Home > > Een geheim recept

Een geheim recept

null
Als jonge bewoner van Bos en Lommer, ruim dertig jaar geleden, reed Fons Deen vaak langs een enorm bord waarop stond: 'Origineel Sloterdijks krentenbrood'.
Dat bord hoorde bij bakkerij Van de Boogaard in het dorpje Sloterdijk en het krentenbrood was tot in Limburg beroemd, zo bijzonder was het.
Een donker brood dat, in bakkersverhoudingen, 'zwaar' werd genoemd, en waar je van hield of niet.
Een krentenbrood dat bovendien een lokaal Sloterdijks recept was.

Na een nostalgische avond waarop hij met zijn broers over vroeger had gepraat, ging Fons Deen voor de grap eens op zoek naar dat krentenbrood, op internet.
Bakker Flaat bleek het recept gekregen te hebben van bakker Van de Boogaard, en had het dertig jaar geleden voor het laatst gebakken.
Met zijn dood stierf ook het krentenbrood.

Althans, zo leek het. Want Fons Deen beet zich erin vast.
Het leek hem leuk om een stukje Sloterdijkse folklore terug te halen naar Bos en Lommer.
Zijn zoektocht leverde op dat vroegere bewoners van Bos en Lommer, waar de bakker resideerde, hem erover mailden vanuit Canada.
Dat RTV-NH er een item aan wijdde.
En hij kreeg zelfs Johannes van Dam zover om in oude bakkerstijdschriften te gaan zoeken naar het recept.
Allemaal zonder het broodnodige resultaat.

Het recept van het krentenbrood diende zich uiteindelijk vier weken later aan via de zoon van wijlen bakker Flaat, die het van zijn vader had gekregen.
Met als opdracht het te bewaken met zijn leven.
Het lukte Fons echter om het los te peuteren en de Sint Hubertus Horecavakschool in Bos en Lommer bereid te vinden het te bakken voor de Nieuwjaarsreceptie van het stadsdeel.
Het Sloterdijks Krentenbrood zal daarom voor het eerst in dertig jaar weer te nuttigen zijn op de receptie- en misschien wel voor het laatst.
Weduwe Flaat en haar zoon zijn uitgenodigd- het moet heel bijzonder zijn om een recept van wijlen je echtgenoot na dertig jaar weer te proeven.

Een stukje eetbare folkore terug in Bos en Lommer, dat is een leuk begin van het nieuwe jaar.
En gezien de herstelwerkzaamheden van het Bos en Lommerplein, die dag en nacht doorgaan, moet een loodzwaar krentenbrood in het gebouw tegen die tijd geen problemen opleveren.
Toch?

47 reacties op "Een geheim recept"

Philip
-1-  Philip:
Dat bord was dus in de Maarten Harpertszoon Tromp straat, in de Baarsjes dus eerder terug te vinden. Geen idee wanneer die bakker verdwenen is...
K.Kempes
-2-  K.Kempes:
als echte Amsterdammer kochten wij in sloterdijk
dit krentenbrood ik meen ongeveer in 1974 voor het laatst
een77jarige Amsterdammer wonend in Lelystad
Heelaas atv5 alleen via Internet te bekijken
DonP
-3-  DonP:
Als kleine jongen van een of 6 à 8 jaar jong kwam ik daar 's zomers met mijn familie al heel vaak. En daarna nog vaker.
Het krentenbrood herinner me niet meer, maar het ambachtelijke gemaakte ijs des te meer.
Heel Amsterdam liep er destijds echt mijlen voor om.
Zo ook mijn grootouders (van vader's kant), mijn ouders, mijn zus, mijn broer en ik etc.
Niks tram of fiets. Lopen moesten we... Eerst vanaf de Hogeweg (Hoogeweg)naar de Transvaalkade en daarna via Sloten/Sloterdijk naar het oude Schiphol(en terug).
Het beroemde ijsje was onze beloning.
Soms, heel soms, gingen we vanaf Schiphol (nabij Amstelveen) terug over De Amstel met een boot ('Het Kalfje')in plaats van te lopen.
Ik vond dat destijds een nog grotere beloning, want mijn beentjes deden altijd zeer.
AlexK.
-4-  AlexK.:
Hah, eindelijk weer iets leuks gevonden over de beroemde bakkerij op Sloterdijk.
Zo een 55 jaar geleden werd ik op de fiets naar Sloterdijk gestuurd om krente brood te halen. Dat was meestal voor de paasdagen. Dat krentenbrood was het BESTE in Amstedam. Wij maakte daar uit een grapje: “Sloterdijks Krente Brood, Zonder Fiets”. En waarom dat gezegde?
Je had GEEN fiets nodig om van de ene krent naar de andere te komen. Ik ben geemigreerd naar Canada en kwam hier en daar nog wel eens op Sloterdijk om dat ECHTE Krente Broodje te halen.
De enigste bakkerij (als die nog bestaat) die weet om dat Krente Brood te maken is v.d Heijden op hoek van de Theophilusstraat (mij straat) Bos en Lommerweg.
-5-  :
Daar haal ik 'mijn dagelijks brood', ik ga er zo krentenbollen halen, ik zal es even vragen.
Paula Bakker
-6-  Paula Bakker:
Halla mensen,

