Home > > Rassenrellen? Waar?

Rassenrellen? Waar?

In de Indische buurt waren rellen tussen Surinamers en Marokkanen, las ik op teletekst. En hé, ook nog bezorgde bewoners, een bezorgde stadsdeelvoorzitter en een bezorgde burgemeester. Zelfs gastcorrespondent Alex van Veen wond zich er over op. Aanleiding: een steekpartij waarbij iemand uit de ene groep iemand uit de andere groep de dood in jaagde. Fraai is het niet. Maar is dit nu echt iets om je zorgen om te maken?

Waarschijnlijk maar ten dele. Dit hoort er bij. Groepen komen elkaar wel eens tegen en moeten hun plekje in de stad bevechten. Dat is op het platteland nauwelijks anders: denk bijvoorbeeld aan de NoordHollandse kermis-vetes. Het is niet de vraag of er iets gebeurd, het is de vraag wanneer en met welke aanleiding. Hele dorpen gaan met elkaar op de vuist omdat Jan uit dorp A (natuurlijk expres) aangestoten werd door Piet uit dorp B. Jan morste daarom een flinke scheut bier over het shirt van Klaas uit dorp B. Klaas boos op Jan, Jan boos op Piet. En iedereen doet gezellig mee.

De precieze aanleiding van het incident de steekpartij die leidde tot rellen ken ik niet. En hoe lang er al spanningen tussen deze twee groepen zijn weet ik ook niet. Maar het lijkt me eerlijk gezegd nogal overdreven om te doen alsof de wereld zo'n beetje vergaat. Alsof de grootstedelijke problematiek zich in al zijn facetten nu opeens aan ons openbaart. Dat is niet zo: het is een normale reactie die zich tussen alle groepen voordoet.

Zoals je begrip kunt tonen voor het feit dat iemand het vervelend vind dat hij bier over zijn shirt gegoten krijgt, kun je ook begrip tonen voor het feit dat je het vervelend vind dat zijn makker net is doodgestoken. Dat is geen pleidooi voor eigenrechter spelen.

Het baart mij weinig zorgen. Ook deze 150 Marokkanen zijn er wel van te overtuigen dat het recht zijn beloop moet krijgen, dat de daders gepakt en gestraft zullen worden. Maar dan moet je wel de kans krijgen om ook werkelijk met ze in gesprek te gaan, zonder neergesabeld te worden door opiniemakers die alleen maar vinden dat we te slap reageren.

En inderdaad: vannacht was ik er even op uit om te kijken waar die rassenrellen vannacht plaats zouden vinden. De Indische Buurt? Niks gezien! Er was iets meer politie op de been, maar het was er rustig en bedaard. Zou een gesprek en een buurtbijeenkomst dan toch helpen?

Ook binnenkort zal de vlam wel weer in de pijp slaan. En deze groep Marokkanen en deze groep Surinamers zullen niet snel vrienden worden. Jammer, helaas, begrijpelijk. Maar de verantwoordelijke bestuurders hebben groot gelijk als ze zeggen dat de situatie door media uit zijn verband wordt gerukt.

34 reacties op "Rassenrellen? Waar?"

Jeroen
-1-  Jeroen:
Ja, praat het maar weer goed. Bagatelliseer het maar weer.
Van Veen heeft in z'n bijdrage hieronder de spijker precies op de kop geraakt: als 150 witte, welvarende Nederlandse jongeren een razzia in de buurt houden omdat een Marokkaan iemand heeft doodgestoken, zou de volgende dag het bekschuim van de krantenredacties uit de krantenpagina's sijpelen.
Nu 150 Marokkaanse jongeren hetzelfde echter doen bij Surinamers, 'valt het allemaal wel mee'.
-2-  :
@jeroen; volgens mij lees je niet goed. ik zeg dat het normaal groepsgedrag is dat net zo goed voorkomt op het noordhollandse platteland. daar hoor je juist helemaal niemand over.
jeroen
-3-  jeroen:
ha naamgenoot Jeroen met grote J,

oei, oei, wat een ongewenste reactie. En dat net op het moment dat ik me moet verdedigen tegen een beschuldiging van racisme, inzake dit soort kwesties, en dan ook nog naar deze site verwijs !

