Home > > Cohens nieuwjaarswoorden

Cohens nieuwjaarswoorden

Veiligheid, bereikbaarheid, dienstbaarheid, duurzaamheid, scholing, aandacht en de tijd nemen om dingen goed en zorgvuldig te doen. Dat is wat onze burgervader Job Cohen gisteren in zijn zevende nieuwjaarsspeech als belangrijkste aandachtspunten voor Amsterdam aanhaalde. Het zijn allemaal woorden die niet zoveel gevoel opleveren als je ze zo op het eerste gezicht leest, maar de toespraak van Cohen maakte wel gevoel bij me los.
Waar de jaarlijkse toespraak van de koningin me niet kan boeien, heb ik zojuist met plezier de speech van Cohen gelezen. Hoe doet hij dat toch, zo praten (terwijl ik hem de tekst niet heb horen voorlezen) dat ik me aangesproken voel?

Zijn speech is geschreven in heldere taal die elke Amsterdammer kan begrijpen. Er spreekt liefde uit en warmte voor de stad en haar inwoners. Bovendien krijg ik het idee alsof ik meneer Cohen kan bellen als ik ergens mee zit.

Zijn boodschap is er niet eentje waarvan je steil achterover slaat. Zijn speerpunten zijn ook niet nieuw, zo zegt hij zelf. Wat mij betreft is een nieuwjaarsspeech ook niet bedoeld om de plannen van het college te ontvouwen. Zo'n speech moet je als Amsterdammer het gevoel geven dat er iemand aan het roer staat die de boel op een open en positieve manier bij elkaar kan polderen, ook al raakt die methode (Cohens woorden) uit de tijd.

Uit de hele toespraak blijkt de trots van Cohen op zijn stad. De eerste twee zinnen illustreren dit mooi: "Op deze eerste dag van het jaar 2007 heet ik u namens het gemeentebestuur van harte welkom op deze Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Amsterdam, die even traditiegetrouw plaatsvindt in de mooiste zaal van Amsterdam. Eén van de bijzonderheden van Amsterdam is dat je die uitspraak in zoveel verschillende gebouwen in de stad kunt doen."

De hele toespraak is hier te lezen. Ik werd er blij van, maar ik ben dan ook een polderende optimist.

23 reacties op "Cohens nieuwjaarswoorden"

-1-  :
Overigens vraag ik me af waarom er op de site geen volledig beeldmateriaal van de toespraak te zien is.
Anne Margreet
-2-  Anne Margreet:
@Merel, wat leuk om weer eens een bericht van jouw op dit log te zien. Net als jij ben ik een echte Cohen-fan. Hoe dan ook ik vind het een wereld burgemeester. Ik ben blij dat hij deze stad bestuurd en niet een of andere populist. Ook ik vond zijn toespraak (heb een stukje op het NOS Journaal gezien) een hele goede. Vreemd inderdaad dat op de site van http://www.amsterdam.nl de toespraak niet integraal is neergezet. Niet iedere Amsterdam krijgt een uitnodiging voor de Nieuwjaarsreceptie. Trouwens die receptie zouden ze eens wat toegangkelijker mogen maken voor Amsterdammers. Stel mensen in staat ook daar eens bij aanwezig te zijn. Het is nu een erg incrowed gebeuren! Ambtenaren, bestuurders, en een handjevol hotemetoten zijn hier slechts bij aanwezig. Daar zou Cohen komend jaar eens wat aan kunnen doen. Gewoon een Nieuwjaarsreceptie op de Dam. Champagne, oliebol en een dansje, dat moet toch kunnen. Kun je gelijk zien hoe zijn toespraak bij de burgers van Amsterdam aanslaat.
De essentie van de toespraak van Cohen was volgens mij de noodzaak om oog en oor voor elkaar te blijven houden, maar dan moet je wel zin hebben om te blijven kijken en horen. Dat is een taak van/voor iedereen. Ik sta daar helemaal achter. Wat mij betreft mag Cohen lekker op zijn geheel eigenwijze blijven polderen.
alex
-3-  alex:
Dat in dit land zo'n beetje elke hotemetoot rond de jaarwisseling een nieuwjaarstoespraak kan houden - van jan doedel (job) tot dictator (trix) - is een verworvenheid van de heersende klasse. Maar dat bepaalde onderdanen de holle retoriek nog serieus neemt ook en sterker, daarbij in katzwijm valt, is een doodzonde. Ik nomineer deze slijmerige bijdrage op Amsterdam Centraal tot dieptepunt van 2007, en we zijn maar net onderweg. Dat belooft wat.
Wouter
-4-  Wouter:
haha!

hear hear alex! vlijmscherp!
-5-  :
Jan Doedel? Dictator? Heersende klasse?

