Home > > Laat dat station varen

Laat dat station varen

Science park
In Oost-Watergraafsmeer is er een vervelende zaak die al te lang doormoddert en die smeekt om afgehandeld te worden: het treinstation bij het Science park. Voor de nieuwe kijkers onder ons:

Gemeente: "Wij willen een treinstation bij het Science park."
NS: "Dat is niet rendabel."
Gemeente: "Dan bouwen we daar woningen."
Stadsdeel: "Op onze sportvelden?"

De gemeente wil zo graag een NS-station dat men maar het eigen aanbod reizigers gaat creëren door woningen te bouwen. Wat blijkt echter nu? Zelfs in dat geval verwacht de NS dat niemand op zal stappen op station 'Science park'. En dus deed de gemeente nog maar een toezegging.
Van de 650 te bouwen woningen mag NS Vastgoed er vijftig zelf neerzetten. Als compensatie. Op het moment dat de NS om cadeautjes gaat vragen omdat ze bang zijn voor verliezen, moet er toch bij de gemeente het idee dagen dat dat beoogde station mogelijk écht niet zo’n succesnummer gaat worden.

De ironie is nu dat het er op lijkt dat de gemeente zelf door een hoger orgaan overruled wordt. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat het cadeautje van de gemeente namelijk in strijd is met de Mededingings- en Aanbestedingswet en wil dat minister Peijs de deal ongedaan maakt. Pijnlijk detail: tot deze meerderheid behoren ook de PvdA en GroenLinks, respectievelijk de partijen van geestelijk vader Duco Stadig en huidig beschermheer Maarten van Poelgeest.

Er is nu een mooie window of opportunity voor wethouder Van Poelgeest om de stekker uit het NS-station te trekken. Eigenlijk weet niemand meer waarom dat treinstation er moet komen en waarom daar de sportvelden voor moeten verdwijnen. De NS ziet er geen brood in, het stadsdeel wenst zijn sportvelden te behouden en de Tweede Kamer wil de deal blokkeren. Louter de gemeente, nu wel haast op het autistische af, weigert in te zien dat het treinstation geen enkel toegevoegde waarde heeft en slechts andere problemen met zich meebrengt. Maarten van Poelgeest, heb ballen en laat dat station varen. Een extra buslijn – op waterstof daar u wil – moet volstaan.

zestien reacties op "Laat dat station varen"

Marieke (met mooi huis in Dapperbuurt)
-1-  Marieke (met mooi huis in Dapperbuurt):
Ik zie de meerwaarde van een station op kruipafstand van Amstel en Muiderpoort eigenlijk ook niet echt in. Het wordt vast typisch zo'n overdag-station (voor de studenten); 's avonds stopt er eens in het uur een boemeltje van nergens naar nergens. Maak liever een volwaardig station van Amstel en/of Muiderpoort, die nu al als zodanig zouden moeten functioneren.

Dat gedoe over die sportvelden moet daarentegen ook maar eens afgelopen zijn. Het handjevol mensen dat daarvan gebruik maakt, op kosten van de hele gemeenschap, maar zonder openbaarheid (zoals een park of straat) is natuurlijk ridicuul.

De bescherming-ten-koste-van-alles lijkt altijd van mensen te komen die zelf al een comfortabel huis in de Watergraafsmeer hebben veroverd en die vinden dat degenen die na hen komen maar in Almere moeten gaan wonen.

Dat je moet kunnen sporten en dat er open ruimtes moeten zijn in de stad: prima, maar dan liever op een wat natuurlijker wijze dan deze immense, hel verlichte lappen grond zonder bomen, bankjes, wandel/fietspaden of openbare horeca.
vinus
-2-  vinus:
@marieke
Haha, hel verlichte lappen grond zonder bomen! Zo heb ik er eigenlijk nog nooit naar gekeken.... Die helle verlichting werpt een geheel nieuw licht op deze zaak!
Maar dat dit zaakje van geen kant klopt, dat is ook waar. Een vergelijkbare belofte om een station te bouwen voor de inwoners van de Zuiderpolder in Haarlem heeft de NS toen ze nog NS heette en niet als een clusterbon uiteen waren gevallen in NS infra, NS Travel, Prorail, NS seinen, NS stationsroltrappen en NS perrontegels ooit gedaan voor het station Haarlem Spaarnwoude. Nu er een Ikea is gekomen is het station pas geopend, vele, vele jaren later dan ooit gepland. Als er een ex-overheidsbedrijf onbetrouwbaar is, is het de NS of moet ik zeggen: de NS-sen wel.
Ronald
-3-  Ronald:
Het station Spaarnwoude was al geopend in 1998

http://stationsweb.brinkste...
PietMiller
-4-  PietMiller:
@Marieke: Mensen die zelf al een comfortable huis in de Watergraafsmeer hebben 'verovert'?

Meestal gewoon betaald. Gekocht. Voor veel geld.
jurr
-5-  jurr:
Marieke,
Los van dat het ook een aangenaam wandelgebied (en dus goed verlicht, blijkt wel ;-) is, zijn er nog wel een aantal andere belangrijke factoren:
1. moet je eens uitrekenen hoeveel mensen daar sporten bij alle verschillende voetbal, ijshockey, schaatsen, tennis, hockey, fitnessclubs;
2. Een deel van deze mensen komt uit de Watergraafsmeer, een deel uit OOst en een deel uit Diemen. Ook uit richting Zeeburg en IJburg komen mensen hier om te sporten en waarom zouden die geen recht hebben op sportfaciliteiten in de buurt?
3. Daarbij bedenk eens de gevolgen voor het milieu als al die mensen in de auto moeten stappen om kilometers verder hun sport te gaan bedrijven.
4. sport heeft een sociale functie, in deze vorm nog gekoppeld aan een buurtfunctie ook dus.
Los daarvan, waarom moet als er onhaalbaarheid aan alle kanten blijkt een volgend financieel fiasco worden aangegaan?
Jouw steek onder water naar mensen die (idd Piet) al een huis gekocht of gehuurd hebben, raakt kant noch wal
Jelmer
-6-  Jelmer:
Beste Marieke en de heer van der Poelgeest,

De sportvelden zijn geen lappen helverlichte grond maar een oase van rust, heerlijk om 's avonds l;angs te lopen of om op zondagmiddag (goedkoop) naar voetbal of andere sporten te kunnen kijken. Bovendien is het een prachtig gezicht in ieder jaargetijde, in de nevel 's ochtend vroeg en 's avonds in de zon. verder wonen er heel veel dieren!