Leuk al die reacties en verhalen.
Ik zelf heb een web-log over Sloterdijk gemaakt.
Ik ben er geboren in 1953.
Misschien leuk daar eens een kijkje te nemen en te reageren.
http://www.sloterdijk.web-l...
yanny scutt
-7-  yanny scutt:
Paula Bakker, wat een mooi web-log! Ik herinner mij Sloterdijk tussen 1957-1962.

Ik woonde toen als schipperskind in de van Hallstraat in het 'Fort van Sjakoo' waar nu filmhuis Cavia en een sportschool gevestigd zijn. Daar, in een oud (toen al!) schoolgebouw was het internaat voor schipperskinderen, de 'Prinses beatrix'

Kinderen die niet in het weekend bij hun ouders aan boord konden doorbrengen moesten op zondag (na de ochtend te hebben doorstaan bij onduidelijke preken in een van de vele kerken in Amsterdam) wandelen.

Mijn grote voorkeur had Sloterdijk. Als je het spoor overgestoken was van het ,toen nagelnieuwe, station stond je in de natuur! En het dorpje Sloterdijk was toen nog zelfstandig. Later heb ik begrepen dat Amsterdam z'n klauwen er al in had gestoken..

Daar heb ik heel wat opgestoken van alles wat leeft in het groen dankzij 'Zuster Bol' die werkelijk alles wist over sprinkhanen en klaprozen!

Het enige wat mijn wandeling 'versjteerde' was een groot bord met een enge man met witte handdoek van Linmij ter hoogte van het station. Het was reclame voor een wasserij waar ik als kind erg angstig van werd. Ook was de loop langs de Maggi-fabriek ongezellig vanwege de vieze lucht waarvan iedereen prompt liep te niezen. Ik heb later in mijn leven alles van Maggi geboycot. Bij mij kwam alleen Knorr in huis..

Gelukkig zijn Gas, Maggi en die 'enge vent' verdwenen maar als ik kijk naar wat er van Sloterdijk overgebleven is tussen al die kantoorkolossen van 'Westpoort', wordt ik toch weer heel even stik-sjaggerijnig ! Net als toen.. Groet; Yanny
AlexK
-8-  AlexK:
Hallo Yanny,

Ik ben het met je eens over Sloterdijk, het was een heel andere wereld.

De Gas Fabriek stonk altijd zo. We kwamen daar in de buurt want onze tantes en ooms woonden in de Bentinck straat en die waren er

gewend aan. Dus lekker wandelen in het Westerpark. Dat was gezond voor je, zeiden ze. Maar wat nog zo erg was waneer de wind van

het noord oosten kwam, want dan hadden we met ongelovelijke stank van de Carbid Fabriek te maken waar in die omgeving de straaten

zwart/grijs als een spiegel waren, en met deze ook de stank van de vuilnis verbranding vandaan kwam.

