Home > > Joods Ajax

Joods Ajax

Amsterdam -"Ennnn wie niet springt, wie niet springt die is geen jood!" Aan Ajax kleeft een joods imago en daar wil de clubleiding van af. Het gekoketteer met het jodendom heeft namelijk weinig met Ajax te maken. Op termijn zou de geuzennaam ‘joden’ daarom moeten verdwijnen uit het stadion. Het dwepen met joodse symbolen en de term ‘joden’ heeft misschien weinig met Ajax te maken, interessant fenomeen is het wel.

Onder de mooie titel De bal bleef rollen – Ajax binnen voetballend Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef Susan Smit in 1997 haar doctoraalscriptie over Ajax, vol met boeiend materiaal. Een joodse markt op de route naar het Ajax-stadion zorgde er jaren voor de oorlog bijvoorbeeld voor dat tegenstanders van andere clubs een uitwedstrijd in Amsterdam bestempelen als bezoek aan ‘de joden’. Aan dergelijke ‘taalconstructies’, banden met specifieke buurten, (joodse) supporters en donateurs dankt de club uiteindelijk het joodse imago. Want een echte joodse club is Ajax nooit geweest: met Bennie Muller en Sjaak Swart hebben we de bekendste joodse spelers wel genoemd. Pas in de jaren zeventig beginnen supporters te dwepen met joodse symbolen en werd ‘jood’ een geuzennaam, tegenstanders zouden zich anti-joods uitlaten richting Ajax.

In diezelfde jaren zeventig waaide de hooligan cultuur namelijk over naar Nederland. Elementen uit de eigen geschiedenis worden overgenomen, ‘mythen’ worden gevormd, de geuzennaam is geboren. Je zou het bijna een vorm van nationalisme kunnen noemen, ook daar ontstaan op dezelfde manier geuzennamen en mythes. Kortom, de geschiedenis wordt naar de eigen hand gezet. Joodse elementen zijn aanwezig, maar dan vooral in ‘taalkundige’ zin.

Toevallige routes, bijnamen en veel joodse supporters uit Oost creëerden een gedeelte van de identiteit waar helaas ook nadelen aan kleven. Heel wat mensen nemen aanstoot aan het oneigenlijke gebruik van joodse symbolen door supporters. Maar nog veel erger, in bepaalde supporterskringen gaat het hard tegen harder. Denk aan de Hamas-hamas-uitspraken of fans die Ajax-fans met gestrekte rechterarm begroeten. Clubliefde is niet altijd vriendelijk.

Daar volgt een interessante discussie uit: moet Ajax af van het joodse imago? Een misschien nog wel belangrijkere vraag: kun je supporters dwingen zich anders te voelen of te gedragen? De eerste Ajacieden (ruim een eeuw geleden) waren leerlingen van de "HBS aan de Weteringsschans". Gepokt en gemazeld in de klassieke talen, kwamen ze met de naam Ajax op de proppen. Misschien moeten we lering trekken uit hun kennis en creatief opzoek gaan naar nieuwe ‘mythen’.


achttien reacties op "Joods Ajax"

alex
-1-  alex:
Ajax moet dringend af van het joodse imago, al was het enkel maar om de schijn te vermijden dat ajax-supporters de Israëlische politiek ondersteunen (vlag met Davidster). Maar is er wel sprake van een 'joods imago', vraag ik mij af? Hoeveel supporters zullen er zijn die het oubollige 'jóóóden, jóóóden, jóóóden!' scanderen in het stadion? Een paar honderd? Een paar duizend? Heeft ajax daarmee een joods imago? Dat loopt wel los.

Hoe je er vanaf komt, is vraag twee. De laatste die zich er tegenaan moet bemoeien is John Jaakke, de voorzitter. Want zodra die man de Davidster gaat verbieden, heb je zo 50.000 van die David-vlaggen in het stadion, en dat is nu ook weer niet de bedoeling.

Hier is wellicht een goede taak weggelegd voor de (oud)spelers, denk aan types als Jaap Stam en Sjaak Swart die samen met vertegenwoordigers van supporterskernen een korte maar hevige campagne gaan voeren en de fans uitleggen wat er zoal misplaatst is aan het dwepen met het jodendom. Of het werkt? Niet geschoten is altijd mis.

Mooi logo trouwens Jeff, verrassende bijdrage.
yanny scutt
-2-  yanny scutt:
Jeff, al in mijn vroegste jeugd (vanaf 1951) werd ik meegenomen naar de wedstrijden van Ajax door mijn joodse vader. Daar waren toen heel veel supporters (die niet met troep rond gingen smijten) joods. Heel veel spelers die het niet hebben 'gemaakt' waren ook joods...

