Home > > Wachterliedplantsoen

Wachterliedplantsoen

'Mefouw, mefouw!' Een klein handje aan mijn jas. 'Is die gefaalijk?'
Twee bruine ogen, omlijst door even zo bruine krullen, kijken mij verwachtingsvol aan.
Ik volg haar blik naar een grote geit, die in een hoek op iets staat te kauwen.
Ik maak haar duidelijk dat het gevaarlijkheidsgehalte me laag lijkt.
Hiermee win ik haar vertrouwen: ik mag ook over alle andere dieren zeggen of ze gevaarlijk zijn.
Ik zet mijn zoon, die op mijn arm zit, op de grond en neem er de tijd voor.
'Is die dan gefaalijk?'
Een kip. Nee hoor.
'En die?' Een gans. Hooguit wat waaks. Niet te dicht in de buurt komen maar.
Het wordt een leuk spelletje, zeker als zoon en ik tot aaien overgaan.
Met een grote giechel laat ze ons eerst voorzichtig een geit aaien voordat ze zelf durft. Haar vrolijke stemmetje maakt de kou wat draaglijker. Het schaap boezemt haar daarentegen geen angst in. 'Die zijn niet gefaalijk he? Mijn tante in Marokko heb er twee. Maar eentje is doodgegaan...'

Haar gekwebbel begeleidt onze wandeling over het terrein; inmiddels hebben haar broertje en zusje- zelfde bruine ogen en krullen en hetzelfde beleefde ' mefouw'- zich bij ons aangesloten. Als we stilstaan bij de grote geit, springt deze ineens als een hond tegen me op en probeert mijn das op te eten. Terwijl ik haar een beetje lacherig van me af probeer te duwen, zie ik een paar meter verderop een bekende cabaretier verbaasd naar me staan staren; zijn dochter aan de hand en een grote druppel aan zijn neus.
Zal ook wel een vreemd gezicht zijn: grote vrouw, met baby op de arm en drie kinderen aan haar jas, wordt belaagd door geit.
Zou er een sketch in zitten?

Als ik het terrein heb verlaten en zoon in de buggy heb gezet, hoor ik een zacht 'daag, mevrouw' achter me. Zelfde bruine ogen, roze hoofddoek.
Jammer dat ik niet kan zien of haar kinderen die krullen van haar hebben.


zeven reacties op "Wachterliedplantsoen"

engine 54
-1-  engine 54:
Leuk stukje, alleen jammer dat toch altijd die hoofddoek er weer bij gehaald moet worden. Totaal onbelangrijk.
Wel heel belangrijk is dat die kinderen op deze leeftijd contact hebben met Nederlandse gezinnen. Ze zijn best nieuwsgierig en komen graag bij Nederlanders thuis.
De leeftijd dus om te zorgen dat ze ook later goed met elkaar om kunnen gaan.
Zelf heb ik ook vele nationaliteiten voor mijn kinderen over de vloer gehad en geloof me dat is heeeel belangrijk.
Zowel voor kind als voor ouder. Als ouders zien dat het goed gaat, worden ze vanzelf makkelijker en vrijer.
By the way, pas de tekeningen in de bus gehad hoe dit plantsoen er binnenkort uit gaat zien, Niet verkeerd dacht ik zo!
yanny scutt
-2-  yanny scutt:
Sfeervol geschreven Esther! Wat leuk dat dat kind niet bang was voor het schaap. Zou ze beseffen dat er in de afgelopen weken heel veel schapen zijn 'gesneuveld' om vandaag het Islamitische offerfeest te vieren? Ik denk het niet. Net zoals vele van onze nederlandse kindertjes niet weten dat hen geleerd wordt vriendelijke koeien en intelligente varkens op hun menu te zetten..

Wel jammer dat moeder kennelijk niet in staat was zelf haar kroost te vertellen over hoe 'gefaalijk' dieren kunnen zijn. En ik ben het met engine 54 eens dat dat niet ligt aan het dragen van een hoofddoek.

Het heeft ,denk ik, te maken met de taalvaardigheid en de nieuwsgierigheid van het kind waaraan de moeder (die gebonden is aan tradities in combinatie met weinig scholing) niet kan voldoen. En dat is erg.

De hoofddoek is uiterlijk vertoon. Meer niet. Het gaat erom wat eronder zit! Wij moeten niet fulmineren tegen een stuk textiel (dat is pas dom!) maar het hoofd eronder serieus nemen.

Het zou mij niets verwonderen dat het stukje stof dan uiteindelijk het onderspit delft.. (-; Yanny
art
-3-  art:
Gansen kunnen inderdaad wel gevaarlijk zijn, heb ik wel eens opgevangen. Ze kunnen je arm breken. Of zijn dat zwanen?
michiel
-4-  michiel:
En dan wel Ganzen met een Z!
art
-5-  art:
Oeps! Die meervoudsvervoegingen blijven lastig...
art
-6-  art:
Ik vond het trouwens wel een mooi verhaal, dat was ik nog vergeten te zeggen. Hoewel het wel wat heftiger van mij gemogen. Persoonljk had ik het niet erg gevonden als die gans was opgegaan in pate, en die geit geofferd aan de Goden. Maar goed, ik heb dan ook altijd al een voorkeur voor satire erop nagehouden.
r.nieuwenhuis
-7-  r.nieuwenhuis:
denk dat je voor dat je een reactie kan geven op dit verhaaltje, op deze kinderboerderij geweest moet zijn.
dit is namelijk een uniek plekje in amsterdam.
waar vind je rondom huizen met in het midden een kinderboerderij,een speeltuin en een vereniging.
je kan er elke dag terecht van 10.00 uur tot 16.00 uur.
dus ik zou zeggen kom dit unieke plekje eens bezoeken.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.