Home > > Hartjesdagen!

Hartjesdagen!

De Hartjesdagen komen! U weet wel, dat is een soort mini-Gay Pride-achteraf, exclusief voor de Zeedijk, waar vroeger mannen zich als vrouwen dienden te verkleden en vrouwen als mannen. Komend weekend is het weer zo ver: dan kunt u weer genieten van zang en dans op de Zeedijk, en natuurlijk ook de traditionele zondagochtendbrunch, aangeboden door de N.V. Zeedijk.

Maar de Hartjesdagen zijn méér dan alleen een feest. Ze zijn een getuigenis van de veerkracht van Amsterdammers.
De Hartjesdagen waren oorspronkelijk begonnen als een feest van 'de kleine man', die eind augustus voor twee dagen ook eens op herten mocht jagen - iets wat daarbuiten alleen de adel mocht. Voor een hert destijds waren de Hartjesdagen géén feest: keek je het hele jaar al uit voor die dikke fat op het paard, blijkt nu ineens dat het hele dorp van halve apen uitloopt om je met de blote vingers stuk te trekken!

Maar goed, tegenwoordig zijn de Hartjesdagen een feest om de typisch Amsterdamse vrijheid en veerkracht te vieren. De Hartjesdagen maakten, nadat ze in 1943 door de Nazi's definitief verboden waren, een come-back in 1997: Nadat decennialang de Zeedijk het afvoerputje van Amsterdam was geweest, vonden de gemeente en de ondernemers het tijd worden iets te doen voor de bewoners.

Het waren namelijk de gewone, doorsnee bewoners, die in de meest donkere tijden van de Zeedijk, tussen crackhoeren, dealers, junks, criminelen en ander tuig, tóch nog door bleven gaan, de schouders eronder bleven zetten, en hun best bleven doen hun buurt leefbaar te houden. Dankzij hún inspanningen is de Zeedijk nu, in mijn ogen, één van de leukste straten van Amsterdam. Als dank voor dát doorzettingsvermogen trakteert de N.V. Zeedijk dan ook op zondag op de gratis ochtendbrunch.

Wanneer u dus zondag aanschuift om ook even uw gratis ontbijtje mee te pikken, denk daar dan aan: in de Zeedijk, dáár weten mensen die als geen ander weten wat het betekent Amsterdammer te zijn: Standvastig, vastberaden en barmhartig. Veel plezier gewenst op dit écht Amsterdamse feestje!

38 reacties op "Hartjesdagen!"

Michiel
-1-  Michiel:
@Daniel. Dit is toch wel een beetje sluikreclame hoor! Een van de leukste buurten van Amsterdam? Nou dat is een beetje overdreven. NV Zeedijk goed bezig? Ja, dank je de koekoek. In de NV Zeedijk zit de gemeente als aandeelhouder en daarnaast de Rabobank. Wat dacht je van de geldmiddelen die hier naartoe zijn gesluisd. Wat te denken van al die gebieden die ook graag opgeknapt zouden moeten/willen worden, maar waarvoor simpelweg geen geld beschikbaar is.
k snap dat de Zeedijk positief gepromoot moet worden, maar daar is dit log toch niet voor bedoeld.
Trouwens, als je de geschiedenis van de Hartjesdagen beter zou uitpluizen, dan zou je erachter komen dat dit evenement helemaal niet op de Zeedijk thuishoort.
Kortom Daniel, als je een buurt via dit log wil promoten dan moet je ook aandacht schenken aan al die andere buurten.
KrijnOnline
-2-  KrijnOnline:
Het is gewoon een leuk feestje!
En ook dit jaar ben ik weer gewoon fijn van de partij! (als mijn rug het tenminste toelaat!)
-3-  :
SCHAAMTELOOS ben ik inderdaad, in mijn promotie voor de Zeedijk.

Ik kan je natuurlijk wel het complo verklappen. Dat gaat namelijk zo: als iedereen zó blij wordt van de Hartjesdagen en hoevee de NV Zeedijk bijdraagt aan de buurt aldaar, dan zal al gauw iedere andere buurt een eiegn NV eisen die ook zoiets organiseert. En als dat een beetje opschiet dan kan ik volgend jaar al élke buurt aanprijzen en ben ik niet meer zo partijdig.

