Home > > IJspret of ijsnostalgie?

IJspret of ijsnostalgie?

Een plaatje dat me herinnerde aan lang vervlogen tijden: schaatsen op de Keizersgracht. Ik kreeg altijd het gevoel dat ik in een Anton Pieck schilderij was beland. Kinderen met vrolijk gekleurde sjaals om achter hun stoeltjes, sneeuwballen en warme chocola. Zelfs de meest fervente grote-stad-haters kreeg ik zover dat ze bijna begrepen waarom ik op deze stad verliefd was geworden.
Maar inmiddels zijn het lang vervlogen tijden! De laatste keer was precies 10 jaar geleden. Op de amsterdamse toursime site staat nog steeds beschreven dat de keizersgracht kan veranderen in de langste ijsbaan van Europa: meer dan 2000m. Maar dan moet het wel een aantal dagen minstens 4 graden vriezen...

Wat kunnen we doen? Een ijsmachine die 2000m. kan bevriezen? Met z'n allen de auto laten staan, groene stroom nemen en hopen dat we het broeikaseffect kunnen terugdringen? Verhuizen en de Keizersgracht nabouwen in Groenland? Of toch maar ons heil zoeken op het Museumplein of het Leidseplein? Ik wens me (nog) niet te identificeren met mensen die zeggen dat het vroeger beter was, maar in dit geval...

vijf reacties op "IJspret of ijsnostalgie?"

-1-  :
Het is toch zo dat het erop lijkt dat het qua sneeuw en ijs vroegah beter was; ik herinner me schaatstochten achter ons huis op de sloten, een straat die door onze ouders 's avonds was opgespoten met tuinslangen zodat we er de volgende dag op konden schaatsen en sleeen..
Mijn zoon van drie heeft pas één keer op een slee gezeten, in het Amstelpark, en dat is alweer 2 jaar geleden.
DonP
-2-  DonP:
@Esther: Sneeuw hebben we de afgelopen jaren best gehad hoor en zelfs een beetje ijs op de siergracht achter het huis. Alleen het schaatsen op natuurijs heeft ons al jaren in de steek gelaten. Als schaatsliefhebber zeg je elke jaar omstreeks november tegen andere liefhebbers: 'deze winter krijgen we prima natuurijs'.
En zo gaat het het al jaren lang...
yanny scutt
-3-  yanny scutt:
Tsja, nederland is geen Noorwegen natuurlijk!

Ik leef nu al zo'n 54 jaar en echt mooie winters zijn in mijn leven maar 2 keer voorgekomen! Allebei in de 60-er jaren van de vorige eeuw..Dat was dan ook meteen heel heftig want je kon met de auto naar Pampus rijden en de rivieren lagen ook helemaal dicht met ijs.

Ik was schipperskind begin jaren 60 en bij Alphen aan de Rijn vroor ons schip -met vracht- binnen 24 uren helemaal in. Om de vracht te redden- die uit bederfelijke waren bestond- moest mijn vader een ijsbreker inhuren zodat ons schip de bestelde vracht op tijd kon afleveren..

Mijn vader, wij en ons schip ,hebben toen agressie van weldenkende landgenoten ondervonden waarvan je nu niet meer opkijkt...

De andere strenge winter waren wij aangemeerd in de Amstel( ter hoogte waar ooit de Willibrorduskerk heeft gestaan)

De schipper -mijn vader- hield toen de schaatsbaan sneeuwvrij en hij zorgde ervoor dat de vogels in ons scheepsruim de winter konden overleven. Voor het eerste werd hij betaald en voor de opvang van de vogels kreeg hij een kleine vergoeding van de gemeente.

Zulke winters waren toen al niet zo gewoon! Ik heb ze daarna nooit meer meegemaakt.

In de meer dan 30 jaren dat ik in Slotermeer woon konden mijn dochters 2 winters schaatsen op de Tienhovengracht.. Tel uit je winst! Groet Yanny
-4-  :
Yanny, als ik je goed begrijp was het vroeger niet beter, maar zijn dit soort momenten gewoon schaars. Misschien juist daarom ook zo bijzonder...
yanny scutt
-5-  yanny scutt:
Carla, dat heb je goed begrepen! Laten wij vooral niet doen alsof een 'sneeuw en ijs' winter gebruikelijk is in Nederland, want dat is gewoon niet waar.

Dus geniet dubbel van het schaatsen als er ijs is. En trakteer alle jonge kinderen op een 'sledetocht' als er sneeuw ligt. Ga er vooral niet vanuit dat een 'De witte kerst' de waarheid is.. (dat mag je slechts hopen..) Groetjes; Yanny

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.