Home > > Amsterdam vs Den Haag

Amsterdam vs Den Haag

Deze week was het enorm nieuws: Aboutaleb zegt iets over Verdonk, iets over hoe de kabinetten Balkenende ten opzichte van Amsterdam staan en stonden. Verdonk eist dan weer excuses. Dat is weinig schokkend: Verdonk eist voor ongeveer iedere uitspraak die over haar gedaan wordt excuses. Die vermaledijde sorry-cultuur...

De gemeenteraad ging zich er ook nog mee bemoeien. Uitspraken als: Ik heb het zo niet bedoeld en ik heb er van geleerd, waren niet voldoende volgens CDA en VVD in de raad. Sorry moest er komen. Sorry Sorry Sorry. Het was nota bene Cohen die moest uitleggen dat als je zulke uitspraken doet, je toch wel van een mea culpa kan spreken. Tijdens Nova-politiek moest de burgemeester zich nogmaals verantwoorden. Maar is het eigenlijk wel nieuws, of is het een campagnestrategie?

De vraag of het wellicht schort aan de communicatie tussen kabinet en college van BenW, werd door Cohen aarzelend bevestigd. Op het dossier van Vreemdelingenbeleid en Intergratie liggen er behoorlijk wat uitdagingen, en daar draagt het beleid van Verdonk niet bij aan het oplossen van problemen.

Maar het lijkt er op dat in Amsterdam een totaal andere taal wordt gesproken dan in Den Haag. En dat de tegenstellingen tussen de stad en de staat manifest worden. Aboutaleb vs Verdonk is natuurlijk niet het enige voorbeeld. Ook de verschillen in inzicht over Schiphol zijn evident. Daarnaast: wat te denken over de verbreding van de A9, ook een punt waarin Amsterdam en Den Haag verschillend denken.

In tegenstelling tot de algemene heksenjacht op de moslim heeft de gemeente Amsterdam uitgebreid in kaart gebracht wat de werkelijke problematiek rond radicalisering van enkele moslims is. Een nuttig rapport waarin niet alleen een heldere analyse wordt gemaakt, maar ook oplossingsrichtingen worden gegeven. Die zijn: je niet uit het veld laten slaan, of mensen die anders (in dit geval radicaal) denken wegsturen, maar er op af: met ze praten. Het is tekenend dat zo'n rapport niet uit Den Haag komt, maar uit de hoofdstad.

Het gaat niet om de details, het gaat om het algemene beeld. Balkenende's club richt zijn ogen op het zuiden: Rotterdam is zijn stad. Daar worden de mouwen opgestroopt: niet lullen maar poetsen. Het idee van daadkracht, het idee van gewoon doen. Amsterdam is de stad van bij elkaar houden, van problemen analyseren en pas daarna wat doen. Niet dat Amsterdammers daarom geen onhandige uitspraken doen. Maar het zijn er over het algemeen wat minder dan de hoeveelheid die uit de grote havenstad komen. Misschien valt het daarom wel zo op.

Het beeld dat het kabinet wil creëeren is dat Amsterdam een zure stad is: willen niet vooruit (Schiphol niet verkopen), pakken niet aan (de softe aanpak), is tegenstander van Verdonk (Aboutaleb). Eigenlijk deugt er geen hout van die PvdA stad, en die PvdA bestuurders daar. Stelletje arrogante zakken. En Wouter Bos woont er ook. Dat kan dus niet goed zijn. De PvdA, bij monde van Aboutaleb, is er afgelopen week dus ingetrapt.

Tijdens deze verkiezingscampagne zal Amsterdam regelmatig negatief in het nieuws komen. Inderdaad: om de stad af te schilderen als voorbeeld van hoe het niet moet. De Amsterdamse bestuurder zal wellicht terugslaan met de mededeling: tja, met Balkenende en zijn cluppie valt ook niet te communiceren. Die walsen over iedereen heen, en nemen beslissingen die niemand wenst. Het hoort er blijkbaar bij. Maar een echt vrolijke verhouding tussen de hoofdstad en Den Haag: die lijkt verder weg dan ooit.


zeventien reacties op "Amsterdam vs Den Haag"

alex
-1-  alex:
Dom stukje Jelmer. Je had er beter aan gedaan de vraag ter discussie te stellen of gemeentepolitici zich actief behoren in te zetten in het kader van de campagne voor de landelijke verkiezingen, en vice versa. Ik vind van niet. Gemeenteraadsleden dienen de stad adequaat te besturen en hun kop niet te vertonen tijdens de landelijke verkiezingscampagne. Net zo min als landelijke kopstukken zich moeten bemoeien bij gemeenteraadsverkiezingen.

