Home > > Stoerdoenerij

Stoerdoenerij

Je zou maar bewaker zijn, en je status uit een V-tje op je jasje moeten halen. Voor een discotheek staande in de kou om ongenode gasten tegen te houden, of dreunen te verkopen aan ongewilde cameraploegen. Je weet: je bevoegdheid is niks nada nothing. Alleen word je betaald om heel veel te lijken. En voor dat laatste doe je veel: je bezoekt de sportschool, de karateschool, de thaiboksschool. Ik heb altijd het idee bij bewakers dat ze het liefst volleerd politieman zouden zijn geweest, met een beetje gezag. En zich onbewust zeer minderwaardig voelen aan hun stoere broertje van het bevoegdgezag. Ach: stadswacht zijn is erger...
Onlangs zag ik een groepje bewakers met zijn alleen de veiligheid in een winkelcentrum bewaken, en o jee: ze waren een vermoedelijke dief op het spoor. Met zijn allen er achteraan, rennen, hard door de portefoon schreeuwen... En nee: natuurlijk had diegene die van plan was zich met fortuinen aan gestolen spullen naar buiten te begeven dat niet in de gaten. Ahum. Ok, je kunt dan zeggen: dan is het dus effectief. Je kunt je ook afvragen of ik ooit nog in die winkel kom. Nee dus.

Zo kom ik al een stuk minder graag op de oudemanhuispoort, vermijd ik de meeste discotheken. Niet omdat ik iets te verbergen heb, maar omdat je constant het gevoel hebt dat er wel eens een stel mannetjes met Vtjes op hun jasjes achter je aan kunnen komen. Niet beschaafd, niet tactvol. Maar overweldigend. Ze spelen hun eigen rechtertje op hun eigen terretoriumpje. En daar gelden dus de eigen regeltjes...

Nu is dat natuurlijk niet overal zo, en ja, er zijn genoeg beveiligers die zich keurig netjes gedragen. Maar tja: de toename van ingehuurde beveiligers is volgens mij geen garantie op een veiligere omgeving. Het voordeel van de grote broertjes van het bevoegd gezag is dat je hun kunt aanspreken via klachtencommissies en rechterlijke macht. De beveiliger met een V is een stuk moeilijker tot de orde te roepen.

Het lijkt een mooie oplossing, en dat zal regelmatig worden bevestigd in het normen en waarden debat. Mensen houden zich met bewakers beter aan de regels of instanties kunnen beter waken over de veiligheid van mensen met het inhuren van deze particuliere bewakers. Wie bewaakt de bewakers? Is echter een vraag die je in die debatten nooit hoort. Meer status aan de bewaker met een V zou hem wellicht uit zijn beveiligingsisolement halen. Of gewoon weer vaste congierges op de universiteit of buurtagenten in de kroeg. Het zou er ook nog een stuk gezelliger door worden.

vier reacties op "Stoerdoenerij"

d berk
-1-  d berk:
'Wie bewaakt de poortwachters' is een vraag die volgens mij juist heel vaak naar voren wordt gebracht in het debat. En zeer terecht: zodoende beseffen weij ons terdege dat checks & balances van groot belang zijn. Het doet in de context van het stuk niet echt ter zake, omdat de 'poortwachters' zonder bewaking de rechters zijn, niet de valse 'v'tjes.

Het is natuurlijk onzin om te stellen dat de man met de 'v' minder gecontroleerd is dan de staats-gesanctioneerde bewaker (aka de man met de pet). Inderdaad, voor politie en andere gezachtsdragers gelden strengere regels, maar dat is natuurlijk omdat ze ook veel meer bevoegdheden hebben. Het heeft niet met de taak te maken, dat wij de gezagsdragers strenger controleren: het heeft met de aan hen toegekende dwangmiddelen te maken zoals vrijheidsontneming, binnentreden in bepaalde gevallen, ect.!

De particuliere bewaker heeft niet veel 'bijzondere' bevoegdheden (men kan juridische betogen dat hij er wel een paar heeft overigens). Daarom is strengere controle niet per se op zijn plaats. Dat houdt natuurlijk niet in dat deze brave borst meer kan uithalen dan een 'echte agent': voor hem gelden immers ook de normale regels van de rechtstaat. Deze poortwachter wordt gecontroleerd door de rechter!
Hoezo is hij moeilijker tot de orde te roepen? Durft het OM dergelijke lieden niet aan te klagen? AL met al is het mij niet duidelijk waar uw angst vandaan komt...
Anton
-2-  Anton:
Beveiligers moeten wel voldoen aan een aantal uitgangspunten hoor. Als je een strafblad hebt kom je al niet in aanmerking voor een dergelijke functie. Wat wel gebeurt en dat is een zorgwekkende ontwikkeling dat er steeds meer particuliere beveiligingsdiensten komen die op het randje van de stoel van de politie zitten. Politie is in feite verantwoordelijk voor het handhaven van de openbare orde. Kennelijk is er een personeelstekort, zijn er onvoldoende gekwalificeerde mensen die nog naar de politie willen. Zou een en ander wellicht te maken kunnen hebben met het zeer repressie klimaat waarin we nu leven? Hang de hele openbare ruimte vol met camera's, stel voor elk grootwinkelbedrijf een beveiligingsdienst in. Bouw huizen met hekken ervoor. Blindeer zoveel mogelijk uw buitenruimte. Haal overal de controleur weg en vervang deze door bewakers/beveiligers. Voer zoveel mogelijk onaangekondigde huisbezoeken uit, en laat in elk gebied elke dag preventieve fouilleeracties uitvoeren. Laat vooral doorklinken dat iedereen met een niet Nederlands uiterlijk (blond haar en blauwe ogen) een potentiele terrorist is, ja dan komen we er wel. Lang leve deze samenleving!
bola
-3-  bola:
ja, ik ben er mee eens
Jan Stender
-4-  Jan Stender:
Als je de angst hebt,dat een bewaker mogelijk achter je aankomt,bij het passeren van een discotheek,dan zul je zelf wel iets hebben uitgevreten
Dat kan niet anders
Toen ik nog in Amsterdam woonde,liep ik tijdens het stappen zo vaak langs disco,s
Niks aan de hand
Dus vanwaar die angst,voor de bewaker?
Als jij geen rottigheid uithaald,dan zal die bewaker ook niets doen

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.