Home > > Poppenkraam

Poppenkraam

Geheel in de veronderstelling dat het een tijdelijk iets is, loop ik naar de bloemenkraam die tegenwoordig pal voor mijn voordeur staat.
Ten tijde van het vermeende instortingsgevaar van het Bos en Lommerplein verscheen de kraam plotseling, met geheimzinnig gesloten rolluiken.
Waar zou hij voor gaan dienen?
Mijn ega en ik fantaseerden erop los.
Een politiehokje?
Een gemeentelijk loket?
Een plek waar bewakers kunnen slapen?
Een opvangplaats voor verdrietige pleinbewoners?

Een bloemenkraam, nee, dat was niet in ons opgekomen.
Even krabden we ons op het hoofd, maar eureka: er was toch een planten- en bloemenwinkel op het plein?
Wat aardig van de gemeente om die ondernemers hier een plek te geven, gaat de nering tenminste niet verloren.

Niet helemaal vrij van bijbedoelingen vraag ik de verkoopster om twintig gerbera's.
Afschuwelijke bloemen, maar deze helgele passen goed bij mijn groene muur.
'Zijn jullie van het plein gekomen?' vraag ik, zo tussen-neus-en-lippen-door-achtig mogelijk.
De vrouw die de bloemen inpakt lacht.
'Nee hoor, dat vraagt iedereen. We zijn nieuw hier.'
Mijn 'oja?' komt er wat schor uit. Ik probeer niet al te paniekerig te kijken.
'Ja, we zijn er lang mee bezig geweest. Maar nu zitten we hier eindelijk.'
Stralend overhandigt de verkoopster me de gerbera's.
Ik overhandig haar de euro's en loop beheerst terug naar mijn voordeur, die ik keihard achter me dicht trek.

Het valt me vies tegen van een stadsdeel, dat zijn bewoners altijd zo goed lijkt te informeren, dat er zonder enig overleg een witte plastic bloemenkraam voor de deur is gezet. Die nog tot Sint-Juttemis blijft staan ook.
Het ziet er niet uit en neemt een hoop ruimte in beslag- de halve stoep is nu bezet.
Heel bijzonder ook dat de kraam precies in het tumult rondom het plein is neergezet. Omdat er overal huisjes, posten en hekken verschenen dacht iedereen, inclusief ikzelf, dat het daar iets mee van doen had en had ik er geen vragen bij.
Nu ik weet dat het Lego-huisje voor de deur voor altijd en eeuwig blijft staan heb ik zeker wel een paar vragen.
Maar het stadsdeelkantoor is verhuisd naar de Baarsjes en daarmee lekker ver weg.

Ik weet dat Bos en Lommer voor de komende vier jaar de groenvoorziening op de agenda heeft gezet, maar een bloemenstal op de Bos en Lommerweg lijkt me daar geen onderdeel van.
Dat er tussen al die brieven van het stadsdeel van de afgelopen weken niet eentje tussen zat over een te plaatsen nering voor de deur, verbaast me hogelijk.

25 reacties op "Poppenkraam"

Caro
-1-  Caro:
gniffel, gniffel. Het gaat echt goed daar in Bos en Lommer. Maar misschien een schrale troost Esther, die vreselijke kramen/stallen zie ik plots wel vaker. Geen idee, hoe dat kan. Ik denk altijd dat ik dan iets gemist heb. Maar straks heb je er toch een leuk tentenkamp bij?
yanny scutt
-2-  yanny scutt:
Dat er voor de ondernemers op het plein iets geregeld moest worden staat vast. Als er dan een 'tentenkamp' verschijnt waarin niet JOUW bloemenman of bakker zijn onderneming kan voortzetten, dan is er iets heel erg mis! Ik hoop dat de ondernemers (t'liefst samen met de bewoners!) flink protest aan gaan tekenen. Laat het me weten; ik KOM helpen protesteren! Groet; Yanny
Marieke
-3-  Marieke:
Hebben jullie de pendelbus van de Appie al gezien?
-4-  :
Ja, gezien. Hilarisch!
Riet m. Lips
-5-  Riet m. Lips:
Psssss