Dus Aboutaleb en Cohen dienen zich volkomen afzijdig te houden te komende weken. Het tegendeel is het geval, hun populariteit wordt uiteraard uitgebuit, met de commotie rondom de stompzinnige uitspraak van Aboutaleb als gevolg. Deze man presteerde het zelfs om voor de camera te ontkennen dat zijn partij geprobeerd heeft Verdonk uit Amsterdam te houden op de avond van de moord op Van Gogh.

Het zit de alleenheersende mannetjesputters van de PvdA bepaald niet mee. Ze wilden zo graag weer regeren na acht jaar Paars, maar lieten in 2003 het vuile werk van de hervormingen volgaarne over aan het CDA. In reactie grijpt de PvdA sindsdien zo'n beetje alles wat er mis gaat in Amsterdam met beide handen aan - niet om de problemen die al 20 jaar geleden in de buurten door eigen falen zijn onstaan op te lossen - maar door met het vingertje naar het CDA/VVD te wijzen. Politieke incompetentie.

Amsterdam is inderdaad een zure stad waar men veeleer achter de feiten aan loopt. Dat krijg je met een decennia lange vorm van alleenheerschappij, dodelijk voor elke vorm van zelfkritiek, relativering en vernieuwing.
-2-  :
Dom is het niet, maar obligaat makkelijk ('facile' zouden de Engelsen zeggen) is het stuk wel: van een columnist verwacht je meer dan het standaard Ferry-Mingelen geneuzel over 'andere manieren van praten'. De conflicten komen tot stand wegens andere belangen en andere politieke prioriteiten, niet uit een 'verschil van discours', of wat dan ook.
Max
-3-  Max:
Ik ben van mening dat Aboutaleb zich helemaal niet bezig moet houden met de landelijke PvdA campagne. Dat is dom, maar wellicht wel strategisch van hem. Immers, gaat hij nu wel of niet voor een zetel in het Kabinet? Waarom maakt hij niet duidelijk dat hij graag naar Den Haag wil. Dat zou pas fair zijn.
Amsterdam een zure stad? Nou ik vind Amsterdam heel dom bezig. Er zit geen enkele strategie in haar plannen en veel is op ad hoc beleid gericht. Het lijkt er soms op of Amsterdam steeds behoudender bezig is. Ik kan niet anders zeggen en ervaren dat de PvdA steeds strakker de touwtjes in handen wil hebben waardoor er nauwelijks iets van de grond komt. Mij komt het allemaal zeer voormalig Oost Europees over. Of zijn de politici van de PvdA in de ban van de angst geraakt? Nu moet Amsterdam opeens het Metropool van Nederland worden. Nou met dit soort gedragingen kun je dat wel schudden. In plaats van strategisch te handelen vecht men elkaar de tent uit.
Kortom, nee, veel vertrouwen heb ik niet meer in de PvdA met haar dubbele agenda's en schoolmeester mentaliteit.
alex
-4-  alex:
@ Daniel: De term 'dom' is wat ongelukkig geformuleerd en behoeft enige toelichting. Ik bedoel eigenlijk te zeggen dat de bijdrage van Jelmer op mij overkomt als een pr-verhaal voor het (huidige?) stadsbestuur en tegen het kabinet. Maar misschien is dat gewoon voor deze website, al dacht ik dat onpartijdigheid een pré was. Wat weer niet wil zeggen dat je niet lekker mag stoken in graftombes der politieke partijen.

@ Max: Ik vrees dat, wanneer PvdA meeregeert, Aboutaleb gerede kans maakt om minister te worden, hetgeen ons minstens net zoveel koppijn zal bezorgen als met Verdonk.
Steven
-5-  Steven:
De PvdA-onvriendelijke stukjes van Max en Alex getuigen niet van veel realiteitszin. Het gigantisch aantal aandachtspunten dat Max in zijn heel korte stukje aanhaalt suggereert een totaal ongefundeerd soort Amsterdam/PvdA-bashing.
Wat heeft het nu voor zin om te gaan mopperen over de landelijke campagne-activiteiten van gemeente-politici?
Wie herinnert zich nog de gemeenteraadsverkiezingen met een vrolijke meedoende Balkenende?
Dit gedrag is al veel langer bekend en je moet hier niet moeilijk over doen. Vanzelfsprekend zetten de partijen hun kanonnen in. En los van eventuele landelijke ambitities van Aboutaleb; zijn appeal aan allochtonen is evident, dus de PvdA zou wel gek zijn om hem niet in te zetten.

Ondanks mijn Groen-Links-advies bij de Stemwijzer ga ik PvdA stemmen. Dit is de enige manier om dit belachelijke en bijna gevaarlijke kabinet en bijgehorend beleid te stoppen.
Geef mij maar een 'Amsterdams' volledig Marokkaans meisjesvoetbalelftal (mooie documentaire bij AT5) boven een Verdonk die weer heerlijk populistisch suggereert dat ze wel even de eenzijdige allochtone voetbalclubs gaat aanpakken door hun subsidie weg te nemen....maar Rita kan helemaal niets wegnemen, de meeste clubs krijgen geen subsidie, en als ze die wel krijgen dan krijgen ze die van de gemeentes, en niet van het Rijk.