Over holle retoriek gesproken...
Julian
-6-  Julian:
3 dagen is het nieuwe jaar oud en Alex meent alweer dat andere meningen gelijk maar neergesabbeld moeten worden met.....ja met onzin. Kom op Alex, je mag het best ergens mee oneens zijn maar dat kan ook anders. Dit is te makkelijk. Geef het eens wat niveau!
Hans F.
-7-  Hans F.:
Ik nomineer deze ongenuanceerde reactie op Amsterdam Centraal tot het dieptepunt van 2007, en we zijn maar net onderweg. Dat belooft wat.
Wessel
-8-  Wessel:
De toespraak van de koningin deed je niks? Dat was nog eens een speech met inhoud! Prachtig, net als ieder ander jaar trouwens. Ik heb niks tegen Cohen hoor, maar vergeleken met ons staatshoofd stelt hij natuurlijk weinig voor.
yanny scutt
-9-  yanny scutt:
Laten wij vooral niet al te veel ingaan op wat onze bestuurders zeggen. Het gaat om wat zij doen!..

Wat mij niet bevalt is de buitengewone belangstelling voor de 'voordelen' van het geloven in een God vanuit onze bestuurders.

Vooral omdat daar flink op gezinspeeld wordt zonder het rechtuit te zeggen. Griezelig! )-: Yanny
art
-10-  art:
Yanny: je hebt wat mij betreft gelijk inzake God en de politici.

Als ik Tony Blair hoor zeggen dat hij God heeft geraadpleegd alvorens Irak binnen te vallen, dan vraag ik me af of hij ook zijn kinderen met wijwater besprenkelt als ze griep hebben(...) Wanneer leren we inzien dat de politiek gescheiden moet blijven van de geloofsbelijdenis, als we werkelijk religieuze tolerantie tot doel hebben.

Trouwens: is deze 'Cohen' niet op een een of andere manier gelieerd aan 'Ben Cohen' op de Rozengracht? Volgens mij heb ik hem daar ooit gezien; hij had toen een plastic schort aan en was shoarma aan het afsnijden.
Rosa
-11-  Rosa:
@Art: Net als de naam Jansen komt Cohen ook in Amsterdam vaker voor.
art
-12-  art:
Maar dat betekent toch niet dat Cohen's, net zoals Jansen's overigens, niet met elkaar verwant kunnen zijn...:-)
Rosa
-13-  Rosa:
Beste Art. Dat Cohen's evenals Jansen's niet aan elkaar verwant zouden kunnen zijn, was ook niet mijn reactie. Jij vroeg je af of Cohen (burgemeester)niet gelieerd zou zijn aan Cohen Shoarma op de Rozengracht. Dat is namelijk wat anders. De heer Jansen van de schoenen op het Rokin heeft dezelfde naam als Jan Jansen de wielrenner destijds. Die rare vergelijking of vraag stel je je toch ook niet. Trouwens wat heeft dit eigenlijk met dit item te maken?
art
-14-  art:
Rosa, het heeft weinig met het onderwerp te maken, en naar ik kan beoordelen, pretendeerde ik dat ook niet. Ik vroeg het mij quasi-mompelend af, in een post waarin ik in hoofdzaak reageerde op een opmerking van een andere poster. Het was derhalve bedoeld als een insignificante afsluiting, als een terzijde.

Jij bent degene die het uit die relatieve luwte haalt en er een discussie over begint. Jij reageert doodserieus op een iets wat niet zo serieus was bedoeld. En dat is je goed recht. Maar als ik er dan eveneens serieus op doorga, dan zeg je: ja, maar die rare vergelijking maak je toch ook niet, en wat heeft dit met de discussie te maken?

Wat ik mij wel en niet mag afvragen, beste Rosa, is denk ik niet aan jou ter beoordeling. Uiteraard staat het je vrij om mij daarop door te vragen — en mij om daarop te antwoorden — maar navenant verspeel je dan het recht om een antwoord van mij te verlangen waarom ik zo doorzever over zaken die weinig met het originele onderwerp van disussie te maken hebben. Het is kiezen of delen.
Rosa
-15-  Rosa:
@mmm Art, ik ga er nog eens over nadenken wat je nu opschrijft. Dit om te voorkomen dat er hier een discussie tussen twee mensen gaat plaatsvinden waar niemand wat mee zou kunnen (denk ik!). Of, om zoals jij schrijft, mijn recht op antwoord te verspelen.
art
-16-  art:
Ja, denk er nog eens over na, zou ik zeggen. Ik wou dat ik kon zeggen dat ik hoopvol was gestemd over de mogelijke uitkomsten daarvan; maar ik krijg zo langzamerhand het donkerbruine vermoeden, dat denken misschien niet je meest ontwikkelde kant is.