Even serieus though: Ik ben persoonlijk echt een fan van de Zeedijk/Nieuwmarkt-buurt. Ik ben daar vaak want het is dichtbij Centraal en dus dicht bij Noord. Goed eten daar, ik ben immers van van chinees, gezellige cafés en een schitterende boedhistische tempel! Dus, sja, natúúrlijk ben ik partijdig - mijn excuus als het een beetje teveel doorschijnt ;)
michiel
-4-  michiel:
Dat jij je prima vermaakt Daniel op de Zeedijk is prima. Wil overigens niet zeggen dat het daarmee automatisch een leuke buurt is. Dat is jouw beleving. Dat bedoelde ik dus met die promotie. Dat je veronderstelt dat iedere buurt dan maar een constructie als zodanig op moet zetten is een ander verhaal. Zuidoost heeft ook een mooie moskee, de Baarsjes krijgt er een. Wat zegt dit. In de Pijp kun je ook heerlijk eten, dus? Op de Spiegelstraat kun je prachtige kunst kopen. Op de PC is voor een bepaalde groep ook wel wat te vinden. De Cornelis Schuytis leuk maar heel erg duur. Dan heb je ook nog de Ten Katemarkt, een wereldplek. Westerpark heeft heel mooie bijzondere oude woningbouw, net als in Zuid overigens. En Noord, wat dacht je van Tuindorp Oostzaan?
Dus Daniel, ik zou zeggen, maak eens wat grote stappen door de stad en meld je belevenissen hier op dit log. Dan komt elke buurt evenredig aan zijn/haar trekken.
-5-  :
Michiel, ik begrijp niet helemaal wat je punt is. Amsterdam Centraal heeft correspondenten in (vrijwel) alle stadsdelen, die dagelijks aandacht besteden aan allerlei buurten overal in Amsterdam. Deze keer heeft Daniël een stukje over de Zeedijk geschreven, zoals hij dat eerder meermalen over bijvoorbeeld Amsterdam Noord deed. Ikzelf heb verschillende blije boodschappen uit de Bijlmer achter mijn naam staan, en zo dragen alle correspondenten een steentje bij - soms positief getoonzet, soms negatief.

Kunnen we soms geen goed-nieuwsstukjes meer schrijven zonder de klacht te krijgen dat we aan “onevenredige buurtpromotie” doen? Als je even rondklikt in het archief, zul je zien dat dat verwijt kant noch wal raakt.
Corrie
-6-  Corrie:
@Wieland, inderdaad! Ik vond het juist prettig om te lezen dat er weer eens een positief bericht op AC stond, omdat bijdragen meestal over problemen of klachten gaan. Moet AC nu ook al politiek correct worden door aan ieder stadsdeel evenveel aandacht te besteden, en dan ook nog eens even positief of negatief. Brrrrr, dat zou een enge ontwikkeling zijn.
Daniel s
-7-  Daniel s:
dank Wieland, dank Corrie - en Michiel, at je zegt over al die andere buurten is ook allemaal hartstikke waar! Ik wil daar terzijnertijd ook best een fijn stukje over schrijven, maar daar zijn toevallig komend weekend dan weer geen Hartjesdagen!

Maar bijvoorbeeld Noord is heel leuk als er gevoetbald wordt, lees maar:
http://www.amsterdamcentraa...

en Noord is ook zo prachtig vanwege de natuur, lees maar:
http://www.amsterdamcentraa...

Allemaal stukjes van mij: mag ik aan je vragen waarom je dáár destijds niets zei over mijn positieve aandacht aan deze buurten, want ik geef hier ook bovenmatige aandacht aan één buurt boven alle andere?

Het mooie van positieve aandacht is dat het nooit opraakt. De positieve aandacht die ik vandaag aan de Zeedijk geef, gaat niet ten koste van de positieve aandacht voor al dat andere prachtigs wat Amsterdam te bieden heeft. Dus kop op,Michiel, there is enough love to go around for everyone, en ook jij en jouw buurt krijgen hun terechte deel wel eens!
nel de jager
-8-  nel de jager:
Hoi, Ik ben wel geen correspondent van AC maar inderdaad poositief nieuws mag zo langzamerhand wel wat meer op dit log. Ik ben zelf werkzaam voor de Haarlemmerbuurt in Amsterdam en daar hebben we op 2 september een leuk feestje. Als eerste winkelgebied in het Centrum hebben we daar een “ster” gekregen in het kader van Veilig Ondernemen. Die ster krijg je niet zomaar hoor, daar moet je hard aan werken. We gaan die dag gezamenlijk een convenant ondertekenen (winkeliers/ondernemers/gemeente/brandweer en politie). Daarnaast presenteren de eetwinkels zich die dag (NewFoodFair) en laten de overige winkeliers/ondernemers zien wat ze zoal in huis hebben. Ik hou zelf een buurtweblog bij. Nieuwsgierig? kijk op http://www.newfoodfair.nl of http://www.haarlemmerbuurt.com
Nu maar hopen dat ik dit soort berichten hier mag plaatsen.
Suffie
-9-  Suffie:
Dit is inderdaad wél een beetje een VVV-stukje, mist ook een beetje die venijnige, doorgaans licht-irritante DS-twist..;-)