Als je over de Maggi praat, de Boldoot Fabriek stond daar naast. Daar kon je lekker voor de deur schaatsen op de Trekvaart in

kleuren en geuren. Rooskleurig Buoillon kwakkel ijs met vele wakken, Hah Hah.
Die omgeving was een roerpot van kleuren en geuren. Milieu Vervuiling? Wie wist daar toen iets van.

Groeten, AlexK
J. de Groote
-9-  J. de Groote:
Een bewoner van Bos en Lommer ben ik vanaf mijn geboorte in 1946 en ik woon met gezin nog steeds op het zelfde adres.Mijn ouders waren daar al gekomen in 1938. Ik las het verhaaltje over het Sloterdijks krentebrood in de uitnodiging van het stadsdeelbestuur voor de feestelijke heropening van het Bos&Lommerplein en vind het toch wel leuk om enige extra infomatie nu door te geven.
In mijn werkperiode als decorontwerper bij de Nos,later Nob in Hilversum,ontdekte ik bij de afdelingen “grotere requisieten” tot mijn grote verbazing de oude bakkerskar van mijn eigen jeugd,n.l.de kar van Boogaard'bakkerij in Sloterdijk,die toen al lang niet meer bestond.Niemand kon mij vertellen hoe hij bij de nos-requisieten was terecht gekomen.Uiteraard bleef ik hem bij mijn werk voor de tv tegenkomen en vertelde dan aan verbaasde gooise collega's het verhaal van 'de kar uit mijn kindertijd'. b.v Op zaterdag had hij altijd heerlijke puntjes bij zich die ik apart moest halen als hij nog niet voorbij de kerk was, want er werd nu eenmaal om half 1 gegeten dus..en ook dat de bakker kwam toen nog met zijn mand al de trappen op kwam,enz enz ja,ja,andere tijden . Maar goed :de nos(semi-staats) werd Nob, een private enterprise, gereorganiseerd en nog eens en ..de kar werd,als alle andere requisieten ,commercieel verhuurd:iedereen mocht er over beschikken.En op zeker moment vroeg ik eens aan de betreffende afdeling waar die(“mijn”) bakkerskar toch gebleven was.Ik schrok toen ik hoorde dat hij al lang was verhuurd aan een winkelcentrum bij Eindhoven of (“goois”:) “ergens in Brabant of zo”.Toen is hij dus bij mij uit beeld geraakt, maar,werd mij verzekerd, 'hij zal vandaag of morgen wel weer opduiken als ze wat anders wille.Bovendien hebben we voor jou hier nog meer bakkerskarren te huur,ook oudjes,dus'..Enfin de rest van dit verhaal is: de afdeling NOBRequisieten ging ,als eerste van de nob decor holding, failliet, de “spullen” die er nog waren,werden onder grote media-aandacht, verkocht,geveild of waren opeens verdwenen.Vervolgens ging Nob-Decor,waar het onder had ressorteerd failliet en de werknemers verdwenen in ww of ander werk. Van de weinige vroegere requisiteurscollega's zijn er misschien door mij nog twee terug te vinden die echt “zouden kunnen weten of en waar de kar van van het Origineel Sloterdijk's Krentebrood nog ergens is”. Toch ergens in Brabant misschien?
Wil Keur
-10-  Wil Keur:
Hallo Heer de Groote,