Zo rampzalig is dat nu ook weer niet. Er zijn talloze vrouwen die semi-gelukkige levens doorbrengen in sociale werkplaatsen, waar ze de uren van de dag spenderen met het schikken van droogboeketten en het rijgen van gekleurde kralen.

Ik heb niets tegen dat soort vrouwen; integendeel, ik houd van alle soorten mensen. Waar ik echter niet van houd zijn personages die mij blijven kwellen met onzinnige vragen, omdat ze toevallig van mening zijn dat ik hun begrenzingen van de goede smaak overschrijd.
yanny scutt
-17-  yanny scutt:
Als we maar ver genoeg terug gaan in de tijd, kon het wel eens zo zijn dat wij allen verwant zijn aan elkaar..

Ik ga aankomend weekend maar weer eens naar Artis om overleg te plegen met onze 'neefjes en nichtjes', k' ben benieuwd naar hun mening. (-; Yanny
richard
-18-  richard:
Beste Art, ik vind je laatste reactie echt niet kunnen en ga het opnemen voor Rosa. Sorry, maar ik vind je echt een uitermate opgezwollen kwast. Hoe durf je nav reactie te veronderstellen dat dit iemand zou zijn die niet kan denken en dat ze dus maar stil in een hoekje moet gaan zitten! Echt machogedrag Art en vooral een reactie van een zeer verongelijkt iemand/kleinzielig jochie die niet tegen zijn verlies kan. Bah wat een niveau. Gebeurt dat hier met mensen die een reactie geven? Dan bedank ik feestelijk voor de eer.
art
-19-  art:
Hoe durf ik in twijfel te trekken of zij kan nadenken? Dat is ironisch bedoeld, beste Richard, ik meen dat niet serieus. Net zoals Rosa zich niet serieus afvraagt of de vergelijkingen die ik trek — met betrekking tot Cohen's en Jansen's — al of niet door de beugel kunnen. Er is geen twijfel of die door de beugel kunnen.

Waar je over kunt debateren is of mijn humor van slechte smaak is. Maar Rosa verkiest mij aan de kaak te stellen via de ontkennende ironie, en waarom zou ik dan niet het recht hebben datzelfe te doen? Omdat ik er een schepje boven op doe?

Nu over dat macho gedrag, het slecht tegen mijn verlies kunnen en dat zielige jongetjes gedrag. Tja, beste Richard, maar wie speelt hier nu eigenlijk de verongelijkte persoon hier? En dan dat: 'Bah' van je er achteraan; dat maakte werkelijk diepe indruk op mij.

Maar als ik het goed begrijp, mijn waarde Richard, is de essentie van je argument dat jij mij wel een verwaande kwast mag vinden en een zielig jongetje en 'Bah', maar het staat mij niet vrij om iemand's mentale faculteiten ter discussie stellen.
Joris van Vuure
-20-  Joris van Vuure:
De bestuurlijke kwaliteiten van Cohen zijn voor mij niet te toetsen. Daar vriend en vijand hoog op geven over deze kwaliteiten ben ik geneigd dat maar aan te nemen, het toetsen van bestuurlijke kwaliteiten is sowieso vrij ingewikkeld.

Over de visie van Cohen kan ik ook al niet zo veel zeggen; Wel zakt Amsterdam op alle lijstjes waar ik aan hecht sinds zijn aantreden. Minder liberale vrijheden, minder creativiteit etc.

Om iemand dan op basis van een (hoogst waarschijnlijk niet door hem zelf geschreven) speech zo de hemel in te schrijven bezorgt me een zelfde soort holkramp als de kramp die Pamela Hemelrijk zo aardig wist te beschrijven op frontaal naakt.

http://www.peterbreedveld.c...
(11 december 2006)

Toevallig ook in een stuk over onze Job.

Wellicht komt mijn argwaan wel voort uit het feit dat ik niet religieus ben, en ook al geen liefhebber van het hier ten lande gebruikelijke gepolder.
Jochem Floor
-21-  Jochem Floor:
Weinig toeval, hoor, Joris. Dezelfde Job, dezelfde Pamela, dezelfde complottheorie en als altijd ook dezelfde in vitriool gedoopte pen.
f.bol
-22-  f.bol:
Ik vroeg me al af hoe die burgemeestersverkiezing in elkaar zat.... Het moge met vitriool geschreven zijn, het roept zeker ook vragen op over hoe je zo'n “verkiezing” moet brengen als serieuze media. Maar goed.

Verder ben ik ook niet zo'n enorme fan want Cohen zegt al jaren hetzelfde tijdens die speeches en nu weet ik het wel.
Vince Gonzales
-23-  Vince Gonzales:
Mèèr over Cohen's speech:

http://hoeiboei.web-log.nl/...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.