Aan de andere kant ben ik zelf ook meer van de Zeedijk & Nieuwmarkt dan van het Leidse- of Rembrandsplein, misschien juist door die zeldzame mix van positivisme, China, commercie en zelfkant.

@Michiel: De Zeedijk en omgeving waren jarenlang qua veiligheid en criminaliteit de moeilijkste buurten van Amsterdam. Logisch dat daar door de gemeente in geïnvesteerd wordt, niet alleen tot het er een beetje uitziet, maar ook op een wat langere termijn. Beetje raar om dan te roepen dat andere buurten dat ook wel willen als de grootste klacht van veel Amsterdammers altijd is geweest dat de gemeente niets deed aan lange termijnplanning en/of structurele oplossingen.
DS
-10-  DS:
@Suffie: Ik verbaas mezelf ook! ;)
estherd
-11-  estherd:
Nou Nel, ik geloof dat we grotendeels aan jou te danken hebben dat de Haarlemmerstraat zo gevarieerd en leuk is geworden, dus van mij mag je! Euhm, mag ik alleen wel opteren voor meer prullenbakken de strekkende meter?
Nel
-12-  Nel:
@Estherd. Ik zal eens kijken wat ik voor je kan doen!
yanny scutt
-13-  yanny scutt:
Wat leuk Nel! Een feestje op de Haarlemerstraat! Maar hoe zit dat nu met het Haarlemmerplein? gebeurt daar ook nog iets? En dan hebben we het nog niet eens over prullebakken...Groet; Yanny
nel
-14-  nel:
@Dames, Jullie vergeten gewoon de Haarlemmerdijk!
Enne Yanny, het Haarlemmerplein! Gehoord dat wellicht, als het meezit, er in november misschien gestart gaat worden. Er schijnt nog een bezwaar te liggen. Betekent wel, dat er dan bijna een jaar een grote zandbak heeft gelegen. Terrein wordt nu gebruikt door de aannemer die bezig is met de aanleg van diepriool voor de Planciusstraat. Als er gebouwd gaat worden duurt het zeker nog drie jaar voordat er daadwerkelijk iets zal staan. Eerst de parkeergarage, dan de woningen en dan nog de invulling van de begane grond ruimtes.
yanny scutt
-15-  yanny scutt:
Lieve daniel! Leuk dat de Hartjesdagen dit komend weekend weer plaatsvinden. Ik kom kijken. Maar jouw historische uitleg klopt niet. De 'Hertendagen“ werden echt niet gevierd op de Zeedijk, zo dicht op het water. (Ooit Herten zien zwemmen?)

Dat gebeurde in Amsterdam Oost.De Kramatweg was ooit de grens van Amsterdam en op de rand van het'Jodemanussie'(Joodse begraafplaats) dat grensde zo ongeveer op de veluwe... Op de Dappermarkt werd in mijn jeugd 'Hartjesdag” gevierd d.m.v een wielrennerstocht met als start, en finish ,de Dappermarkt. Dat had al niets meer te maken met 'Hertendagen'(of jagen) maar geografisch klopt het beter. Mijn moeder had het altijd over de prachtige vreugdevuren die werden opgebouwd en ontstoken. Ik ben er niet zo zeker van dat het de Duitsers waren die daar een eind hebben gemaakt. Wel weet ik dat zij ervoor hebben gezorgd dat ik mijn Grootmoeder nooit heb kunnen leren kennen. Hartjesdag. Elke dag a.u.b.! Voor elk mens! Heimweegroet; Yanny
daniel s.
-16-  daniel s.:
Ah, krijg ik met dank aan Yanny toch nog de kans mijn typerende, venijnige toon aan te slaan...