Ik had een vraag bent u de vader van Kim en Kayo,want dan ken ik u de jongens ze zaten bij mijn dochters Esther en Joyce op school.
groetjes Wil Keur (Blik).
p.s mijn zus heeft een web-log:http://www.sloterdijk-web-log.nl
J. deGroote
-11-  J. deGroote:
180-12007 Beste Wil, Inderdaad, de heer de Groote is de vader van Kim en Kayo.Ik hoop dat alles met jou en je dochters goed is. Groeten van Ria de Groote
Riks Helder
-12-  Riks Helder:
Ik herinner mij Sloterdijk in de vijftiger jaren. Ik woonde in Slotermeer en zat op de Julianaschool op de Willem Leevendstraat. We gingen vaak naar Sloterdijk over het spoor bij de Coca Colafabriek en het witte cafe op de hoek bij de spoorwegovergang (waar trouwens een visauto onder de trein was gekomen). Over het spoor was een driesprong; rechtsaf langs Sloterdijk naar de spaarndammerbuurt; linksaf langs de dijk naar Spaarndam. Op de driesprong stond een boerderij waar mijn broertje vaak de boer “hielp”. Het krentenbrood herinner ik mij goed: vooral zwaar. In het Sloterdijkkerkje vierden we altijd kerstfeest. Grappig dat een website zoveel oproept.
Riks Helder
Paula Bakker
-13-  Paula Bakker:
Kijk ook eens op de site http://www.sloterdijk.web-l...
Misschien leuk om daar ook eens op te reageren.
groetjes Paula
Paula Bakker
-14-  Paula Bakker:
Na het vinden van het krentenbroodrecept is het misschien nu een uitdaging om de bakkerskar terug te vinden?
estherd
-15-  estherd:
En komt iedereen vooral proeven op de nieuwjaarsreceptie?
J.de Groote
-16-  J.de Groote:
19012007Ja ,ja, wie zoekt ,vindt:de bakkerskar is teruggevonde. Hij is te huur(voor ruim 70 euro per week(ex transport en verzekering0 bij de requisietenafdeling van UNITED DECOPR,wat het van de oude requisietenafdeling heeft overgenomenGewoon,met foto, op hun website te zien en ..te bestellen.Dus... Graag gedaan en we zien elkaar op de receptie.J. de Groote
-17-  :
J. de Groote, misschien wil het stadsdeel de kar wel huren voor de receptie?
J. de Groote
-18-  J. de Groote:
Beste Esther,Dat is precies ook mijn idee,maar ik zit niet in de deelraad of zo;ik ben gewoon een (oude) bewoner.Dus het initiatief moet door hen worden genomen,dunkt mij.Maar ook ik vind dat de nu gevonden kar hoe dan ook op het feest niet mag ontbreken.Groeten van Jaap de Groote.
Wim
-19-  Wim:
@ Meneer De Groote

U zou u verzoek kunnen richten via het email adres van het stadsdeel:

stadsdeel@bosenlommer.amsterdam.nl

In het onderwerpvakje: T.a.v. dhr. J. Broeders

Binnen 11 dagen moet het bericht wel binnen komen lijkt me, zelfs voor een stadsdeel..
estherd
-20-  estherd:
Ik heb ook Fons Deen gemaild, hij heeft contacten binnen het stadsdeel. Moet gaan lukken toch?
yanny scutt
-21-  yanny scutt:
Mogen wij intusen ook het recept van dat bijzondere Sloterdijk krentenbrood?! Groet; Yanny
Fons Deen
-22-  Fons Deen:
ik heb het verzoek voor de kar neergelegd bij de afdeling communicatie van het stadsdeel.Eens kijken wat het oplevert.
Fons Deen
Wil Keur
-23-  Wil Keur:
Hallo Yanny,
Heb je al eens op de web-log gekeken van Sloterdijk?
Dat is http://www.sloterdijk.web-l...
gr.Wil Keur.
Els
-24-  Els:
Meneer Jaap de Groote,

Oud bent u/jij zeker niet want we zijn even oud en zo voel ik mij niet.
Heb in de Solebaystraat gewoond vanaf 1949 (toen was het een nieuwe woning; ben geboren op het Bertelmanplein in Zuid) tot mijn 27e jaar. Toen ik bij Helffer op de Willem de Zwijgerlaan werkte (Helffer bestaat niet meer) kregen wij t.b.v. feestdagen een krentenbrood van die Sloterdijkse bakker.
Toen ik een kind was en aan Luilak deed, kochten we voor 5 cent luilakbollen van die bakker.
Leuke herinneringen en een leuke site is dit.