Niks mythe! Ajax werd bezocht door heeel veeel joodse supporters dus de term 'jodenclub' is echt niet onterecht!

Wat niet deugt is het feit dat er op een gegeven moment een groep 'supporters' waren die zichzelf joden gingen noemen terwijl zij dat niet waren.

De joden ,zoals mijn vader, gingen toen al niet meer naar een wedstrijd omdat “de bierflessen om je hoofd heen vlogen”

Het vreemde is nu dat die bierflessen gooiende bende een bloedhekel hadden aan mensen met erg zwart haar.

Zij gingen hun haren blonderen
en met de vlag van Israel 'hun' club verdedigen.. Mensen zijn vreemde wezens hoor! (Die verzinnen dus ook van die mooie mythe's)

Jawel! (-: Yanny
markp
-3-  markp:
Wil Ajax af van het 'joodse imago', of van misbruik van de term 'joden' door haar supporters (en vooral de tegenstanders). Het eerste suggereert toch een beetje alsof een 'joods imago' een slecht imago zou zijn en men er daarom vanaf wil, (wat Alex hierboven dan ook meteen aangrijpt, door het te verbinden met israelische politiek, wat hier natuurlijk niets mee te maken heeft).

Wel ben ik het er helemaal mee eens dat het afgelopen moet zijn met dat 'joden' geroep in de stadions, en vooral de 'anti-joodse' reacties van de tegenstanders, daar zit geen weldenkend mens op te wachten. Geef al die gasten een stadionverbod zou ik zeggen. En als dat niet helpt gewoon de wedstrijden verbieden of zonder publiek laten spelen (kunnen ze ook niet ineens alle 50.000 met Israelische vlaggen naar binnen).
CasaSpider
-4-  CasaSpider:
In de jaren '70 pakte het voor Ajax wellicht niet nadelig uit. Feit is dat het aantal Moslims in A'dam inmiddels groter is dan het aantal Joden.
Ik vermoed derhalve dat de roep om een verandering ook door dit is ingegeven?
jeffp
-5-  jeffp:
@ Yanny

Dat is waar, maar dat maakt de club nog niet joods. Die twee dingen zijn een beetje door elkaar gaan lopen, des te interessanter. En ik denk dat je dat zeker niet mag verloochenen. Ik kijk er zelfs ook wel met een zekere trots naar, toch leuk zo'n geschiedenis. En dan kom ik op het punt van Mark, ik ga er vanuit dat de clubleiding van dat 'negatieve' imago af wil. Want feiten kun je niet gaan verdraaien (zie de mooie scriptie! :))
@ CasaSpider
Interessant punt. Dan kom je een beetje in verdonkiaans vaarwater, ik zkan me echter nauwelijks voorstellen dat dje zo zou gaan moeten denken. Alhoewel Ajax is een beursgenoteerd bedrijf, al die potentiele fans ;-) Het is denk ik meer wat Alex zegt.

Zelf ben ik toch heel dubbel, komt ook omdat de leuke elementen met slechte worden vermengd.
art
-6-  art:
Tja, ik denk dat het toch voor een deel de geschiedenis is en die wis je niet een, twee, drie uit. Er wonen sinds jaar en dag al meer Moslims dan Joden in West-Europa, maar dat neemt niet weg dat het hedendaagse West-Europa toch voornamelijk is voort geevolueerd uit een Joods-Christelijke samenleving. Waarmee ik overigens geenszins bepleit dat dat zo zou moeten blijven.

Maar Amsterdam heeft nu eenmaal, net zoals Antwerpen en Boedapest, een Joodse imago opgebouwd, grotendeels vanwege de handel in edelmetalen en diamanten. Tegenwoordig is Amsterdam al lang niet meer zo invloedrijk op die gebieden, maar wordt desalniettemin door veel lokale handelaren als zodanig verkocht en dus in ere gehouden.

Op soortgelijke wijze heeft de historie Ajax min of meer van een Joodse identiteit voorzien. Vroeg of laat zal dat wel slijten. Ook ik zou dat liever vroeger zien dan later - ik ben seculier in hart en nieren - maar ik vermoed dat zoiets zich moeilijk laat dwingen. En zo'n ramp vind ik het ook weer niet; het heeft Moslims er in ieder geval nooit van weerhouden om zich massaal in Amsterdam te vestigen.
alex
-7-  alex:
@MarkP: Dat het dragen van Israëlische vlaggen door Ajax-supporters lang niet altijd met nationalitische sentimenten van doen heeft, noch met de door Israël gevoerde buitenlandse agressiepolitiek, is mij wel duidelijk. Wat ik bedoel te zeggen is dat dit voor de neutrale toeschouwer lang niet altijd duidelijk zal zijn. Die zal denken dat supporters die met Israëlische vlaggen zwaaien het land Israël een warm hart toe dragen. Enkel al om die reden vind ik de vlaggen verwerpelijk. Heeft niets met Ajax te maken.
arie
-8-  arie:
ruil het oude logo, wat bij het begin van het topic staat, in voor de term joden

de fanatieke supporters willen al jaren heeeeeeel graag het oude logo terug, ik weet zeker dat heel veel joooooooden dan wel willen inslikken als dit gebeurd!!!
Dr.D
-9-  Dr.D:
Voetbalsupporters en spreekkoren.
Of clubliefde...
Het is puur primitief wat er boven komt
bij de burger, groepsgevoel en bescherming.