De oplossing van het probleem (de jeugd weer op het rechte pad krijgen) interesseert niemand joh, en een ethisch gelijk is toch vele malen mooier. En het is nog gratis ook !

Dus laten we er maar over ophouden, want voor je het weet wordt je opgeknoopt, door die massa die zich slechts werkelijk in de materie willen verdiepen als hun eigen ruiten worden ingegooid !

En laten we net doen alsof al die boeken en artikelen van deskundigen die aan deze thematiek reeds besteed zijn niet bestaan! Dat moeten wel racisten zijn !
jeroen
-4-  jeroen:
En Jelmer:

“een steekpartij waarbij iemand uit de ene groep iemand uit de andere groep de dood in jaagde. Fraai is het niet. Maar is dit nu echt iets om je zorgen om te maken?”

Nee, natuurlijk Jelmer, dat is heel normaal ! Iemand de dood in jagen ! Als Teo van Gogh wordt neergestoken dan is het hele land in rep in roer, maar als het iemand betreft 'uit de andere groep' dan is het “niet zo fraai”.

En als het nu een broer van je was? Ach, het is ook dagelijkse kost op de Alkmaarse kermis, dus waar hebben we het over, niet waar?
Jeroen
-5-  Jeroen:
@Jelmer
Met alle respect voor je mening, maar juist is ie natuurlijk niet. Dat normale groepsgedrag van de kermis ken ik ook wel. Groepen bezopen boerenjongens die met elkaar op de vuist gaan. Als 't héél extreem wordt, belandt er eens eentje in het ziekenhuis.

Maar daar blijft het dan ook bij.

Hier hebben we het echter over Amsterdams straattuig van de laagste soort. Van die opgefokte agressieve ventjes die, alleen omdat ze het gerucht hoorden dat de dader van de steekpartij een Antilliaan was, een jachtpartij op Surinamers openden.

Zeggen dat het wel meevalt, is meeheulen met Cohen en alle andere bestuurders van Amsterdam, die al een jaar of tien, vijftien de overlast van deze ventjes proberen goed te praten.

Wees dan gewoon eerlijk en zeg dat je bang bent voor deze groepen jongeren en hun gedrag liever goedpraat dan veroordeelt, om te vermijden dat je ooit in hun vizier raakt. Niemand zou je op die uitspraak veroordelen, want half Amsterdam is tegenwoordig bang voor ze. Ons stadsbestuur incluis - en dat geeft de schuld liever aan de media dan aan de daders.
Wiard
-6-  Wiard:
@Jeroen:
“Zeggen dat het wel meevalt, is meeheulen met Cohen en alle andere bestuurders van Amsterdam, die al een jaar of tien, vijftien de overlast van deze ventjes proberen goed te praten.”

Hij praat het niet goed, hij plaatst het in perspectief (net zoals Jelmer) en rent niet achter de eerste de beste mening aan. Keihard aanpakken en roepen dat dit nooit meer mag gebeuren, heeft alleen een averechts effect en zorgt ervoor dat een dergelijke groep alleen maar meer voelt dat hen onrecht aangedaan wordt. Vanuit jouw standpunt misschien niet logisch maar wel de praktijk waarmee gewerkt moet worden.
Dr.D
-7-  Dr.D:
Het marokkaanse groepsgevoel heeft weer een nieuwe impuls gekregen zo vlak voor de rammedan.
Ook marokkanen discrimineren,zij voelen zich vaak verheven boven de donkere getinte medemarokkaan (lees: donkere berber)of negers.
Het zich manifesteren in grote groepen illustreert de lafheid van de gemiddelde marokkaanse jongere.
Wanneer zij op de persoon worden aangesproken is het ja meneer, nee meneer. In de groep voelen zij zich sterk en passen daar hun ongewenste gedrag aan aan.
Hordes die Amsterdam-oost afschuimen op zoek naar negroïde cafés of vermeende surinaamse bewoners met het doel ze te molesteren met z`n allen...
Teveel schotelbeelden binnen gekregen van Al Jazeera
en kopiëergedrag zou ik het willen noemen.