Dit verhaal krijgt nog wel een staart(je)! ......
-6-  :
Moet ik nieuwsgierig worden, Riet? Nouja, ik ben het al, eigenlijk.
caro
-8-  caro:
@Esther, nee. Ook fraai. Krijgen de gedupeerde winkeliers/bewoners deze kado? Even serieus, hoe kijken jullie/jij aan tegen het voorstel van een tijdelijk tentenkamp? Ga je daar dan gezellig je boodschappen doen? Ik vind het eigenlijk maar verdacht stil.
-9-  :
Ik vind het al tent genoeg voor de deur, met de markt, de bloemenstal en de politie/bewakers. Een tentenkamp in het Erasmuspark, daar voel ik wel voor, ha. Maar niet nog eens een keer praktisch op de stoep!
Richard
-10-  Richard:
@Esther, ik ben het helemaal met je eens. Ik was ook zo naief om te denken dat de bloemenkraam van het B&L-plein in dat gekke hokje kwam. Maar nee. Echt een grote teleurstelling van het stadsdeel dat ze niet meer doen voor de ondernemers en voor de bewoners.

Voor de vooral kleine ondernemer is het volgens mij een ramp. Huur hoeven ze niet te betalen, maar waar komen ze van rond. Over de grote jongens maak ik me niet zoveel zorgen. Zij hebben voldoende financiele en juridische armkracht.

Voor de bewoners vind ik het erg jammer dat er met het afsluiten van het plein zo weinig voorzieningen zijn. Ok de markt is dan verhuisd, maar het huidige aanbod van kruideniers vind ik erg karig. En dat heb ik het nog niet eens over de bewoners van het plein. Ik begreep gisteren dat veel van hen - correct me if I'm wrong - nog geen (passende) woonruimte hebben.

Ik hoop voor alle bewoners die enigszins afhankelijk zijn van het plein en voor de ondernemers dat het niet tot ergens 2009 gaat duren voordat de problemen zijn opgelost. Het is nu zo'n spookplein geworden.
Hanko
-11-  Hanko:
Maar is het nu juist dat het stadsdeel hier wat moet doen? Volgens mij zijn juist de bouwer en de beheerder erg stil. Zij zullen iets moeten doen. Ik denk dat het stadsdeel slechts de (spel)regels kan bepalen. Je zal zien, bewoners/winkeliers en omwonende zijn straks de dupe en die grote bouwjongens gaan gewoon verder. Dat was toch ook de uitkomst van de bouwfraude enquete? Tja inderdaad waar bestaan de winkeliers nu van, die kunnen straks helemaal opnieuw beginnen. Het is gewoon schaamteloos allemaal. Is er trouwens wel politiek hier een conclusie uitgetrokken?
-12-  :
@ Richard en Hanko: ik vind het ook verdacht stil. Ja, mw van Zakkenvullen heeft kamervragen over het plein gesteld, maar vragen van haar worden natuurlijk niet serieus genomen. En sterker nog: de grote bouwjongens GAAN al verder, want Schillen en Dozen bouwt gezellig door aan de overkant, aan het Buskenblazerproject. Is er dan niemand die zich afvraagt of dat wel goed gaat? Het is me wat fraais allemaal: meneer Luiten drukt net op tijd zijn snor in het Zaanse, de bouwers zwijgen en het enige dat wij burgers via de pers horen is dat het voorlopig rapport over het plein is afgekeurd door de gemeente. Ja, en, dus?? Wat gaat er gebeuren??
yanny scutt
-13-  yanny scutt:
Ja walgelijk! Niet alleen gaat de bouw van de Buskenblazer gewoon door maar de gebouwen boven de A-10 werden nooit ontruimd. De vragen die daarover werden gesteld zijn nooit beantwoordt naar de bevolking toe. Ik bedoel Esther, als je DAAR al geen antwoord op krijgt...Ik wil weten of er weer een bouwkundige inspecteur wordt aangesteld. Want als er iets is wat ik heb begrepen uit de discussie via de pers, is dat waar het aan schort! Terug met die inspectie! (een wethouder minder vangt die kosten wel weer op!) Groet; Yanny
Marion
-14-  Marion:
Maar mevr.van Zakkenvullen moet in de tweede kamer ook geen vragen stellen. Als er iemand is die haar mond moet houden is zij het wel. Nee, ik had wel verwacht dat mevr.Vos (destijds belast met de enquete) nu werkzaam in Amsterdam zich wat drukker had gemaakt. Maar niet alleen Schillen en Dozen gaan door. Wat dachten we van Heijmans? Opvallend dat juist deze twee zeer actief zijn in Amsterdam. En inderdaad, dhr.Luiten zit riant in het Zaanse, hem hoor je niet. Een onbekwaam stadsdeel maar ook de rest van politiek Amsterdam hoor je gewoon niet. We worden over de voortgang van het Bos en Lommerplein alleen maar geinformeerd via de pers. Dat zou toch al vreemd moeten zijn, of heb ik dat mis?
-15-  :
@Marion: dat is helemaal en totaal NIET in de haak, lijkt mij!
engine 54
-16-  engine 54:
En dan te bedenken dat er een klein stukje verderop, richting Egidiusstraat, ook al een bloemenwinkel zit.
Lijkt me een beetje te veel van het goede.
Riet m. Lips
-17-  Riet m. Lips:
Ja ja en ons allemaal
Marc
-18-  Marc:
Behalve het achterlijke bloemenhokje ben ik de markt op de ventweg ook meer dan zat. Een troep dat die marktlui maken en de hinder nu de zijstraten niet meer uit te rijden zijn.
De deelraad houdt alleen maar rekening met de bedrijven ipv de burgers, wist niet dat de bedrijven stemrecht hadden... Misschien moet er een buurtcommissie opgericht worden die de belangen van de omwonende behartigd. Een compensatie voor minder woongenot in de vorm van belasting verlaging of uitkering per week lijkt me redelijk. Is er al een protestgroep?
-19-  :
Bij deze meld ik me aan voor zowel de buurtcommissie als de protestgroep, Marc. Ketenen we ons morgen meteen vast aan die bloemenstal?
-20-  :
Compensatie voor minder woongenot vind ik ook een hele goeie, overigens. Zes hijskranen, bouwlawaai, winkels weg, markt waardoor troep, overlast en veel minder parkeerruimte, en een plein dat wel/niet instort en waar niemand verder nog iets over hoort (Schillen en Dozen, u bouwt fijn verder, maar WAAR ligt die fout nu? welke koppen mogen er rollen? of komt er een rapportje en dan alles fijn de doofpot in?) het is wel even genoeg geweest dacht ik ook!
Bosenlommeringen
-21-  Bosenlommeringen:
vanavond schreeuwen?