En dan hebben we het nog niet over een Hoogervorst, die doodleuk, maar verdekt, loopt te zeggen dat doktoren en ziekenhuizen zieke illegalen gewoon aan de poort geweigerd worden....

En maar jammeren dat het hier zo slecht ging door paars, PvdA en noem maar op.
Slecht?.........Nederland is en was nog steeds één van de aller-aller-allerrijkste landen......

Lang leve de Harry-Potter-VOC-mentaliteit......
Steven
-6-  Steven:
foutje in bovenstaand:

.....En dan hebben we het nog niet over een Hoogervorst, die doodleuk, maar verdekt, loopt te zeggen dat doktoren en ziekenhuizen zieke illegalen gewoon aan de poort moeten weigeren....
yanny scutt
-7-  yanny scutt:
Jelmer heeft gelijk in die zin, dat de verkiezingscircus oftewel; campagne weer los is. Partijen schakelen al hun leden in om stemmen te winnen en dat is heel normaal.

Waar ik mij aan stoor is het GROTE LIEGEN !

Gisteravond was de mooie Dame Albayrak te gast bij Paul de Leeuw op de nationale 'kijkbuis' en via (sic!) de publieke zender beweerde zij dat vanaf nu; 21 november, de Partij van de Arbeid 2 weken lang zieltjes gaat lopen winnen op elke denkbare plek in ons 'kikkerlandje'

Dat is NIET WAAR!

De Partij van de Arbeid was 2 weken GELEDEN prominent aanwezig op het Osdorpplein in gezelschap van Samira Abbos in de rol van BN-er. (Was Samira niet een groen linkser?!)En van horen zeggen is de Partij van de Arbeid al een maand lang bezig op elk druk winkelplein!

Wat mij nog het meeste stoort is het feit dat er allerlei allochtone partijleden worden ingezet om leugens (bedacht door hun autochtone partijleden) te verkondigen.

Over mij maakt de Partij van de Arbeid zich geen zorgen meer... Da's nie nodig.. Da's een leuk mens! Die liegt niet. Doen wij wel..!
-8-  :
@alex: “Ik bedoel eigenlijk te zeggen dat de bijdrage van Jelmer op mij overkomt als een pr-verhaal voor het (huidige?) stadsbestuur en tegen het kabinet. Maar misschien is dat gewoon voor deze website, al dacht ik dat onpartijdigheid een pré was. Wat weer niet wil zeggen dat je niet lekker mag stoken in graftombes der politieke partijen.”

Dat is niet wat ik schrijf, en ik werp het ook verre van mij. Hoewel ik me positief uitlaat over het onderzoek dat werd gedaan over moslimradicalisering, en hoewel ik de sorrycultuur van mevrouw Verdonk negatief benader, constateer ik slechts dat Amsterdam vs Den Haag op dit moment, binnen de campagnestrategieen van zowel CDA, als VVD als PvdA vallen. Maar dat dat ook zijn consequenties kan hebben op de verhouding tussen het Haagse en de Stopera

@daniel: wellicht onderbouw ik het verschil in discours voor jou te weinig, dat komt omdat het punt daarvoor ook eigenlijk te weinig gewicht heeft. het gaat uiteindelijk om dat andere punt: amsterdam vs den haag als campagnestrategie.
alex
-9-  alex:
@Jelmer: “(...) constateer ik slechts dat Amsterdam vs Den Haag op dit moment, binnen de campagnestrategieen van zowel CDA, als VVD als PvdA vallen.”

Ik constateer toch iets anders, namelijk dat de Amsterdamse afdeling van de PvdA al sinds het aantreden van het CDA/VVD/D66 kabinet te pas en te onpas zit te keffen tegen Den Haag, voornamelijk om hun eigen bestuurlijke onmacht te verdoezelen. Het kabinet meent hierop te pas en te onpas te moeten reageren, daar zit in mijn ogen geen campagnestrategie achter.

