Home > > Verlichte planetaire beschaving? Nee dank u!

Verlichte planetaire beschaving? Nee dank u!

Een van de belangrijkste taken van het UWV, de Uitvoeringsorganisatie Werk en Inkomen, is mensen zonder baan weer deel te laten nemen aan het arbeidsproces en een van de middelen die het UWV daarbij inzet, is scholing. Uitkeringsgerechtigden kunnen een opleiding volgen, die door het UWV wordt betaald, mits het UWV van mening is, dat die opleiding ‘noodzakelijk is voor het vinden van een baan’.

Vorige week kwam in het nieuws dat Avatar een van de organisaties is die door UWV worden betaald voor scholing aan werklozen. Eén blik op de website van Avatar is eigenlijk al genoeg om te zien dat dit geen doorsnee trainingsinstituut is. Dat zit in de hele uitstraling, maar vooral ook in dat tekstje bovenaan de site: "Contributing to the Creation of an Enlightened Planetary Civilization".
Avatar is opgericht door Harry Palmer, een man die eerst jarenlang actief was voor Scientology. De een noemt het een religie, de ander een enge sekte, maar op zijn minst zijn de praktijken van Scientology omstreden te noemen en het ligt dan ook niet voor de hand, dat een Nederlandse overheidsinstelling mensen stimuleert zich door Scientology te laten scholen, laat staan dat ook de kosten - die flink kunnen oplopen - betaald worden.

Avatar presenteert zich op een manier die veel gematigder overkomt dan Scientology, maar het komt er ook hier op neer dat mensen gestimuleerd worden een uitgebreid en kostbaar trainingstraject te volgen, waarmee ze uiteindelijk zelf in staat zijn weer anderen op te leiden. Daar heb je dan wel een flinke zak geld voor nodig, waar minstens 11.000 euro in zit.

Vorige week waarschuwde voormalig Avatar-master Ronald Cools dat het UWV zich beter kan onthouden van samenwerking met Avatar omdat 'cursisten een geloofssysteem krijgen aangereikt waarbij hen geleerd wordt dat zij bezeten zijn door astrale geesten die verantwoordelijk zijn voor ziektes, niet goed functionerende organen, dwangmatig gedrag en psychische problemen'.

Vreemd genoeg is de drang in de gemeenteraad om mensen weer aan het werk te krijgen zo groot, dat dat doel boven alles staat. Zo zei Manon van der Garde namens de PvdA: "Als zo’n cursus helpt, heb ik daar geen problemen mee". En ook D66 vindt het allemaal best, zolang het UWV maar vindt dat het werkt.

Er zijn wel meer organisaties als Avatar en Scientology die zich, zonder hun eigenlijke doelstellingen expliciet kenbaar te maken, trainingen organiseren voor bedrijven. Door die trainingen aan te bieden aan werknemers of uitkeringsgerechtigden, verlenen bedrijven en instellingen als het UWV legitimiteit aan die organisaties. "Het UWV betaalt, dus het zal wel goed zitten."

Wanneer iemand zich wil laten indoctrineren door een organisatie als Avatar of Scientology, moet hij dat helemaal zelf weten, maar van een zorgzame overheid verwacht ik dat hij mensen waarschuwt voor dergelijke praktijken, niet dat hij ze financiert.

vier reacties op "Verlichte planetaire beschaving? Nee dank u!"

differentieel
-1-  differentieel:
avatar is een prachtige vervanger voor de traditionele religie. vooral dertigers zijn er helemaal weg van. heel begrijpelijk overigens. een cursusje hier een cursusje daar en dan blijven hangen waar de koek je zo duidelijk mogelijk wordt binnen gepropt. zelf uitvinden hoe het moet is niet modern. laat je alles maar zeggen, nietwaar.
en het UVW?
bestaat dat nog?
dan wordt het de hoogste tijd dat zij zichzelf opheffen.
maar dat geldt voor meer grote organisaties.
Bart de Groot
-2-  Bart de Groot:
Dank jullie wel.

Duidelijk nooit iemand gesproken die de cursus doet, nooit verder gekeken dan een eerste blik op de site en al helemaal niet zelf op die cursus geweest.

Als dat wel het geval is weet ik wel waarom je dit doet. Weerstand bieden.

Laat het gewoon zijn zonder onwaarheden te verspreiden zonder er ook maar iets van te weten.

Ik hou van jullie.
JohnN
-3-  JohnN:
Ik weet niet of Avatar=Scientology, of de schrijver dit wel weet wordt me uit het stuk ook niet duidelijk. Als het waar is mag UWV zich uiteraard niet inlaten met Avatar. Maar eerst uitzoeken of Avatar=Scientology, in die volgorde. Dan sta je sterk.
Theo
-4-  Theo:
Google even op 'scientology' en de rillingen lopen over je rug.
En dat is niet de schuld van astrale geesten.

Scheiding van kerk en Staat; iemand?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.