Terwijl een amsterdammer op straat weet dat wanneer er zich een (ernstig) conflict voor doet op straat je het beste zo`n figuur onmiddellijk afstraft en z`n gsm afpakt...
Om verdere escalatie te voorkomen.
Triest.
Maar wel de realiteit!
Dr.D
-8-  Dr.D:
Zoals Germaine deed.
lievenheerstbeestje
-9-  lievenheerstbeestje:
Het is het zoveelste incident waarbij het begint met 1 Marokaan en uiteindelijk eindigt in een grote groep.
In plaats van eens op een volwassen manier iets proberen op te lossen, bellen ze elkaar massaal op om eigen rechter te spelen. Nooit eens man tot man.
En dat er woede (emotioneel) heerst jegens de dader die een voor jou bekend persoon dood om een twist, kan ik uit ervaring beamen. Maar om een jacht te openen op alles en iedereen die dan van dezelfde afkomst is als de vermoedelijke dader, is dan toch wel een voorbeeld van bewust geweld willen plegen in groepsvorm.
En dat keer op keer. Het lijkt alsof ze er op kicken.
Maar ze vergeten dat er een hoop Marokaanse mensen zijn die dit gedrag van deze jongeren net zo zat zijn als de rest van Nederland.
Dit kan en mag niet worden getollereerd. Bij geen elke groepering.
-10-  :
Het lijkt mij ontzettend vervelend om hier geboren en getogen te zijn, en toch nog als Marokkaan te worden betiteld. En vooral steeds dat noemen van 'de Marokkanen.'
Ik zou er doodziek van worden.
jeroen
-11-  jeroen:
@Esther,

ik ben het helemaal met je eens.

Interessant om je af te vragen is echter:
Waarom is dit het geval?

Waarom wordt iemand die naar de VS emigreert een Amerikaan, en blijft iemand die naar Nederland emigreert toch altijd maar geassocieerd worden met zijn geboorteland?

Verschillende onderzoekers zeggen omdat dit komt omdat je in Nederland als immigrant betutteld wordt. En iemand betuttelen is iemand nu eenmaal niet voor vol aanzien.

Talloze mensen die zeggen niet te discrimineren doen dit in feite juist wel ! Dat is de paradox in deze thematiek.
Jacob
-12-  Jacob:
@ Esther

Het is niet mogelijk nieuws te brengen over de voorvallen in de Indische buurt zónder daarbij de afkomst te vermelden. Die afkomst doet namelijk serieus ter zake. Groepen Marokkanen waren op jacht naar Surinamers, naar aanleiding van een mogelijke moord op een Marokkaan door een Surinamer. Betere suggesties/
-13-  :
Betere suggesties? Wat doet de afkomst terzake? Een groep mannen achtervolgde de mogelijke dader van een moord uit wraak. Lijkt me afdoende!
Een groep Groningers mishandelde gisteren een Twentenaar in Schalkwijk. Who cares? Het feit op zichzelf is erg genoeg.
mo
-14-  mo:
reactie door de redactie verwijderd
zie http://www.amsterdamcentraa...
Jeroen
-15-  Jeroen:
'Het lijkt mij ontzettend vervelend om hier geboren en getogen te zijn, en toch nog als Marokkaan te worden betiteld. En vooral steeds dat noemen van 'de Marokkanen.'
Ik zou er doodziek van worden.'

Waarom? Vorige week heb ik nog eten gehaald bij de Chinees, eergisteren bij de Taiwanees, twee weken geleden een pizza bij de Italiaan, morgen misschien een broodje bij de Turk en wie weet ga ik woensdag naar de Indiër.

