Gemeente: "Wij willen een treinstation bij het Science park."
NS: "Dat is niet rendabel."
Gemeente: "Dan bouwen we daar woningen."
Stadsdeel: "Op onze sportvelden?"
De gemeente wil zo graag een NS-station dat men maar het eigen aanbod reizigers gaat creëren door woningen te bouwen. Wat blijkt echter nu? Zelfs in dat geval verwacht de NS dat niemand op zal stappen op station 'Science park'. En dus deed de gemeente nog maar een toezegging.
De ironie is nu dat het er op lijkt dat de gemeente zelf door een hoger orgaan overruled wordt. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat het cadeautje van de gemeente namelijk in strijd is met de Mededingings- en Aanbestedingswet en wil dat minister Peijs de deal ongedaan maakt. Pijnlijk detail: tot deze meerderheid behoren ook de PvdA en GroenLinks, respectievelijk de partijen van geestelijk vader Duco Stadig en huidig beschermheer Maarten van Poelgeest.
Er is nu een mooie window of opportunity voor wethouder Van Poelgeest om de stekker uit het NS-station te trekken. Eigenlijk weet niemand meer waarom dat treinstation er moet komen en waarom daar de sportvelden voor moeten verdwijnen. De NS ziet er geen brood in, het stadsdeel wenst zijn sportvelden te behouden en de Tweede Kamer wil de deal blokkeren. Louter de gemeente, nu wel haast op het autistische af, weigert in te zien dat het treinstation geen enkel toegevoegde waarde heeft en slechts andere problemen met zich meebrengt. Maarten van Poelgeest, heb ballen en laat dat station varen. Een extra buslijn – op waterstof daar u wil – moet volstaan.
Dat gedoe over die sportvelden moet daarentegen ook maar eens afgelopen zijn. Het handjevol mensen dat daarvan gebruik maakt, op kosten van de hele gemeenschap, maar zonder openbaarheid (zoals een park of straat) is natuurlijk ridicuul.
De bescherming-ten-koste-van-alles lijkt altijd van mensen te komen die zelf al een comfortabel huis in de Watergraafsmeer hebben veroverd en die vinden dat degenen die na hen komen maar in Almere moeten gaan wonen.
Dat je moet kunnen sporten en dat er open ruimtes moeten zijn in de stad: prima, maar dan liever op een wat natuurlijker wijze dan deze immense, hel verlichte lappen grond zonder bomen, bankjes, wandel/fietspaden of openbare horeca.