Home > > Een viering

Een viering

Twintig paar glinsterende ogen kijken naar de schalen en borden op tafel.
Kleine handjes willen er bijna naar grijpen, maar de juf corrigeert op tijd.
'Nog even wachten!'
Op tafel staan een Pakistaans rijstgerecht, Marokkaanse hapjes, appeltaart, een Kroatisch gerecht, Turkse baklava en ga zo maar door.
Dat is nog eens andere koek dan de boerenkool die ik met kerstvieringen te eten kreeg op de lagere school.
Mijn zoon, geboren en inmiddels een paar jaar getogen in Bos en Lommer, kijkt nergens van op.
Hij eet met smaak van de gerechten die op tafel staan.
Met een Turkse juf, Marokkaanse hulpjuffen en klasgenootjes van diverse afkomst is hij wel wat gewend.

De ouders, die erbij mogen zijn, zitten wat onwennig onder de kerstboom. Wat zeg je tegen elkaar als je elkaar niet goed kunt verstaan? Met handen en voeten komt er hier en daar een gesprekje op gang. Als de juf -'ik heb er geen verstand van hoor'- Jan Smit opzet die kerstliederen kweelt, valt het weer een beetje stil. Gezamenlijk naar hele slechte muziek luisteren schept ook een soort van band.

Gelukkig komt ineens mijn maffe schoonvader uit Drenthe binnenrollen, die ook weleens wilde zien hoe zijn kleinzoon kerst viert op school.
Binnen vijf minuten zit hij geanimeerd met een Turkse moeder te praten, die het uitgiert om zijn rare opmerkingen. 'Ik eet veel te veel', roept ze ergens in hun gesprek, waarop hij grappend zegt: 'Dat zie je toch niet onder al die jurken!' en wijst op haar kaftan en hoofddoek. Ik verwacht een pijnlijke stilte, maar weer komt ze niet meer bij.
Als hij even later 'Help, ik moet doekjes!' uitroept en we hem op de WC aantreffen met een kind met een poepluier, is het gegiechel helemaal niet meer van de lucht. Een man die een luier verschoont, dat is blijkbaar voor een aantal moeders hilarisch.
Als dank krijgt hij twee volle borden eten en omringd door al die dames laat hij het zich goed smaken.

'Het was leuk, he', straalt de juf als we weggaan, 'grappige schoonvader heb je'.
Ze geeft me een kerstkaart ten afscheid.
'Ik vier het zelf niet, maar wens je toch hele fijne dagen,' zegt ze er met een plechtig gezicht bij.
Ik bedank haar en schaam me een beetje. Volgens mij heb ik haar nog nooit een fijn Suikerfeest gewenst.

De boerenkool heb ik geen moment gemist, en aan het tevreden gezicht van mijn schoonvader te zien, is de Pakistaanse keuken hem goed bevallen.
Voldaan gaan we naar huis.

vijftien reacties op "Een viering"

yanny scutt
-1-  yanny scutt:
Waarom was daar geen boerenkool (of hutspot enzovoorts)? Het lijkt mij dat er op een multi-culturele school elke smaak te proeven moet zijn. Of kun jij niet koken Esther?! (-:

Groetjes; Yanny (roerend in de heksenketel..)
engine 54
-2-  engine 54:
Schitterend stukje!
Aan die schoonvader kan menig Nederlander een voorbeeld
nemen.

En Yanny, is appeltaart dan niet Nederlands?
Wessel
-3-  Wessel:
Met stip het mooiste kerstverhaal van 2006!
GJ Klaver
-4-  GJ Klaver:
Heeft de Turkse juf en de Marokkaanse hulpjuffen ook aan de kleine bengeltjes uitgelegd hoe de dieren - verwerkt in de hapjes - halal geslacht worden?

Prettige Kerst.
engine 54
-5-  engine 54:
Ach, wij gooien weer levende schaaldieren in een pan kokend water. Of wat dacht je van een kippenslachterij.
Allemaal net zo erg.
En maandag, wat staat er dan op het menu? Een gestroopt
konijntje dat heel langzaam door zijn strik gewurgd is.

Zalige kerst en een goed nieuw jaar met veel lekkere hapjes van over de hele aardbol.
GJ Klaver
-6-  GJ Klaver:
Ik hoop wèl dat je voor jezelf spreekt, engine.

WIJ [mijn familie, vrienden, collegae en kennisen] weigeren dàt ook.