Zijn desondanks allemaal Amsterdammers, hoor, en geen van hen klaagt erover dat ze volgens hun oorspronkelijke afkomst worden betiteld. Net als de Japanners, Surinamers, Engelsen, Amerikanen, Antillianen, Groningers en weetikveel hoeveel andere bevolkingsgroepen er hier nog wonen.

Sterker nog: de meesten zijn trots op hun afkomst.

Dat 'Marokkaan' in Amsterdam een negatieve bijklank heeft, ligt niet aan het feit dat we ze als zodanig betitelen. Het ligt aan het gedrag van een deel van deze bevolkingsgroep. Gedrag, dat niet representatief is voor de hele groep, maar wel zó irritant is, dat het de grotere groep goedwillende Marokkanen overstemt.

Twee van die goedwillende Marokkanen ken ik trouwens goed. Ze runnen het Italiaanse pizzarestaurantje bij mij om de hoek. En dat heeft weer niets met afkomstverloochening te maken, maar met simpele commercie: pizza's zijn Italiaans, dus moet je ze als zodanig verkopen. :-)
yanny scutt
-16-  yanny scutt:
Jelmer, Nergens heb ik gelezen dat het ging om 'Rassenrellen'. Dat maak jij ervan. Het ging om een ruzie over een parkeerplaats.

Dan haal jij er kermisruzie's bij en dorpen A en B. Tjonge, dat waren nog eens matpartijen! Die werden wel ter plekke uitgevochten...

Eigen rechter spelen mag ,en mocht, nooit in onze maatschappij. Daar moet iedereen; uit Holland of Timboektoe zich aan houden! Met een grote groep huizen binnendringen om even eigen rechter te spelen, is onacceptabel! Ik ben benieuwd naar de nieuwste 'theesmaak' van Job Cohen. Groet; Yanny
daniel schut
-17-  daniel schut:
@Yanny: eigen rechter spelen mocht nooit in onze maatschappij?

Dat vind ik erg interessant: want dat zou betekenen dat de lynchpartij op de gebroeders De Witt, de praktijk van het kaalscheren van jongedames onder luidkeels geroep van 'moffenhoer!' een altijd door de staat afgekeurde bezigheid is geweest?

Je hebt echter wel gelijk dat eigenrichting een slechte zaak is: dat is echter een normatief standpunt, geen 'feitelijkheid'.
alex van veen
-18-  alex van veen:
@ Jelmer:

Ik wond me niet op over de 'rassenrellen' noch over de steekpartij van vorige week woensdag, zoals jij suggereert in de aanhef van jouw bijdrage. Van rassenrellen was namelijk geen sprake en van een steekpartij kijkt niemand meer van op, triest genoeg. Ik maak me in mijn bijdrage druk om de klopjacht die op de steekpartij volgde, en de reactie daar op van de lokale autoriteiten. Je moet wel bij de feiten blijven.
f.bol
-19-  f.bol:
De voorbeelden die je noemt ( honderden jaren ertussen ) tonen aan hoe zeldzaam het verschijnsel is. Daarbij moet je eigen rechter spelen (wat genoemde groep steeds weer meent te moeten doen) en door ( een onderdeel van- ) de staat georganiseerd geweld wel uit elkaar houden. Dat laatste gaat op voor de moord op de Wit, de Kristallnacht en meer in het algemeen het verschijnsel pogrom. De staat wil de bevolking afleiden en hitst het volk op met de illusie dat ze eigen rechter spelen. Bij de “moffenhoeren” greep de staat denk ik niet in om de “volkswoede” een uitlaatklep te geven. Verkeerd uiteraard, maar wel weer net even anders.

Wat er in de Indische buurt plaatsvindt heeft niets te maken met wat de staat wel of niet doet, maar met eigen richting pur sang. En daar moet de staat wel tegen optreden wil zij geloofwaardig blijven. En dan werkt slap geouwehoer van een slappe stadsdeelvoorzitter over “rechtvaardigheidsgevoel” natuurlijk niet mee. En met kermisruzies heeft het ook al geen reet te maken.
f.bol
-20-  f.bol:
@ Daniël, was ik bij deze reactie even vergeten
RV
-21-  RV:
Voor alle duidelijkheid, wat zijn rassenrellen:

Rellen tussen verschillende bevolkingsgroepen met als enige aanleiding hun etnische afkomst, huidkleur o.i.d.

