Home > > Achter de mooiste straat

Achter de mooiste straat

Vuilnis
Het Parool organiseert de verkiezing De mooiste straat van Amsterdam. Met hoop en trots volg ik deze serie vanuit Geuzenveld-Slotermeer. Hier getogen weet je als bewoner de mooie plekjes in de wijk wel op te sommen, maar zouden deze buurtpareltjes ook tot een top vijf kunnen behoren?

Groot was mijn vreugde toen zowel de Burgemeester de Vlugtlaan als de Burgemeester van Tienhovengracht, in de categorie naar-bestuurders-vernoemde-straten, werden genoemd. Uiteindelijk won de Den Textstraat, maar dat mocht de pret niet drukken. Wat wel de pret bijna dagelijks drukt, is de bende in de straat die precies tussen de twee fraaie exemplaren ligt: de Theodorus Dobbestraat.
'De Dobbebuurt wordt opgeknapt!' is een verkiezingsbelofte van het huidige dagelijks bestuur. Nu heeft dit driemanschap natuurlijk vier jaar de tijd om die belofte waar te maken, maar kom op, schiet eens op. Het is echt een teringbende in de Theodorus Dobbestraat, die evenwijdig loopt aan en gelegen is achter de Burgemeester de Vlugtlaan. Zwerfvuil doet zijn naam hier eer aan. Het vuil zwerft en zwerft en wordt met een beetje mazzel opgepakt door het veegwagentje dat - zo lijkt het - af en toe langsrijdt. Vroeger was het beter. Vroeger hadden ze in deze straat Theo. Een fanatieke buurtverzorger die de straten doordeweeks dagelijks langsging en veegde tot ze blonken. Nog mooier: Theo hield af en toe een buurtfeestje voor de kinderen waarbij hij ze niet alleen op een clown trakteerde of een zoektocht naar het gouden ei tijdens Pasen, maar ze ook stiekem educatief verantwoord op hun plicht om de buurt schoon te houden wees. In de hoop dat ook de volwassenen, de boosdoeners van het zwerfvuil, een graantje van dit lesje meepikten.

Theo was joviaal, makkelijk ("Kom maar hier met die vuilniszak, wijfie") en geliefd. En die combinatie maakte hem een luis in de pels van zijn baas. Theo werd ziek en kwam niet meer terug in de straat die liefkozend door de buurtbewoners de Theo Dobbestraat werd genoemd. Theo ziet nu met lede ogen toe hoe 'zijn straat' vervuilt. Samen met hem wachten de bewoners op de beloofde grote schoonmaak. Natuurlijk zijn ze zelf debet aan dat vuil. Maar een overheidssteuntje in de rug, een flinke campagne, wat waarschuwingen en boetes zullen de schoonheidsgraad van de straat flink doen stijgen.


drie reacties op "Achter de mooiste straat"

Ellen
-1-  Ellen:
Shirley er is toch al een bestuurder opgestapt? Had deze wellicht het vuil in zijn portefeuille? Ik hoor ook nauwelijks nog berichten van de voorzitter. Hij begon zo daadkrachtig. Maar....eerlijk is eerlijk, een deel van jouw gesignaleerde probleem wordt toch uiteindelijk veroorzaakt door bewoners, of heb ik dat mis?
yanny scutt
-2-  yanny scutt:
Gelukkig leeft Theo nog Shirley! (en het gaat goed met hem) Toen hij zo ziek was heeft hij heel veel steun gehad van deze buurt; winkeliers en bewoners.

We hebben er ALLES aan gedaan om hem terug te krijgen maar liepen tegen de betonnen muur van het Stadsdeelkantoor aan die gevestigd is in het voormalig (sic!) FNV gebouw..( vakbondsbeweging voor arbeiders)

Natuurlijk zijn er bewoners die het heel gewoon vinden om de rotzooi op straat te gooien, en daar moet wat aan gebeuren. Maar ook het gratis parkeren is debet aan het vele straatvuil. Werknemers van Westpoort parkeren hier voor niets en vegen 'en passant'even hun auto leeg ( en een goed voorbeeld vindt altijd gevolg!)

Wat ik veel erger vind is dat er verwachtingen werden gewekt op deze 'blog' door Robin de Bood ( onze bloedeigen Stadsdeelvoorzitter.) Hij vond mij maar een 'zure tante' en beloofde dat er plannen waren voor de 'Theo' oftewel de 'Dobbebuurt'. Ik moest vooral die plannen in de gaten houden.

Welnu, dat heb ik gedaan. In al die Stadsdeelvernieuwingen (en de Stadsdeelbrochures waarin dat alles kenbaar wordt gemaakt) blinkt de 'Dobbebuurt',' Theobuurt' Kortom; buurt 2 als DE grote afwezige.

En nu werd ik (door een huis aan huis team) uitgenodigd om mee te praten over het Gerbrandypark dat heel erg nodig een opknapbeurt behoeft.

Het park wordt al 3 jaren lang opgeknapt zonder mijn inspraak dus mag je je afvragen waar we het over moeten hebben! (de mooie eco-oevers zijn vernietigd, oude populieren gekapt, fietspad her-bestraat speelplek opgeknapt)

Dan denk ik; 'Waar gaan wij het over hebben dan?!

IK wil het hebben over een woonbuurt die heel erg hard aan renovatie toe is ; nieuwe riolering (afgelopen zondag alweer 3 verschillende riolerings-bedrijven in de straat) fatsoenlijke bestrating, en WEG met al die auto's die hier niet thuishoren.

Wat nou Gerbrandypark! Maak werk van onze Theo Dobbebuurt!

Boze groet; Yanny
yanny scutt
-3-  yanny scutt:
Ehm, jullie begrijpen ,hoop ik, dat er meer nodig is in dit buurtje en dat een straatveger of mechanisch straatveegkarretje niet ,meer, voldoet? Groet;Yanny

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.