Agenda Politieke Avond woensdag 6 september 2006, Podium Mozaïek, Bos en Lommerweg 191.

Raadsvergadering in theaterzaal

Zie website B&L
Martijn
-22-  Martijn:
Nou ja zeg, jullie krijgen daar toch een mooi tentenkamp? Schillen en Dozen zal vooral haar juridische stekels opzetten. Hebben de beste juristen in huis. Nee, weet je wie met dit hele gedoe aan de pan blijft hangen? De burger. Gelezen dat dit hele gedoe het stadsdeel al bijna 5 miljoen (?????)euro kost. Ja, het stadsdeel verwacht dit wel terug te krijgen!!!! Sorry, hoe dan en waar komt deze pot geld nu vandaan.
Nee, beste politici in Bos en Lommer, u bent onbekwaam bezig. Onder curatele stellen zou ik zeggen. Enne die Schillen en Dozen, de stad uit met pek en veren.
yanny scutt
-23-  yanny scutt:
Bewoner Bas (zie; Kommer en Kwel) schiet hier niets mee op! Groet; Yanny
Bas
-24-  Bas:
Ik woon al mijn hele leven in Bos en Lommer. Omdat ik mijn appartement moest verlaten, door het vermeende (waarschijnlijk zeer overdreven instortingsgevaar), “woon” ik thans in een hotel in een ander stadsdeel. Het is heel raar, maar als ik voor een bewonersbijeenkomst of iets dergelijks weer in B&L kom, komt het mij allemaal heel vreemd over.

Ik hoop echter binnen een paar weken weer in mijn huis te kunnen en misschien dat de winkels en markt dan ook weer gauw open gaan ! Laten we positief blijven.

In “Kommer en kwel” houd ik jullie zoveel mogelijk op de hoogte van de ontwikkelingen.

Groeten van Bas (eigenaar/bewoner woning B&L-plein)
yanny scutt
-25-  yanny scutt:
Hoi Bas, Kun jij je vinden in de oplossing van de problemen die nu ,laten wij hopen, verleden tijd zijn? Zijn de bewoners het eens met de financiele schikking?

Weet jij ook wat er met de grotere zaken gebeurt op het plein zoals dat Wokrestaurant? Kunnen die ook weer terug? Mogen de mensen eindelijk hun boeken terugbrengen naar de bibliotheek?

Gebeurt dat allemaal in December? Ik ben blij dat jij in elk geval weer zicht heb op jouw 'Home'! Groet; Yanny

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.