Home > > Culturele antropologie in de achtertuin

Culturele antropologie in de achtertuin

Mandje bier
Ik was eigenlijk met mijn camera op pad naar elders in mijn onlangs veertig geworden woonwijk om plaatjes te schieten voor bij een stukje dat ik later wel zal schrijven, maar vlak buiten mijn flat trof ik - half verstopt achter een dikke boomstam - deze mand aan. Gevuld met geopende flesjes bier en limonade, met sierlijke linten samengebonden takjes en een paar kaarsen. Ik vermoed - vanwege het heel Surinaamse flesje orgeade en dito flesje Supermalt, dat het iets met winti te maken heeft, maar Google helpt me nauwelijks verder. Wie o wie? (Meer foto's hier.)

vier reacties op "Culturele antropologie in de achtertuin"

-1-  :
“Voordat de (winti)Prei begint, houdt men eerst prisi (nyan foro) dat zijn plengoffers om de winti die op het feest komen te begroeten en te verwelkomen. Bij prisi wordt altijd gezongen. dit kan op verschillende manieren gebeuren. [...] Andere duman besprenkelen voor de prei de aarde met bier of zelfs champagne als eerbetoon voor moeder aarde Aisa”

in: De Duman belicht, door Andy Cotino (Tijdschrift Oso 1999)
-2-  :
Duman wordt gebruikt voor creoolse genezers die alleen goed bedoelen (dus geen zwarte magie ofzoiets).
Ko
-3-  Ko:
Wel een beetje lullig om de geesten Heineken te offreren. Wat is er mis met een lekkere Grolsch?
michelle
-4-  michelle:
mischien is het helemaal geen wintie,maar wil iemand een zwerver en fijne kerst bezorgen

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.