Geen station en idd een busverbinding!

Met vriendelijke groet,

Jelmer
gerard kuipers
-7-  gerard kuipers:
oase van rust,word verstoord door stads
uitbreiding,zelfs een park word opgeofferd.nog verder recreeren,nog meer autos
Medie
-8-  Medie:
Steek jullie energie eens liever in een veiliger stad in plaats van hier slap te lullen en verder niets te doen. Op elke straathoek kun je hier wel zo'n beetje hard-drugs kopen, niet overvallen worden is hier meer uizondering dan regel, en inbraken rijzen de pan uit. En wat doen wij? Lekker oeverloos ouwehoeren over nit-wit onderwerpen! Slaap verder!
bob
-9-  bob:
Medie ziet het geloof ik niet meer zo zitten in de grote stad. “Niet overvallen worden is hier meer utzondering dan regel” - nou ja zeg, overdrijven is ook een kunst, zo blijkt maar weer...

En een extra ststion lijkt me inderdaad geen goed plan. Het voorstel van (waterstof-)bussen lijkt me op den duur rendabeler en schoner.
Medie
-10-  Medie:
Wacht maar tot je aan de beurt bent door zo'n groepje moraalloze maroeks. Wil je dan nog wel eens horen. Dat van die drugs geldt trouwens voor heel Nederland. Dit land is naar de knoppen. En wat doet de overheid? Controleren of je wel hondenbelasting betaald, hahaha! Angsthazen als we zijn!
Suffie
-11-  Suffie:
Medie, vooral stevig op Wilders stemmen! Helpt geen flikker, maar dan heb je vast het gevoel dat je weer ergens bijhoort!
Medie
-12-  Medie:
Slaap ook maar verder suffie.
Suffie
-13-  Suffie:
Wees maar niet bang, Medie. Ondanks de moraalloze maroeks slaap ik uitstekend.
Jules
-14-  Jules:
Wat opvalt in deze (oude) discussie, afgezien van de uitstapjes, is dat er een tegenstelling gecreeerd wordt tussen station en sportvelden.
Ten eerst ben ik voor behoud van sportvelden (als er inderdaad behoefte is). Naast de goede argumenten die hierboven genoemd worden is het ook heel belangrijk dat jeugd uit Oost-Watergraafsmeer de kans krijgt om dicht bij huis sport te kunen beoefenen. Als ouders hun kinderen naar verafgelegen locaties moeten brengen dan zal dat vaak betekenen dat ze afhaken (afgezien van al het extra autoverkeer dat er bij komt). Met name de PvdA speelt hier een dubieuze rol. Landelijk wordt er al jaren gepleit voor goede sport gelegenheden voor de jeugd dicht bij huis, en wat doet men in Amsterdam, althans de centrale stad: “Verplaats de velden maar ergens naar ver buiten de stad”. Een reden voor mij om bij de gemeenteraads verkiezingen niet meer op deze partij te stemmen.
Dus laat de sportvelden met rust en kijk dan of er behoefte is voor een NS station. Dat station komt er overigens voor zover ik weet, maar hoe het zit het nu met die woningbouw?
Marie
-15-  Marie:
Ik denk eigenlijk dat er in de gemeenteraad een UvA-infiltrant zit die dit station er doorheen gedrukt heeft. Zelf ben ik UvA student in het Science Park, en het is leuk en aardig zo'n station, maar ik las dat er maar 2 keer in het uur treinen gingen stoppen, dan neemt de gemiddelde student niet meer de moeite naar het station te lopen, zeker niet als je ook nog de 40 kunt pakken naar het Amstel of Muiderpoortstation. Kortom: station vind ik onzin: zeker als de bus vaker rijdt dan de trein, betere buslijn zou daarom voldoende moeten zijn. In de ideale situatie zie ik een metrostation voor me die IJburg met het Amstelstation oid. verbindt en ook stopt in het Sciencepark, maarja de gemeente zal het wel niet wagen om over een nieuwe metrolijn te beginnen, naast dat dat handenvol geld kost.
Vincent
-16-  Vincent:
Medie, ik weet niet waar jij woont, maar in ieder geval niet in Watergraafsmeer. Met de veiligheid is het daar prima gesteld. Ik woon er met heel veel plezier en ik verwelkom het sciencepark. En ik zie niet in waarom dat niet zou kunnen met behoud van sportvelden. Er komt een hotel van 72 meter hoog op het Sciencepark. Als de NS deze bezoekers ook voor 77% (=gem. bezettingsgraad) aanrekent als bewoners hoef je al niet zoveel huizen te bouwen. Groen behoud binnen de ring is goed voor heel Amsterdam. Dit aangezien de woningen binnen de ring steeds verder van het groen af komen te zitten naarmate de stad groeit. Scheelt in kosten voor de gezondheid, het welzijn is hoger, dus ook de moraal met als gevolg energieke mensen die sneller de handen uit de mouwen steken om er wat van te maken. Ipv drugs te dealen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.