Home > > Geef het beestje een nieuwe naam

Geef het beestje een nieuwe naam

NieuweAkbar
Zou iemand er nog aan denken? Gruwelen bij het horen ervan? Gaat er een lampje branden als je zegt: ik woon in de Nieuwe Akbar. Akbar, Akbar... Hé, was dat niet die verpauperde, miserabele straat waar Felix Rottenberg vijf jaar geleden een documentaire over maakte? Ja. En nu woon jij daar? Ja.

Je hoeft je toch echt niet meer te schamen als je nu in de Akbarstraat gaat wonen. Het beestje heeft een nieuwe naam en heeft een flinke opknapbeurt ondergaan. Zo flink, dat de 136 woningen - waarvan sommige samengevoegd en dus stukken groter - als warme broodjes over de etcetera.
Het wordt hier een tweede Pijp, wordt hoopvol gefluisterd, vooral door de nieuwe bewoners, de een uit Aalsmeer, de ander uit Oost of de Jordaan. Vooral de prijs-kwaliteit-verhouding sprak de nieuwe bewoners (ook vroegere bewoners wonen er trouwens weer) aan. Waar in de stad vind je nog koopwoningen vanaf 125.000 euro? In een straat waar men vroeger niet dood gevonden wilde worden! Maar met stigma 'tweede Pijp', een flinke pimp en veel goede publiciteit kom je er tegenwoordig graag.

Het ziet er chique uit. De architectonische hoogstandjes uit de jaren vijftig zijn behouden en de binnentuin is in ere hersteld. De woningen zijn licht en ruim, net zoals de Westelijke Tuinstedenmaker Cornelis van Eesteren het toentertijd bedoelde. En ja, het is wel Bos en Lommer, maar: "Je zit zo in de stad met de tram of de fiets," onderbouwen de bewoners hun keuze buiten de ring. En ach, het is ook maar enkele meters vanaf de ring, dat door veel stadsmensen als een psychologische grens wordt beschouwd. Maar vlak achter die ring ligt dus de Nieuwe, niet de oude, nee de gloed-nieuw-e Akbar. Het gehalte allochtonen is gedaald. Nu woont er een fijne mix van van alles en nog wat. Dat was het doel en dat is gelukt. Burgemeester Job Cohen kwam meteen naar de officiële oplevering om de boel bij elkaar te houden. Zaterdag lukte dat goed met een ludieke openingsact, veel drank en hapjes. De buurt gaat komende jaren nog verder op de schop. Dan niet zozeer in de renovatieve sfeer, maar door rigoureuze sloop en hemelshoge nieuwbouw. Een tweede Pijp?

zestien reacties op "Geef het beestje een nieuwe naam"

-1-  :
Ik dacht dat wij in De Baarsjes al de 'tweede Pijp' hadden hoor ;)
engine 54
-2-  engine 54:
zie ook: http://www.denieuweakbar.nl

Een tweede Pijp?
Als straks het plein weer open is en de nieuwe woningen
in de buurt klaar zijn, dan is de Pijp gewoon gedegradeerd tot een tweede Bos en Lommer!!
Walter
-3-  Walter:
Waarom iets benoemen naar iets wat al bestaat. Gebruik toch gewoon eens de eigen kracht, kennis en kunde. Lijkt me gewoon beter. Mensen wonen dus gewoon in de gerenoveerde Akbarstraat. Een straat gelegen in stadsdeel Bos en Lommer. Een renovatieproject wat het Stadsdeel Bos en Lommer positief op de kaart zet/moet zetten. Niets meer maar zeker ook niet minder.
yanny scutt
-4-  yanny scutt:
Ja hoor, vandaag stond het in de Metro; 'Baarsjes de tweede pijp?' Maar het is natuurlijk van de zotte. Amsterdam heeft maar EEN Pijp (en die geven we Nooit aan Maarten...)!

De -inderdaad- karakteristieke 'Akbarblokken'zijn trouwens wel mooi geworden. Het zal dus jammer zijn om daaromheen die hemelhoge woontorens te zien verrijzen, want dan wordt het erg zoeken naar dat mooie Akbarproject. (net zoals de, ertegenover gelegen, 'Kolenkit' niet meer te vinden is..)

Het zou allemaal niet zo erg zijn als er ook vriendelijke laagbouw kwam, zodat mensen nog iets te kiezen hebben. Maar nee, dat mag niet! Wij moeten geloven in pijpen die nooit zullen branden.. Groet; Yanny
Atra
-5-  Atra:
Heeeey ik ben atra en ik ben stoeeerrrr!!! ik woon in bos en lommer dus ben ik nog stoerder;)
Dr.D
-6-  Dr.D:
Wat een kromme redenering!
De Pijp vergelijken met B&L...
In de Pijp is iedere hoek van de straat een cafeetje,
in B&L een shoarma/snackbar.
Waar je moet bestellen met handen en voeten...
Want waarom zal je de taal leren als iedereen arabisch spreekt?
De bevolkingsamenstelling is er te eenzijdig
maar dat wordt niet toegegeven om stigma`s
te ontwijken.
Maar in de realiteit is het wel zo.
engine 54
-7-  engine 54:
Jammer, dat Dr.D zijn realiteit al 10 jaar oud is.
Door de vele nieuwbouw en renovaties zijn er juist meer Nederlanders in deze buurt komen wonen. En bij de Turkse/Marokkaanse slager, bakker en groenteman kun je prima Nederlans praten.Misschien niet perfect, maar so what?
estherd
-8-  estherd:
@engine: ik ben het met Suffie eens dat het winkelaanbod tamelijk eenzijdig is, en op de school van mijn zoon merk ik dat voor veel kinderen NL spreken een enorm probleem is.
Arnoud de Jong
Eh, Estherd, volgens mij bedoel je Dr.D., want Suffie heeft hier niet gereageerd. ;-)
estherd
-10-  estherd:
Oeps! Ja dr D inderdaad.
yanny scutt
-11-  yanny scutt:
Ja hoor Engine, er komen weer meer nederlanders in onze wijken wonen dankzij grondige renovatie, gevelschoonmaak (Adm. de Ruyterweg) en koopwoningen naast de nieuwbouw. (als ik de aanbouw van de 'Buskenblazer' bekijk moet ik altijd even slikken..dat lijkt wel een groot bakstenen 'bunker' te worden)

De vraag is natuurlijk of al die overwegend jonge nederlanders hier ook gaan blijven!

