Home > > Stoofpeertjesopstand

Stoofpeertjesopstand

KerstAntaris
Kerst wordt in Nieuw West gevierd met een optreden van buurtkoor De Balkenhuilers op het Noorderhof, met een Kerstman in het Osdorpse Stadspark en kerstmaaltijden in de tehuizen voor senioren. De oude van dagen laten het allemaal gelaten over zich heen komen. Zou je denken. Maar als er geen stoofpeertjes op de menukaart staan, breekt de pleuris uit.

De manager Kerstmaaltijden van Antaris, dat een aantal verzorgingshuizen in de wijk heeft, bevestigt het. Zonder stoofpeertjes geen volwaardig kerstdiner. Elk jaar pakken de manager, die al in geen vijfentwintig jaar de eerste Kerstdag thuis heeft gevierd, en zijn Kerstmaaltijdenteam flink uit voor de oudjes. Een doelgroep die ook van afwisseling houdt en dus moet er elk jaar een ander chique stuk vlees en andere groente-met-moeilijke-naam op het menu staan. Maar oh wee als er geen stoofpeertjes op de kaart staan.
Onrust dreigt, protest wordt gehoord in de bejaardentehuizen zonder de peertjes, vertelt de manager Kerstmaaltijden in een interview in het decembernummer van cliëntenblad Kijkdaris van Antaris. Zonder de geur van pijpkaneel en de mierzoete smaak van de gesuikerde peertjes kan het hele Kerstmaaltijdenteam inpakken. Dat pikken de bejaarden gewoon niet. Al staat er varkenshaas met wilde saus en pruimen prominent op de kaart. Grootmoeders van nu willen het ultieme bijgerecht van grootmoeders van toen. En daarvoor schuiven ze in de tehuizen van Antaris tijdens het Kerstdiner op hun paasbest aan. Strikje, dasje, nette jurk en voor de humorvolle oudere is er een kerstmuts. Entertainment uit een nog oudere doos - een echte Scrooge en andere Dickensfiguren lopend tussen de kerstgeklede tafels - onderhoudt de gasten, maar kan niet voorkomen dat een enkeling overmand door moeheid en leeftijd nog voor de assiette poisson fumé in slaap valt. Aan tafel. Als ze haar maar voor de stoofpeertjes weer wakker maken.

vijf reacties op "Stoofpeertjesopstand"

art
-1-  art:
...ja, die bejaarden kun je beter niet kwaad maken. Dan heb je de poppen aan het dansen...:-)
yanny scutt
-2-  yanny scutt:
Ah, je bedoelt die Giesser wildemannetjes gestoofd in rode wijn met een schepje bruine suiker en een pijpje kaneel?

Die manager LEEFT nog?!.. (-: Yanny
Michiel
-3-  Michiel:
Mmmm stoofpeertjes.

Dit jaar aten wij als toetje stoofpeertjes zoals waarschijnlijk nog nooit iemand ze gegeten heeft.

Doe de bijna bevroren stoofpeertjes in een met koud water omgespoeld glas. Een blaadje verse munt erbij. Schenk er Clairette de Die op. Eten met een theelepeltje...

Midden in de winternacht, ging de HEMA open.
art
-4-  art:
Yep.

Ik heb trouwens gehoord dat een paar oudjes in een bejaardenhuis in Leeuwarden, sedert gisteravond in hongerstaking zijn gegaan uit onvrede over de gestoofde peertjes die er niet waren. Het schijnt daar gisteren allemaal nogal uit de hand te zijn gelopen; een speciale politie-eenheid moest er zelfs aan te pas komen. Laten we hopen dat het geweld zich tot binnen de Friese grenzen beperkt.
art
-5-  art:
Omdat het vandaag de laatste dag is van het jaar, heb ik een primeur voor jullie...

Het gaat echter niet over gestoofde peren, maar over peren. Ik hoop dat me dat vergeven is, want peren zijn behoorlijk verwant aan gestoofde peren.

Hou je vast, hier komt-ie!

...ik heb me ooit laten vertellen dat een appeltaart veel lekkerder is, als je peren gebruikt in plaats van appels...

Dat was hem. Doe je voordeel ermee, zou ik zeggen.

PS. Deze tip is me ooit gegeven door een oude, wijze profeet. Ik liep hem toevallig tegen het lijf in een donkere grot, waar hij treurige liedjes zat te spelen op een panfluit.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.