Home > > Awakenings: capaciteits- of drugsprobleem?

Awakenings: capaciteits- of drugsprobleem?

De burgemeester schrapt Awakenings in de Docksland hal op het NDSM terrein in Noord. Geen Oud en Nieuw feestje dus voor de echte feestganger. Die moet het met surrogaatfeestjes, of een rituele kerstboomverbranding (ook in Noord natuurlijk) doen. Reden voor het verbod is het gevaar voor de openbare orde. Die kan namelijk niet worden gegarandeerd: met oud en nieuw zijn er te veel feestjes, en heeft de politie het reuzedruk. Een feestje minder, waar ook nog wel eens drugs wordt gebruikt, is dan mooi meegenomen.

Maar Cohen is wel erg selectief in zijn verbod.
Vier maanden geleden was er een enorme inval bij een eerdere, reguliere, versie van Awakenings. Net als destijds in de Escape, werd er drugs aangetroffen. Net als destijds in de Escape, werd ook duidelijk dat er dealers zouden moeten rondlopen. Dichtspijkeren die feestjes dus.

Ik ken geen (uitgaanss)plek in Amsterdam waar je niet aan coke, lsd of xtc kunt komen. Tijdens Oud en Nieuw kan je net zo makkelijk in clubs en kroegen, als op de Dam (daar is ook een feestje), als bij veel mensen thuis, je portie drugs halen. Waarom zou dat ene dansfeest dan geen doorgang mogen hebben?

Het gaat natuurlijk om de definiëring van wat een gevaar van de openbare orde is. Cohen schaart daar het vermoeden tot drugshandel toe. Ik niet: ik heb geen last van drugshandel op feesten en in clubs, kroegen en societeiten, en het zou me verbazen als er echt veel mensen last van hebben. Waar heb je wel last van: opdringerige lui, agressieve lui. Druggebruikers kunnen dat wel zijn: sommige mensen worden echt enorm vervelend van een lijntje of een pilletje.

De vraag die rechtvaardig is: is Awakenings nu echt zo'n groot probleem? Hoewel politiecapaciteit natuurlijk een legitieme reden is om het aantal feesten te beperken, is het wel de vraag op welke gronden je dan bepaalde feesten wel en bepaalde feesten niet laat doorgaan. Er zijn naast die drugs eigenlijk nooit problemen rond Awakenings geweest: nooit massale vechtpartijen, nooit geweldsincidenten. Is er een vermoeden dat die er deze keer wel komen? Als dat vermoeden er inderdaad is, dan is er een reëele reden om het feest echt geen doorgang te laten hebben.

De organisator gaat naar de rechter, en heeft natuurlijk een kans. Maar ook slechts een zeer beperkte. Het kan zijn dat hij een aantal van de georganiseerde feesten een slechte dienst bewijst, als Cohen ze, wegens gebrek aan politiecapaciteit, ook maar verbied. En dat zou natuurlijk helemaal klote zijn.

Ondertussen wacht de Amsterdamse uitgaanswereld gespannen op hoe de verhouding gemeente-awakenings zich gaat ontwikkelen. Wat wordt het vervolg? Krijgen we een hele rij aan dichtgetimmerde uitgaansgelegenheden als er zakjes coke wordt gevonden? Op welke argumenten gaat de gemeente zich bij de rechter beroepen? Als het op politiecapaciteit is, worden evenementen op feestdagen moeilijker, als het op de openbare orde en de drugs is kunnen meer afgelastingen verwachten.

Volgens mij was er niet echt een reden om een streep door Awakenings te zetten: het gevaar voor de openbare orde zoals ik die definieer is minimaal. Voor de vrijheid en toekomst voor en van het uitgaansleven is het van enorm belang wat de uiteindelijke uitleg bij de rechter wordt. Was het nu een capaciteitsprobleem, of een drugsprobleem? Want aan het eerste valt misschien nog wat te doen. Dat laatste is een blijvend fenomeen, en daar kan een heel groot probleem van gemaakt worden.

twintig reacties op "Awakenings: capaciteits- of drugsprobleem?"

