Home > > Google Earth & Amsterdam

Google Earth & Amsterdam

null
Kijk, dat is nu handig: iemand die regelmatig overvlogen wordt door grote Boeings was zo aardig om even de richting aan te geven. Voor de verwarde of verdwaalde piloot: "Verdorie...waar lag Schiphol nou ook alweer...moest ik hier links of rechts?" Het antwoord is dus links, in dit geval. Meneer of mevrouw, bedankt!

Degene die dit op het dak geschilderd heeft*, is één van de velen die Google-Earth als 'tool' ontdekt heeft.
En Amsterdam doet het goed op Google-earth. De hele stad, vooral natuurlijk de binnenstad, zit vol met van die info-i'tjes, van die foto-sterretjes en van die wikipedia-linkjes. Dat doet zelfs een miljoenenstad als Calcutta ons nauwelijks na - voorlopig nog.

Er zijn ook een paar interessante vondsten te doen over Amsterdam dankzij Google-Earth. Even een rondje surfen over Amsterdam.

blijkbaar het hart van Nederland...
Zo heeft iemand bijvoorbeeld de link naar het algemene wikipedia-artikeltje over 'The Netherlands' hier geplaatst. Die grote grijze bobbel in de bomen, dat is de link naar het artikel. Wel aardig dat het hart van Nederland blijkbaar niet in Den Haag ligt, ook niet op de Dam in Amsterdam, maar in de rechterbovenhoek van Sportpark Olympiaplein.

bijzondere amsterdamse locatie
Enig idee wat voor bijzonders hier is aangegeven? Nee? Ik ook niet, maar het bleek de Amsterdam Cricket Club te zijn, die dan weer in Amstelveen ligt. Overigens ligt de concurrent, de VRA Cricket Club, aan de andere kant van Amstelveen midden in het Amsterdamse Bos. Ik wist niet eens dat we ze hadden.

Sausje erbij?
Een laatste mooie vondst. Linksonder deze foto ziet u een stukje van het Koninsgplein, die boompjes boven staan op het Spui, en dat donkere lint rechts is de Kalverstraat. Raadt u nu eens waar de informatie-i naar verwijst. Het Maagdenhuis? Hoofdkantoor van de Universiteit van Amsterdam? Die staat er toch om bekend dat ze innovatief zijn, en zal Google-Earth vast wel als marketingtool ontdekt hebben...toch?

Nee. De link verwijst naar Vlemickx Sausmeesters. Nog nooit van gehoord, tot vandaag. Zo ontdek je nog eens wat over je stad!


* = Als u raadt waar dit dak staat, dan krijgt u van mij helemaal niks. Maar u heeft dan wel eeuwige roem op amsterdamcentraal!


dertien reacties op "Google Earth & Amsterdam"

Ko
-1-  Ko:
Van 'Vlemickx Sausmeesters' heb je vast wel eens gehoord, maar dan onder de naam 'Vlaams Friteshuis'. In de Voetboogstraat, je weet toch? Degene die het i-tje plaatste is vermoedelijk de Nederlandse taal niet machtig en heeft de reclame voor Vlemickx sauzen op de luifel aangezien voor de naam van het etablissement.

En zonder reclame te willen maken: dat Friteshuis is best een vermelding op Google Earth waard.
ThomasS
-2-  ThomasS:
Ik betwijfel of de dakschilder Google Earth als gereedschap ('tool') ontdekt heeft. De foto's zijn namelijk niet 'live', maar een paar jaar oud (2004, 2005). Dus op het moment van het aanbrengen van de richting van Schiphol bestond het programma nog niet. Blijft grappig natuurlijk.
-3-  :
@Ko: Verdorie, je hebt gelijk ook! En dat is inderdaad echt superheerlijke friet!
alex
-4-  alex:
Tja, alweer zo'n kritische beschouwing op Amsterdam Centraal, dat zo steeds meer op een geraniumsite begint te lijken. (“superheerlijke friet!”) Ieder z'n smaak, maar ik snap ondertussen niet waar al dit soort lofuitingen voor Google Earth toch vandaan komen. Een website die militaire complexen, alsmede het volledige koninklijke bezit uitvlakt van de kaart verdient deze aandacht niet. Om maar te zwijgen van het op aandrang van China volledig ontkennen van het bestaan van Tibet...