@Yanny: Jij vindt het kennelijk heel normaal dat gemeenteraadsleden en burgemeesters zich inzetten voor landelijke verkiezingscampagnes, en andersom. Niet alles wat 'normaal' is, is in orde. Heel veel mensen hebben zich gestoord aan de bemoeienis van kopstukken uit Den Haag bij de gemeenteraadsverkiezingen dit voorjaar. En terecht, want wat hebben Balkenende en Bos te zoeken in Lutjebroek? Daarmee worden lokale verkiezingen negatief beïnvloed. Zo is het ook ongewenst dat lokale politici die kunnen rekenen op een bepaalde mate van populariteit zich lenen voor landelijke campagnes. Al helemaal niet als ze er bijbedoelingen bij hebben, zoals Cohen drie jaar geleden die toen ministeriabel was en Aboutaleb nu.
maharal
-10-  maharal:
Tja, een regelrechte mea culpa was het niet echt maar politiek gezien leek het wel erg op, zodus kon Cohen, mijn boezemvriendje, een welgemeende traantje wegpinken, dus deed hij dat en ponkte zo een traantje weg.
Ziezo.
Tjep
-11-  Tjep:
Tjep, klinkt als patat. Maar goeie dan.
Jochem Floor
-12-  Jochem Floor:
@ yanny scutt - zondag 22 oktober 2006 02:53:08
>“De Partij van de Arbeid was 2 weken GELEDEN prominent aanwezig op het Osdorpplein in gezelschap van Samira Abbos in de rol van BN-er. (Was Samira niet een groen linkser?!)En van horen zeggen is de Partij van de Arbeid al een maand lang bezig op elk druk winkelplein!”

Je roept een hoop, maar je maakt niet echt een punt. Wat is nu je probleem? Dat de PvdA niet full-time 50 m/v sterk op je marktplein staat? Iedereen doet erg zijn best, maar sommige dingen zijn in een vrijwilligersorganisatie nu een keer niet mogelijk.

Dus ik zie dat punt van het liegen niet zo. Los daarvan is liegen niet zo'n vreselijk goede manier om stemmen te winnen.

De PvdA weet dat maar al te goed; dat is precies de reden dat Wouter Bos de discussies over hypotheekrenteaftrek en over de toekomst van de AOW opzoekt en aangaat, met een genuanceerd voorstel de gewone burger nauwelijks last van heeft.

CDA en VVD doen nu in campagnetijd alsof het wel goed komt; de realiteit is dat ook zij inzien dat er iets moet veranderen. Daarmee zetten ze zich in de positie waar ze op een bepaald moment die verkiezingsbelofte moeten breken.
yanny scutt
-13-  yanny scutt:
Jochem, je hebt mij niet goed begrepen. Mevrouw Albayrak heeft bij Paul de Leeuw aangekondigt dat de campagne van de P.vd.A vorige week is begonnen. Dat is niet waar, ik heb ze al veel eerder ,op volle sterkte, compleet met toeters en bellen & BN-er, gezien in nieuw-west!

Mevrouw Albayrak heeft dus gejokt. Als je al niet eerlijk bent over de tijdsduur van de campagne, kom je als partij m.i. niet geloofwaardig over! Groet; Yanny
-14-  :
Al is mevrouw Albayrak nog zo snel
Yanny Scutt achterhaalt haar wel!

(Sorry. Moest even.)
steven
-15-  steven:
tjonge tjonge, echt een major issue hoor, 'liegen' over wanneer je begint met de campagne...
beste yanny, het lijkt erop dat je het nog niet echt hebt begrepen: politici zijn altijd en eeuwig 'op campagne', de eerstvolgende begint op 23 november, 00.00 uur...of misschien al iets eerder, op de 22e, als alle verkiezingsuitslagen binnen zijn.....
Jochem Floor
-16-  Jochem Floor:
@ Yanny: dank voor de uitleg. Het doet me inderdaad ook een beetje denken aan de SP, die in februari in twee opeenvolgende weken in Oud-West en in Westerpark haar campagne opende.

Maar dan heb ik je dus wel goed begrepen. Nu noemen ze dat soort technieken in het recht 'aanprijzingen in algemene bewoordingen' en wellicht kan men daar iets van vinden maar het is (over het algemeen) niet (bijster) interessant.

Mag ik je een tip geven? Kijk eens beter naar wat er echt belangrijk is voor jou.
Datgene dat door iedereen wordt gebruikt en herkend als een campagnetactiek (om journalisten langs te laten komen) is geen onderscheidend kenmerk. En natuurlijk kun je je tegen dat soort retoriek willen afzetten, maar het is zo verdomd weinig nuttig.

Oftewel: wat is jou grote kritiekpunt op deze samenleving?
Dr.D
-17-  Dr.D:
Campagnes die gericht zijn op religie, lees: Islam, gaan hun doel volkomen voorbij. Beetje beterschap beloven aan mensen die amper nederlands beheersen.
Lekker makkelijk.
Maar gebeurt niets aan want na de verkiezingen blijft de macht toch in dezelfde hoek zitten.
De tolerantie jegens de andere 'cultuur' veroorzaakt een klimaat die andere bevolkingsgroepen tekort doet en de werking vertoont van een splijtzwam.
Neem de PVDA als voorbeeld die ondanks alles Mohammed el Yaakoubi opnieuw omarmt na zijn schoftenstreek om vrouw en kinderen in Marokko te dumpen na een “vakantie”...
Ga dat maar eens uitleggen aan het nageslacht!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.