VOlgens mijn informatie werden de Hartjesdagen door heel Noord-Holland gevierd in de Middeleeuwen. Het ging niet alleen om het jagen op de herten maar ook om het eten van het vlees - en dat kon natuurlijk prima op de Zeedijk! Dat er dan destijds ook Hartjesdagen geweest zijn in Oost, dat zal zeker correct zijn!

Dan: Herten kunnen zelfs vrij goed zwemmen! Dat weet ik omdat een collega van mij voor in zijn grote tuin in de polder twee hertjes gekocht had: zijn tuin was omrinngd door hekken en een stuk water. De verkoper zei nog: nee, die beestjes zwemmen niet, dus je hoeft voor dat water geen extra hek te zetten. De dag erop waren ze verdwenen - weggezwommen!
yanny scutt
-17-  yanny scutt:
Als herten over het IJ kunnen zwemmen..dan kan ik vliegen! Enne..in Amsterdam bestond Hartjesdag (geen hartjesdaaaagen)
en dat werd gevierd in Amsterdam oost, en helemaal NERGENS anders in Amsterdam. Neem mij niet al te serieus; ik ben slechts een 'Mokummer". Geen onsje meer, of minder...! Mazzelgroet; Yanny
daniel s.
-18-  daniel s.:
Ik dacht al: wat hoorde ik vannacht toch de hele tijd voor mn raam langs vliegen - blijkt het Yanny te zijn! Gefeliciteerd dat je kan vliegen, hieronder vind je het bewijs dat herten uitstekend kunnen zwemmen:

http://www.klaver4dieren.nl...

scroll een beetje naar beneden voor 'huisvesting'. Me dunkt dat een dierenarts in dit geval toch de meest betrouwbare bron is!
Suffie
-19-  Suffie:
Ik heb nog nooit een hert met zwembandjes gezien. En dat is in de meeste Nederlandse zwembaden toch echt verplicht indien niet minimaal één zwemdiploma is gehaald.

Q.E.D....!!
yanny scutt
-20-  yanny scutt:
Daniel, Touche! Groet :) Yanny
daniel s
-21-  daniel s:
meer dan ruiterlijk toegegen, Yanny, waardering daarvoor. ;)
yanny scutt
-22-  yanny scutt:
Daniel, Daar zijn discussies voor, en in deze ben jij mijn meerdere.Je hebt er ,voor mij, iets heel leuks aan toegevoegd!; Ik zie mezelf dus al dagenlang langs alle ramen vliegen in 'Mokum'! Mijn 'nickname' in mijn familie is 'Hex'..Jarenlang exuseer ik mij voor het feit dat de bezemsteel weer eens heeft geweigerd..(en de toverstaf was ook weer eens defect!) Groet :) Yanny
Lars
-23-  Lars:
michiel! OUWE ZEIKSNOR!!!
JEAN PIERRE
-24-  JEAN PIERRE:
Voor de schrijvers hierboven Wikipedia in combinatie met Google een oplossing om zeker te zijn van je beweringen? Trouwens IK ken hartjesdag als feestfestijn in Amsterdam-oost.
Ga zo door!!
rudipensionado
-25-  rudipensionado:
Hé JP, ook je roots in de Indische buurt?
JEAN-PIERRE
-26-  JEAN-PIERRE:
YEP anders kon ik toch niet weten dat hartjesdag bij ons in de buurt was? Makassarstraat wonen Javastraat werken!! En luilak natuurlijk..moesten we ook maar eens een topic van maken!!!
rudipensionado
-27-  rudipensionado:
Groeten van de Insulindeweg.
JEAN-PIERRE
-28-  JEAN-PIERRE:
Was het met hartjesdag dat Olympia's tour door Nederland van af de schellingwoudebrug insulindeweg, en dan soembawastraat, richting javastraat in reed en dan finish in de v. swindenstraat/dapperstraat??
rudipensionado
-29-  rudipensionado:
Tsja, daar vraag je mij wat. Ik weet het echt niet meer maar het was toen wel feest in onze buurt.Levende muziek op het dapperplein weet ik nog wel.
eef
-30-  eef:
wanneer is de parade dan op de zeedijk? Zaterdag of Zondag?
John Zwart
-31-  John Zwart:
prijs voor de meest eigenwijze en hardleerse reactiegever gaat beslist naar.... Yanny-ik-heb-altijd-gelijk
John Zwart
-32-  John Zwart:
reeën en edelherten zijn vanaf de drooglegging van oostelijk (en later ook zuidelijk) Flevoland vanaf de Veluwe gemigreerd en verbreid over de nieuwe polders nog voordat er sprake was van de allereerste brug. In die tijd kon je regelmatig de dieren de randmeren zien overzwemmen.
Ron
-33-  Ron:
Voortaan maar gewoon een “chinese Braderie” op de Zeedijk en de hartjesdagen laten samenvallen met de GayPride.
yanny scutt
-34-  yanny scutt:
John Zwart, wat leuk! Waar en wanneer mag ik de prijs ontvangen?