p.s. morgen wordt Marijke Vos ter verantwoording geroepen (maar niet heus) over de giframp op de Ivoorkust waarbij tien doden en 5.000 zieken te betreuren waren... (bloed aan haar handen?) wie klimt er in de pen?
Anton Voormolen
-5-  Anton Voormolen:
@Alex: ben het met je eens dat hoe Amsterdam (lees Marijke Vos)de hele affaire Probo Koala heeft afgehandeld niet kan. Opvallend, kamerlid Duyvendak (voormalig collega van Marijke Vos bij Millieudefensie)kan nu niet anders dan haar het hand boven het hoofd houden. Dat is ook lastig lijkt mij. Datzelfde geldt natuurlijk voor meerdere mensen die Marijke kennen uit andere circuits en millieuclubs. Hoe moet je haar nu ter verantwoording roepen. Echter, Marijke Vos is nu wethouder in de gemeenteraad van Amsterdam en dat betekent andere verantwoordelijkheden. Waarom wel Joke Goedhart, directeur Milieudienst wel plots overplaatsen. Nee, Marijke Vos heeft het slechts gedaan en dan kan het niet om alleen maar reacties te geven in de vorm van ik had het beter moeten doen, ik heb mijn best gedaan, het is balen etc.etc.. Er zijn wel tig-mensen levens mee gemoeid. Eigenlijk te vergelijken met de brand in het cellencomplex. Ook daar is uiteindelijk de politiek verantwoordelijke op moeten stappen. Dat zou ook moeten gelden voor Marijke Vos. Hoe spijtig dan ook en hoe graag ze ook wethouder in Amsterdam wilde worden. Fout is gewoon fout.
Jochem Floor
-6-  Jochem Floor:
Ha, duidelijk tijd voor een partijtje off-topic Vos bashen.

In ernst: wat Alex al aangeeft is dat plattegronden niet waardevrij zijn. En voorts dat Google ze slechts op hard-kapitalistische wijze wenst in te vullen. Degene die het meest dokt (of middels toegang tot marktaandeel bijdraagt aan de winst) bepaalt. Google's hele bedrijfsfilosofie blijkt hierdoor zo corrupt als de pest en het enig nieuwe aspect hieraan is dat Google Earth maakt dit gegeven visueel inzichtelijk maakt. Een bedrijf met een dergelijke filosofie kan men dan ook niet vertrouwen met essentiele informatie.

Google beheert de data-opslag, communicatie-gegevens en zoekprofielen van inmiddels talloze miljoenen mensen. En nu blijkt dat ethisch verantwoord handelen niet de sterkste kant is van deze data-reus, die alle gelegenheid krijgt om met de stofkam door die informatie heen te gaan en allerhande data te oogsten.

Ik denk dat ik maar eens een andere zoekmachine als standaard ga instellen op mijn PC.
Ro!
-7-  Ro!:
Bij de stadsdeel werf van OSDORP staat heel groot AJAX KAMPIOEN op het dak!!

Dat zijn pas leuke dingen die mensen over de hele wereld moeten weten hehhe!!
Joost
-8-  Joost:
Heeft iemand al ik hou van jou of I love you op zijn/haar dak geschilderd?
Martin
-9-  Martin:
Twee jongens hebben in Engeland een enorme piemel op het grasveld van hun school gemaakt met onkruidbestrijdingsmiddel. Is ook gebeurd in Vrankrijk en de VS.
Jan Stender
-10-  Jan Stender:
Bij mij staat op het dak:
100% PURE ROCK! ROCKANTENNE!
http://www.rockantenne.de
JEAN-PIERRE
-11-  JEAN-PIERRE:
Bij mij staat WELKOM op de voordeurmat...
yanny scutt
-12-  yanny scutt:
Wat leuk JEAN_PIERRE! Mogen we ook weten waar je woont?.. (-; Yanny
JEAN-PIERRE
-13-  JEAN-PIERRE:
H.J.Wenckebachweg 48 alhier!!!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.