Home > > Sofia in Amsterdam (2)

Sofia in Amsterdam (2)

Gezien het overweldigende aantal reacties op mijn vorige stukje over de daklozenkrantverkoper en de toetreding van Bulgarije tot de EU, leeft het onderwerp niet echt bij u. Toch ga ik het er vandaag nog even over hebben.
De daklozenkrantverkoper wacht nu al maanden (jaren) op het verlossende ja, dat hij een werkvergunning kan aanvragen en een normale baan kan gaan zoeken. Ik schat zijn kansen op de arbeidsmarkt redelijk in, al zal het pittig schrikken zijn voor hem als blijkt dat ook mét vergunning niemand hem wil hebben. Het blijde nieuws van september, dat Bulgarije per 1 januari toetreedt tot de EU, deed hem zijn krantjes in ieder geval vrolijker aanprijzen. Hij was wel realistisch en mompelde iets over Bulgarije ja en werkvergunningen nee.

Het vermoeden van de daklozenkrantverkoper blijkt juist. De grenzen blijven dicht voor werknemers uit Bulgarije. Als een werknemer zich echt heel erg graag heel erg hard wil maken voor een werknemer uit Bulgarije (kans bijna nul) dan kan die een vergunning aanvragen. Die vergunning zal pas worden afgegeven wanneer in Nederland of de andere EU-lidstaten geen werknemers beschikbaar zijn én wanneer de werkgever voldoende arbeidsvoorwaarden en huisvesting biedt.

Ik ben echt zeer benieuwd wat voor soort banen dit zijn, waar zo'n 380.000.000 anderen blijkbaar niet voor zijn te porren.

Over twee jaar wordt gekeken of de regeling versoepeld kan worden.
Twee jaar.
De laatste dagen mijd ik de Albert Heijn.

zeven reacties op "Sofia in Amsterdam (2)"

alex
-1-  alex:
Beste Merel, ik vrees dat de meeste stukjes van jou er niet zo toe doen. Daarom mag je voor NRC Next schrijven en boekjes uitgeven. :-)
Pooh
-2-  Pooh:
[i]Ik ben echt zeer benieuwd wat voor soort banen dit zijn, waar zo'n 380.000.000 anderen blijkbaar niet voor zijn te porren.[/]
Die zijn er genoeg hoor. Ik werk bij een IT-bedrijf waar flink wat Bulgaren, Polen, Russen en andere niet-EU'ers werken onder allerlei heel gunstige subsidieregelingen, omdat Nederlands personeel te dom, traag en lui is. Maar dat is dan wel hoogopgeleid werk.

Ik snap alleen niet wat er nu veranderd? Vergunningen aanvragen voor al die buitenlanders kan nu ook al, als je aan kunt tonen dat je ze elders niet kunt vinden.
daniel s
-3-  daniel s:
Nou ja Alex, doe eens lief.
Wouter
-4-  Wouter:
@ daniel schut,
k denk dat Alex het dan ook sarcastisch bedoelde.. :)

Uitstekend stukje, Merel. Net als het vorige, trouwens. De kans dat de straatkrantverkoper inderdaad een 'normale' baan zal krijgen, is helaas erg klein.

En trouwens.. Doe mij ook maar een baas die voor huisvesting zorgt..!
yanny scutt
-5-  yanny scutt:
Merel, Deze Bulgaar komt nu niet direct uit een armlastig land hoor!

Zolang wij nog heel veel werklozen hebben uit 'verweggistan' moet deze Bulgaar gewoon maar even op zijn beurt wachten want de EU subsidie komt eraan! Hij kan dan volop werk zoeken en vinden in eigen land. (Hopen wij) Groet; Yanny
Janneke
-6-  Janneke:
Ik heb een fantastische Bulgaarse schoondochter.Ze woont sinds een half jaar in Nederland.Ze heeft een Universitaire opleiding voltooid in Bulgarije. Ze heeft alwel 25 sollicitatiegesprekken gehad maar niet 1 baas die de moeite neemt om voor haar een werkvergunning te zorgen. Terwijl het banen zijn waar niemand anders voor te vinden zijn en allang op de arbeidsmarkt staan.
Ze zoekt iets in de Logestiek.Andere baan is ook welkom.De talen die ze spreekt is Bulgaars-Russisch-Engels-Frans en een beetje Nederlands.
Een meisje wat zo graag wil werken daar moet toch werk voor te vinden zijn????
Wie helpt haar????
Vr Groeten Schoonmama
Sergey Mitev
-7-  Sergey Mitev:
Hi ik ben Sergey, ik kom uit Bulgarije. Ik wonen 6 jaar uit in Nederland met mijn vrouw in een huis en ik betaalen 700 euro p/m huur. Ik 2 jaar lang werk zzp er. In de jaar 2008 ik heb 5000 euro inkomstbelasting. Een maand geleden mijn baas gestopt met mej werken daroom ik heb geen werkvergunning. Nu ik heb geen geld. Ik will vrag, hoe kan ik betaal mijn inkomstbelasting?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.