O, ja, Jaap: ken jij van de NOB Aalt de Vries?
J. de Groote
-25-  J. de Groote:
Beste “mevrouw Els”, als reactie op uw/je schrijven moet ik even rechtzetten dat in mijn eerste bericht “oud” niets met leeftijdsgevoel e.d. te maken heeft maar alles met de lengte van woonjaren in de buurt.En op dezelfde plek,in het zelfde huis. In antwoord op uw/je tweede vraag: op de decorontwerpafdeling van de NOS, later NOB, had ik wel een goede collega die Auke de Vries heette en die helaas ,te vroeg,is overleden. Vriendelijke groet,Jaap de Groote.
Jan Hendrik Bennik
-26-  Jan Hendrik Bennik:
Opgegeroeid in de Akbarstraat herinner ik mij nog heel goed, dat brood en krentenbrood daar door Bakker Boogaarsd werd uitgevent. Mijn ouders warenvaste klant.
Paula Bakker
-27-  Paula Bakker:
Voor foto's van het brood:
Zie http://www.sloterdijk.web-l...
Het was leuk en gezellig en het brood smaakte heerlijk.
Paula Bakker
-28-  Paula Bakker:
...en bedankt voor de bloemen en het brood!!
Wil Keur
-29-  Wil Keur:
Het was een gezellige recptie en het Sloterdijks krenten brood smaakte goed. En ook nog bedankt voor de mooie bloemen en het brood.
yanny scutt
-30-  yanny scutt:
Paula en Wil, prachtige website hoor! Mooie foto's ook. Ik wil het recept..(van dat krentenbrood) Groet;yanny
-31-  :
@Yanny: dat recept is eenmalig gedeeld met de jongens die het gebakken hebben. De zoon van de bakker wil verder dat het geheim blijft. Het bakken en proeven was dus eenmalig, en het recept blijft in handen van de zoon.
yanny scutt
-32-  yanny scutt:
Esther, wat jammer dat ik het recept niet mag hebben!

Maar ja , zo gaat dat met krentenbroodbakkers.

Zij willen hun broodrecept niet delen en dan blijft er 1 krent over..(-; Yanny
Bakkerij Bierhuizen Delft
-33-  Bakkerij Bierhuizen Delft:
Hier een reactie van een bakker uit Delft. Wij bestaan momenteel 145 jaar en gelukkig hebben onze grootouders allemaal oude advertenties bewaard. Uit 1955 stamt een advertentie van Amsterdam's krentenbrood wat nog steeds door ons wordt gebakken. Ik zat te surfen op internet naar Amsterdam's krentenbrood en kwam hier terecht. Op de site van sloterdijk zag ik foto's van het Sloterdijk's Krentenbrood en zo waar ziet het er hetzelfde uit, of het ook hetzelfde smaakt kan ik niet zeggen uiteraard. Bij ons is het dubbelgevuld met krenten en rozijnen met een klein laagje kaneelsuiker er door. Wij willen nu in de maand maart dit brood verkopen voor de prijs van toen, heeft iemand enig idee wat je rond 1955 voor zo'n slof betaalde?
Leuk om dit allemaal te lezen, doet het bakkershart goed.
paula
-34-  paula:
Voor de prijzen van 1955; zie http://www.sloterdijk.web-l..., daar staat een reactie op dit bericht.
dolf enters
-35-  dolf enters:
beste jaap en ria
enorm wat een enthousiaste reakties jaap!
Fijn dit NOStalgische bericht te lezen op het internet.
Laat horen wanneer je in de gelegenheid bent je neef te bezoeken voor de viewing!
groet neef
Dolf Enters
Agnes van Dam - van Seters
-36-  Agnes van Dam - van Seters:
Geachte heer de Groote,
Bij toeval lees ik dat Auke de Vries Uw collega was. Helaas te vroeg overleden. Kunt U mij e.e.a. over Auke - een jeugdvriend- in 1963 uit het oog verloren, vertellen? Alvast bedankt!
Arnoud de Jong
@ Mevrouw Agnes van Dam - van Seters:
Helaas is dit forum niet bedoeld voor het plaatsen van oproepen e.d. Zie hiervoor onze regels voor discussie.
We kunnen dus ook niet toestaan dat meneer De Groote hier over Auke de Vries gaat vertellen.
Het is spijtig, maar u zult op een andere manier contact moeten opnemen met de heer De Groote.
namens redactie Amsterdam Centraal
Dick Rijff
-38-  Dick Rijff:
Heel leuk om al deze reakties te lezen.Ik heb van 1940 tot 1963 in de Hofwijckstraat gewoond.
Lid van de voetbalclub sloterdijk geweest op de sloterdijkschool gezeten omdat er op de julianaschool plaats gebrek was.
Schooltuintje gehad aan de dijk enz.enz.
Uren voor de ruiten gekeken bij de coca cola naar die rij met flessen
en dan ook nog dat krentenbrood wat een pracht tijd.
Willy van Schooneveld-Speek
-39-  Willy van Schooneveld-Speek:
Ik woonde in de Solebaystraat, van aug. 1945 tot april 1954. Ik herinner me de gemeenschappelijke achtertuin, indiaantje spelen met de kinderen uit de klas van de Frederik van Eedenschool,(Corrie Buis) de bouw van het badje, Sampimon op de hoek, de boekwinkel/bibliotheek van Elling aan de kant van het plantsoen, de herenkapper die mijn broertje altijd uren liet zitten en eerst de mannen knipte, tot mijn moeder verhaal kwam halen, de snackbar waar we op zondagmorgen een ijsje van 10 cent gingen halen, (Dat dubbeltje kregen we van oma), de leesmap die op zaterdagavond kwam. Verder woonden er Frits Kelpin, Paul Wijndelts en ik, Willy Speek, op 68 beletage. Nu woon ik in Haarlem ,moeder en oma en gepensioneerd. Leuk al die herinneringen, want onze familie kwam uit de Staatsliedenbuurt. Ik ben er in geen 50 jaar meer geweest. Wel altijd van plan, maar het is er nog niet van gekomen. Zijn er nog mensen die zich mij nog herinneren?
Marco
-40-  Marco:
“Ik ben er in geen 50 jaar meer geweest. Wel altijd van plan, maar het is er nog niet van gekomen.”