Niet zo leuk als dat zich tegen je keerde vroeger in lijn 9.
Maar eh, nog iets nieuws dit jaar?
yanny scutt
-10-  yanny scutt:
Ja hoor Jeffp, natuurlijk is dat zo. Ik bedoel; laten we niet hopen dat Turkyemspor over 60 jaar nog steeds betiteld wordt als een turkenclub.

Dat zou net zoiets zijn, en net zo idioot..(-; Yanny
engine 54
-11-  engine 54:
Om te beginnen heeft Ajax al jarenlang Joodse voorzitters.
Joden staan toch vooral bekend als handige zakenluitjes.
En handig was Ajax. Spelers uit die fantastische voetbal -opleiding werden voor een goed prijsje verkocht aan andere clubs. Kassa dus!! Gelukkig zijn de tijden veranderd en strijken de spelers nu zelf grotendeels het geld op. En zo lang het klootjesvolk maar blijft kijken zullen die dik blijven verdienen
yanny scutt
-12-  yanny scutt:
Engine 54, Volgens mij gaat deze discussie niet over 'handige zakenluitjes'

De meeste joden die 'hart' voor ajax hebben/hadden zijn jaren geleden al afgehaakt op het bezoeken van een spel vanwege hersenloze hooligans.

Vooral omdat zij door de extreem rechtse uitingen ervan werden herinnerd aan het afvoeren van hun families die geen 'handige zakenluitjes' waren! )-: Yanny
yanny scutt
-13-  yanny scutt:
Dr.D. Gelukkig nieuwjaar! (-;Yanny
Dr.D
-14-  Dr.D:
Van hetzelfde...
Dr.D
-15-  Dr.D:
Wel merkwaardig dat het woord “insgelijks” hier als spam wordt opgevat...
markp
-16-  markp:
Dat is inderdaad merkwaardig, misschien omdat je slechts 1 woord gebruikte? En ergens is het ook wel terecht, want de laatste 3 post (en deze als vierde) zijn tamelijk off-topic..
bl44t
-17-  bl44t:
Welke voorzitters waren allemaal joods dan?
ik kan het nergens vinden
anonymous
-18-  anonymous:
Ajax is niet opgericht als een joodse club (Echte 'jodenclubs' zijn de Amsterdamse clubs WV-HEDW en Maccabi, of Marathon), maar in de tijd dat Amsterdam verschillende clubs op het hoogste niveau had (Volewijckers voor Noord, Blauw-Wit voor Zuid, DWS voor West) was Ajax de club van Oost, waar zo ongeveer alle joodse Amsterdammers woonden. De meesten waren geen lid van de vereniging, maar op de tribune was er een duidelijke joodse cultuur. Er zijn krantenknipsels uit de jaren twintig en dertig waarin Ajax al een 'neuzenclub' genoemd wordt, refererend aan het stereotype-beeld dat Joden een grote neus hebben.

Floris Stempel werd de eerste voorzitter bij de oprichting van Ajax op 18 maart 1900.

De in 1997 opgestapte Uri Coronel was het laatste joodse bestuurslid.

Verder uiteraard Jaap van Praag. Michael is officieel geen jood.

Na het staafincident in 1989 waar de Oostenrijkse keeper van Austria Wien met een staaf werd bekogeld van vak F (wat bijna de ondergang voor Ajax betekende) nam de club maatregelen. Er verscheen een metershoog hek achter beide staantribunes. Reden voor de harde kern om te verhuizen naar Vak M, dat zich 'toevallig' pal naast het vak van de bezoekende supporters bevond.

Het overgrote deel van de vertrekkende supporters was Amsterdams. Vanuit Vak M zagen de 'old school' F-Siders dat hun plaats op vak F werd ingenomen door jonge jongens van buiten Amsterdam, die zich meer met zingen dan met vechten bezighielden. Vaak werd er door Vak M op hun neergekeken als 'boertjes', refererend aan het feit dat zij niet 'uit de stad' zouden komen.

Dit vond plaats begin jaren 90 toen ook de hardcore house de mainstream gabber bereikte (boertjes uit de provincie).

bron: wiki en cidi

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.