Tim de Roos
-1-  Tim de Roos:
Helemaal mee eens.
Toch vind ik het jammer dat je bij ''Waar heb je wel last van: opdringerige lui, agressieve lui. Druggebruikers kunnen dat wel zijn: sommige mensen worden echt enorm vervelend van een lijntje of een pilletje.''
niet vertelt dat alcohol(mis)gebruikers misschien wel erger zijn. En qua pillen? Last van al die liefde en knuffelaars om je heen?
matt plezier
-2-  matt plezier:
De cijfers spreken toch voor zich? 200 op een totaal van 10.000 Awakenings bezoekers zijn opgepakt(1,5-2%). Hier wordt van een mug een olifant gemaakt, het rechtvaardigt de (HIT) politie razzia's niet en al helemaal een verbod op een feest niet; waar je terecht bij opmerkt dat er nooit problemen bij zijn geweest. Dit riekt naar willekeur, of gewoon makkelijk punten scoren bij het grote publiek die toch denkt dat alle party-gangers aan de drugs zitten?

De vertrutting van Amsterdam is al jaren geleden begonnen, dit is gewoon nog een stap verder. “Feel the Rythm, Music & Dance”? ... niet meer in Amsterdam.
awake
-3-  awake:
Ik kom nooit dealers tegen op Awakenings. Vrijwel iedereen die een pilletje wil slikken heeft die al bij zich of weet dat een bekende er een mee zal nemen. Economisch gezien is er ook geen droog brood te verdienen voor dealers en het risico is groot. Alleen al om je entree terug te verdienen moet je 12 pillen of zo verkopen. (ik ga dan uit van een inkoopprijs van 2 euro en verkoopprijs van 5 euro)

Er worden vrijwel alleen gebruikers opgepakt en dat is zinloos want het gaat hier om de jacht op dealers.

Ik snap dat nederland als grootste XTC-producent onder internationale druk staat maar ga dan die producent aanpakken en niet de gebruiker.

Awakenings staat ook met een foto in de folder die de gemeente heeft gemaakt om meer toeristen naar Amsterdam te lokken in het themajaar 2007 :“Feel the Rhythm, music & dance”

De burgemeester zou wat meer moeten luisteren naar de raadsleden en zich wat minder onder druk moeten laten zetten door politie en justitie binnen “de driehoek”
want hetr slachtofferen van awakenings is culturele moord.
-4-  :
Wat hiermee in de hand gewerkt wordt is dat mensen thuis alvast flink gaan 'voor-gebruiken' en misschien nog wel dazer en vager op het feest verschijnen dan ze ooit zouden zijn, en misschien nog wel een veel groter gezondheidsrisico voor zichzelf zijn. Wat is de volgende stap, urine-controles op feestjes? Bovendien liep de GGD altijd op dit soort feestjes rond en hield een flink oog in het zeil. En dan naast de GGD 50 man politie in burger laten rondlopen! Als je je niet goed voelt door een paar pillen ga je dus ook niet meer naar de EHBO-stand, want misschien staat er dan meteen wel een politieman naast de verpleegkundige om je in te rekenen.
Waar dit om gaat? Geld, natuurlijk. Zeker naar het einde van het jaar toe moeten er quota aan boetes binnengehaald worden. En het zal wel een voorbeeldfunctie hebben. Gelukkig is er in het illegale-feestjes-circuit nog genoeg lol te beleven, met of zonder drugs.
H. de Kort
-5-  H. de Kort:
“Er zijn naast die drugs eigenlijk nooit problemen rond Awakenings geweest: nooit massale vechtpartijen, nooit geweldsincidenten.”
Nooit incidenten geweest?? Er is een paar jaar geleden toch nog iemand de pijp uit gegaan op awakenings..? :S
-6-  :
@H. de Kort: dat was geen geweldsincident, maar een flinke dosis drugs in combinatie met een allergische reactie daarop, meen ik uit een betrouwbare bron te hebben vernomen.
Suffie
-7-  Suffie:
Esther, dus zo onschuldig is het allemaal niet....!

Bovendien, de media hameren natuurlijk enorm op het drugsprobleem, maar volgens mij was het vooral ook de brandweer die bezwaren had.
-8-  :
@Suffie: nooit gezegd dat het onschuldig is, maar dat is het nergens meer. Of je nou in de plee van een Jordaanse kroeg staat, bij mensen thuis aan het afteren bent of op een Awakeningsfeest bent, overal zijn drugs.
Wat sluit de brandweer overigens tegenwoordig niet?
matt plezier
-9-  matt plezier:
@ suffie: als de brandweer zo'n probleem heeft met de brandveiligheid, hoe kan het dat er in het NDSM dit jaar nog grote(re) evenementen zijn gehouden?

