Home > > Die goede ouwe tijd

Die goede ouwe tijd

Eendrachtsparkbuurt
Zes hoekflats in de Eendrachtsparkbuurt worden binnenkort gesloopt. Dat de stedelijke vernieuwing in Nieuw West niet alleen kommer en kwel is, wil het stadsdeel duidelijk maken met hoorspel, expositie en gedenkboekje. In dat boekje de verhalen van zij die de buurt op hun duimpje kennen: de bewoners.

Vroeger was het beter, lijkt de conclusie na het lezen van het boekje. Een rondje langs de bewoners die er nog wonen maakt echter wel duidelijk dat de meeste graag in de buurt blijven wonen. Velen hebben dan ook hun oog op nieuwbouw Parkrand laten vallen. Een architectonisch hoogstandje met slechts dertig sociale huurwoningen, dus niet voor alle bewoners is er plek. Gelukkig is er meer nieuwbouw - in aanbouw - in de wijk. "Ik had helemaal geen zin te verhuizen, maar ik moet zeggen: ik heb nu een schitterend huis met balkon," aldus Annie die al bijna veertig jaar in de buurt woont. Maar ook: "Het is hier net een getto. Al die hoofddoekjes."
Hoofddoekje Susa begrijpt het niet. Ja, ook zij ziet dat in de dertig jaar dat zij er woont de buurt is veranderd. Ze voelt zich niet meer zo veilig als toen en de ouderwetse gezelligheid is ver te zoeken. Toch wil ze niet weg. Ze is gewend. En neem Jo, zij mist de buurt na haar verhuizing naar Almere en later Hoofddorp. Met weemoed denkt ze vanuit haar uitgestorven woonwijk terug aan het broodje dat ze vroeger op de hoek haalde. "Ik mis die gezellige volksbuurt." Bewoners zijn duidelijk gehecht geraakt aan de Wigbolt Ripperdastraat en omgeving. Ook al is het niet meer zoals toen, ze willen er blijven.

De nieuwbouw schiet de grond uit en maakt de wijk op dit moment tot een interessant stukje stad om te volgen. Te volgen of wie wil, er kan blijven wonen. Of nieuwbouw en sociale projecten echt leiden tot een betere positie van de bewoners. En of het stadsdeel zoals beloofd de bewoners voorop stelt. Met zoveel activiteiten rondom de sloop van een paar flats, lijkt dat er wel op.

Lees de verhalen op www.geheugenvanwest.nl

drie reacties op "Die goede ouwe tijd"

engine 54
-1-  engine 54:
Wat een kolder.
Als die Annie vindt dat ze door al die hoofddoekjes
in een getto woont kan ze beter op Rottumeroog gaan wonen.

Liever een hoofddoekje als buur,
dan een Tokkie aan de andere kant van de muur!
yanny scutt
-2-  yanny scutt:
Oei! Al die vernieuwingen doen pijn. Maar wat echt pijn doet is dat hele wijken gesloopt worden om plaats te maken voor onvriendelijk ogende hoogbouw met even onvriendelijke namen zoals; Bastion of Waterfort.(met smalle raampjes gelijk schietgaten)

Eerlijk gezegd vraag ik mij af hoe het leefklimaat binnen deze 'mierenhopen' zal zijn over 10 jaar. Ik ,niet optimistisch van aard, vrees het ergste. Bijvoorbeeld in geval van een heftige burenruzie: rent de meest bedreigde persoon dan naar het dak om er vervolgens vanaf te springen?

Zelf ken ik een jong echtpaar die hoopvol een mooi appartement op het Lambertus Zijlplein hadden gekocht en betrokken (boven Pluspunt) en door de Deelraad warm werden onthaald met taart, vastgelegd door de medewerkers van de Westerpost.

Het heeft niet geholpen. Chantal en Zeger hebben hun 'huis' binnen een jaar te koop gezet. Zij keken neer op een verwaarloosde buurt, een lusteloos plein en de liften in het hoogbouw- blok werden onveilig gemaakt door lieden die niet in dat gebouw thuishoorden.

Chantal werd op de parkeerplaats regelmatig lastig gevallen door jonge mannen die het woord emancipatie nog nooit hebben gehoord. Van de scholen in de buurt werd ze ook al niet blij, want daar zag zij kleine mannetjes die de baas spelen over alle meisjes 'omdat dat zo hoort'. Dat wilden zij niet als voorbeeld voor hun , toen nog, toekomstige zoon.

Zij zijn teruggegaan naar Almere. Chantal en Zeger zijn intussen niet de enigen die 'rechtsomkeert' gemaakt hebben. En ik begrijp het.

Je moet werken aan mensen als je een goede samenleving wilt. Forten bouwen en kasteelmuren optrekken heeft geen zin als mensen niets met elkaar te maken willen hebben.

Alle hoofden moeten bij elkaar gestoken worden. Groetjes; Yanny
Hobbema
-3-  Hobbema:
Ik snap niet dat alles in Geuzenveld maar rigoreus tegen de vlakte moet.
Ook hier zit historie.
We de PC Hoofdstraat toch ook niet tegen de vlakte gooien.
Er wordt wel erg makkelijk gedacht over het neerhalen van een stuk geschiedenis.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.