Prettige dagen.
coosje
-7-  coosje:
Een man die een luier verschoont, dat is blijkbaar voor een aantal moeders hilarisch.
Niet voor Nederlandse moeders. Gejubel om niets, ik vind het hele verhaal zeer pijnlijk.
yanny scutt
-8-  yanny scutt:
Nee engine, ik moet je teleurstellen. Appeltaart wordt gemaakt in zeer veel landen. Sterker nog, de appeltaart zoals wij die hier kennen is hier naartoe gekomen samen met de joden en hun receptuur uit Duitsland en oost-europa.

Fijne dagen en eet smakelijk! (-: Yanny
Dirk
-9-  Dirk:
@GJ KLaver

Hoor hoor:

“Ik hoop wèl dat je voor jezelf spreekt, engine.”

Die GJ Klaver toch...
Als jij dat zelf nu ook eens wat vaker zou doen GJ:
(let op de we's en wij's)

“We zijn het zat om behandeld te worden als tweederangs burgers ten faveure van de Islamieten.”

Of elders:
“Indeed; This has to stop.
I'm sick and tired of Muslim 'sensitivities'
We need to do something and we need to do it fast.
Civil war isn't unthinkable.”

Gek hoe op zich een goede insteek zijn kracht verliest als die door bepaalde lieden wordt aangewend. Kortom: WIJ [mijn familie, vrienden, collegae en kennisen] vinden GJ klaver allang niet meer kosjer]. Kennelijk is ieder item voor GJ interessant als hij maar zijn islamfobie tentoonspreiden kan.

-10-  :
@Yanny: verdomd, dat was waar ook, van die appeltaart. Interessant is dat: de Geert Wildersen van deze polder roepen dat we terug moeten naar dat Oer-Hollandse, maar slechts een klein beetje research leert dat al het Oer-Hollandse uit het buitenland komt:

appeltaart? Afkomstig van Joodse immigranten uit Duitsland en Oost-Europa

Aardappelen? Afkomstig uit (linkse ratten hou je adem in!) AMERIKA!

Vrijheid van meningsuting, gelijkheid tussen man, vrouw en wie dan ook, en scheiding tussen kerk en staat? Afkomstig van de liberale Verlichting die plaats vond in de 16e en 17e eeuwse Franse literaire salons en Engelse koffiehuizen.

Misschien heeft Geert Wilder gelijk en moeten we terug naar die enige echt Nederlandse eigenschap die wel voor de volle 100% bij ons hoort: een openheid en nieuwsgierigheid naar de gehele wereld en een verwelkomende houding voor alles wat vandaaruit onze kant op komt.

En nu weer ontopic: een Drent die luiers verschoont? Je hoeft geen moslima te zijn om dat hilarisch te vinden!
-11-  :
Sterk punt Daniel. Zo wordt het toch weer een mooi kerstverhaal met een prachtige kerstboodschap...
GJ Klaver
-12-  GJ Klaver:
Mmm mm.
Gròte kerstboodschap.
In die luier.
kokkie
-13-  kokkie:
@Daniël Schut: aardappelen komen van oorsprong uit Peru.
De Aardappel (Solanum tuberosum) behoort tot de Nachtschadefamilie (Solanaceae) en stamt uit de bergen van Zuid-Amerika, waar die al duizenden jaren een belangrijke voedselbron is. Rond 1570 werd de aardappel in Spanje aan land gebracht. Eerst werd de aardappel alleen als siergewas en geneeskrachtig kruid geteeld. Pas in de loop van de 18de eeuw ook voor de consumptie.
De aardappelplant is een tweejarig gewas maar wordt als eenjarige verbouwd. De bladeren, die lichtbehaard zijn en lijken op tomatenbladeren, zijn vorstgevoelig. Aardappelen vormen ondergrondse stengels. Aan het eind van zo'n ondergrondse stengel (een stolon) wordt de knol, de aardappel, gevormd. Daarin worden voedingsreserves van de aardappelplant opgeslagen. Naargelang de soort varieert de schil van glad tot ruw en kan allerlei kleurtinten hebben. Elke knol heeft meerdere knopaanzetten, de zogenaamde 'ogen', waaruit zich in het volgende jaar een nieuwe plant met knollen ontwikkelt.
Marlies
-14-  Marlies:
@Daniël: heb je enig idee hoeveel woorden in onze taal afkomstig zijn uit andere talen? Heb je enig idee hoe Holland ooit is ontstaan? Heb je enig idee waardoor Nederland ooit op de wereldkaart is gekomen?
Nou ik wel! Ik krijg plaatsvervangende schaamte als ik de details erover lees.
Jill
-15-  Jill:
Discussie over eten.. Tsja, het kan hea!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.