In betreffend voorbeeld ging de ruzie om iets geheel anders, namelijk een uit de hand gelopen ruzie over een parkeerplaats met een tragisch einde. Ik sluit me geheel en al aan bij de mensen die dit vergelijken met een 'kermisrel', hoe triest ook.

Met de term 'rassenrellen' heeft dit absoluut niets te maken, hoe graag de media en ook deelnemers op dit forum dat ook zouden willen.
jeroen
-22-  jeroen:
@ RV

ik mis iets denk ik,

de enige die het hier over rassenrellen heeft is Jelmer zelf.
Bart
-23-  Bart:
Het zijn volstrekt geen rassenrellen. Maar het is wel een losgeslagen groep die geen enkel respect opbrengt voor de (Nederlandse) rechtstaat. Dat iemand neergestoken wordt voor een parkeerplaats is natuurlijk al van de zotte, dat vervolgens de hele sociale omgeving van de vermeende dader het gevaar loopt gelynched te worden is helemaal van god los. En volgens mij is dit geen incident, maar eerder een gevolg van desintegratie en kansloosheid.
Liesbeth
-24-  Liesbeth:
@ Esther Donkers: de afkomst deed er in dit geval wel degelijk toe. Mooi dat jij niet denkt in groepsdenken, maar dat doen de spelers in dit incident nou juist wel. Omdat de dader een Surinamer zou zijn moesten gelijk de ruiten in bij twee cafés in handen van Surinamers. Natuurlijk hadden die er waarschijnlijk weinig mee te maken. Maar maak dat de rellende Marokkanen maar eens wijs, die de moord op “hun broeder” (hun woorden, niet de mijne) wilden vergelden. Dus bagatelliseer het alsjeblieft niet Esther.
-25-  :
@Liesbeth: ik bagatelliseer niets, maar het lijkt wel alsof de afkomst van daders/slachtoffers hier belangrijker is dan wat er gebeurde. Natuurlijk kunnen bepaalde groepen tegenover elkaar komen te staan, maar zoals ik een Surinaamse en een Marokkaanse buurtbewoner op AT5 hoorde zeggen: 'wij zijn allemaal Amsterdammers, we dragen elkaar niets na, en we gaan dit oplossen als Amsterdammers.'
Liesbeth
-26-  Liesbeth:
@ Esther. Ja, goed dat zo'n buurman dat zegt, maar da's de mening van hoeveel mensen? Kijk, de afkomst van daders/slachtoffers maakt mij persoonlijk ook geen moer uit, maar de stenengooiende intimidators wel. En zo ken ik nog wel meer voorbeelden waar voor mij ongevraagde indeling in groepen plaatsvindt, allereerst door “die groepen” zelf.
estherd
-27-  estherd:
Jongeren die zich met hun afkomst identificeren zijn van alle tijden. Mijn vader weet zich te herinneren dat er hele groepen jongeren waren uit bepaalde Amsterdamse straten die tegen elkaar vochten. Als je uit die en die straat kwam, was je voor een groep een straat verderop al een vijand. En dat ging er ook niet bepaald zachtzinnig aan toe. 'Marokkaan' is een stigma geworden, en je kunt er inderdaad over bakkeleien waar en hoe dat begonnen is.
dewanand
-28-  dewanand:
zo, gaat dus goed mis in onze jonge multiculturele maatschappij. Ik kom zelf uit Suriname en ben hindoe. Ik moet toegeven dat Surinamers behoorlijk goed kunnen discrimineren en ook racisme kennen. Maar ik ken Marokkanen ook goed en moet toegeven dat zij niet van Afro-mensen en Afro-surinamers houden.