Waar het op neer komt is dat de redenen die de gemeente aandraagt geen hout snijden, onduidelijk zijn en het lijkt verdomd veel op willekeur.
-10-  :
Met Oud&Nieuw is er een Lovelandfeest in de Gashouder; denkt de gemeente nu echt dat er daar minder drugs gebruikt worden? Of gaan mensen daar gefouilleerd en bekeurd het nieuwe jaar in? Lijkt me wel, want er moet wel één lijn getrokken worden, toch?
Jeroen
-11-  Jeroen:
Mooi stuk Jelmer, ik ben het helemaal met je eens.

De gemeente Amsterdam moet vooral zo doorgaan als ze dergelijke feesten de stad uit willen hebben (lees: naar Rotterdam zien vertrekken). Ze moeten niet vergeten dat óók een festival als Awakenings bijdraagt aan die 'creatieve stad' waar de Amsterdamse ambtenaren een stijve bij krijgen.
Harold
-12-  Harold:
Is Amsterdam misschien bang dat het “feestje” op de Dam misschien te weinig bezoekers krijgt? Tenslotte heeft de gemeente daar een flink stuk financiering voor uitgetrokken. Is dan balen als daar slechts een paar dronken buitenlandse toeristen staan die zich niet weten te gedragen. Inderdaad Jeroen, op dit moment doet Amsterdam er alles aan om “de creatieve geesten” de stad in te krijgen. Wel creatieve geesten die zij zelf ziet zitten en mee kunnen scoren. De geplande creatieve activiteiten waar alleen maar mee gescoord moet worden om je statistieken qua toeristenbezoek goed naar voren te brengen. Een geheel eigen interpretatie van de “creatieve stad” waar Amsterdamse politici nu plots de mond van vol hebben. Zou het liggen aan de nieuwe wethouder Gehrels die bij Berenschot heeft gewerkt en nu dus binnen de Gemeente de scepter zwaait om beleid te maken?
Dr.D
-13-  Dr.D:
Awakenings en creativiteit???

Het zijn toch pillenparties, ookwel tablettenfeestjes genoemd, die voor stadsdeel Westerpark jarenlang een welkome
extra bron van inkomsten was?(via verhuur en vergunningen)
De gashouder heeft een aardige lijstje opgebouwd van overleden bezoekers.
En toch wordt er iedere keer een vergunning verstrekt,
want de controle aan de deur gaat tot op de bilnaad
en zelfs een zakje wiet wordt inbeslaggenomen.
De enige creativiteit bij Awekenings is hoe je de dope binnenkrijgt...
Joram van Geest
-14-  Joram van Geest:
Is het zo vreemd als wetten nageleefd moeten worden?! Dat flink wat personen zich kennelijk niet wensen te vermaken zonder drugs en het bijna overal dus wel gebruikt wordt is geen excusses om het dus maar toe te staan. Het normaal vinden om wetten te overtreden voor eigen plezier is te zot voor woorden. Het vervolgens nog goed praten ook gaat nog veel verder. Ik ben blij dat mensen met de neus op de feiten worden gedrukt dat het zo niet langer kan. We bouwen hier geen feestjes om maar te doen en laten wat we willen.
Jan
-15-  Jan:
Joram, als je zo hamert op wetten die nageleefd moeten worden, het volgende;
Het Openbaar Ministerie heeft als officiële richtlijn dat er geen gerichte opsporing naar de kleine/recreatieve gebruiker plaatsvindt (zie punt 3: http://archief.om.nl/beleid...). Zoals docent criminologie aan het Willem Pompe Instituut in Utrecht, Tim Boekhout van Solinge, stelt, hebben die richtlijnen de status van een wet (http://3voor12.vpro.nl/arti...).

Daar gaat het hier om. En om de volstrekte willekeur:

http://www.at5.nl/index.asp...
Innercity gewoon leuk, geen rotzooi
“Het bleef redelijk rustig, er zijn eigenlijk geen bijzonderheden te melden”, aldus een woordvoerder van de politie.
De politie verrichte 62 arrestaties hoofdzakelijk wegens het bezit van, dan wel handel in harddrugs.