In Amsterdam zijn evenwel NOOIT herten gezien hoor. Maar dat wist je zelf al denk ik.

Amsterdam is ontstaan op een heel klein stukje droog land waar de eerste mensen die daar woonden vooral last hadden van ratten en daarom heel veel moeite hebben gedaan om het water -waar waar die beesten zich ophielden- te verwijderen.

Nooit en NOOIT hebben er hier herten rondgesprongen!

Maar wel Edelherten die je kunt bewonderen op de Gay-pride die dit jaar een beetje in het water is gevallen door allerlei problemen EN gebrek aan creativiteit!

Volgend jaar moet dat echt beter.
Elsa
-35-  Elsa:
Problemen bij de GayPride, deze is in het water gevallen? Waar gaat dit nu weer over. Kennelijk is Yanny naast dat ze de altijd gelijk prijs al krijgt, ook degene die je moet prijzen om de alles aan elkaar knoop thema's. Dan is Yanny ook een kei in de “ ik heb alles meegemaakt” zaken en de “ blijf uit mijn tuintje” gedachte. Hoe dan ook, dat is knap, wordt elke discussie doodgeslagen.
Ben Notmeijer-- oregon-- USA
-36-  Ben Notmeijer-- oregon-- USA:
Voor diegenen die nog twijfeld of een herd zwemt,neem van mij maar aan dat ze dat inderdaad doen, je ziet ze hier dagelijks de rivier of een meer overzwemmen en komen iedere dag van boven op de berg naar beneden om water te drinken uit mijn vis vijver en de otters proberen mijn forrellen te vangen,zelfs de reigers komen af en toe op bezoek om een visje te vangen.Ja wij wonen wel wat afgelegen maar de natuur is zo machtig hier. Groeten vanuit Oregon. Ben
Ray
-37-  Ray:
Zou ik aan al die galbakken die dit feest alleen maar afkraken omdat er in hun eigen wijk geen reet gebeurd, zelfs niet met Koninginnedag, even mogen vragen hoeveel feesten er zijn in Amsterdam, waar de échte Amsterdammer zich nog eens vertoond en wat écht ons feestje is? Wat er hier gebeurd is spontaan, niet alleen op de Nieuwmarkt, maar ook op de kop van de Zeedijk is werkelijk één groot feest, waar Amsterdam zijn (haar?) eigen historie viert én alles spontaan door eigen mensen gebeurd in plaats van alles georganiseerd te laten gebeuren door of vanwege instanties. Alle gigantische voorbereidingen aan de kleding en performance waren werkelijk top! En alle Amsterdammers (en de rest natuurlijk) ook nog ontzettend bedankt voor de prachtige bijdrage aan Willen en Doen voor Aids-weeskinderen in Zuid Afrika. Dit was het blijft het feestje voor mensen meet een gróót hart!
Lucas
-38-  Lucas:
“Spontaan feestje waar Amsterdam zijn (haar?) historie viert”. Dat mensen een feestje vieren is prima maar dat het hier om een stuk Amsterdamse historie gaat is wat overdreven. Ten eerste vond dat helemaal niet op de Zeedijk plaats en had het ook niets van doen met een travestieshow. Dat alles spontaan door eigen mensen gebeurt is ook niet waar. Dat een en ander aan banden wordt gelegd onder de noemer veiligheid, dat is wel balen. Maar ja, onder die noemer is ook de Koninginnenacht om zeep geholpen. Ik denk dat het goed is dat er verzet wordt gepleegd door een aantal mensen die het gewoon niet eens zijn met de wijze waarop deze Amsterdamse binnenstadsraad zicht bemoeit met van alles en nog wat. Laten we niet vergeten dat circus Rigolo ook bijna was verdwenen van de Nieuwmarkt. Dat kon niet meer op dit mooie aangeharkte plein.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.