Het is natuurlijk overdreven om nu te stellen dat alle Marokkanen en Surinamers elkaar haten en met elkaar vechten. De kleine groepjes die dit op straat doen hebben gewoon niets te doen en zoeken sensatie en een voorpagina in de krant.

Men moet zeer zeker meer doen aan positieve beeldvorming van Marokkanen, want nu zijn zij de gebeten minderheidsgroep in de media. Marokkanen zelf dienen hun gedrag en opleidingsniveau te verbeteren en ik geloof van harte dat zij dit zeer zeker kunnen, want ik ken veel slimme normale Marokkanen en steun hen altijd.

Marokkanen kunnen zeker iets leren uit mijn onderstaande tekst.
1 Miljoen Marokkaanse miljonairs

Offeraar Dewanand
Offercode wfor1189
Offerdatum 6 februari 2006

http://www.dewanand.nl/wfor...

Marokkanen, doe hier wat mee, mail mij voor overleg of om een echte organisatie op te bouwen, die jullie geboorteland nieuw leven geeft.

En Sranangman jullie voelen je duidelijk niet thuis hier. Hele dag zitten nietsen in een dooie flat is niet goed, kijk op Kritisch Podium Dewanand naar mijn kritische teksten over Suriname en wat ik met dit paradijs wil doen. Vergeet niet dat ik nog steeds heimwee heb, na 20 jaar verblijf in Nederland.

succes en niet meer vechten om de meiden he,

dewanand
waldo@wanadoo.nl
delft
Kritisch Podium Dewanand, voor veel hindoeliteratuur in Nederland.
Liesbeth
-29-  Liesbeth:
Sjongejonge dewanand, jij gaat wel kort door de bocht hè? “80 procent van de Nederlandse bevolking heeft een hekel aan Marokkanen zonder dat ze persoonlijk benadeeld zijn?” Waar haal jij die cijfers vandaan?
dewanand
-30-  dewanand:
nou, ik heb geen grootschalig statistisch onderzoek gedaan. Ik luister gewoon goed naar de hollanders die ik ken en baseer mijn schatting hierop. 80 procent is veel, maar het kan de harde waarheid zijn mbt haat of vooroordelen tegenover marokkanen.

zelfs Afro-surinamers en hindoestanen hebben vaak de pest aan marokkanen en turken en dat leren zij van de hollanders.

kijk maar om je heen. vergeet niet dat je achter de politiek correcte maskers van witte nederlanders moet kijken om hun ware mening te achterhalen.

dewanand
Liesbeth
-31-  Liesbeth:
“80 procent is veel, maar het kan de harde waarheid zijn mbt haat of vooroordelen tegenover Marokkanen”.
Beste Dewanand, snap je niet dat jij je hier ook te buiten gaat aan een gigantisch vooroordeel? Ik vind het gevaarlijk wat je doet. Ik ken zoveel blanke Nederlanders met een genuanceerd standpunt. En die wordt geen recht gedaan. Sterker nog, je hitst anderen tegen blanke Nederlanders op hiermee.
yanny scutt
-32-  yanny scutt:
Dewanand, Ik heb met grote belangstelling jouw site bekeken want ik heb een groot zwak voor onderzoekers.

Wat een teleurstelling! Niks onderzoek! Maar wel heel veel kretologie, stellingen (zonder bronvermelding)en als klap op de vuurpijl, de meest simplistische oplossingen voor al die vreselijke problemen..En dan die badinerende toon (niet meer doen hoor stouterds!)

Kortom een 'onderzoek' vanuit de dikke duim waar niemand op zit te wachten. Ik hoop niet dat jij politieke ambitie's koestert! Bah, wat een engerd ben jij. Geschrokken groet; Yanny
regillio
-33-  regillio:
eh jullie hollanders zijn allemaal bang voor marokanen ,alleen surinamers en antilianen zijn niet bang voor marokanen wij pakken ze aan ,moeten jullie ook doen
Roy
-34-  Roy:
ik hou van marokkanen, dit zegt een surinamer

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.