Home > > In een spookhuis kun je niet wonen

In een spookhuis kun je niet wonen

Veertienduizend spookwoningen zouden er volgens het Parool in Amsterdam zijn. En nee, dat zijn geen woningen waarin geesten van ex-bewoners rondwaren, maar woningen die wel als woning in de gemeentelijke administratie voorkomen, maar die door niemand als woonadres gebruikt worden.

De Huurdersvereniging Amsterdam reageerde als een klein kind dat net ontdekt heeft dat elk dubbeltje niet slechts een keer maar miljoenen keren wordt uitgegeven en rekende zich rijk: "Als die 14.000 woningen beschikbaar zouden komen, is bijna in één klap de ergste woningnood in de stad opgelost".
In de praktijk bestaan die woningen wel, maar het zijn geen extra leegstaande woningen, waar de eerste 14.000 wachtenden mooi in kunnen trekken. Volgens de gemeentelijke Dienst Wonen gaat het bijvoorbeeld om woningen waar de oude bewoner al uit is vertrokken, maar de nieuwe nog moet verhuizen of zich in ieder geval nog niet heeft ingeschreven. Ook komen samengevoegde woningen, woningen die zijn omgevormd tot bedrijfsruimte en huurwoningen die inmiddels te koop staan, niet altijd direct goed in de administratie terecht.

Van de 14.000 zijn inmiddels nog maar 6.930 woningen 'zoek'. En ook die zullen waarschijnlijk grotendeels opgespoord worden, zonder dat er een woningzoekende minder van komt. Toch maar een andere oplossing zoeken voor die kleine 30.000 nieuwkomers die gemiddeld 6,7 jaar moeten wachten op een woning.

vijf reacties op "In een spookhuis kun je niet wonen"

Roodhaar
-1-  Roodhaar:
Bedoelen ze niet de leegstaande woningen boven winkels? Daar kunnnen ook veel mensen wonen...
Fred
-2-  Fred:
Nee, beste roodhaar, deze woningen staan niet als woningen geregistreerd. Het gaat gewoon om woningen die te boek staan als woningen waarin gewoon gewoond zou moeten worden. Woningen boven winkels zou men graag bewoond zien maar dat lukt moeizaam (zie project wonen boven winkels). De woningen die hier bedoeld worden kunnen ook als noodopvang dienen. Denk bijvoorbeeld aan de bewoners die plotseling hun huis uit moesten. Juis ja, dat soort woningen. Ik ben destijds erg verbaasd geweest dat bewoners van het Bos en Lommerplein (begrijp me goed, was nodig en gegund) zo snel een andere woning konden krijgen. Dat is wat ze noemen de frictie leegstand. Gewoon reserveringen. Maar 6 duizend leegstaande woningen is wel erg veel. Net als Merel ben ik benieuwd en vheb het vermoeden dat daar heel wat anders mee aan de hand is. Misschien kan iemand van de registratiedienst ons een en ander uit de doeken doen.
Rik van der Helm
-3-  Rik van der Helm:
Voorbeeldje. Winkel onder mij is verherbouwd en woningentree verplaatst / samen gevoegd. En passent is daarbij een etagewoning in twee studiowoningen (vroeger heette dat een halve woning, maar dat klinkt zo klein) opgedeeld. Deze situatie duurt al een jaar. Woningdienst weet van niks, want wacht op melding stadsdeel. Stadsdeel ziet geen aanleiding tot het nemen van een hernummeringsbesluit (vormt de trigger voor woningdienst). De woonstichting verhuurt ondertussen ondershands de zaak duur aan haar eigen gegadigden.
lindsey
-4-  lindsey:
heey allemaan (L)
dit is niet normaal
dat huis is fanking eng man(6)
ik wind dit niet noormaal
dit lijk een huis uit een horrofilm echt :P
jullie zijn gek als je er in gaat XD
jullie gek
ik ga echt niet in dat huis hoor !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ik ben niet uit tokio
ik ben echt niet gek
dat huis is nog engger dan me eigen tante!!
maarja.
doei groetjes
Jan Stender
-5-  Jan Stender:
De ellelange wachttijden voor een woning in Amsterdam,was voor mij een van de reden om te vertrekken uit Amsterdam
Vorig jaar juni liet ik mij inschrijven bij De Woonplaats en Domijn in Enschede
16 december reageerde ik op een woning,7 januari kreeg ik de sleutels van die woning,en ben 27 februari verhuisd
Hier kom je niet op een wachtlijst te staan
De woningen worden hier verloot,en zo zou je na een week al een woning kunnen krijgen
Spookwoningen kennen ze hier ook wel

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.