Home > > Veilig Osdorp

Veilig Osdorp

ParkeergarageOsdorp
Lachwekkend. Zit je om half vier als lokaal journalistje bij een gemoedelijk overleg in het kamertje van de stadsdeelvoorzitter van Osdorp. Er wordt een verklaring ondertekend dat het schoon, heel en vooral veilig moet zijn in Osdorp, met name in de winkels aan het Osdorpplein. En dan gaat er een piepertje en krijgen politievrouw, brandweerman en stadsdeelvoorzitter een belletje. Er is iets in de parkeergarage van Albert Heijn aan het Osdorpplein.
In mijn jeugd droomde ik van het razende reporterschap. Inmiddels weet ik dat dat - voor mij - niets is. Ik hou niet zo van rampen. Maar toch werd ik nieuwsgierig, hoopte op een scoop en wilde al naar buiten rennen. Maar dat ging niet. Zelfs toen het nieuws bekend werd, bleef iedereen rustig aan tafel zitten om het interview over hoe Osdorp veiliger te maken normaal af te ronden. Ook ik bleef 'koel'. Rustig blijven zitten, dan hebben ze niet in de gaten dat ik een journalist ben, dacht ik, hopend op meer geheime informatie. Na afloop racete ik weg op mijn fiets en was eerder op de plek des onheils dan politie, brandweer en stadsdeelvoorzitter. In de aanslag om de instorting, de wanhoop op de gezichten, de totale chaos, ontredderde evacués op de foto te zetten. Maar het bleef stil.

Niks razende reporter. Ik ga daar niet staan wachten, zeg! Een uur later, om 16.40 uur, zijn de supermarkt en de garage ontruimd. Een fout in de bouwconstructie, blijkt nu. Het nieuws staat wel al bovenaan op Teletekst, maar is nog geen opening van het journaal waard. Het is stil, terwijl in mijn hoofd het Bos en Lommerpleindrama galmt. Of hier een link kan worden gelegd, heb ik niet uitgezocht. Ik hou niet zo van rampen.

veertien reacties op "Veilig Osdorp"

Bas
-1-  Bas:
Het is bijna niet te geloven, ik ben zelf bewoner van het Bos en Lommerplein en zit nu tijdelijk in een noodwoning vlakbij het Osdorpplein. Ik dacht een uurtje geleden, ik ga nog even naar AH om boodschappen te doen en wat zie ik, een donkere AH en daarnaast een brandweerauto, een afzetting van linten en een paar mannen met camera's.

Hoe is het mogelijk toch?
estherd
-2-  estherd:
Dat moet bijna surrealistisch voor jou zijn, Bas! ik kan me je verbijstering helemaal voorstellen.
engine 54
-3-  engine 54:
Het kan nog erger.
Een Turkse familie met 2 dochters en een zoon moesten 12 juli ook plotseling hun woning aan het Bos en Lommerplein verlaten. Na de hele zomervakantie in een hotel vlak bij de Nieuwe Meer gezeten te hebben, kregen ze eindelijk een tijdelijke woning precies boven de AH op het Osdorpplein.
Mijn dochter is al een paar keer bij hen geweest geweest.
En dan een maandje voordat ze terug kunnen maken ze dit nog even mee.
Hoeveel kan een mens hebben?
Roland
-4-  Roland:
En dan nog maar blijven geloven dat stadsdelen prima werken! Volgens mij lopen die lui maar een beetje aan te klooien. Er is daar totaal geen toezicht/kennis voor grote bouwprojecten.
Ook weer een fraai staaltje hoe projectontwikkelaars de boel lopen te flessen. Wat bouwfraude, nee hoor een hele schone sector.
Maar wie gaat dit gelag betalen? Juist de burger! We hebben altijd een lange neus gemaakt naar Italie waar dit soort bouwschandalen schering en inslag zijn. Maar nu steeds meer van dit soort situaties in Nederland zich voor gaan doen, zou ik me toch werkelijk kapot schamen.
Bas
-5-  Bas:
22 december a.s. worden de woningen op het Bos en Lommerplein weer vrijgegeven en kan ik mijn huis weer in. Ik hoop nu dat ik morgen de AH weer in kan.

Het valt me op dat de media zich er niet massaal op hebben gestort, ik heb er alleen op at5 en rtvnh iets over gezien.
yanny scutt
-6-  yanny scutt:
Na het debacle in de Bos en Lommer (en andere bouwrampen in Nederland) heeft B&W- op besluit van Den Haag- besloten een onderzoek te laten doen naar alle nieuwbouw-projecten van de laatste 10 jaar. Dit is het resultaat.