Hier dus geen bijzonderheden maar Awakenings verbieden n.a.v. de arrestaties daar.

De politie kan niet genoeg man op de been brengen om weer een drugsrazzia te houden en geeft daarom een negatief advies af.
Ik kan me niet voorstellen dat bij alle andere feesten op 31 december in Amsterdam wel die aantallen politie aanwezig zal zijn om dezelfde drugsrazzia's uit te voeren.
Nicole
-16-  Nicole:
Als capaciteitsgebrek van de politie een probleem is, verbied dan ook dat onschuldige 1,5 uur voetbal op zondagmiddag waar ons belastinggeld aan opgaat.

Als drugs het probleem is, sluit dan elke willekeurige kroeg, waar door alcohol (=drugs) veel meer problemen (vechtpartijen, vernielingen, verstoring van openbare orde) worden veroorzaakt dan een willekeurig dancefeest.

Kortom, 2 nutteloze argumenten om één van de betere dancefeesten (qua muziek, sfeer en publiek) te verbieden.

@ H. de Kort: dat was op 29 april 2000 na een lange dag Koninginnedag. Denk je werkelijk dat er tijdens die dag zelf geen geweldsincidenten en vechtpartijen zijn geweest. Laten we Koninginnedag dan ook maar verbieden...

Het grote probleem is dat zulke (en overigens veel meer) besluiten worden genomen door ambtenaren die niet verder komen dan hun eigen kantoortje en koffieautomaat en totaal niet weten hoe de maatschappij in elkaar zit. Als zij het lef eens tonen om zelf op zo'n feest te kijken hoe het er aan toe gaat, wat voor sfeer er heerst, hoe mensen na een lange week werken (dat woord kennen de meeste ambtenaren helaas niet...) een avondje uit willen (al dan niet onder invloed van geestverruimende middelen), zullen ze zien dat zeker Awakenings gewoon door moet gaan!
Margot
-17-  Margot:
@Nicole: Ambtenaren die niet verder komen dan de koffieautomaat? Nee erger nog. Als diezelfde ambtenaren een feestje hebben weten ze simpelweg niet hoe vreselijk ze dan uit hun dak moeten gaan. Maar je hebt gelijk, op dit moment wordt deze stad geregeerd door ambtenaren en bestuurders die slechts toetsen op regels en nauwelijks beseffen wat ze met de stad aan het doen zijn, laat staan weten dat ze in een stad leven. Niet alleen dit soort feesten, maar alles wordt geleidelijk aan kapot gemaakt in deze stad. Amsterdam regelstad bij uitstek. En ja, zo verliest Amsterdam straks allerlei aktiviteiten aan andere steden omdat die wellicht wel mee willen denken. Hier stellen ambtenaren zich op als ware het dat ze werken bij de Politie. BRRRRRRRRRR
Suffie
-18-  Suffie:
@Matt: misschien omdat de organisatoren van die evenementen zich wel voldoende aan de brandveiligheidsvoorschriften houden? Die hebben namelijk niet alles met de lokatie te maken.

En dat geeft denk ik ook antwoord op de opmerking die je daarna maakt.
yanny scutt
-19-  yanny scutt:
Margot, daar heb je een punt. Ik vraag me nog steeds af waarom dat dance-evenement niet door mag gaan. Ik vind het storend dat daar geen openheid over is vanuit B&W. Is het drugs of brandveiligheid?

Als het om brandgevaar gaat kan ik mij daar heel goed iets bij voorstellen. Ik denk dat wij geen herhaling willen van Volendam!! Groet; yanny
Dr.D
-20-  Dr.D:
Volendam?
Dat is niet vergelijkbaar.
Een cafe uitbater die z`n tent vol hangt met kersttakken die
niet zijn geimpregneerd, met bijv. waterglas wat haast niets kost, de takken volkomen uitgedroogd en een gek die binnen
een soort van bengaals vuur aansteekt.
De jongeren in parachutestof kleding en de drukte.
Een dergelijke samenloop van omstandigheden kan op andere manieren
voorkomen worden dan een verbod.
Zolang de vraag bestaat zal de markt reageren met aanbod...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.