Uit eigen waarneming kan ik zeggen dat dat niet het geval is. Zodra er kinderen komen die de leerplichtige leeftijd bereiken verdwijnen zij naar 'betere' oorden. Niet vanwege 'de buitenlanders an sich' maar omdat de nederlandse taal niet wordt aangeleerd als gemeenschappelijke voertaal van huis uit ,zoals Esther al aankaartte, en dat geeft problemen op school.

Het winkelaanbod is vooral veel van hetzelfde geworden en daar wordt zeker niet altijd nederlands gesproken! (ook niet door jongeren die in de winkel meehelpen en de nederlandse taal hebben geleerd)

Afgelopen weekend had ik de 'oppas' voor mijn 2 kleinkinderen van resp. 2 en 4 jaar oud. Wij gingen naar het speelveldje in het Gerbrandy-park en troffen daar leuke jonge kinderen die een nogal verloren indruk maakten op ons. Zij werden daar achtergelaten door hun vaders en moesten maar afwachten wanneer zij weer werden opgehaald.

Die kindertjes waren niet aan het spelen. Zij waren bezig met overleven.. )-: Yanny

PS. Ik wilde echt wel iets gezelligers melden, maar ja./
yanny scutt
-12-  yanny scutt:
En nu wordt het Museum van Eesteren dus een feit d.m.v. een heuse bewonersbrief van het Stadsdeel waarin wordt aangekondigd dat het bestemmingsplan nu wordt uitgevoerd.

Ik ben een half jaar geleden naar het bureau 'Parkstad' op het Osdorpplein geweest om te vragen of er een bestemmingsplan was voor het wijkje in Slotermeer waar ik woon.

Die was er niet.

Groot was mijn verbazing! (zo'n duur bureau die je niet kan vertellen wat de plannen zijn?)

Nu kunnen we dus het bestemmingsplan gaan inzien op het Stadsdeel-kantoor.

Ik ga niet meer..vooral ook omdat ik het gevoel heb dat mijn wijkje gewoon niet serieus genomen wordt!

Dag Stadsdeelbestuurders en ,dag ambtenaren van 'bureau Parkstad', het ga jullie goed maar zoek even iets te doen wat jullie ook kunnen waarmaken!

Intussen zucht ik mijn straf wel uit voor het kiezen voor het woonplan van 'van Eesteren' 32 jaar geleden...(de goede man draait zich in zijn graf om kon hij zien wat er er van de Theo Dobbebuurt is geworden)

En hij draait nog extra rondjes als hij kon zien dat de verwaarlozing blijft doorzetten, ondanks de hernieuwde belangstelling vanuit de zeer goedbetaalde stadsdeelwerkers voor zijn Plan, en zijn Naam!

Groet; Yanny
David R
-13-  David R:
@ yanny

Wat een frustratie toch weer. Terwijl iemand met zoveel tijd om handen als jij toch bij uitstek zou moeten kunnen profiteren van de schijn-inspraak democratie die de stadsdelen bieden. Je allochtone buren zal je niet tegenkomen op zo'n inspraakavond...

En oh Yanny, ik dacht dat jij iedereen Nederlanders noemde, ook die buurman met die schotel? Hoe moet ik dat rijmen met de 'nederlanders' die weer in die wijken komen wonen?
yanny scutt
-14-  yanny scutt:
David R. Je hebt gelijk! Ik ben gek!

Jaren heb ik meegedaan in cie's en inspraakrondes, helpen opstellen van een vrouwen-nota (emancipatie) en een bewoners-cie. Dat deed ik met veel liefde maar het bleek allemaal gebakken lucht. (want die nota's verdwenen in de onderste la en kwamen daar nooit meer uit.) Jij noemt het schijn-democratie..

Mijn buurman is gewoon een heel vervelend persoon die geen discussie wenst over zijn schotel.

Ik heb een drukke baan, ben grootmoeder en hoop zonder flauwekul (zoals al die voorgekookte democratie-praatgroepen) gewoon een goede buurt te krijgen waar mensen elkaar verstaan, de rioleringsdienst een keer NIET aanwezig is, goed onderhouden groen en een stoep waar je niet over hoeft na te denken (waar breek ik mijn nek?!)

Natuurlijk ben ik knettergek!.. Groet; Yanny
-15-  :
Je bent niet gek, Yanny, maar gebruikt Amsterdam Centraal wel als een soort uitlaadklep. En dat springt menigeen in het oog natuurlijk.
Hans Hoevenberg
-16-  Hans Hoevenberg:
Ben nu 52 maar heb een onvergetelijke jeugd hehad in bos en lommer en ook bij de buskenblazer gebouwen die in de jaren 60 een onuitwisbare indruk achterlieten, het is en was niet allemaal slecht,het stadsdeel had en heeft ook zijn charme, jammer dat een ieder altijd zo negatief over deze buurt doet, ik heb het er latijd en nog steeds naar mijn zin gehad

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.