Niet leuk natuurlijk Shirley, maar laten we blij zijn dat 'men' alert is, en dat hopenlijk ook blijft! (vooral gezien de bouwactiviteiten van nu; 15 woonlagen hoog met daaronder ondergrondse parkeervelden...)

Deelraadsleden hebben waarschijnlijk een scholing; 'Het hoofd koelhouden' gevolgd, en bij deze met goed gevolg geslaagd!

Nu nog een grondige scholing 'luisteren naar de burger'! (die al die torens en ondergrondse holen helemaal niet willen (en mollen en konijnen ook hun woonruimte gunnen)

Dan krijgen wij wellicht een perfecte B&W! Gniffelgroet: Yanny
yanny scutt
-7-  yanny scutt:
Bas, ik heb van mijn klanten begrepen dat zij nog niet weten wanneer zij in hun woningen kunnen terugkeren.

Voorzover ik weet geldt deze 22 december- terugkeer regeling voor winkels, en ,nog niet, voor bewoners.

De mensen die ik ken hebben zelfs nog geen bericht gehad en weten nog steeds niet waar zij aan toe zijn! Groet; Yanny
Wiard
-8-  Wiard:
@Yanny: “burger'! (die al die torens en ondergrondse holen helemaal niet willen” Gek genoeg verkopen en verhuren die woningen wel en willen die mensen er weer dolgraag naar terugkeren. Het is makkelijk zeggen dat je dergelijke zaken niet wilt maar er zijn genoeg mensen die ze wel willen en er heel tevreden mee zijn.
Dr.D
-9-  Dr.D:
Mensen die terug willen hebben geen keuze, een wurgende hypotheek en terugkopen is voor de makelaardij geen optie
sinds ze toegaven de woningen veel te duur te hebben verkocht.
De vrijmetselarij zit dieper verankerd dan men vermoedt...
yanny scutt
-10-  yanny scutt:
Wiard, de wachtlijst voor een huurwoning in Amsterdam is nog altijd meer dan 10 jaar. En nieuwe woningen worden nog steeds niet snel genoeg gebouwd.. Dus, als er iets vrijkomt komt men daar opaf als bijen op een honingpot!

Dat heeft niets te maken met keuze's en/of tevredenheid van woningzoekenden, maar alles met een groot tekort aan woningen in Amsterdam

Mensen zijn opgelucht als ze een plekje hebben gevonden ,al is het tegen een belachelijke prijs. Als zij na een paar maanden 'woongenot' gaan kijken hoeveel dat kost, vergaat het vleugje tevredenheid dat ze voelden erg snel..
Ikzelf heb jarenlang uit de media vernomen dat ik een 'scheefwoner' ben. Graag had ik iets anders gehuurd/gekocht in de nieuwbouw maar dat ging niet want ik ben gesteld op laagbouw, en het hebben van een tuin. En die worden niet meer gebouwd in 'Mokum'.

Jammer! Want als dat wel was gebeurd had het met de gewenste doorstroming van die vervelende 'scheefwoners' wel goedgekomen. Ik heb het 'appartement' (zoals dat nu zo mooi heet en waar ik al meer dan 30 jaar woon) dus maar gekocht.

Tevreden? Nee! Ik had liever meer keuze's gehad in een Stad die zich vooruitstrevend, liberaal EN sociaal noemt. Helaas zijn onze stadsplanners en bevriende architecten behept met een weergaloze betutteling die de jaren 50 niet zouden misstaan!

Met dit verschil; de woningen van toen staan er tenminste nog.. Tuinvogelgroet; Yanny
Bas
-11-  Bas:
Yanny, ik weet niet wie jouw klanten zijn, maar alle bewoners/eigenaren van het Bos en Lommerplein worden uitermate goed geinformeerd en alle bewoners zijn er wel degelijk van op de hoogte dat op 22 december de woningen en ook de AH en de Vomar weer worden vrijgegeven. De markt en de winkels aan het marktplein gaan rond 1 februari 2007 weer open.
estherd
-12-  estherd:
Joepie! M'n supermarktjes weer terug.
Oh, ehm, en de bewoners! Fijn.
yanny scutt
-13-  yanny scutt:
Nou Bas, zij stonden afgelopen week nog voor me en wisten nog van niets.. Maar misschien is het zo dat huis eigenaren eerder worden geinformeerd dan de huurders? Mijn klanten zijn Openbare bibliotheek bezoekers. Groet; Yanny
Bas
-14-  Bas:
Yanni,

Alle appartementen op het Bos en Lommerplein zijn koopwoningen, alle bewoners weten dus dat ze op 22 december terug kunnen. Ook het stadsdeelkantoor mag weer open op 22 december. Ik weet niet waar de ingang van de bibliotheek zit maar misschien mag die dan ook weer open.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.