Zwart
-25-  John Zwart:
Ha ha ha
een reactie op een lullige nieuwjaarstoespraak van een van onze publiciteitsgeile hoofdcommissarissen van 2007. Ja inderdaad TWEEDUIZEND ZEVEN !!
Werkt Hans Altena soms op de afdeling 'aangiften'? Beste man die Welten, als Hans Altena nog steeds op de loonlijst staat. Ik raak niet uitgelachen, net als op het bureau bij Hans Altena als je zo'n lul bent van zoiets als diefstal met braak aangifte te willen doen. “Dat kan toch niet langer”, laten we wel wezen.
RudiPensionado
-26-  RudiPensionado:
Het is zo langzamerhand een kwaliteit van Amsterdam om altijd zwakke leiders aan te trekken.
xfv
-27-  xfv:
Welten is een held
DickSassem
-28-  DickSassem:
Ach, ik woon op circa 2000 meter van meneer Welten. Ik heb hem nog nooit gezien. Hoeft ook niet. Iemand die een parkeerplek bij z'n bungalow (half eigendom van Amsterdam) ambtelijk “organiseert”, tot boosheid van z'n even welgestelde buren. Nee, dat is mijn milieu niet. Piketdiensten dik vergoed krijgen... Hoe is het mogelijk... Ach ik stel me dienstbaar op voor de gemeenschap waar ik in leef. Maar ik ben dan ook geen ambtenaar en zeker niet corrupt of hebberig!
En die meneer woont binnen de gemeente Teylingen! Waarom woont hij niet in zijn ambstgebied Amsterdam tussen andere criminelen met witte boorden? Dan moet hij zich toch thuis voelen?
DickSassem in Teylingen
Anna Vrijheid
-29-  Anna Vrijheid:
Bravo voor deze man! voor zijn meest recente uitspraken, eindelijk iemand die wakker genoeg is, zich uitspreekt inplaats van als een papagaai en hersenloze te gaan verkondigen wat de overheid wilt....heerlijk iemand die het lef heeft, ergens voor staat en burgerlijk ongehoorzaam is....zouden wij zelf wat vaker moeten doen! In plaats van gaar te koken en de overheid zijn gang te laten gaan met regels en wetten waarvan we weten dat deze de sfeer, en de onderlinge omgang niet ten goede komen in dit land. In plaats van de overheid zijn gang te laten gaan met hun favoriete conclussie: Burger U betaalt! en Amerikaanse systemen over te nemen die waardeloos zijn voor de vrijheid van burgers. Bravo voor deze man, hij heeft het goed door en de spelletjes die worden gespeeld ook. Volgens mij een hele integere man die onrecht vanuit de overheid ook durft te benoemen en zichzelf met respect voor zijn uniform en waar die voor staat, niet uitleent voor praktijken om burgers op een dwangmatige manier te controleren en hun vrijheid te beperken! Hij heeft wel wat beters te doen en spreekt deze witte boord criminelen die de vrijheid in dit land door angst te zaaien naar de knoppen willen helpen en beperking en controle wet willen maken, aan! Bravo! Iemand met zelfrespect en oog en hart voor de waarheid en fundamenten van dit land!

“Ik voel me niet altijd een instrument van de overheid dat onmiddellijk doet wat er gevraagd wordt. Ik gebruik m'n verstand nog steeds.” Volgens Welten is sprake van een 'buitengewoon complex dilemma'. Hij wees erop dat de politie er is om vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid te waarborgen.

Nederland wordt toch wakker man! We hebben meer van deze mensen nodig!
Bart
-30-  Bart:
Inderdaad@ Anna Vrijheid: een weldenkende, (nadenkende!) politiekorpschef! De uitlating van dhr. Welten over o.m. boerka's kan ik slechts toejuichen. Ik denk dat Amsterdam een hele goeie aan deze man heeft! En laat de PVV en de 2 andere, zich 'regeringspartij' noemende clubjes zich maar eens diep buigen over het fenomeen wat in artikel 1 e.v. van de grondwet staat. Bijzonder blij dat deze functionaris echt nadenkt over publieke zaken, en niet de waan van de dag volgt van sommige 2e kamerleden en niet te vergeten het soort dat zich op dit moment 'minister' noemt, daar zou je je zo langzamerhand plaatsvervangend over gaan schamen!
Bart van der Kolk, raadslid GroenLinks Lelystad
Maaike
-31-  Maaike:
Ik heb nu al een paar keer gezien dat Welten zijn chauffeur op de stoep laat parkeren midden in Amsterdam terwijl Welten ergens een praatje houdt.
Dat vind ik niet integer als de burger voor iedere scheet op de bon wordt geslingerd.
En qua boerka: de kleedstijl van moslimmannen staat niet ter discussie.
De discussie over de islam gaat over de rug van de vrouw. As usual.
HenkvP
-32-  HenkvP:
Een burqa ben ik nog niet tegengekomen in Amsterdam. Een enkele keer zie ik vrouwen in een niqab in de Kinkerbuurt van (vermoedelijk) Somalische afkomst en van Nederlandse dames die bekeerd zijn tot de Islam. Bijbehorende handschoenen en een donkere bril over de het restje open gezicht doet mij wel verzuchten: waarom wil je zo duidelijk maken dat je niet wil behoren tot deze maatschappij, waarom stel je je zo afwijzend op? Kans op werk maak je niet, wil je dan alleen door je man worden onderhouden? Ook heb ik medelijden met het kind aan de rokken of in de kinderwagen. Maar het is en blijft een eigen keuze. Dat ik het ongepast vind en zelfs afschuwelijk en misschien wel eng doet niet ter zake.
Welten en ook corpschef Sitalsing van de politie Twente maken een terechte afweging over het wel of niet uitvoeren, of de wijze waarop, van een symboolwetgeving uit Den Haag die nog door de Tweede Kamer moet en door de Eerste kamer worden goedgekeurd. Mocht die wet er komen dan is het aan de politieleiding hoe en op welke wijze die wet wordt gehandhaafd en welke prioriteit er aan gegeven wordt. Vergelijk het met het verbod op bivakmutsen, ook die wordt alleen gebruikt wanneer de politie dat nodig vindt. Alle ophef over de uitspraak van Welten laat zien dat veel Nederlanders heel veel onvrede kennen en een zondebok zoeken voor die onvrede. De parallel met de tijd voor de tweede wereldoorlog wordt meer en meer zichtbaar. Daarin heeft o.a. Cohen en anderen gelijk.
dennis
-33-  dennis:
ik zou van alles kunnen schrijven en zeggen, want ik maak echt veel mee met de Politie Amsterdam-Amstelland.
Dit was een rustige week: 2 x Politie aan de deur en bij Slachtofferhulp (??!!) geweest ivm -helaas- verlate doorgestuurde info door .........
Maar ik weet zeker, dat alles wat ik hier zeg nog veel meer tegen mij wordt gebruikt, dus sssshhhhhhht
JohnN
-34-  JohnN:
Politiechefs mogen hun persoonlijke mening over van alles uiten in de kring waar hun gezag geldt. Buiten de kring, waar hun gezag dus eindigt, dienen zij zich politiek neutraal op te stellen.
Het geven van nieuwjaarstoespraken cq tv interviews met openbare reikwijdte is des ambtenaars ongepast en kan worden gekwalificeerd als ijdeltuiterij.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.