En je woont om de hoek in Haarlem. Sorry hoor, daar zakt mn broek vanaf.
Theo Hogers
-41-  Theo Hogers:
Voor de oud Solebayers is er nu ook een speciale weblog, dus Willy?
http://www.solebay.web-log.nl
 elly pieterse
-42-   elly pieterse:
mag ik me even voorstelen ik ben elly pieterse en heb ook in desoleby straat gewoond van 1945 tot 1956 en ook ik woon er niet zo ver van af .mischien kunnen we eens op zondag morgen met alle buurt bewooners die intresse hebben iets orgeniseren. e
Rinus Wolf
-44-  Rinus Wolf:
Rinus Wolf,

Bij toeval kom ik op deze site en lees over de bakkerskar en het krentebrood van bakkerij van de Boogaard.Ik ben in 1953 in de kijkduinstraat komen wonen. Een paar jaar daarna heb ik iedere zaterdag samen met een vriendje de bakker ( naam helaas vergeten)die met deze bakkerskar de buurt rondliep geholpen als zaterdaghulpje.Dus ik heb wat achter deze kar gelopen. Jaren geleden ben ik deze bakkerskar een keer tegen gekomen op een beurs wat wel vreemd was. Wat ook zeer bekend was en wat met name op zaterdag werd verkocht de appelkoeken met een amandel er op. Grappig om te lezen dat dit nog zo leeft.
evert van bunnik
-45-  evert van bunnik:
gek hè? Maar elke keer dat ik krentenbrood eet, moet ik denken aan de “Sloterdijker”.
En nu ik al jaren buiten Amsterdam woon en in
de politiek zit, kom ik oud-Sloterdijkers tegen die daar ook nog aa denken en herinneringen ophalen hoe ze keken naar het bottelen van de Cola in de flesjes. En voor en na de fractievergadering s het altijd “weet jij het recept al?. Ik wil het zelf gaan bakken”
Fred van der Pijll
-46-  Fred van der Pijll:
Fred van der Pijll
Artikel van Willy Speek over de Solebaystraat, ja er zijn mensen die zich jou herinneren, vanuit de Kijkduinstraat o.a.
Hans Groot
-47-  Hans Groot:
Leuk die verhalen over Sloterdijks krentenbrood en over de beroemde bakkerskar van bakkerij Boogaard.
Met die bakkerskar ging mijn vader elke dag zijn wijk in. Hij heeft bij boogaard 21 jaar gewerkt

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.